Pomocy !! Mój kot może umrzeć ;( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-15, 20:49   #1
Saori1134
Raczkowanie

Unhappy

Pomocy !! Mój kot może umrzeć ;(

Hej dziewczyny nie wiem czy to dobre miejsce żeby o tym pisać ale lepszego nie umiałam znaleźć ;(;(;( Jestem zrozpaczona , pomóżcie mi !! Mam domowego kotka, z rasy jest persem. Dlatego, że ma płaską twarz jest bardziej podatny na uszkodzenie oczu np. takie jak wypadniecie oka z oczodołu i właśnie mojemu kotu tak sie stało. Więc mam pytanie czy któraś z was miała tez taki przypadek, i czy może po zabiegu u weterynarza kotek dalej będzie widzial na to oczko czy może będzie trzeba je zlikwidowac i wstawić implant ? A czy mozna w domu poprostu wziąść kotkowi i jakoś włożyć to oczko spowrotem ?? I jesli będzie konieczna wizyta u weterynarza (bo raczej tak będzie) to ile mniej więcej kosztował by taki zabieg naprawienia oka ?

Prosze o szybką odpowiedź !!
Saori1134 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 20:55   #2
uparta Marti
Zakorzenienie

Dot.: Pomocy !! Mój kot może umrzeć ;(

dubel.

Edytowane przez uparta Marti
Czas edycji: 2009-06-15 o 21:13
uparta Marti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 21:09   #3
uparta Marti
Zakorzenienie

jak to wypadło oko ? sama nic nie rób !! jak najszybciej do weterynarza..

masakra
Stary 2009-06-15, 21:12   #4
Hedonia
Zadomowienie

ale jakim sposobem chciałabyś zrobić to sama? przecież oko nie jest na zatrzask, przytwierdzone jest zapewne naczyniami, otoczone nerwami itd.

mojego kotka kiedyś uderzył odprysk z kół samochodu. Oko tak jakby "wywróciło się do góry nogami". Weterynarz próbował coś wskórać, ale po długiej rekonwalescencji narząd jednak nie przyjął się z powrotem, także widzi teraz tylko jednym okiem.

Nie zwlekaj, do weterynarza marsz.

Hedonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 21:20   #5
Saori1134
Raczkowanie

Unhappy Dot.: Pomocy !! Mój kot może umrzeć ;(

A wie ktoś ile płaci się mniej więcej za taki zabieg u weterynarza ?? Jednak sprawa wygląda gorzej niż myślałam, musiałam obadac jak sie ma sprawa z tym oczkiem i jest twarde i suche, wygląda zmniejszona piłeczka ping-pongowa.
To wszytsko przez to,że mój kot codziennie nawala sie przed domem z innymi kocurami ;/ masakra, tylko dziwi mnie to jak inne okropne kocisko mogło przywalić mojemu kocurkowi, że teraz jest taki duży problem !!

---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

A wie ktoś ile płaci się mniej więcej za taki zabieg u weterynarza ??

Jednak sprawa wygląda gorzej niż myślałam, musiałam obadac jak sie ma sprawa z tym oczkiem i jest twarde i suche, wygląda zmniejszona piłeczka ping-pongowa.
To wszytsko przez to,że mój kot codziennie nawala sie przed domem z innymi kocurami ;/ masakra, tylko dziwi mnie to jak inne okropne kocisko mogło przywalić mojemu kocurkowi, że teraz jest taki duży problem !!
Stary 2009-06-15, 21:44   #6
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Saori1134 Pokaż wiadomość
A wie ktoś ile płaci się mniej więcej za taki zabieg u weterynarza ?? Jednak sprawa wygląda gorzej niż myślałam, musiałam obadac jak sie ma sprawa z tym oczkiem i jest twarde i suche, wygląda zmniejszona piłeczka ping-pongowa.

---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Jednak sprawa wygląda gorzej niż myślałam, musiałam obadac jak sie ma sprawa z tym oczkiem i jest twarde i suche, wygląda zmniejszona piłeczka ping-pongowa.
Zamiast siedzieć na Wizażu to może byś tak się ruszyła i pojechała ze zwierzem do weterynarza, co?
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 21:44   #7
paula78
Zakorzenienie

Masz rasowego kota i pytasz ile kosztuje wizyta u lekarza ??
na twoim miejscu bylabym w drodze do lekarza anie siedzial na forum i badala oko swojego kota.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-15, 21:50   #8
hejYou
Zakorzenienie

Cytat:

Sama na to pozwoliłaś , zamiast patrzeć jak się 'nawala' (jak to określiłaś) z innymi kotami mogłaś interweniować a teraz w dodatku kot cierpi a ty siedzisz bezczynnie na wizażu gratulujemy rozumu
Stary 2009-06-15, 22:31   #9
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Masz rasowego kota i pytasz ile kosztuje wizyta u lekarza ??
na twoim miejscu bylabym w drodze do lekarza anie siedzial na forum i badala oko swojego kota.
Już widzę, jak ten kot jest rasowy...

Kobieto, do weterynarza zapierdzielaj! Co za różnica ile wizyta kosztuje, jak 200zł to co, stwierdzisz że za drogo i kota zabierzesz, i sru do domu z powrotem?

Jak mnie tacy ludzie irytująąą.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 22:34   #10
BrillantE
Raczkowanie

Cytat:
Hej dziewczyny nie wiem czy to dobre miejsce żeby o tym pisać ale lepszego nie umiałam znaleźć ;(;(;( Jestem zrozpaczona , pomóżcie mi !! Mam domowego kotka, z rasy jest persem. Dlatego, że ma płaską twarz jest bardziej podatny na uszkodzenie oczu np. takie jak wypadniecie oka z oczodołu i właśnie mojemu kotu tak sie stało. Więc mam pytanie czy któraś z was miała tez taki przypadek, i czy może po zabiegu u weterynarza kotek dalej będzie widzial na to oczko czy może będzie trzeba je zlikwidowac i wstawić implant ? A czy mozna w domu poprostu wziąść kotkowi i jakoś włożyć to oczko spowrotem ?? I jesli będzie konieczna wizyta u weterynarza (bo raczej tak będzie) to ile mniej więcej kosztował by taki zabieg naprawienia oka ?

Prosze o szybką odpowiedź !!
Włożyć oko spowrotem?
Zwierzę się męczy, pewnie potrzebuje jakiegoś zabiegu,a Ty się na wizażu pytasz co masz zrobić
I tak jak napisała cholernarejestracja.. lekarz krzyknie sobie kilka stówek za zabieg a ty stwierdzisz, że za drogo i co w domu mu sama "włożysz"?

Edytowane przez BrillantE
Czas edycji: 2009-06-15 o 22:38
BrillantE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 22:46   #11
*Sweety*
Rozeznanie

GG do *Sweety*

"...Wziąć i włożyć oczko spowrotem"

Przepraszam, ale to chyba jakieś żarty!

*Sweety* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-15, 22:47   #12
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hejYou Pokaż wiadomość
Sama na to pozwoliłaś , zamiast patrzeć jak się 'nawala' (jak to określiłaś) z innymi kotami mogłaś interweniować a teraz w dodatku kot cierpi a ty siedzisz bezczynnie na wizażu gratulujemy rozumu
Nasza koleżanka nawet otagowała wątek
Stary 2009-06-15, 22:48   #13
Reijel
Wtajemniczenie

Biedne zwierzątko Tak to jest, jak nieodpowiedzialni ludzie kupują rasowego kota na targu... Wykaż chociaż tyle empatii i rozsądku, żeby natychmiast pojechać do weterynarza. Poza tym, czy tylko Ty o tym wiesz? Nikt w domu nie reaguje?
Reijel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 22:52   #14
WhiteCherry
Zakorzenienie

schowaj oko do szklanki, może rano wciśniesz mu ponownie.

Stary 2009-06-15, 22:58   #15
Wyrak
Zakorzenienie

Powiem wiecej, nie tylko moze umrzec, ale kiedys umrze; a to co sie z nim stalo, to Twoja wina

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-15, 23:01   #16
Dragon-flyyy
Raczkowanie

GG do Dragon-flyyy

Obawiam sie, że skoro jest już suche to weterynarz będzie mogl jedynie je usunąć. Gdybyś szybciej zareagowala można by (a doklądniej weterynarz moglby) wlożyć galke oczną do oczodołu i zszyć powieki. Podał by antybiotyki itp i kotek może nawet moglby na to oko widziec... Niestety zaniedbałaś sprawe i teraz z uratowaniem oka moze byc cieżko...
Takie rzeczy sie zdarzają, są np rasy psów, ktorym oko potrafi wypaść ze stresu albo gdy sie przestrasza, przynajmniej tak mnie uczyli ale oczywiscie moge sie mylić.
A jeśli chodzi o koszty wizyty to jesli masz fajnego weta to jakos sie z nim dogadasz i nie bedzie źle.
Dragon-flyyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 23:02   #17
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Już widzę, jak ten kot jest rasowy...
takie watpliwosci zostawilam dla siebie ,w koncu rasowy czy nie dbac trzeba.

Cytat:
Napisane przez BrillantE Pokaż wiadomość
Włożyć oko spowrotem?
ano jest to mozliwe ,nie tylko u zwierzat u ludzi również.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 23:05   #18
kleo14
Zakorzenienie

Mam nadzieję, że to jakis głupi żart.
Dziewczyno, zdecydowałaś się na zwierzaka (tzn. na koszty utrzymania/nagłe wypadki/szczepionki z nim związane też), teraz on cierpi, a Ty siedzisz na wizażu i rozważasz czy uda Ci się pobawić w weterynarza i narobić jeszcze więcej szkód bo co, zaoszczędzisz pieniądze kosztem zdrowia lub życia kota?!
A może najpierw sama sobie wyjmij oko i potrenuj
Ręce opadają...
w każdy czas - duch czekający w prochu.
kleo14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 23:09   #19
BrillantE
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
takie watpliwosci zostawilam dla siebie ,w koncu rasowy czy nie dbac trzeba.

ano jest to mozliwe ,nie tylko u zwierzat u ludzi również.
W sensie, że domowym sposobem Chyba że i tak się da

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-16, 04:52   #20
kasandra82
Wtajemniczenie

matko i córko to brzmi jak scena z horroru napisz szybko co zrobiłaś z kotkiem, czy poszłaś wreszcie do weterynarza, pomógł biedakowi?

kasandra82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 07:24   #21
201612291251
Konto usunięte

wlozyc oko z powrotem ? !
mam nadzieje, ze to tylko glupia prowokacja, bo trudno uwierzyc w takie ograniczenie umyslowe czlowieka i zarazem bezdusznosc wobec cierpiacego zwierzecia...

a jezeli ta osoba na prawde ma u siebie zwierze to chyba powinno byc ono jej jak najszybciej odebrane skoro nie potrafi mu zapewnic odpowiedniej opieki i wazniejsza jest jak widac kasa niz cierpiace zwierze!
201612291251 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 09:08   #22
Papryczkaa
Zakorzenienie

rece mi opadły, nie chce mi sie wierzyć, że można na prawdę pisać takie rzeczy..

Papryczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 09:17   #23
illuvies
Wtajemniczenie

mam szczerą nadzieję, że to prowokacja, bo aż coś się we mnie przewraca.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 09:27   #24
Saori1134
Raczkowanie

No wiem,że to może wyglądać conajmniej nie odpowiedzialnie, że nie wzięłam go do weterynarza ale wczoraj i tak już nie udałoby mi się niegdzie z nim pójść. Na dziś mam wizyte u weta a o cene pytalam sie dlatego, że niemam kupy kasy, a jak po wyleczeniu kota powie mi, ze mam zaplacić 150 czy 200 zlotych to co ja potem zrobię ? Oko i tak jest do usunuęcia bo wczoraj gdy przyszłam do domu było już tzw. zepsute żeby potem można byłoby go ulokować spowrotem. To nie moja wina, że ja mam nieodpowiedzialnyh rodziców to oni mają to wszytsko gdzieś tylko ja teraz się martwie ile to ja będe musiala zaplacić i czy kot wogóle przezyje ;/ i niestety ale kasy nie zarabiam bo gdyby tak bylo to nie kombinowalabym od kogo by pożyczyć, żeby wyleczyc kotka. Tylko nie piszcie mi teraz ze mam nieodpowidzialnych starych bo dobrze o tym wiem. !!
Stary 2009-06-16, 09:33   #25
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
No wiem,że to może wyglądać conajmniej nie odpowiedzialnie, że nie wzięłam go do weterynarza ale wczoraj i tak już nie udałoby mi się niegdzie z nim pójść. Na dziś mam wizyte u weta a o cene pytalam sie dlatego, że niemam kupy kasy, a jak po wyleczeniu kota powie mi, ze mam zaplacić 150 czy 200 zlotych to co ja potem zrobię ? Oko i tak jest do usunuęcia bo wczoraj gdy przyszłam do domu było już tzw. zepsute żeby potem można byłoby go ulokować spowrotem. To nie moja wina, że ja mam nieodpowiedzialnyh rodziców to oni mają to wszytsko gdzieś tylko ja teraz się martwie ile to ja będe musiala zaplacić i czy kot wogóle przezyje ;/ i niestety ale kasy nie zarabiam bo gdyby tak bylo to nie kombinowalabym od kogo by pożyczyć, żeby wyleczyc kotka. Tylko nie piszcie mi teraz ze mam nieodpowidzialnych starych bo dobrze o tym wiem. !!
A Ty to co?
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 09:45   #26
Saori1134
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DIABLICAorg Pokaż wiadomość
wlozyc oko z powrotem ? !
mam nadzieje, ze to tylko glupia prowokacja, bo trudno uwierzyc w takie ograniczenie umyslowe czlowieka i zarazem bezdusznosc wobec cierpiacego zwierzecia...

a jezeli ta osoba na prawde ma u siebie zwierze to chyba powinno byc ono jej jak najszybciej odebrane skoro nie potrafi mu zapewnic odpowiedniej opieki i wazniejsza jest jak widac kasa niz cierpiace zwierze!
1. nie chodziło mi o to, żebym ja wkładała mojemu kotowi oko do środka bo mogłoby dojść do większego nie szczęścia niż jest teraz !!Chodziło mi o to, czy weterynarz może mu to oko wlozyc spowrotem i czy będzie ono sprawne !! Ale teraz pewnie będziecie na mnie najeżdżać, że odwracam kota ogonem, ale z atakie rady już dziękuje !!

2.Gdyby weterynarz byl otwarty 24 godziny na dobe to kot dawno bylby już po zabiegu !! Niestety u mnie w okolicy wety otwarte są od 9:00 do 20 i nie zdążylam wczoraj zajechac bo gdy przyszlam do domu kot byl już w oplakanym stanie !!!

3. Pytam się ile taki zabieg kosztuje bo nie zarabiam pieniędzy a moja mama powiedziala, że na kota kasy dawac nie będzie !! Tylko ja się martwie o to co będzie z tym kotkiem !! Sama musze wykombinowac kase, sama musze go tam zawieźć !!!

4. Nie mówicie, że jestem bezduszna , bo wcale tak nie jest i ciekawe czy wy wypuszczając swojego kota na nie spuszczalybyście go ani na sekunde z oka zeby mu się nic nie stalo ;/

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
A Ty to co?
Super. Ja od wczoraj bez przerwy płacze bo nie wiem skąd mam wziąść kase na leczenie , nie wiem już co mam mówic rodzicom, żeby go zawieźli do weta , widze że kot się męczy i sama nie wiem jak mam mu pomóc i ciekawe co ja dziś powiem weterynarzowi, że co ze niemam kasy na leczenie to mnie wyrzuci i mi powie, że póki kasy nie będe mieć to go nie wyleczy ;/ Wy mówicie o mnie ze jestem bezduszna tylko dlatego, że nie wiem skąd mam wziąść środki na leczenie a wy pewnie macie kupe kasy i stać by bylo was na wszytsko;/ gdybym miala pieniądze to od dziś rana stalabym pod drzwiami weterynarza , ale niestety jak się nie ma to potem tak to wszytsko wygląda. i nie mówcie mi że liczy sie tylko kasa a nie zwierzak , bo jak sie nie ma kasy to zwierzak nie zostanie wyleczony ;/
Stary 2009-06-16, 09:59   #27
cholernarejestracja
Copyraptor

Przestań histeryzować, i zwalać swoją niekompetencję na zło całego świata.

To TWÓJ kot, biorąc go pod swój dach to TY podjęłaś decyzję, żeby się nim opiekować. Trzeba sobie zdawać sprawę, że kilkaset złotych rocznie kosztuje dobra karma dla kota, 150 sterylizacja/kastracja na początek, szczepionki, badania. Jeżeli decydujesz się na zwierzę, to POWINNAŚ sobie z tego dawać sprawę. To nie Twoi "starzy" są nieodpowiedzialni, tylko Ty.

Po drugie - skoro umiesz siedzieć na wizażu, to jakoś go znalazłaś. Znaczy - z google korzystać umiesz. Nie wierzę, że w okolicy nie ma weterynarza, który chociaż ma telefon do nagłych przypadków - każda lecznica w której się zjawiam ma linię, na której w nagłych przypadkach odbiera telefony do 24.

Po trzecie - jest 10.45. Czy ty dalej, k&^%@!#$, siedzisz na wizażu zamiast zapierdzielać z kotem do weterynarza!? Nie siedź i się nie zastanawiaj, skąd wziąć pieniądze, bo o to się będziesz martwić później! Weterynarz to CZŁOWIEK, nie wyrzuci kota dlatego, że nie masz pieniędzy. Umówisz się z nim na spłatę ratalną, w późniejszym terminie, nie wyobrażam sobie, żeby Ci nie pomógł.

I TAK, jak wypuszczam moją kotkę to NA SMYCZY, inaczej w ogóle nie wychodzi z domu. Dla kota każde wyjście z domu to ruletka, a to ryzyko podejmujesz TY. Musisz się liczyć z bójkami z innymi kotami, z psami, z samochodami, z tym że kota zamkną gdzieś w piwnicy i zdechnie z głodu i braku wody, że ktoś go dla zabawy zarżnie bo jest ufny, i z masą innych rzeczy.

Nie, nie mamy "kupe kasy". Ale nie mamy też kotów, którymi NIE UMIEMY się zająć.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 10:08   #28
BrillantE
Raczkowanie

No to sory, ale jak się decyduje na zwierzę to trzeba liczyć się z kosztami... Skoro wiesz że masz "nieodpowiedzialnych starych" i w razie czego nie pokryją kosztów leczenia itp. to po co Ci to zwierzę?

Stary 2009-06-16, 10:22   #29
201612291251
Konto usunięte

nie no ja po prostu nie wierze w to co tu czytam!
jak sie chce miec zwierze to nalezy sie z tym liczyc, ze sa to wydatki, ze zwierze moze zachorowac, potrzebowac pomocy... troche odpowiedzialnosci!

i nie wiem jakich ty tu rad oczekiwalas?! ze ktos ci napisze - tak wsadz oko z powrotem bedzie git?! najwidoczniej nie doroslas jeszcze do tego, aby brac odpowiedzialnosc za zywe stworzenie. a skoro tak to zwierzat nie powinnas miec, a czytajac o reakcji twoich rodzicow - w waszym domu nie powinno byc zadnych zwierzat!
201612291251 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 11:12   #30
Ciarra
Raczkowanie

boze jak moj piesek zaczal kaszlec tak ze czasami sie dusil to ja nalozylam pierwsze dresy z brzegu i zadzwonilam o taksowke i w stanie prosto z lozka bylam zaraz u weterynarza z sercem w gardle...nawet sie nie zastanawialam sekundy co robic; dostac zastrzyk i oddech sie uspokoil

Ciarra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości