Kuracja tr±dzikowa - jaki podk³ad? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Uroda > Pielêgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielêgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielêgnacji twarzy i cia³a oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2013-11-24, 14:29   #1
maniiacz
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 4

Kuracja tr±dzikowa - jaki podk³ad?

Od ponad dwóch tygodni stosujê antybiotyk na tr±dzik - tetralysal i ¿el epiduo, twarz siê trochê ³uszczy, ale staram siê j± nawil¿aæ dwa razy dziennie kremem z ziaji med koj±cym podra¿nienia, jednak aktualnie moja twarz nie jest w idealnym stanie, nadal mam niespodzianki które chcia³abym zakryæ i tutaj pojawi± siê problem - jaki podk³ad? Aktualnie mam mineralny podk³ad kryj±cy annabele minerals, ale niestety nie wygl±da on dobrze, tym bardziej ¿e jestem zmuszona go nak³adaæ na krem, który musi ratowaæ ³uszcz±ca siê skórê, i dziêki temu ³uszczenie nie jest a¿ tak widoczne ale podk³ad siê wa¿y i to bardzo nie ³adnie wygl±da... Prosi³abym o jakie¶ porady, mogê stosowaæ te¿ korektor i podk³ad ale ¿eby ten podk³ad dobrze wygl±da³.
maniiacz jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-24, 14:43   #2
Pavli
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 1
Dot.: Kuracja tr±dzikowa - jaki podk³ad?

Spróbuj Wake me up od Rimmela, zupe³nie nie podkre¶la suchych skórek, jest kryj±cy i bardzo naturalnie wygl±da. Co do korektora to zielony z Biodermy
Pavli jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-25, 07:49   #3
Puszyslawa
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 806

Cytat:
Napisane przez maniiacz Poka¿ wiadomo¶æ
Od ponad dwóch tygodni stosujê antybiotyk na tr±dzik - tetralysal i ¿el epiduo, twarz siê trochê ³uszczy, ale staram siê j± nawil¿aæ dwa razy dziennie kremem z ziaji med koj±cym podra¿nienia, jednak aktualnie moja twarz nie jest w idealnym stanie, nadal mam niespodzianki które chcia³abym zakryæ i tutaj pojawi± siê problem - jaki podk³ad? Aktualnie mam mineralny podk³ad kryj±cy annabele minerals, ale niestety nie wygl±da on dobrze, tym bardziej ¿e jestem zmuszona go nak³adaæ na krem, który musi ratowaæ ³uszcz±ca siê skórê, i dziêki temu ³uszczenie nie jest a¿ tak widoczne ale podk³ad siê wa¿y i to bardzo nie ³adnie wygl±da... Prosi³abym o jakie¶ porady, mogê stosowaæ te¿ korektor i podk³ad ale ¿eby ten podk³ad dobrze wygl±da³.
A mo¿e krem Ziai Ciê zapycha, szkodzi w jaki¶ inny sposób? Z tego, co pamiêtam, to nie maj± one zbyt ¶wietnych sk³adów. Ja uwa¿am, ¿e przy tr±dziku nie ma lepszego podk³adu, ni¿ mineralny. Nie zaszkodzi Ci!

Ja swój nak³adam na ca³kowicie wch³oniêty krem, najpierw palcami, punktowo - jak korektor, a potem normalnie pêdzlem. Nie wa¿y mi siê, trzyma znacznie lepiej, ni¿ jakikolwiek inny podk³ad. Te¿ teraz u¿ywam Epiduo. Staram siê tak dbaæ o skórê, ¿eby zbytnio mi siê nie ³uszczy³a i udaje mi siê to. Chocia¿ mo¿e przy antybiotyku mo¿e byæ Ci trudniej

A jak co¶, to odradzam Rimmela, jako¶ tak moja skóra siê z nim nie lubi³a Natomiast moja tr±dzikowa kole¿anka poleca Bourjois Flower Perfection, teraz w promocji w Rossmannie. Ale z pewno¶ci± jest siê go trudniej pozbyæ z twarzy, ni¿ minera³ów.
Puszyslawa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-25, 11:20   #4
maniiacz
Przyczajenie

Szczerze powiem, ¿e nie pomy¶la³a o tym i¿ ten krem mnie zapycha, a mog³aby¶ poleciæ mi jaki¶ inny dobry krem? A minera³ki nie bêd± dodatkowo wysuszaæ?
Stary 2013-11-25, 17:42   #5
Puszyslawa
Rozeznanie

Cytat:
Szczerze powiem, ¿e nie pomy¶la³a o tym i¿ ten krem mnie zapycha, a mog³aby¶ poleciæ mi jaki¶ inny dobry krem? A minera³ki nie bêd± dodatkowo wysuszaæ?
Mnie wysuszaj±, to fakt. A w³a¶ciwie wysusza³y, bo teraz ju¿ tego nie widzê. By³am zachwycona Apisem Hydro Balance (chyba tak siê nazywa³). Podobno dobre s± te¿ Sylveco. Podoba mi siê te¿ sk³ad Bielendy serum+krem 40+ Mo¿esz poszukaæ czego¶ eko, teraz dzieñ darmowej dostawy bêdzie

Do tego zmywam makija¿ olejkiem, mam delikatny ¿el, tonik (to dziêki tonizowaniu siê nie ³uszczê), maseczki nawil¿aj±ce, peelingi, trochê oprócz kremu siê tego nazbiera. Jeszcze olejek z kwasem hialuronowym, czasem - dla z³agodzenia skóry. Aktualnie u¿ywam Apisa ¿urawinowego. Nawil¿a ¶rednio w porównaniu z tamtym, ale ujdzie. Poczytaj mo¿e jeszcze w±tki na dermatologii, tam s± informacje o kuracjach, kosmetykach przy tr±dziku, w±tki ogólne, w których odpowiada sporo osób.

No ok, teraz mi t³umacz±, ¿e parafina nie szkodzi, wiêc mo¿e nie zapycha. Ja lubiê Ziajê, ale do ich kremów jako¶ nie jestem przekonana

Edytowane przez Puszyslawa
Czas edycji: 2013-11-26 o 08:15
Stary 2013-11-26, 14:54   #6
paulina aurora
Kosmetykoholiczka

Wiadomo¶ci: 2 717

Z tego, co piszesz, to musisz stosowaæ krem o bogatej konsystencji, która jest zazwyczaj z olejow± baz±. Je¶li chcesz, zeby podk³ad siê nie wa¿y³, to musisz wybraæ taki, który bêdzie nawil¿aj±cy, z olejem w sk³adzie, poniewa¿ razem z kremem bêdzie tworzyæ wspóln± ca³o¶æ. Je¶li za¶ wybieresz krem nawil¿aj±cy, ale bezt³uszczowy, to wówczas mo¿esz wybraæ podk³ad l¿ejszy, wodny, ale obawiam siê, ¿e przy obecnej kuracji, Twoja skóra wysysa ca³± wodê z produktów wiêc bezt³uszczowe podk³ady moga daæ efekt wysuszonej (z wygl±du) skóry i podkre¶lone skórki.

Dermatolog, który przepisa³ kuracjê, powinien powiedzieæ, jaki masz stosowac krem do ³agodzenia lub przepisaæ odpowiedni preparat.

YouTube
paulina aurora jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-26, 18:51   #7
maniiacz
Przyczajenie

Dermatolog mi poleci³a krem La Roche Posay, Effeclar H ale chcia³am znale¼æ tañszy odpowiednik i w³a¶nie szukaj±c, na pewnym blogu by³o o Effeclar i z Ziaji ten który w³a¶nie mam, i, ¿e podobne w dzia³aniu s± ale ziaja nie zostawia t³ustego filmu, patrzy³am na sk³ad - Ziaja Med, Kuracja Dermatologiczna AZS, Krem koj±cy nawil¿aj±cy i na drugim miejscu jest Canola Oil. Mam te¿ lekki krem sylveco nagietkowy, ale on mo¿e byæ chyba za s³aby przy tej kuracji a sk³ania³abym siê bardziej w kierunku mineralnych podk³adów.

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Puszyslawa Poka¿ wiadomo¶æ

No ok, teraz mi t³umacz±, ¿e parafina nie szkodzi, wiêc mo¿e nie zapycha. Ja lubiê Ziajê, ale do ich kremów jako¶ nie jestem przekonana

A ja s³ysza³am, ¿e s± dobre i tanie

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-11-26, 22:42   #8
paulina aurora
Kosmetykoholiczka

Hm, to trochê dziwne, bo mi te¿ siê zdarzy³o, ¿e ten krem z LRP by³ mi polecony. Pani dermatolog byæ mo¿e mia³a ca³± siatê próbek? U mnie w³a¶nie tak by³o. Rozumiem, ¿e musza na czym¶ zarobiæ, ale bez przesady.
Je¶li Twój krem z Ziaji s³u¿y, to go zostaw. Natomiast poszukaj podk³adu z olejem w sk³adzie, nawil¿aj±cego. Powinien siê dobrze komponowaæ z kremem. Pamiêtaj o próbce przed zakupem - nawet w drogeriach mo¿esz zrobic sobie odlewkê.
Je¶li chcesz stosowac podk³ad mineralny, to nak³adaj go, kiedy krem jest jeszcze nieco wilgotny, wpychaj±c/wklepuj±c w skórê, a po chwili spryskaj tonikiem nawil¿aj±cym b±d¼ woda ró¿an±. To sprawi, ¿e podk³ad min. bedzie wygladaæ bardziej promiennie i nie powinien przesuszyæ. Takie nawadnianie mo¿esz powtarzaæ w razie potrzeby w ci±gu dnia

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ----------

Cytat:

Parafina jest neutralna wobec sk³adu kosmetyków, st±d pojêcie o jej nieszkodzeniu. Jest te¿ w kremach dla dzieci. Nie ka¿demu szkodzi.
To trochê tak, jak z jedzeniem - mi szkodz± ogórki kwaszone, a inni mówi±, ¿e s± zdrowe i ¿eby je je¶æ. Tobie mo¿e szkodziæ parafina, zapychaæ, komu¶ nie musi

YouTube
Stary 2013-11-27, 08:14   #9
Puszyslawa
Rozeznanie

Cytat:
Dermatolog mi poleci³a krem La Roche Posay, Effeclar H ale chcia³am znale¼æ tañszy odpowiednik i w³a¶nie szukaj±c, na pewnym blogu by³o o Effeclar i z Ziaji ten który w³a¶nie mam, i, ¿e podobne w dzia³aniu s± ale ziaja nie zostawia t³ustego filmu, patrzy³am na sk³ad - Ziaja Med, Kuracja Dermatologiczna AZS, Krem koj±cy nawil¿aj±cy i na drugim miejscu jest Canola Oil. Mam te¿ lekki krem sylveco nagietkowy, ale on mo¿e byæ chyba za s³aby przy tej kuracji a sk³ania³abym siê bardziej w kierunku mineralnych podk³adów.

A ja s³ysza³am, ¿e s± dobre i tanie
Pewnie z nimi wspó³pracuje. Ostatnio nawet by³a jaka¶ komedia w telewizji, gdzie handlowiec przyszed³ z próbkami do lekarza, a asystentka mówi do niego "próbki za wakacje na Hawajach". Sylveco móg³by byæ dobry pod makija¿! Ja lubiê nak³adaæ podk³ad, jak ju¿ mi siê ca³kowicie wch³onie krem. Tylko znowu nawil¿aj±cy, na zimê, no nie wiem. A krem z filtrem na niego? To fajna ta Ziaja, zazwyczaj na drugim miejscu jest parafina

Nie, ¿e nie lubiê, czy tam negujê dzia³anie, czy co¶. Wiêkszo¶æ z ich kremów ma bardzo prosty sk³ad i praktycznie ¿adnych substancji dzia³aj±cych pozytywnie na skórê, tylko nawil¿acz, parafina, silikon, a tego nie lubiê. Co prawda mam jeden z bogatszym sk³adem, ale chyba na alkoholu (albo jest w nim co¶ innego, co go w moich oczach wykluczy³o) i i tak nie u¿ywam.

A jak zmywasz twarz? A masz wolne popo³udnia? Mo¿e nawil¿anie po po³udniu, przed epiduo? Fajny jest te¿ krem DLA Kosmetyki, ale jest bardzo tre¶ciwy, a na mnie dzia³a do¶æ dziwnie. Niszcz Pryszcz, jest te¿ na dzieñ.

Cytat:
Napisane przez paulina aurora Poka¿ wiadomo¶æ
Parafina jest neutralna wobec sk³adu kosmetyków, st±d pojêcie o jej nieszkodzeniu. Jest te¿ w kremach dla dzieci. Nie ka¿demu szkodzi.
To trochê tak, jak z jedzeniem - mi szkodz± ogórki kwaszone, a inni mówi±, ¿e s± zdrowe i ¿eby je je¶æ. Tobie mo¿e szkodziæ parafina, zapychaæ, komu¶ nie musi
To nie tak, ¿e zapycha, bo chyba nawet nie. Ale ta warstwa okluzyjna, nieprzepuszczalna, s³absze dzia³anie innych kosmetyków. Nie wiem, ale ja jestem do niej nastawiona negatywnie.

Wracaj±c do podk³adu... my¶lê, ¿e spor± czê¶æ poprawy mojej cery zawdziêczam w³a¶nie przej¶ciu na podk³ad mineralny i u¿ywam go nawet wtedy, kiedy ³uszczy mi siê skóra. Chêtnie zmieni³abym na taki nak³adany palcami, ale wolê nie ryzykowaæ. Czyta³am o podk³adach samorobionych, do których dziewczyny dodaj± nawet olejków, ale wtedy trzeba zaopatrzyæ siê w co¶ do mieszania sk³adników. Je¿eli chodzi o zwyk³e podk³ady - kole¿anka z tr±dzikiem poleca Flower Perfection Bourjois. Nigdy go nie u¿ywa³am, ale na jej skórze wygl±da ¶wietnie. Aczkolwiek nawet to mnie do niego nie przekona³o.
Stary 2013-11-28, 14:55   #10
maniiacz
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paulina aurora Poka¿ wiadomo¶æ
Je¶li chcesz stosowac podk³ad mineralny, to nak³adaj go, kiedy krem jest jeszcze nieco wilgotny, wpychaj±c/wklepuj±c w skórê, a po chwili spryskaj tonikiem nawil¿aj±cym b±d¼ woda ró¿an±. To sprawi, ¿e podk³ad min. bedzie wygladaæ bardziej promiennie i nie powinien przesuszyæ. Takie nawadnianie mo¿esz powtarzaæ w razie potrzeby w ci±gu dnia

To spróbujê z wod± ró¿an±, boje siê po prostu, ¿e nie mineralny podk³ad mnie bêdzie zapycha³ a buzia mimo wszystko nadal nie jest w dobrym stanie, a po na³o¿eniu tego z AM przez 2-3h wygl±da bardzo ³adnie, tylko potem suche skórki i trochê znika z twarzy... I mia³a próbki nawet dosta³am jedn± :P

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

Cytat:

A jak zmywasz twarz? A masz wolne popo³udnia? Mo¿e nawil¿anie po po³udniu, przed epiduo? Fajny jest te¿ krem DLA Kosmetyki, ale jest bardzo tre¶ciwy, a na mnie dzia³a do¶æ dziwnie. Niszcz Pryszcz, jest te¿ na dzieñ.
Zmywam p³ynem micelarnym z biedronki i potem tonik ziaji ogórkowy, i na to krem. Mam wolne, i w³a¶nie wracaj±c ze szko³y, zmywam tak jak w³a¶nie napisa³am, wiêc krem nak³adam rano i po powrocie ze szko³y
Stary 2013-11-28, 20:15   #11
paulina aurora
Kosmetykoholiczka

A czy nie my¶la³a¶ nad czym¶, co dok³adniej zmywa makija¿? Nie mówiê, ¿e masz szorowaæ jak pod³ogê szmat±, ale wiesz, p³ynem micelarnym przy tr±dziku nalezy zmywac makija¿ tylko raz przyk³adaj±c w jednym miejscu i nie rozcieraæ dooko³a miejsc zmienionych chorobowo. To oznacza, ¿e musia³abyæ zu¿yæ jakie¶ 10 wacików, ¿eby zmyæ makija¿, powiedzmy, dok³adnie, a przy tym nie roznosiæ bakterii itd...
Nie lepiej piankê delikatn± do mycia lub olejek?

YouTube

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-29, 22:49   #12
193b1b6e1ddfcb4e7f6608e02b30ba9b0746877a_687197910e488
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 12 112

Cytat:

Mnie kosmetyczka radzi³a ostatnio ¿eby u¿ywaæ podk³adu Pharmaceris - ogólnie dermokosmetyków, do kupienia tylko w aptece.
Kiedy¶ mia³am jego próbkê i nie by³o ¼le. Co prawda nie mo¿na wiele od niego oczekiwaæ, tak jak od rimmela czy maybelline ale my¶lê, ¿e w przypadku kuracji tr±dzikowej siê spe³ni i nie bêdzie zapycha³.
193b1b6e1ddfcb4e7f6608e02b30ba9b0746877a_687197910e488 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Pielêgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:47.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.