![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Nadmierna potliwość (dość niezwykla).Pomocy!
Witajcie,
nie bardzo wiedziałam gdzie umieścić ten wątek. W końcu padło na forum plotkowe (jeśli coś źle zrobiłam to proszę o przesunięcie). Doszłam do wniosku, że dużo Dziewczyn tu zagląda, więc może ktoś pomoże... Otóż mam problem z nadmiernym poceniem się. Ale nie chodzi o to, że pocą mi się paszki... Gdy tylko temperatura na dworzu wzrośnie do 20 stopni ogarnia mnie przerażenie, bo wiem co to oznacza - zalewanie się potem ![]() Wystarczy, że wyjdę na dwór, przejdę kawałek a potem gdzieś się zatrzymam to czuję jak po czole, plecach spływają strużki potu... Czuję się fatalnie ![]() Nie wspomnę o wizycie na siłowni/fitnessie. Pocę się po kilku minutach a czerwona na twarzy jestem jeszcze szybciej. Moja buzia jest cała rozpalona, czuję jak mi wszystko pulsuje. Ostatnio wstydziłam się wyjść z sali po fitnessie, bo wyglądałam jak spocony pomidor albo jeszcze gorzej. Od tego momentu przestałam chodzić na zajęcia. Bardzo mnie to martwi, bo chciałabym popracować nad swoją sylwetką a jak mogę to zrobić rezygnując z ćwiczeń? Taki sam problem ma moja Mama i Siostra - nie wiem, może to dziedziczne? Jesteśmy załamane, dla nas to naprawdę koszmar. Mama nawet ostatnio się popłakała ![]() Poszłam do lekarza, zrobiłam badania i nic! Doktor rozkłada ręce, ciągle daje skierowania na następne badania.... Ile to jeszcze będzie trwać? Czym może to być spowodowane? Może któraś z Was miała podobny problem? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nadmierna potliwość (dość niezwykla).Pomocy!
czytałaś o Antidralu? stosuje się go nie tylko pod pachy, nie ma szans żeby się spocić.
a jeśli chodzi o twarz może pomoże dermatolog?
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Agatko, spróbuj poszukać w wyszukiwarce, myślę że taki wątek mógł już się pojawić
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Antidral odpada, bo dla mnie jest za mocny (zresztą podobnie jak Etiaxil) -> strasznie swędzi mnie po nim skóra. Stosowałam pod pachy i po pewnym czasie dostałam uczulenia.
Poza tym nie wyobrażam sobie smarować całych pleców... A co do reszty to właśnie zastanawiałam się do jakiego lekarza się wybrać. Myślałam o ginekologu, bo może to jakieś hormonalne sprawy? Oj, już sama nie wiem... I dlatego proszę Was o rady - może ktoś miał podobny problem i sobie z tym poradził? Będę przynajmniej miała jakiś punkt zaczepienia i pod odpowiednim kątem zacznę robić te badania... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Może jakieś ziołowe kąpiele by pomogły? Jeśli aż tak spędza ci to sen z powiek, wybierz się do tybetanki- one mają masę przeróżnych ziół, jeśli powiesz jej o co dokładnie chodzi, napewno coś znajdzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Myślałam też nad tym co napisałaś, że przyczyną mogą być hormony - zajrzałam do ulotki jednego leku i wynika z niej, że potliwość może być spowodowana niewłaściwą pracą tarczycy - może warto byś wybrała się nie do ginekologa, ale do endokrynologa ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Z pewnością jest to związane z hormonami. Polecam wizytę u endokrynologa, on powinien pomóc
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
a jaki etiaxil stosowałas? moze to ten czerwony Cie uczulił? jest jeszcze niebieski dla wrazliwców
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Mam identyczny problem i tak samo nie wiem jak sie z tego wyleczyć. To prawdopodobnie jest sprawa genetyczna, bo mój ojciec ma identycznie. U mnie najgorzej jest na czole, w miejscu gdzie czoło styka sie z włosami. Koszmar po prostu. Po 15 minutach na słońcu mam wrazenie, że ktos mi wylał kubeł wody na głowe.
Jak bedziesz wiedziała jak to wyleczyć, to podziel sie wiadomością
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
W internecie znalazłam, że na nadmierną potliwośc pomaga picie melisy lub szałwii raz dziennie przed snem, jednak nie powinno się tego stosowac dłużej niż 2-3 tygodnie i najlepiej po konsultacji lekarskiej. Napar z szałwii też nadaje się do dodania do kąpieli antypotowej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Wzmożone pocenie się z reguły świadczy o nadmiarze hormonów tarczycy - jest jednym z pierwszych objawów jej nadczynności. Ewentualnie zbadałabym się również w kierunku cukrzycy.
Nie napisałaś czy masz przy tym również inne problemy np. z wypadaniem włosów, tyciem, chudnięciem itp.
![]() |
#13 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No i jestem znów w punkcie wyjścia. Teraz tak jak piszesz pójdę chyba do endokrynologa i dermatologa. Z tarczycą to już od wielu Dziewczyn słyszałam, więc najpierw sprawdzę czy wszystko z nią w porządku. Dziękuję za rady ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pójdę za to, tak jak już wyżej napisałam, do endokrynologa. Bo te hormony to właśnie tak za mną "chodziły", podejrzewałam, że to z nimi coś może być nie tak. ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
witam Cię Agatko w nowym wątku
![]() jak będziesz po wizycie u endokrynologa to koniecznie napisz co z niej wynikło ![]() U mnie przyczyną nadmiernej potliwości mogłaby być właśnie tarczyca, bo mam jeszcze cienie pod oczami, które też mogą być oznaką nadczynności tarczycy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Witam!! Ja mam ten sam problem jak autorka postu. Ale u mnie zaczelo sie to po urodzeniu dziecka, kiedys nie mialam takich problemow. Na poczatku wydawalo mi sie, ze jestem zbyt oslabiona i moze organizm tak na to reaguje, jednak po roku poszlam do internisty, ktory po badaniach rowniaz rozklada rece. Bylam juz u dermatolog, to stwierdzila, ze to od nadmiaru obowiazkow z dzieckiem itp, ze moze wkoncu przejdzie. Zastanawialam sie wlasnie nad tymi hormonami, ze moze cos mi sie pochrzanilo. Skozystam z Waszych rad i tez umowie sie do endokrynologa na badanie. A z waga to u mnie jest masakra bo puki karmilam dziecko piersia stala na 64 kg ( przed wazylam 55-57 kg ) a po odstawieniu od cycka doszlo juz raz nawet do 75 kg mimo normalnego jedzenia tak jak zawsze. Potem robilam sobie diete i spadlo, a teraz znow troszke nabralam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
myślę, że trochę z tych potowych dolegliwości wzmaga się przez zdenerwowanie całą tą sytuacją. pocisz się, denerwujesz tym i znowu przez to się pocisz i tak w kółko. może uda mi sie znaleźć coś pomocnego. życzę powodzenia
![]() co do ćwiczeń to zawsze można ćwiczyć w domu ![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Witam, to jest mój pierwszy post na forum, ale postaram się udzielać częściej
![]() Podbijam wątek, ponieważ opisany problem dotyczy również mnie. Ale po kolei. Z problemem nadmiernej potliwości borykam się od paru lat, ale mam wrażenie, że z każdym kolejnym rokiem problem się pogłębia. Kiedyś pociłam się tylko pod pachami, potem doszły do tego plecy, twarz, aż w końcu prawie całe ciało. Niezależnie od pory roku, chociaż latem oczywiście jest najgorzej. Pocę się przy wysokich temperaturach, zmianach temperatur (np. wejście z gorącej ulicy do chłodnego pomieszczenia) oraz przy nawet minimalnym wysiłku fizycznym. Zresztą "pocę się" to eufemizm - ze mnie po prostu się leje! Mokre włosy, kark, rozpływający się makijaż, mokre plamy na plecach, czasami nawet na spódnicy ![]() Dodam, że leczę się endokrynologicznie i powiadomiłam lekarkę o mojej przypadłości, ale badania hormonalne niczego nie wykazały. Zresztą, jak poinformowała mnie lekarka, gdyby przyczyna leżała w hormonach, już dawno bym się pozbyła problemu. Tarczyca również w normie, a cukrzycy nie mam. Także na kondycję fizyczną nie narzekam, kiedyś czynnie uprawiałam taniec, a i teraz od czasu do czasu powracam do treningów. Już sama nie wiem, co mam robić. Od lekarzy słyszę, że "taka moja uroda", co w żaden sposób mnie nie uspokaja. Używam Etiaxilu, dlatego przynajmniej z pachami mam spokój, dłonie i stopy (o dziwo!) także pozostają suche. Latem nie wychodzę z domu bez uprzedniej kąpieli w zimnej wodzie, co pomaga tylko na parę minut. Czuję ogromny dyskomfort, nieraz się zdarzało, że rezygnowałam ze spotkania tylko dlatego, że było za gorąco... Pomocy! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ja nie wiem jak Ci pomóc, bo też mam ten problem i nie wiem jak z nim walczyć
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Robilas moze testy na alergie???
Moj synek tak sie poci, mial robione usg serca, ma astme alergiczna ( tak to nazwal lekarz) wczesniej bardzo chorowal, zreszta mlodszy równiez i wyszlo tak u obojga, znowu pediatra mowi ze to tez moze byc taka uroda
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
"taka uroda" - to zdanie powinno być zakazane w wydaniu lekarzy
![]() Testów na alergię nie robiłam. Alergia zawsze mi się kojarzyła z katarem, łzawieniem lub wysypką, więc nawet przez myśl mi nie przeszło, że mogą być też inne objawy. Jestem w takim stanie, że chyba wypróbuję wszystkiego, a więc zrobię te testy. Zobaczymy. Dziękuję i pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
idz do dobrego pulmunologa- moze akurat cos wyjdzie - a moze dieta zla, za duzo kawy U moich juniorów ta astma alergiczna objawiala sie tak, ze strasznie chorowali ( gardlo, oskrzela)- 2 tyg choroby, tydzien spokoju lub 5 dni i znow 2 tyg choroby i tak wkólko........ Ale fakt starszego mecza ropne katarki, mno i ta jego okropna potliwosc
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
A za duża ilość kawy może wpływać na nadmierną potliwość? Bo ja piję baaardzo dużo kawy
![]() ![]()
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Ja też bardzo rzadko choruję, ale jeżeli już mi się zdarzy to jestem wyłączona z życia na 3 tygodnie. A co do kawy: uwielbiam i też piję ogromne ilości
![]() Ech, chyba poza badaniami trzeba będzie się zastanowić nad aktualną dietą, ponieważ faktycznie nie jest ona najlepsza. Myślałam jeszcze o tym, czy aby przyczyną problemu nie jest kiepska gospodarka termiczna organizmu. Mnie np. jest prawie zawsze gorąco, a mojej koleżance (która nie ma problemu z poceniem) jest prawie zawsze zimno. No ale nawet jeżeli coś w tym jest to jak "wyregulować" organizm? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Widzę, że wątek w okresie letnim znów ożył.
Ja miałam robione badania na tarczycę i hormony i niby wszystko w normie jest. W takim razie skąd to pocenie? ![]() Wyobraźcie sobie, że byłyśmy u dwóch różnych lekarzy (ja i mama). Wizyta mamy - > Mama: panie doktorze mam problem z nadmierna potliwością, właściwie to pocę się całą powierzchnią ciała, wstydzę się... Lekarz: no proszę Pani, patrzy Pani (odchyla koszulę) ja też się pocę, wiadomo gorąco jest, nie ma siły żebyśmy się nie pocili... Mama: No, ale u mnie to naprawdę jest dokuczliwe. Patrzę na innych ludzi i nie widzę, żeby pot lał im się po twarzy... Lekarz - Bo pewnie przed chwilą się wytarli. Moja wizyta przebiegała podobnie. Lekarka stwierdziła, że troszkę przesadzam. Każdy się poci, tak usuwamy to, co w organizmie jest niepotrzebne. _________________________ _________________ Muszę przyznać, że po tych wizytach załamałyśmy się totalnie. Wiemy przecież, że to nie jest takie zwykłe pocenie się. Rozumiemy, że każdy człowiek poci się, ale nie aż tak. Czujemy się niekomfortowo jak z twarzy leje nam się pot. Przecież to nie jest normalne. Dlaczego lekarze tak wszystko lekceważą? Do kogo mamy się zwracać z problemami zdrowotnymi jak nie do nich? W ogóle to widzę (leczę się też dermatologicznie), że bardzo ciężko znaleźć takiego lekarza z prawdziwego zdarzenia, który wczuje się w problem pacjenta. Na razie zaprzestałyśmy walki z potliwością, bo już nie mamy pomysłu co dalej robić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Ja się wtrącę tak na szybko o środkach typu antidral czy Etiaxil. stosowałam jeden z nich pod pachami i faktycznie pod paszkami sucho.
Ale pamiętać trzeba, że one nie wysuszają a "zatykają" kanaliki potowe. a pot musi wydostać się z ciała. A skoro nie wyjdzie pachami to musi innym miejscem. To nie jest środek który ogranicza ilość potu on blokuje jego ujścia... Opisałam to we własnych słowach (na chłopski rozum) więc nie czepiać się mnie że coś źle napisałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
Antidral jest ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Witam,
Ja mam ten sam problem. Jak tylko temepratura przekracza 20 stopnia, albo wchodzę z gorącego w zimne, po prostu się ze mnie leje... najbardziej krępujące są plamy na plecach... nie mam nadwagi ani problemow z tarczyca, jestem zdrowa, a mimo to gdy tylko robi sie cieplo leci ze mnie ciurkiem. Niecierpie przez to lata... Nie mówię już o dusznych,mpełnych ludzi dyskotekach... szkoda gadac. Mam pytanie do stosujących antidral i etiaxil... chciałam ich sprobowac, musialabym posmarowac plecy. chodzę jednak na solarium i obawiam się, że po użyciu thych specyfików po solarium wyjda mi jqkies plamy albo dostane jakies podraznienie, Co o tym myslicie? Proszę o pomoc... Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
pewna znajoma Iranka powiedziała żeby na potliwość robić maseczki z naturalnego jogurtu z domieszką sypkiego cedru. Nie wiem czy skutkuje bo nie próbowałam
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
nie czytałam wszystkiego ale polecam kremy SVR i antidral jak juz ktoś napisał. taka uroda-ja mam to z nerwów
![]()
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:07.