|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
zaręczyny co i jak
Wczoraj mój Misiu zrobił mi niespodzianke. Pojechaliśmy do miasta aby kupić prezenty. Ja mu i siostrzeńcom a on mi. Wiedział że chciałabym jakieś kolczyki albo bluzke. Ja już wszystko kupiłam i on tak ze mną chodził żeby micoś wybrać. I nagle u jubilera zaprowadził mnie do stoiska z pierścionkami i kazał wybrać. Kupil mi pierścionek zaręczynowy
![]() ![]() Jeszcze oficjalnie mi się nie oświadczył. I tutaj pozostaje dylemat. U mnie jest tradycja że przy rodzicach . Też tak chciałąm, zresztą on także. Tylko oboje za bardzo nie wiemy jak to wygląda. A pozatym ślubu jeszcze nie planujemy. Chcielibyśmy jak skończe studia a kończe 3 rok. To jeszcze przezsło 2 lata. I nie wiem jak się zachować jak rodzice będą chcieli coś ustalać. Czy lepiej na osobności i poinformować wtedy ich. Ale oboje byśmy chcieli takie oficjalne. Choć trochę to nas przeraża, a w szczególności mojego Misia (ma treme). Umie ktoś doradzić co i jak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: zaręczyny co i jak
Kurcze, dla mnie magia takiej chwili zawsze wiązała się z nieplanowaniem (ze strony kobiety), zaskoczeniem, niespodzianką (oczywiście na takim etapie związku, gdzie oboje są zdecydowani, że wspólnie chcą spędzić życie,mają takie same zapatrywania odnośnie przybliżonego czasu ślubu). Uwzględnianie opinii rodziców i dostosowywanie swojego wyobrażenia do ich oczekiwań,szczegółowe planowanie odzierają ten moment z całego romantyzmu i niezwykłości. Ale to moje subiektywne odczucia, zapewne mocno staroświeckie
![]() Radziłabym więc przestać planować, rozważać reakcję otoczenia- i zwyczajnie poczekać na odpowiedni moment. Edytowane przez Agatkia Czas edycji: 2009-12-20 o 19:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A ja bym to zrobiła tak, że zaręczyny tak między sobą, prywatnie, poinformować rodziców, i można zorganizować obiad na którym twój Tż przyjdzie z kwiatami dla ciebie, i twojej mamy, i poprosi twoich rodziców o rękę
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
a zaglądałaś w wyszukiwarkę? Polecam
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=233560 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=285201 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Hehe, mój TŻ oświadczył mi się jakąś godzinę przed tym jak założyłaś ten wąteko zaręczynach
![]() Co do tematu: podobnie jak Wizażanki wcześniej myślę, że najlepiej pomyśleć o zaręczynach we dwoje, a następnie, kiedy ty już się zgodzisz i założysz pierścionek, narzeczony przychodzi do Twoich rodziców i oficjalnie prosi ich o Twoją rękę. Przynajmniej u mnie tak to ma wyglądać, mam nadzieję, że mój TŻ się zbierze w sobie, odważy żeby przeżyć drugi taki stres ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
ja ogolnie nierozumiem takiego planowania i to jeszcze przez dziewczyne??
i co my ci damy rade na forum, a ty powiesz swojemu misiowi zrób tak i tak powiedz to i to,kup kwiaty i pamietaj klęknij na prawe kolanko..bezsensu jak dla mnie
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przecież to moment, w którym mężczyzna ma wykazać inicjatywę prosząc kobietę o rękę. To tak, jakbyś powiedziała mu słowo w słowo, co ma powiedzieć. Bzdura trochę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
To powinna być jego inicjatywa, chyba, że poprosi Cie o zdanie jak byś chciała itd. U mnie jest tak, że kiedys zaczal temat, i postanowilismy ze oswiadczy mi sie określonego dnia, a wcześniej pojedziemy po pierścionek. Czyli tak bez zaskoczenia.
I bedzie tak tradycyjnie- najpierw oswiadczy sie mi, pozniej do rodzicow prosic o rekę, dla mamy kwiatki itd. tak wg mnie jest najlepiej...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:11.