![]() |
#1 |
BAN stały
|
Smart Fortwo Brabus
Interesują mnie wasze wszelkie "kobiece" opinie na temat tego samochodu. Czy li nie chodzi mi te wszystkie sprawy związane z silnikiem o jakich mówią mężczyźni tylko to co wy, kobiety możecie chcieć na ten temat powiedzieć.
Interesuje mnie wygoda prowadzenia, czy łatwo się niszczy ceny i wiele innych rzeczy o których nie mam jeszcze pojęcia. Dziękuję bardzo za pomoc. ;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Smart Fortwo Brabus
Cytat:
![]() http://motoallegro.pl/12409_smart.ht...FYZM5QodgyXD_g http://www.autotrader.pl/search-form...FSBN5QodICOo-A szczerze? nie kupilabym tego samochodu, a jakbym go dostala to bym go jeszcze szybciej sprzedala ![]() ![]() a czy sie niszczy? w sensie psuje chyba, to nie wiem, ale http://www.roadlook.pl/uzywane/smart...asy-mikro.html http://www.autocentrum.pl/oceny/smart/fortwo/ nie wiem czy chcesz nowy czy nie, ale wg mnie szkoda kasy na niego, juz lepiej dolozyc i kupic cos wiekszego, a co za tym idzie bezpieczniejszego, bo niestety podczas wypadku to on duzych szans nie ma.
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
IMHO jest okropny ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
![]() http://www.youtube.com/watch?v=ju6t-yyoU8s Jak na takie maleństwo, to klatka spełniła swoja rolę, nawet drzwi można było po crsah testach otworzyć ![]() ---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Cytat:
No i automat. Nawet jeśli coś się zniszczy (np. element karoserii) to ponieważ jest to plastik to kupuje się nową część zamienna. Z serwisem nie ma żadnych problemów. Prowadzi się dość wygodnie.
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
A ja myślę, że jeżeli masz tym jeździć to może zainteresuj się jednak "tymi sprawami o których mówią mężczyźni". Dla własnego bezpieczeństwa. Lepiej wiedzieć czego sie można spodziewać po swoim samochodzie. Zanim kupiłam moje Mitsubishi dwa miesiące przeglądałam fora motoryzacyjne, czytałam tematy o silnikach, podwoziu, nadwoziu, spalaniu, skrzyniach biegów, osiągach itd. Wiem co sie dzieje z moim autem, co i kiedy trzeba wymienić, jak reaguje w różnych sytuacjach.
A do Smarta nigdy w życiu bym nie wsiadła - to juz moja "babska opinia" - jest to obciachowe, brzydkie autko - pudełko, które przy 40 koniach mechanicznych daje zerową przyjemność z jazdy, zbiera sie toto ze skrzyżowania w czasie lat świetlnych i z racji tego, że jest dość wysokie w porównaniu z długościa to radzę uważać przy wchodzeniu w zakręty. Jedyny pozytyw to małe spalanie ale to już nic dziwnego przy silniczku o poj. 800 cm3 ![]() Edytowane przez Zafirah Czas edycji: 2009-07-31 o 16:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
![]() To Ty chyba nigdy nie widziałaś, jak czasami smart innych zostawia na skrzyżowaniu ![]() Na zakrętach trzyma się równie dobrze niż niejedno sportowe coupe ![]() Btw, trzeba trochę pojeździć "czymś takim" by ferować wyroki, nie uważasz? I to nie jeden raz dookoła osiedla ![]()
Live long and prosper 🖖🏻 Edytowane przez Corii Czas edycji: 2009-07-31 o 17:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kazdemu cos innego sie podoba, ja bym go nie kupila glownie ze wzgledu na wymiary. Jest po prostu za maly! a jakos nie tesknie za maluchami.
![]() |
![]() |
#8 | |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
![]() ![]() Tak, plastik, jeśli chodzi o karoserie ![]() Niejednego smarta widziałam na skrzyżowaniu pod światłami, jak batoży kolumnę za nim i zostawia daleko w tyle, przynajmniej na początku ![]() ![]() Mały jest dlatego w sam raz do miasta, wszędzie tam, gdzie tłoczno i mało miejsca do parkowania, przejazdu, w tych manewrach jest nie do pobicia ![]() Na inne, dłuższe trasy zalecany mocniejszy większy samochód ![]() ![]()
Live long and prosper 🖖🏻 Edytowane przez Corii Czas edycji: 2009-07-31 o 21:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() btw, popatrz na inne samochody jak wypadaja dobrze w testach, a i tak po wypadku wiora... Cytat:
to bedzie grad i po samochodzie ![]() Cytat:
jak sie komus podoba to ok, ja bym go nie brala.
![]() |
![]() |
#10 |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
To niestety Cię rozczaruję, tak łatwo smarta nie idzie wykończyć. Jakby nie patrzeć to jednak łatwo psująca zabawka nie jest
![]()
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Nie jeździłąm testów nie widziałam na ten temat sie nie wypowiem ale nie kupiłabym nawet ze wzgledu na to że spotkam kogos w sklepe i bede chciała pojechac np na kawe ale niestety znajomych nie zabierzesz. wiadomo auta nie kupuej sie dla znajomych ale to jest jak dla mnie spory minus, ja nawet yarisa nie kupiłam bo jak dla mnie za mały. To auto jest fajne jak stac kogos na auto duże normalne rodzinne i n smarta w celu poruszania sie po mieście. A sprawdzaląś moze kia picanto? Zawsze to troche wiecej miejsca.
Przejechałam dopiero: 32 000km ![]() "Jeździć szybko nie znaczy jeździć dobrze" Edytowane przez krowa118 Czas edycji: 2009-08-01 o 00:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
I tak, ja się zgadzam z resztą. Brzydkie to to, niekomfortowe, niepraktyczne jeśli chce się z kimś jeździć. Już nie mówiąc o mini silniku- nie chciałabym mieć silnika poniżej 1.1. Na trasie to zero radości...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2. Raczej jak matiz ![]() 3. Tak się składa, że kilka razy miałam okazję przejechać się smartem koleżanki i wiem jak sie tym jeździ - nie tylko po osiedlu ![]() 4. Taaak... 60 KM to strasznie dużo ![]() ![]() Rozumiem, że Ty bardzo lubisz swojego smarta i trudno wymagać, żebys obiektywnie patrzyła na te "autka" ale jeszcze raz podkreślę, że wyrażam SWOJĄ opinię, a w mojej opinii smart to OBCIACH. pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
![]() Poza tym wspominałam, ze to miejski samochód, a nie na trasę. ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
![]() Znam wiele więcej ciekawych aut, które mnie kręcą daleko bardziej niż smart, ale jak czytam o nim rzekomo obiektywne opinie czasami wzięte z li tylko lektury jakiegoś artykułu, albo z tego co ktoś zobaczy na ulicy to nie wiem, czy śmiać się czy płakać ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Tak sie teraz zastanowiłam że nawet jadac po większe zakupy to gdzie je tam wszystkie władować? Moja kosmetyczka ma smarta jako drugie auto i mowi ze sama jazd jest spoko. JA jednak uważam że to pudełko nie auto.
Przejechałam dopiero: 32 000km ![]() "Jeździć szybko nie znaczy jeździć dobrze" Edytowane przez krowa118 Czas edycji: 2009-08-01 o 10:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() nikt nie zbija, jak to napisalas wymyslonych opinii o tym samochodzie, po prostu kazdy pisze co o tym mysli, no bez przesady ale chyba mozna miec odmienne zdanie? ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
No, no, jakaż tu dyskusja się narodziła
![]() Dziękuję za wszelkie informacje. Skusił mnie ten samochodzik właśnie ze względu na na małe wymiary - póki co nie mam rodziny, dalekich podróży również nie planuję ale chyba z czasem przydałby mi się własny samochód (taki na trasę dom-uczelnia-praca-dom-zakupy itp., itd.). Wygląd na prawdę mi nie robi, wręcz jest komicznie słodki ![]() Jednak wasze opinie karzą mi się jeszcze nad nim długo zastanawiać. Jeśli nie Smart to jaki inny dla singielki, mały i łatwy do prowadzenia? Właśnie, jak stoi jego pojemność bagażnika? (jeszcze nie doczytałam czy w ogóle posiada) Bo samochód bez bagażnika to już lekka przesada :P a jednak jest bagażnik: http://www.automotto.org/images/smar...us32s_5330.jpg całkiem przyzwoicie jak na średnie zakupy, duże rzadko wchodzą w grę ze względu na mój chory kręgosłup. A podwożenie znajomych? Jak będą wiedzieć, że mam tylko dwa siedzenia to chyba nie będą prosić o podwózkę. Dłuższe trasy, rodzinne? Mamy duży 7 osobowy samochód(taty) więc smarcik byłby tylko dla mnie właśnie by nie jeździć przez 3 miasta dwoma środkami komunikacji miejskiej do pracy i na uczelnię ;/ Dla dziewczyny, która prowadziła Smarta przez 3 miesiące: Kupowałaś używany czy od dealera, wart swojej ceny? Edytowane przez mmm3m Czas edycji: 2009-08-01 o 21:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
W Twojej sytuacji faktycznie smart nie jest złym pomysłem ale mimo wszystko bym go nie kupiła. Jeżeli chodzi o znajomych nie mówiłam o podwożeniu tylko jak np musisz coś załatwić w 3 czy osoby rożnie to jednak bywa.
Ja też szukałam małego autka ale miałam trochę inne kryteria jestem posiadaczką Polo. W Twojej sytuacji może Yaris, C1, Peugeot 107, Auris, Lupo czy nawet Panda, małe autka a chyba jednak lepsze od Smarta. To moje zdanie, ale to Tobie ma sie podobać.
![]() |
#20 | ||
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
![]() Co do zakupów, to co Ty, konia kupujesz? ![]() ![]() Jaki piękny elaborat o parkowaniu ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- Cytat:
Może Mercedes Klasa A? Większy niż smart i wygodniejszy i nie taki kontrowersyjny wizualnie. Ja kupowałam swojego od osoby prywatnej na allegro. Uważam że wart był swojej ceny. Nie miałam żadnych powodów do narzekań, naprawdę. Jeśli się wie, czego po smarcie się można spodziewać, jeśli nie przeszkadzają małe gabaryty, ekonomiczny silnik 60KM i kontrowersyjny kształt i tylny napęd to zakup smarta będzie trafionym zakupem. Aha i jeszcze jedno - jeśli idzie o oryginalna wersje Smart Brabus, to masz w nim 100KM.
Live long and prosper 🖖🏻 Edytowane przez Corii Czas edycji: 2009-08-02 o 11:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ty dajesz rzetelne fakty? czy opierasz sie tylko na swoim widzi mi sie ![]() ![]() nie, konia nie kupuje (cos ci zart nie wyszedl ![]() ![]() ![]() a co do parkowania, przepraszam cie bardzo ale co za trudnosc parkowac? jak ktos umie parkowac to i wszedzie zaparkuje czy smartem czy Cadillac Escalade, wiec ja nie widze problemu ![]() ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------
![]() Edytowane przez srubka Czas edycji: 2009-08-02 o 19:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tylny napęd jest zły? Myślałam, że to obojętne jeśli człowiek się nie ściga ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Z silnikami jest różnie. Najwytrzymalsze i najekonomiczniejsze są diesle ale za to jak sie juz cos zepsuje to naprawa kosztuje wiecej niż w benzynówce. Silniki benzynowe sa chyba popularniejsze i mżna przerobic na gaz. Trzeba sie troszke na tym znać żeby okreslic czy silnik jest doby czy zły wszystko ma znaczenie. NAjważniejsza jest pojemnosc i moc w stosunku do wagi auta. Ważny jest moment obrotowy cylindry wtryski i inne. Dla nas dziewczyn najważniejsza jest moc i ekonomika a reszta to juz detale.
Musisz zatem zdecydowac czy chcesz na rope czy na benzyne jaka pojemnośc i moc Ci wystarczy. Co do napędu to wiadomo najpopularniejszy jest przedni. Wbrew pozorom rodzaj ma ogromne znacenie i zupełnie inaczej sie jeździ autem o tylnym napędzie taki naped ma sklonnośc do nadsterownosci przy zakrętach zmienia sie zatem technika jazdy.
Przejechałam dopiero: 32 000km ![]() "Jeździć szybko nie znaczy jeździć dobrze" Edytowane przez krowa118 Czas edycji: 2009-08-02 o 22:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
vice versa
![]() swoja droga dziwna jestes ![]()
![]() |
#26 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Nie rozumiem ataku na Smarta ?! O co chodzi?
To bardzo dobre auto pod względem jakościowym i bezpieczeństwa. Do autorki wątku, auto jest ze stajni Mercedesa, tuning Brabusa robi z niego naprawdę mocną maszynę, bardzo dobrze się nim jeździ, super parkuje i jest świetnym rozwiązaniem do jazdy po mieście. O którym Brabusie myślisz ? Black Star czy Ultimate? Skąd takie myślenie u innych typu.... a gdzie dziecko, gdzie mąż, gdzie rodzina.... raaaanyyyy.... po co w ogóle? Smart to małe autko w stylu: dom-praca-zakupy-dom-kawiarnia-dom ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Cytat:
![]() Co to znaczy, że auto jest Obciachowe? Jakie według Ciebie nie jest Obciachowe?
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-08-04 o 08:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Eva ID: ale to nie jest żaden atak na smarta - po prostu jednym sie podoba i są ZA a innym sie nie podoba i są PRZECIW.
Brabus pewnie ma większy silnik (pytanie gdzie to zmieścili ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Zafirah, nadal nie bardzo rozumiem, co oznacza obciachowe
![]() Napisałaś, że jest według Ciebie brzydkie, oki, rozumiem Tobie się nie podoba i jeszcze tam kilku osobom.... fajnie, rozumiem ludzi o różnych gustach. Słowo obciachowe, kojarzy mi się raczej, że wstyd takie posiadać lub nim jeździć? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam? Tu gdzie ja jestem wstydem jest posiadać auto koreańskie, francuskie lub też indyjskie czy też chińskie. Posiadanie Citroena (nie ważne jaki model) wzbudza tylko politowanie u innych.... jak dla mnie niech każdy jeździ czym chce, nie mój biznes. Wolałabym Smarta niż Peugeota lub Hyundaia to na pewno ![]() Każdy ma inny gust i każdemu coś innego pasuje, mnie się osobiście nie podoba Porsche Carrera a zwłaszcza czerwone (bo nie lubię samochodów w czerwonym kolorze w ogóle) , ale po co mam pisać, że jest obciachowe lub brzydkie? Nie podoba mi się też Ford Ka i odrzuca mnie na sam widok VW Beetle i kilku innych w tym stylu samochodów. Po prostu MNIE SIĘ NIE PODOBA a nie, że jest Obciachowe.
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Ja fanką Smarta również nie jestem. Preferuję większe i bardziej komfortowe auta.
Pudełko od zapałek na 4 kółeczkach ![]() ![]() ![]() ![]() Corri, gdzie ty zmieściłaś w bagażniku 4 opony zimowe ![]() ![]() ![]() Prawdą jest, że crash testy Smart przeszedł zadziwiająco dobrze ![]() mm3m, nie ma samochodów niezniszczalnych więc weź pod uwagę także koszty serwisowania samochodu, które z racji tego, że to Mercedes bedą dużo wyższe. Części również do tanich należeć nie będą, a zamienników nie znajdziesz. Na rynku jest wiele małych i kobiecych aut. Są fora, allegro, otomoto i wiele innych ciekawych stron. Więc nie pozostaje ci nic innego jak tylko czytać i czytać ![]() Edytowane przez batkab Czas edycji: 2009-08-04 o 12:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Eva ID: hmm... no więc już tłumaczę, ja widuję smarty kilka razy dziennie bo pracuję w centrum miasta i ruch tutaj jest spory. I co widzę smarta to w środku tleniona, wytipsowana blondynka z komórką przy uchu, dlatego też sam smart kojarzy mi się z nowobogacką rozwydrzoną panienką - a takie osoby dla mnie są właśnie "obciachowe". Tak, tak, wiem - stereotypy, ale w nich też coś jest. Może słowo "obciachowy" nie jest do końca trafne ale mniej więcej obrazuje mój stosunek do tego auta. I podkreślam, że jest to moja prywatna opinia a w tej mam prawo myśleć co mi się podoba - nikomu nie próbuję "wmusić" swojego zdania.
Nawiasem mówiąc (czy też pisząc) ja również nie lubię samochodów, które wymieniłaś. Preferuję za to japońską technologię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:34.