Smart Fortwo Brabus - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-25, 13:45   #1
mmm3m
BAN stały

Smart Fortwo Brabus

Interesują mnie wasze wszelkie "kobiece" opinie na temat tego samochodu. Czy li nie chodzi mi te wszystkie sprawy związane z silnikiem o jakich mówią mężczyźni tylko to co wy, kobiety możecie chcieć na ten temat powiedzieć.
Interesuje mnie wygoda prowadzenia, czy łatwo się niszczy ceny i wiele innych rzeczy o których nie mam jeszcze pojęcia.
Dziękuję bardzo za pomoc. ;]
mmm3m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-25, 18:29   #2
srubka
Zakorzenienie

Dot.: Smart Fortwo Brabus

Cytat:
Napisane przez mmm3m Pokaż wiadomość
Interesują mnie wasze wszelkie "kobiece" opinie na temat tego samochodu. Czy li nie chodzi mi te wszystkie sprawy związane z silnikiem o jakich mówią mężczyźni tylko to co wy, kobiety możecie chcieć na ten temat powiedzieć.
Interesuje mnie wygoda prowadzenia, czy łatwo się niszczy ceny i wiele innych rzeczy o których nie mam jeszcze pojęcia.
wypowiem sie chociaz nie jezdzilam ceny masz tutaj
http://motoallegro.pl/12409_smart.ht...FYZM5QodgyXD_g

http://www.autotrader.pl/search-form...FSBN5QodICOo-A

szczerze? nie kupilabym tego samochodu, a jakbym go dostala to bym go jeszcze szybciej sprzedala nie wiem, ale ja nie lubie takich samochodzikow, male to to
a czy sie niszczy? w sensie psuje chyba, to nie wiem, ale
http://www.roadlook.pl/uzywane/smart...asy-mikro.html

http://www.autocentrum.pl/oceny/smart/fortwo/

nie wiem czy chcesz nowy czy nie, ale wg mnie szkoda kasy na niego, juz lepiej dolozyc i kupic cos wiekszego, a co za tym idzie bezpieczniejszego, bo niestety podczas wypadku to on duzych szans nie ma.
Stary 2009-07-26, 18:20   #3
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
Napisane przez srubka Pokaż wiadomość
wypowiem sie chociaz nie jezdzilam
szczerze? nie kupilabym tego samochodu, a jakbym go dostala to bym go jeszcze szybciej sprzedala nie wiem, ale ja nie lubie takich samochodzikow, male to to
nie wiem czy chcesz nowy czy nie, ale wg mnie szkoda kasy na niego, juz lepiej dolozyc i kupic cos wiekszego, a co za tym idzie bezpieczniejszego, bo niestety podczas wypadku to on duzych szans nie ma.
Dokladnie to mialam napsać.
IMHO jest okropny

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 15:31   #4
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:

Że tak zapytam - oglądałaś może crash testy smarta, że jesteś taka pewna?
http://www.youtube.com/watch?v=ju6t-yyoU8s
Jak na takie maleństwo, to klatka spełniła swoja rolę, nawet drzwi można było po crsah testach otworzyć inna sprawa, że powyżej pewnej prędkości człowiek nie ma szans wyjść cało z czegoś takiego, bez względu na to, czym jedzie.

---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

Cytat:
To autko doskonale się nadające do jazdy miejskiej, na trasy typu : dom-praca-dom, dom-zakupy etc. Zaparkuje wszędzie tam gdzie "normalne" auta nie wjadą. Dość ekonomiczny w użyciu. Mało awaryjny.
No i automat. Nawet jeśli coś się zniszczy (np. element karoserii) to ponieważ jest to plastik to kupuje się nową część zamienna. Z serwisem nie ma żadnych problemów.
Prowadzi się dość wygodnie.

Live long and prosper
🖖🏻
Corii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 16:54   #5
Zafirah
Rozeznanie

A ja myślę, że jeżeli masz tym jeździć to może zainteresuj się jednak "tymi sprawami o których mówią mężczyźni". Dla własnego bezpieczeństwa. Lepiej wiedzieć czego sie można spodziewać po swoim samochodzie. Zanim kupiłam moje Mitsubishi dwa miesiące przeglądałam fora motoryzacyjne, czytałam tematy o silnikach, podwoziu, nadwoziu, spalaniu, skrzyniach biegów, osiągach itd. Wiem co sie dzieje z moim autem, co i kiedy trzeba wymienić, jak reaguje w różnych sytuacjach.

A do Smarta nigdy w życiu bym nie wsiadła - to juz moja "babska opinia" - jest to obciachowe, brzydkie autko - pudełko, które przy 40 koniach mechanicznych daje zerową przyjemność z jazdy, zbiera sie toto ze skrzyżowania w czasie lat świetlnych i z racji tego, że jest dość wysokie w porównaniu z długościa to radzę uważać przy wchodzeniu w zakręty. Jedyny pozytyw to małe spalanie ale to już nic dziwnego przy silniczku o poj. 800 cm3

Edytowane przez Zafirah
Czas edycji: 2009-07-31 o 16:55
Zafirah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 17:02   #6
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
Napisane przez Zafirah Pokaż wiadomość
A do Smarta nigdy w życiu bym nie wsiadła - to juz moja "babska opinia" - jest to obciachowe, brzydkie autko - pudełko, które przy 40 koniach mechanicznych daje zerową przyjemność z jazdy, zbiera sie toto ze skrzyżowania w czasie lat świetlnych i z racji tego, że jest dość wysokie w porównaniu z długościa to radzę uważać przy wchodzeniu w zakręty. Jedyny pozytyw to małe spalanie ale to już nic dziwnego przy silniczku o poj. 800 cm3
A czy każe Ci ktoś do niego wsiadać ?
To Ty chyba nigdy nie widziałaś, jak czasami smart innych zostawia na skrzyżowaniu
Na zakrętach trzyma się równie dobrze niż niejedno sportowe coupe Sama bym chciała zobaczyć jak ktoś "kładzie" Smarta na zakręcie, Nobla dla tego, komu się uda :P
Btw, trzeba trochę pojeździć "czymś takim" by ferować wyroki, nie uważasz? I to nie jeden raz dookoła osiedla i nie dieslem a BENZYNOWYM który ma 60KM i wagę 700KG wiec ze świateł startuje jak rakieta a spala przy pełnym gazie aż 5.6L benzyny na 100km.

Live long and prosper
🖖🏻

Edytowane przez Corii
Czas edycji: 2009-07-31 o 17:17
Stary 2009-07-31, 18:14   #7
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Corii Pokaż wiadomość
Że tak zapytam - oglądałaś może crash testy smarta, że jesteś taka pewna?
http://www.youtube.com/watch?v=ju6t-yyoU8s
Jak na takie maleństwo, to klatka spełniła swoja rolę, nawet drzwi można było po crsah testach otworzyć inna sprawa, że powyżej pewnej prędkości człowiek nie ma szans wyjść cało z czegoś takiego, bez względu na to, czym jedzie.

---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------
nie ogladalam, ale zastanow sie, jesli jedziesz np. fordem lub audi i jak masz wypadek, zderzenie czolowe, to jednak tego przodu jest wiecej wiec go zgniecie i sa jakies szanse ze ciebie calkiem nie zmiazdzy. A takim smartem to watpie. Ale to tylko moje zdanie. Jakbym miala dac tyle kasy na niego, to wolalabym dolozyc i kupic cos wygodnego. No ale kazdy patrzy na inne rzeczy.

Cytat:
To autko doskonale się nadające do jazdy miejskiej, na trasy typu : dom-praca-dom, dom-zakupy etc. Zaparkuje wszędzie tam gdzie "normalne" auta nie wjadą. Dość ekonomiczny w użyciu. Mało awaryjny.
No i automat. Nawet jeśli coś się zniszczy (np. element karoserii) to ponieważ jest to plastik to kupuje się nową część zamienna. Z serwisem nie ma żadnych problemów.
Prowadzi się dość wygodnie.
powaznie plastik?

Cytat:
To Ty chyba nigdy nie widziałaś, jak czasami smart innych zostawia na skrzyżowaniu
Na zakrętach trzyma się równie dobrze niż niejedno sportowe coupe Sama bym chciała zobaczyć jak ktoś "kładzie" Smarta na zakręcie, Nobla dla tego, komu się uda :P
Btw, trzeba trochę pojeździć "czymś takim" by ferować wyroki, nie uważasz? I to nie jeden raz dookoła osiedla i nie dieslem a BENZYNOWYM który ma 60KM i wagę 700KG wiec ze świateł startuje jak rakieta a spala przy pełnym gazie aż 5.6L benzyny na 100km.
e tam, zostawia na skrzyzowaniach, nie powiesz chyba, ze sie zerwie szybciej niz np. sportowy samochod? btw, tu nie chodzi o to, zeby sie zrywac jak najszybciej ze skrzyzowania, bo to smieszne jest.
Kazdemu cos innego sie podoba, ja bym go nie kupila glownie ze wzgledu na wymiary. Jest po prostu za maly! a jakos nie tesknie za maluchami.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-31, 21:04   #8
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
nie ogladalam, ale zastanow sie,

powaznie plastik?

e tam, zostawia na skrzyzowaniach, nie powiesz chyba, ze sie zerwie szybciej niz np. sportowy samochod? btw, tu nie chodzi o to, zeby sie zrywac jak najszybciej ze skrzyzowania, bo to smieszne jest.
Kazdemu cos innego sie podoba, ja bym go nie kupila glownie ze wzgledu na wymiary. Jest po prostu za maly! a jakos nie tesknie za maluchami.
Jak nie oglądałaś, to proszę o nie wypowiadanie się w tym temacie bo to tak, jakby mówić o jakiejś potrawie, której wcale się nie jadło, a tylko słyszało o niej

Tak, plastik, jeśli chodzi o karoserie natomiast pod nim jest dookoła kabiny metalowa klatka której konstrukcja jest nienaruszona nawet po crash testach, dodakowo wersja cabrio ma silniejsze wzmocnienia.

Niejednego smarta widziałam na skrzyżowaniu pod światłami, jak batoży kolumnę za nim i zostawia daleko w tyle, przynajmniej na początku Widok bezcenny

Mały jest dlatego w sam raz do miasta, wszędzie tam, gdzie tłoczno i mało miejsca do parkowania, przejazdu, w tych manewrach jest nie do pobicia

Na inne, dłuższe trasy zalecany mocniejszy większy samochód ale jako auto miejskie- smart jest ok

Live long and prosper
🖖🏻

Edytowane przez Corii
Czas edycji: 2009-07-31 o 21:24
Stary 2009-07-31, 22:01   #9
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
Jak nie oglądałaś, to proszę o nie wypowiadanie się w tym temacie bo to tak, jakby mówić o jakiejś potrawie, której wcale się nie jadło, a tylko słyszało o niej
jasne
btw, popatrz na inne samochody jak wypadaja dobrze w testach, a i tak po wypadku wiora...

Cytat:
Tak, plastik, jeśli chodzi o karoserie natomiast pod nim jest dookoła kabiny metalowa klatka której konstrukcja jest nienaruszona nawet po crash testach, dodakowo wersja cabrio ma silniejsze wzmocnienia.
hehe
to bedzie grad i po samochodzie

Cytat:
Niejednego smarta widziałam na skrzyżowaniu pod światłami, jak batoży kolumnę za nim i zostawia daleko w tyle, przynajmniej na początku Widok bezcenny
nie widze sensu ruszania jak najszybciej spod swiatel.

Cytat:
Mały jest dlatego w sam raz do miasta, wszędzie tam, gdzie tłoczno i mało miejsca do parkowania, przejazdu, w tych manewrach jest nie do pobicia

Na inne, dłuższe trasy zalecany mocniejszy większy samochód ale jako auto miejskie- smart jest ok
jak sie komus podoba to ok, ja bym go nie brala.
Stary 2009-07-31, 22:10   #10
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
jasne

to bedzie grad i po samochodzie
To niestety Cię rozczaruję, tak łatwo smarta nie idzie wykończyć. Jakby nie patrzeć to jednak łatwo psująca zabawka nie jest

Live long and prosper
🖖🏻
Stary 2009-08-01, 00:19   #11
krowa118
Zadomowienie

Nie jeździłąm testów nie widziałam na ten temat sie nie wypowiem ale nie kupiłabym nawet ze wzgledu na to że spotkam kogos w sklepe i bede chciała pojechac np na kawe ale niestety znajomych nie zabierzesz. wiadomo auta nie kupuej sie dla znajomych ale to jest jak dla mnie spory minus, ja nawet yarisa nie kupiłam bo jak dla mnie za mały. To auto jest fajne jak stac kogos na auto duże normalne rodzinne i n smarta w celu poruszania sie po mieście. A sprawdzaląś moze kia picanto? Zawsze to troche wiecej miejsca.

"Jeździć szybko nie znaczy jeździć dobrze"

Edytowane przez krowa118
Czas edycji: 2009-08-01 o 00:21
krowa118 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-01, 02:21   #12
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
To niestety Cię rozczaruję, tak łatwo smarta nie idzie wykończyć. Jakby nie patrzeć to jednak łatwo psująca zabawka nie jest
szczerze to nie wnikam w to, nie biore go pod zadna uwage jezeli chodzi o jego zakup. Tobie sie podoba, mnie nie

Cytat:
Napisane przez krowa118 Pokaż wiadomość
Nie jeździłąm testów nie widziałam na ten temat sie nie wypowiem ale nie kupiłabym nawet ze wzgledu na to że spotkam kogos w sklepe i bede chciała pojechac np na kawe ale niestety znajomych nie zabierzesz. wiadomo auta nie kupuej sie dla znajomych ale to jest jak dla mnie spory minus, ja nawet yarisa nie kupiłam bo jak dla mnie za mały. To auto jest fajne jak stac kogos na auto duże normalne rodzinne i n smarta w celu poruszania sie po mieście. A sprawdzaląś moze kia picanto? Zawsze to troche wiecej miejsca.
Stary 2009-08-01, 09:28   #13
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Autorka prosiła o opinie. Typowo kobiece opinie, więc nie kwestionuj zdania innych. Każdy ma swoje o tym aucie.
I tak, ja się zgadzam z resztą. Brzydkie to to, niekomfortowe, niepraktyczne jeśli chce się z kimś jeździć. Już nie mówiąc o mini silniku- nie chciałabym mieć silnika poniżej 1.1. Na trasie to zero radości...

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-01, 09:30   #14
Zafirah
Rozeznanie

Cytat:
1. Nikt mi nie każe ale autorka tematu wyraźnie zadała pytanie o opinie na temat smarta więc ja wyrażam swoją. Coś nie pasuje?

2. Raczej jak matiz Smarty są wrażliwe na boczny wiatr.

3. Tak się składa, że kilka razy miałam okazję przejechać się smartem koleżanki i wiem jak sie tym jeździ - nie tylko po osiedlu

4. Taaak... 60 KM to strasznie dużo Szkoda, że te 60KM zbiera sie do setki w, uwaga... 17 s

Rozumiem, że Ty bardzo lubisz swojego smarta i trudno wymagać, żebys obiektywnie patrzyła na te "autka" ale jeszcze raz podkreślę, że wyrażam SWOJĄ opinię, a w mojej opinii smart to OBCIACH.

pozdrawiam
Stary 2009-08-01, 10:02   #15
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Autorka prosiła o opinie. Typowo kobiece opinie, więc nie kwestionuj zdania innych. Każdy ma swoje o tym aucie.
I tak, ja się zgadzam z resztą. Brzydkie to to, niekomfortowe, niepraktyczne jeśli chce się z kimś jeździć. Już nie mówiąc o mini silniku- nie chciałabym mieć silnika poniżej 1.1. Na trasie to zero radości...
Tu nie chodzi o KWESTINOWANIE zdania innych, tylko o zbijanie wymyślonych opinii o danym aucie

Poza tym wspominałam, ze to miejski samochód, a nie na trasę.

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Cytat:
1. Nikt mi nie każe ale autorka tematu wyraźnie zadała pytanie o opinie na temat smarta więc ja wyrażam swoją. Coś nie pasuje?

3. Tak się składa, że kilka razy miałam okazję przejechać się smartem koleżanki i wiem jak sie tym jeździ - nie tylko po osiedlu

4. Taaak... 60 KM to strasznie dużo Szkoda, że te 60KM zbiera sie do setki w, uwaga... 17 s

Rozumiem, że Ty bardzo lubisz swojego smarta i trudno wymagać, żebys obiektywnie patrzyła na te "autka" ale jeszcze raz podkreślę, że wyrażam SWOJĄ opinię, a w mojej opinii smart to OBCIACH.

pozdrawiam
Smartem jeździłam ponad półtora roku temu przez 3 miesiące i mimo użytkowania po nim sporej ilości aut o zróżnicowanei gamie silnikowej to wspominam go całkiem znośnie, więc moje opinie nie pochodzą z sufitu ani nie są subiektywne tylko biorą się z faktów
Znam wiele więcej ciekawych aut, które mnie kręcą daleko bardziej niż smart, ale jak czytam o nim rzekomo obiektywne opinie czasami wzięte z li tylko lektury jakiegoś artykułu, albo z tego co ktoś zobaczy na ulicy to nie wiem, czy śmiać się czy płakać

Live long and prosper
🖖🏻
Stary 2009-08-01, 10:04   #16
krowa118
Zadomowienie

Tak sie teraz zastanowiłam że nawet jadac po większe zakupy to gdzie je tam wszystkie władować? Moja kosmetyczka ma smarta jako drugie auto i mowi ze sama jazd jest spoko. JA jednak uważam że to pudełko nie auto.

Edytowane przez krowa118
Czas edycji: 2009-08-01 o 10:11
Stary 2009-08-01, 14:27   #17
srubka
Zakorzenienie

Cytat:

pozdrawiam
hhee, najgorsze jest to ze jest maly i co z tego, ze pojade nim na zakupy, a przepraszam bardzo gdzie ja schowam te zakupy?! bagaznika pojemnego to to chyba nie ma.

Cytat:
Tu nie chodzi o KWESTINOWANIE zdania innych, tylko o zbijanie wymyślonych opinii o danym aucie

Poza tym wspominałam, ze to miejski samochód, a nie na trasę.

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Smartem jeździłam ponad półtora roku temu przez 3 miesiące i mimo użytkowania po nim sporej ilości aut o zróżnicowanei gamie silnikowej to wspominam go całkiem znośnie, więc moje opinie nie pochodzą z sufitu ani nie są subiektywne tylko biorą się z faktów
Znam wiele więcej ciekawych aut, które mnie kręcą daleko bardziej niż smart, ale jak czytam o nim rzekomo obiektywne opinie czasami wzięte z li tylko lektury jakiegoś artykułu, albo z tego co ktoś zobaczy na ulicy to nie wiem, czy śmiać się czy płakać
jak chcesz to placz, chcesz to sie smiej, twoj wybor
nikt nie zbija, jak to napisalas wymyslonych opinii o tym samochodzie, po prostu kazdy pisze co o tym mysli, no bez przesady ale chyba mozna miec odmienne zdanie? prawda? moze tobie sie podoba, dobrze ci sie jezdzilo, ale mnie np. juz nie. Preferuje samochody wieksze, na wiecej osob, a moim zdaniem kupowanie takiego smarcika tylko po to, zeby sie zmiescic na parkingu to jest chore i co z tego, ze sie na parkingu wcisne jak i tam za wiele nie kupie, bo gdzie to pozniej zmieszcze, no chyba, ze ktos jedzie po jedna rzecz, to ok. Btw, nie rozumiem kwestii wciskania sie na parkingi, przeciez nie zaparkuje pomiedzy dwoma samochodami, ktore stoja prawidlowo na swoich miejscach parkingowych. Bez obaw parkingow dla wszystkich starczy.
Stary 2009-08-01, 21:27   #18
mmm3m
BAN stały

No, no, jakaż tu dyskusja się narodziła
Dziękuję za wszelkie informacje.
Skusił mnie ten samochodzik właśnie ze względu na na małe wymiary - póki co nie mam rodziny, dalekich podróży również nie planuję ale chyba z czasem przydałby mi się własny samochód (taki na trasę dom-uczelnia-praca-dom-zakupy itp., itd.).
Wygląd na prawdę mi nie robi, wręcz jest komicznie słodki
Jednak wasze opinie karzą mi się jeszcze nad nim długo zastanawiać.
Jeśli nie Smart to jaki inny dla singielki, mały i łatwy do prowadzenia?
Właśnie, jak stoi jego pojemność bagażnika? (jeszcze nie doczytałam czy w ogóle posiada) Bo samochód bez bagażnika to już lekka przesada :P

a jednak jest bagażnik:
http://www.automotto.org/images/smar...us32s_5330.jpg
całkiem przyzwoicie jak na średnie zakupy, duże rzadko wchodzą w grę ze względu na mój chory kręgosłup.
A podwożenie znajomych? Jak będą wiedzieć, że mam tylko dwa siedzenia to chyba nie będą prosić o podwózkę.
Dłuższe trasy, rodzinne? Mamy duży 7 osobowy samochód(taty) więc smarcik byłby tylko dla mnie właśnie by nie jeździć przez 3 miasta dwoma środkami komunikacji miejskiej do pracy i na uczelnię ;/
Dla dziewczyny, która prowadziła Smarta przez 3 miesiące:
Kupowałaś używany czy od dealera, wart swojej ceny?

Edytowane przez mmm3m
Czas edycji: 2009-08-01 o 21:33
Stary 2009-08-01, 23:34   #19
krowa118
Zadomowienie

W Twojej sytuacji faktycznie smart nie jest złym pomysłem ale mimo wszystko bym go nie kupiła. Jeżeli chodzi o znajomych nie mówiłam o podwożeniu tylko jak np musisz coś załatwić w 3 czy osoby rożnie to jednak bywa.

Ja też szukałam małego autka ale miałam trochę inne kryteria jestem posiadaczką Polo. W Twojej sytuacji może Yaris, C1, Peugeot 107, Auris, Lupo czy nawet Panda, małe autka a chyba jednak lepsze od Smarta. To moje zdanie, ale to Tobie ma sie podobać.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-02, 11:09   #20
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
hhee, najgorsze jest to ze jest maly i co z tego, ze pojade nim na zakupy, a przepraszam bardzo gdzie ja schowam te zakupy?! bagaznika pojemnego to to chyba nie ma.

jak chcesz to placz, chcesz to sie smiej, twoj wybor
nikt nie zbija, jak to napisalas wymyslonych opinii o tym samochodzie, po prostu kazdy pisze co o tym mysli, no bez przesady ale chyba mozna miec odmienne zdanie? prawda? moze tobie sie podoba, dobrze ci sie jezdzilo, ale mnie np. juz nie. Preferuje samochody wieksze, na wiecej osob, a moim zdaniem kupowanie takiego smarcika tylko po to, zeby sie zmiescic na parkingu to jest chore i co z tego, ze sie na parkingu wcisne jak i tam za wiele nie kupie, bo gdzie to pozniej zmieszcze, no chyba, ze ktos jedzie po jedna rzecz, to ok. Btw, nie rozumiem kwestii wciskania sie na parkingi, przeciez nie zaparkuje pomiedzy dwoma samochodami, ktore stoja prawidlowo na swoich miejscach parkingowych. Bez obaw parkingow dla wszystkich starczy.
Pewno, że można mieć odmienne zdanie, ale założycielce tematu nie chodziło o opinie pokroju typu "podoba mi się/ nie podoba - obciach" tylko o rzetelne FAKTYCZNE informacje na ten temat a nie jakieś duby smalone wysssane z palca i nie poparte faktami, testami etc
Co do zakupów, to co Ty, konia kupujesz? mnie się jakoś wszystko mieściło, nawet 4 zimowe koła do smarta
Jaki piękny elaborat o parkowaniu tylko, że nie załapałaś sedna

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Cytat:
No, no, jakaż tu dyskusja się narodziła
Dziękuję za wszelkie informacje.
Skusił mnie ten samochodzik właśnie ze względu na na małe wymiary - póki co nie mam rodziny, dalekich podróży również nie planuję ale chyba z czasem przydałby mi się własny samochód (taki na trasę dom-uczelnia-praca-dom-zakupy itp., itd.).
Wygląd na prawdę mi nie robi, wręcz jest komicznie słodki
Jednak wasze opinie karzą mi się jeszcze nad nim długo zastanawiać.
Jeśli nie Smart to jaki inny dla singielki, mały i łatwy do prowadzenia?
Właśnie, jak stoi jego pojemność bagażnika? (jeszcze nie doczytałam czy w ogóle posiada) Bo samochód bez bagażnika to już lekka przesada :P

a jednak jest bagażnik:
http://www.automotto.org/images/smar...us32s_5330.jpg
całkiem przyzwoicie jak na średnie zakupy, duże rzadko wchodzą w grę ze względu na mój chory kręgosłup.
A podwożenie znajomych? Jak będą wiedzieć, że mam tylko dwa siedzenia to chyba nie będą prosić o podwózkę.
Dłuższe trasy, rodzinne? Mamy duży 7 osobowy samochód(taty) więc smarcik byłby tylko dla mnie właśnie by nie jeździć przez 3 miasta dwoma środkami komunikacji miejskiej do pracy i na uczelnię ;/
Dla dziewczyny, która prowadziła Smarta przez 3 miesiące:
Kupowałaś używany czy od dealera, wart swojej ceny?
Na Twoje teraźniejsze oczekiwania to smart mógłby być, ale równie dobrze możesz rozejrzeć się za czymś większym jeśli jednak coś Ci w smarcie nie podpasuje, bo do niego trzeba być przekonanym inaczej nie ma sensu go kupować.
Może Mercedes Klasa A? Większy niż smart i wygodniejszy i nie taki kontrowersyjny wizualnie.
Ja kupowałam swojego od osoby prywatnej na allegro. Uważam że wart był swojej ceny. Nie miałam żadnych powodów do narzekań, naprawdę. Jeśli się wie, czego po smarcie się można spodziewać, jeśli nie przeszkadzają małe gabaryty, ekonomiczny silnik 60KM i kontrowersyjny kształt i tylny napęd to zakup smarta będzie trafionym zakupem.
Aha i jeszcze jedno - jeśli idzie o oryginalna wersje Smart Brabus, to masz w nim 100KM.

Live long and prosper
🖖🏻

Edytowane przez Corii
Czas edycji: 2009-08-02 o 11:21
Stary 2009-08-02, 19:38   #21
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
Pewno, że można mieć odmienne zdanie, ale założycielce tematu nie chodziło o opinie pokroju typu "podoba mi się/ nie podoba - obciach" tylko o rzetelne FAKTYCZNE informacje na ten temat a nie jakieś duby smalone wysssane z palca i nie poparte faktami, testami etc
Co do zakupów, to co Ty, konia kupujesz? mnie się jakoś wszystko mieściło, nawet 4 zimowe koła do smarta
nie potrafisz dyskutowac to raz, dwa, nie mozesz ogarnac, ze sie komus cos moze nie podobac, trzy, daruj sobie ta chora ironie bo jej tu nie trzeba.
a ty dajesz rzetelne fakty? czy opierasz sie tylko na swoim widzi mi sie bo mnie sie wydaje, ze raczej na tym drugim, jak zreszta kazdy, wiec sie nie wymadrzaj, bo nie ma potrzeby
nie, konia nie kupuje (cos ci zart nie wyszedl ) robie duze zakupy, czasem sa to obrazy czy meble i nie zmieszcze ich do smarta zreszta jak sie komus podoba niech sobie kupuje, ale ja nie jestem za nim, mam prawo, prawda?
a co do parkowania, przepraszam cie bardzo ale co za trudnosc parkowac? jak ktos umie parkowac to i wszedzie zaparkuje czy smartem czy Cadillac Escalade, wiec ja nie widze problemu

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Edytowane przez srubka
Czas edycji: 2009-08-02 o 19:41
srubka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-02, 20:25   #22
mmm3m
BAN stały

Cytat:

Na Twoje teraźniejsze oczekiwania to smart mógłby być, ale równie dobrze możesz rozejrzeć się za czymś większym jeśli jednak coś Ci w smarcie nie podpasuje, bo do niego trzeba być przekonanym inaczej nie ma sensu go kupować.
Może Mercedes Klasa A? Większy niż smart i wygodniejszy i nie taki kontrowersyjny wizualnie.
Ja kupowałam swojego od osoby prywatnej na allegro. Uważam że wart był swojej ceny. Nie miałam żadnych powodów do narzekań, naprawdę. Jeśli się wie, czego po smarcie się można spodziewać, jeśli nie przeszkadzają małe gabaryty, ekonomiczny silnik 60KM i kontrowersyjny kształt i tylny napęd to zakup smarta będzie trafionym zakupem.
Aha i jeszcze jedno - jeśli idzie o oryginalna wersje Smart Brabus, to masz w nim 100KM.
No właśnie, co daje mi taki silnik? Jaki jest najlepszy, co w ogóle określa doskonałość silnika? Nie raz słyszę, że silnik jest taki czy siaki i to źle lub dobrze ale jeszcze tego nie ogarniam.
Tylny napęd jest zły? Myślałam, że to obojętne jeśli człowiek się nie ściga
Stary 2009-08-02, 22:40   #23
krowa118
Zadomowienie

Z silnikami jest różnie. Najwytrzymalsze i najekonomiczniejsze są diesle ale za to jak sie juz cos zepsuje to naprawa kosztuje wiecej niż w benzynówce. Silniki benzynowe sa chyba popularniejsze i mżna przerobic na gaz. Trzeba sie troszke na tym znać żeby okreslic czy silnik jest doby czy zły wszystko ma znaczenie. NAjważniejsza jest pojemnosc i moc w stosunku do wagi auta. Ważny jest moment obrotowy cylindry wtryski i inne. Dla nas dziewczyn najważniejsza jest moc i ekonomika a reszta to juz detale.
Musisz zatem zdecydowac czy chcesz na rope czy na benzyne jaka pojemnośc i moc Ci wystarczy.

Co do napędu to wiadomo najpopularniejszy jest przedni. Wbrew pozorom rodzaj ma ogromne znacenie i zupełnie inaczej sie jeździ autem o tylnym napędzie taki naped ma sklonnośc do nadsterownosci przy zakrętach zmienia sie zatem technika jazdy.

Edytowane przez krowa118
Czas edycji: 2009-08-02 o 22:51
Stary 2009-08-02, 22:59   #24
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
nie potrafisz dyskutowac to raz, dwa, nie mozesz ogarnac, ze sie komus cos moze nie podobac, trzy, daruj sobie ta chora ironie bo jej tu nie trzeba.
a ty dajesz rzetelne fakty? czy opierasz sie tylko na swoim widzi mi sie bo mnie sie wydaje, ze raczej na tym drugim, jak zreszta kazdy, wiec sie nie wymadrzaj, bo nie ma potrzeby
nie, konia nie kupuje (cos ci zart nie wyszedl ) robie duze zakupy, czasem sa to obrazy czy meble i nie zmieszcze ich do smarta zreszta jak sie komus podoba niech sobie kupuje, ale ja nie jestem za nim, mam prawo, prawda?
a co do parkowania, przepraszam cie bardzo ale co za trudnosc parkowac? jak ktos umie parkowac to i wszedzie zaparkuje czy smartem czy Cadillac Escalade, wiec ja nie widze problemu

Twojej tyrady komentować nie będę bo szkoda mi prądu

Live long and prosper
🖖🏻
Stary 2009-08-02, 23:32   #25
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
Twojej tyrady komentować nie będę bo szkoda mi prądu
vice versa
swoja droga dziwna jestes
Stary 2009-08-04, 07:53   #26
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Nie rozumiem ataku na Smarta ?! O co chodzi?

To bardzo dobre auto pod względem jakościowym i bezpieczeństwa.

Do autorki wątku, auto jest ze stajni Mercedesa, tuning Brabusa robi z niego naprawdę mocną maszynę, bardzo dobrze się nim jeździ, super parkuje i jest świetnym rozwiązaniem do jazdy po mieście. O którym Brabusie myślisz ? Black Star czy Ultimate?

Skąd takie myślenie u innych typu.... a gdzie dziecko, gdzie mąż, gdzie rodzina.... raaaanyyyy.... po co w ogóle?

Smart to małe autko w stylu: dom-praca-zakupy-dom-kawiarnia-dom

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Cytat:
Brabus nie ma "silniczka o poj.800 cm3"

Co to znaczy, że auto jest Obciachowe?

Jakie według Ciebie nie jest Obciachowe?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Smart Brabus Black Star 101 a.jpg (59,1 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Smart Brabus Black Star 101 c.jpg (22,9 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Smart Brabus Ultimate 112 a.jpg (72,3 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Smart Brabus Ultimate 112 c.jpg (114,0 KB, 5 załadowań)

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-08-04 o 08:08
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 10:57   #27
Zafirah
Rozeznanie

Eva ID: ale to nie jest żaden atak na smarta - po prostu jednym sie podoba i są ZA a innym sie nie podoba i są PRZECIW.
Brabus pewnie ma większy silnik (pytanie gdzie to zmieścili ), nie interesowałam się, ale normalny seryjny smarcik ma około 800 cm3. Napisałam również, że dla mnie jest obciachowy. Czemu? A temu, że wygląda kretyńsko, jakby mu ktoś naraz wjechał w maske i tyłek. Ma straszliwą linię. A chromy i bajery w środku jakoś go nie ratują.
Stary 2009-08-04, 11:15   #28
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Zafirah, nadal nie bardzo rozumiem, co oznacza obciachowe

Napisałaś, że jest według Ciebie brzydkie, oki, rozumiem Tobie się nie podoba i jeszcze tam kilku osobom.... fajnie, rozumiem ludzi o różnych gustach.

Słowo obciachowe, kojarzy mi się raczej, że wstyd takie posiadać lub nim jeździć? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam?

Tu gdzie ja jestem wstydem jest posiadać auto koreańskie, francuskie lub też indyjskie czy też chińskie.

Posiadanie Citroena (nie ważne jaki model) wzbudza tylko politowanie u innych.... jak dla mnie niech każdy jeździ czym chce, nie mój biznes.

Wolałabym Smarta niż Peugeota lub Hyundaia to na pewno

Każdy ma inny gust i każdemu coś innego pasuje, mnie się osobiście nie podoba Porsche Carrera a zwłaszcza czerwone (bo nie lubię samochodów w czerwonym kolorze w ogóle) , ale po co mam pisać, że jest obciachowe lub brzydkie?
Nie podoba mi się też Ford Ka i odrzuca mnie na sam widok VW Beetle i kilku innych w tym stylu samochodów.

Po prostu MNIE SIĘ NIE PODOBA a nie, że jest Obciachowe.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 12:09   #29
batkab
Raczkowanie

Ja fanką Smarta również nie jestem. Preferuję większe i bardziej komfortowe auta.
Pudełko od zapałek na 4 kółeczkach Design rodem ze sklepu z zabawkami i dlatego kontrowersyjny. Dla mnie kiczowaty . Nie miałam okazji jeździć Smartem nie jako kierowca, a jako pasażer. Myślałam, że poobijam sobie łokcie o szybę i kierowcę, miejsca na nogi za wiele też nie ma Takie to malutkie

Corri
, gdzie ty zmieściłaś w bagażniku 4 opony zimowe ? Wyrywanie na światłach i zostawianie innych aut w tyle zostawię bez komentarza 61 KM i 16,7 do setki. Faktycznie, przyspieszenie rakiety, chyba, że konkurentem był dziadek w wysłużonym Uno http://wysokieobroty.moto.pl/auto/1,62385,3989727.html

Prawdą jest, że crash testy Smart przeszedł zadziwiająco dobrze Podobnie jak ,,test łosia,,. Ale testy przeprowadzane w warunkach ,,laboratoryjnych,, nie zawsze odzwierciedlają prawdziwe sytuacje na drogach.

mm3m, nie ma samochodów niezniszczalnych więc weź pod uwagę także koszty serwisowania samochodu, które z racji tego, że to Mercedes bedą dużo wyższe. Części również do tanich należeć nie będą, a zamienników nie znajdziesz.

Na rynku jest wiele małych i kobiecych aut. Są fora, allegro, otomoto i wiele innych ciekawych stron. Więc nie pozostaje ci nic innego jak tylko czytać i czytać

Edytowane przez batkab
Czas edycji: 2009-08-04 o 12:11
batkab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 16:23   #30
Zafirah
Rozeznanie

Eva ID: hmm... no więc już tłumaczę, ja widuję smarty kilka razy dziennie bo pracuję w centrum miasta i ruch tutaj jest spory. I co widzę smarta to w środku tleniona, wytipsowana blondynka z komórką przy uchu, dlatego też sam smart kojarzy mi się z nowobogacką rozwydrzoną panienką - a takie osoby dla mnie są właśnie "obciachowe". Tak, tak, wiem - stereotypy, ale w nich też coś jest. Może słowo "obciachowy" nie jest do końca trafne ale mniej więcej obrazuje mój stosunek do tego auta. I podkreślam, że jest to moja prywatna opinia a w tej mam prawo myśleć co mi się podoba - nikomu nie próbuję "wmusić" swojego zdania.

Nawiasem mówiąc (czy też pisząc) ja również nie lubię samochodów, które wymieniłaś. Preferuję za to japońską technologię
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości