|
Notka |
|
Pielêgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielêgnacji twarzy i cia³a oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
Kuracja tr±dzikowa - jaki podk³ad?
Od ponad dwóch tygodni stosujê antybiotyk na tr±dzik - tetralysal i ¿el epiduo, twarz siê trochê ³uszczy, ale staram siê j± nawil¿aæ dwa razy dziennie kremem z ziaji med koj±cym podra¿nienia, jednak aktualnie moja twarz nie jest w idealnym stanie, nadal mam niespodzianki które chcia³abym zakryæ i tutaj pojawi± siê problem - jaki podk³ad? Aktualnie mam mineralny podk³ad kryj±cy annabele minerals, ale niestety nie wygl±da on dobrze, tym bardziej ¿e jestem zmuszona go nak³adaæ na krem, który musi ratowaæ ³uszcz±ca siê skórê, i dziêki temu ³uszczenie nie jest a¿ tak widoczne ale podk³ad siê wa¿y i to bardzo nie ³adnie wygl±da... Prosi³abym o jakie¶ porady, mogê stosowaæ te¿ korektor i podk³ad ale ¿eby ten podk³ad dobrze wygl±da³.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Dot.: Kuracja tr±dzikowa - jaki podk³ad?
Spróbuj Wake me up od Rimmela, zupe³nie nie podkre¶la suchych skórek, jest kryj±cy i bardzo naturalnie wygl±da. Co do korektora to zielony z Biodermy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 806
|
Cytat:
Ja swój nak³adam na ca³kowicie wch³oniêty krem, najpierw palcami, punktowo - jak korektor, a potem normalnie pêdzlem. Nie wa¿y mi siê, trzyma znacznie lepiej, ni¿ jakikolwiek inny podk³ad. Te¿ teraz u¿ywam Epiduo. Staram siê tak dbaæ o skórê, ¿eby zbytnio mi siê nie ³uszczy³a i udaje mi siê to. Chocia¿ mo¿e przy antybiotyku mo¿e byæ Ci trudniej ![]() A jak co¶, to odradzam Rimmela, jako¶ tak moja skóra siê z nim nie lubi³a ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Szczerze powiem, ¿e nie pomy¶la³a o tym i¿ ten krem mnie zapycha, a mog³aby¶ poleciæ mi jaki¶ inny dobry krem?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Do tego zmywam makija¿ olejkiem, mam delikatny ¿el, tonik (to dziêki tonizowaniu siê nie ³uszczê), maseczki nawil¿aj±ce, peelingi, trochê oprócz kremu siê tego nazbiera. Jeszcze olejek z kwasem hialuronowym, czasem - dla z³agodzenia skóry. Aktualnie u¿ywam Apisa ¿urawinowego. Nawil¿a ¶rednio w porównaniu z tamtym, ale ujdzie. Poczytaj mo¿e jeszcze w±tki na dermatologii, tam s± informacje o kuracjach, kosmetykach przy tr±dziku, w±tki ogólne, w których odpowiada sporo osób. No ok, teraz mi t³umacz±, ¿e parafina nie szkodzi, wiêc mo¿e nie zapycha. Ja lubiê Ziajê, ale do ich kremów jako¶ nie jestem przekonana ![]() Edytowane przez Puszyslawa Czas edycji: 2013-11-26 o 08:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Kosmetykoholiczka
Wiadomo¶ci: 2 717
|
Z tego, co piszesz, to musisz stosowaæ krem o bogatej konsystencji, która jest zazwyczaj z olejow± baz±. Je¶li chcesz, zeby podk³ad siê nie wa¿y³, to musisz wybraæ taki, który bêdzie nawil¿aj±cy, z olejem w sk³adzie, poniewa¿ razem z kremem bêdzie tworzyæ wspóln± ca³o¶æ. Je¶li za¶ wybieresz krem nawil¿aj±cy, ale bezt³uszczowy, to wówczas mo¿esz wybraæ podk³ad l¿ejszy, wodny, ale obawiam siê, ¿e przy obecnej kuracji, Twoja skóra wysysa ca³± wodê z produktów wiêc bezt³uszczowe podk³ady moga daæ efekt wysuszonej (z wygl±du) skóry i podkre¶lone skórki.
Dermatolog, który przepisa³ kuracjê, powinien powiedzieæ, jaki masz stosowac krem do ³agodzenia lub przepisaæ odpowiedni preparat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Dermatolog mi poleci³a krem La Roche Posay, Effeclar H ale chcia³am znale¼æ tañszy odpowiednik i w³a¶nie szukaj±c, na pewnym blogu by³o o Effeclar i z Ziaji ten który w³a¶nie mam, i, ¿e podobne w dzia³aniu s± ale ziaja nie zostawia t³ustego filmu, patrzy³am na sk³ad - Ziaja Med, Kuracja Dermatologiczna AZS, Krem koj±cy nawil¿aj±cy i na drugim miejscu jest Canola Oil. Mam te¿ lekki krem sylveco nagietkowy, ale on mo¿e byæ chyba za s³aby przy tej kuracji a sk³ania³abym siê bardziej w kierunku mineralnych podk³adów.
---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Cytat:
A ja s³ysza³am, ¿e s± dobre i tanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Kosmetykoholiczka
|
Hm, to trochê dziwne, bo mi te¿ siê zdarzy³o, ¿e ten krem z LRP by³ mi polecony. Pani dermatolog byæ mo¿e mia³a ca³± siatê próbek? U mnie w³a¶nie tak by³o. Rozumiem, ¿e musza na czym¶ zarobiæ, ale bez przesady.
Je¶li Twój krem z Ziaji s³u¿y, to go zostaw. Natomiast poszukaj podk³adu z olejem w sk³adzie, nawil¿aj±cego. Powinien siê dobrze komponowaæ z kremem. Pamiêtaj o próbce przed zakupem - nawet w drogeriach mo¿esz zrobic sobie odlewkê. Je¶li chcesz stosowac podk³ad mineralny, to nak³adaj go, kiedy krem jest jeszcze nieco wilgotny, wpychaj±c/wklepuj±c w skórê, a po chwili spryskaj tonikiem nawil¿aj±cym b±d¼ woda ró¿an±. To sprawi, ¿e podk³ad min. bedzie wygladaæ bardziej promiennie i nie powinien przesuszyæ. Takie nawadnianie mo¿esz powtarzaæ w razie potrzeby w ci±gu dnia ![]() ---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Cytat:
To trochê tak, jak z jedzeniem - mi szkodz± ogórki kwaszone, a inni mówi±, ¿e s± zdrowe i ¿eby je je¶æ. Tobie mo¿e szkodziæ parafina, zapychaæ, komu¶ nie musi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie, ¿e nie lubiê, czy tam negujê dzia³anie, czy co¶. Wiêkszo¶æ z ich kremów ma bardzo prosty sk³ad i praktycznie ¿adnych substancji dzia³aj±cych pozytywnie na skórê, tylko nawil¿acz, parafina, silikon, a tego nie lubiê. Co prawda mam jeden z bogatszym sk³adem, ale chyba na alkoholu (albo jest w nim co¶ innego, co go w moich oczach wykluczy³o) i i tak nie u¿ywam. A jak zmywasz twarz? A masz wolne popo³udnia? Mo¿e nawil¿anie po po³udniu, przed epiduo? Fajny jest te¿ krem DLA Kosmetyki, ale jest bardzo tre¶ciwy, a na mnie dzia³a do¶æ dziwnie. Niszcz Pryszcz, jest te¿ na dzieñ. Cytat:
Wracaj±c do podk³adu... my¶lê, ¿e spor± czê¶æ poprawy mojej cery zawdziêczam w³a¶nie przej¶ciu na podk³ad mineralny i u¿ywam go nawet wtedy, kiedy ³uszczy mi siê skóra. Chêtnie zmieni³abym na taki nak³adany palcami, ale wolê nie ryzykowaæ. Czyta³am o podk³adach samorobionych, do których dziewczyny dodaj± nawet olejków, ale wtedy trzeba zaopatrzyæ siê w co¶ do mieszania sk³adników. Je¿eli chodzi o zwyk³e podk³ady - kole¿anka z tr±dzikiem poleca Flower Perfection Bourjois. Nigdy go nie u¿ywa³am, ale na jej skórze wygl±da ¶wietnie. Aczkolwiek nawet to mnie do niego nie przekona³o. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Kosmetykoholiczka
|
A czy nie my¶la³a¶ nad czym¶, co dok³adniej zmywa makija¿? Nie mówiê, ¿e masz szorowaæ jak pod³ogê szmat±, ale wiesz, p³ynem micelarnym przy tr±dziku nalezy zmywac makija¿ tylko raz przyk³adaj±c w jednym miejscu i nie rozcieraæ dooko³a miejsc zmienionych chorobowo. To oznacza, ¿e musia³abyæ zu¿yæ jakie¶ 10 wacików, ¿eby zmyæ makija¿, powiedzmy, dok³adnie, a przy tym nie roznosiæ bakterii itd...
Nie lepiej piankê delikatn± do mycia lub olejek? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 12 112
|
Cytat:
Mnie kosmetyczka radzi³a ostatnio ¿eby u¿ywaæ podk³adu Pharmaceris - ogólnie dermokosmetyków, do kupienia tylko w aptece. Kiedy¶ mia³am jego próbkê i nie by³o ¼le. Co prawda nie mo¿na wiele od niego oczekiwaæ, tak jak od rimmela czy maybelline ale my¶lê, ¿e w przypadku kuracji tr±dzikowej siê spe³ni i nie bêdzie zapycha³. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:47.