|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Jak wybaczyć samej sobie ?
Nie wiem czy był już taki wątek, szukałam ale nie znalazłam.
No więc jak wybaczyć sobie coś za co mamy do siebie żal ? Jak przestać się obwiniać i poprostu spokojnie żyć , kiedy niektórych rzeczy poprostu nie możemy już cofnąć. Ciężko polubić samą siebie i poznać swoją wartość, jeśli ciągle wypominam sobie, że mogłam coś robić a tego nie zrobiłam. Nie chodzi o nic strasznego... poprostu dręczy mnie niewykorzystana szansa z przeszłości..nie chcę pisać szczegółowo. Pewnie zagmatwałam. Doradźcie coś.
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak wybaczyć samej sobie ?
głową muru nie przebijesz, teraz już nic nie zrobisz, a ciągłe zadręczanie się i rozpamiętywanie przeszłości nic nie daje.
więc postaraj się wrzucić na luz, i daj sobie czasu. tyle tego czasu ile potrzebujesz. w końcu samo minie ![]() po za tym ja zawsze wychodze z założenia,że widocznie tak miało być, i że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ![]() 3maj się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
a ja tez tak czasem mam, ze meczy mnie cos... no ale niestety czasu cofnac nie mozna... a szkoda wielka.. musisz poczekac, moze pooprostu samo przejdzie..
![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Przede wszystkim staraj się nie myśleć tyle o tym. Kiedyś miałam podobny problem, ale widzisz - czas leczy rany, lub jak inni wolą przyzwyczaja nas do bólu. Nie ma co rozpamiętywać porażek, zamiast świętować sukcesy. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
A może - "odkupić winy" - pomóc komuś potrzebującemu? Niekoniecznie w takiej samej formie, w jakiej zawiniłaś. Ale powiedzieć sobie, że skoro zrobiłaś coś źle, postarasz się zrobić coś dobrze, by komuś innemu było łatwiej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Oh wierz mi, bardziej dręczy taka "wykorzystana" szansa
![]() Ale pomyśl sobie - nie zrobiłaś nic złego, prawda? To co się będziesz przejmować?
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Prawda jest taka, że w życiu najbardziej nie żałujemy tego co zrobiliśmy, ale tego, co mogliśmy zrobić, a nie zrobiliśmy
![]() Pamietaj - czasu nie cofniesz, ale teraźniejszość jest w twoich rękach i warto ją budować w oparciu o konstruktywne doświadczenia z przeszłości ![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
mi się też wydaje, że lepiej nie rozpamiętywać pewnych rzeczy.. a z czasem nowe przeżycia zamarzą tamte z przeszłości... ja zawsze sobie myślę, że może tak miało być, może los zdecydował że gdzieś tam dla mnie jest jeszcze coś lepszego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja tez mam tendencje do rozpamiętywania, grzebania w przeszłości, wyobrażania sobie co by było gdyby postąpiła inaczej...Mi pomaga pisanie pamiętnika- jak wywalę to z siebie to mi jakoś lepiej...i tłumaczę sama sobie, że skoro tak się stało to widocznie NIE MOGŁAM zachować się w inny sposób. Staram się też znaleźć plusy obecnej sytuacji. No i pamiętaj, ze uczymy się na błędach..być może w następnej takiej sytuacji będziesz już wiedziała co robić
![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9069879]A może - "odkupić winy" - pomóc komuś potrzebującemu? Niekoniecznie w takiej samej formie, w jakiej zawiniłaś. Ale powiedzieć sobie, że skoro zrobiłaś coś źle, postarasz się zrobić coś dobrze, by komuś innemu było łatwiej?[/quote]
no właśnie, jeśli masz na myśli, że kogoś kiedyś skrzywdziłaś to myślę, że to bardzo dobre rozwiązanie. Chociaż z tego co wyczytałam to chodzi Tobie bardziej o nie wykorzystane szanse?
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Powiedzieć sobie, że być może ta niewykorzystana szansa wcale nie wyszłaby Ci na dobre? czasem idealizujemy przeszłość i wydaje się, że gdybyśmy mogli przeżyć życie jeszcze raz, wszystko zrobilibyśmy inaczej. a tak naprawdę nikt nie ma pewności, jak wtedy potoczyłyby się jego losy.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Podobno czas leczy rany. Jeśli nie możesz już niczego zmienić ani naprawić, po prostu postaraj się o tym zapomnieć. Zajmij się czymś innym, żeby nie myśleć o przeszłości. Idź przed siebie i nie oglądaj się wstecz.
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
"Nie można iść do przodu patrząc w tył"......
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A ja krótko: nie wiesz jak wyglądałoby teraz Twoje życie, gdybyś tę szansę wykorzystała, więc nie pluj sobie w brodę za to, że możesz być szczęśliwa tu i teraz. To inne, ale dobre miejsce.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:24.