![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
ślub cywilny: żeby miało ręcę i nogi ;)
hej dziewczynki z moim tż postanowiliśmy wiąć w tym roku ślub cywilny.mamy zamiar zaprosić tylko rodziców i rodzeństwo i oczywiście świadków.przyjątko odbędzie się u mnie w domu.i tu zaczynają się schody.moi rodzice znają się tylko z mamą tż z tatą nie mieli okazji i pasowałoby zorganizować jakieś spotkanie ale jak to ma wyglądać(tat tż nie jest zbyt towarzyski,nie umie żartować i td.dziwny typ człowieka
![]() a teraz tak jeśli chodzi o przyjęcie to co można zrobić coś takiego wyjątkowego ,ale na takim bardziej neutralnym gruncie(rodzice tż nie jedzą dziwnych rzeczy hehe) i ile to ma byc dań? żeby to wszytsko miało ręcę i nogi ![]() jakie sukienki mialyście tego dnia (wiem że już był nie jeden taki ątek ale jeśli mogłybyście wkleić swoje zdjęcia z tego szczególnego dnia ![]() co z obrączkami czy grawerować date slub cywilnego czy poczekać i wygrawerować date kościelnego i czy miałyście może kamere na takim ślubie (ktoś znajomy kamerował itp.) i co myślicie o takim pomysle aha i jakie odczucia byly zwiazane z takim slubem czy było to ot tak i wazniejszy byl dla was kościelny ,czy może równie mocno przeżywałyście ten dzień to chyba tyle polowa pytan pewnie wyleciala jesli ktos moglby odpisac to za kazda odpowiedz bede wzieczna bo zyje w stresie a nikt z moich znajomych nie bral samego slubu cywilnego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ślub cywilny: żeby miało ręcę i nogi ;)
Hej, ja chyba nie do końca na temat.........ale także będę miała cywilny - ale tylko i wyłącznie cywilny.
Nie możemy mieć kościelnego, co mi zresztą wcale nie spędza snu z powiek ![]() Nie pomogę Ci chyba zbytnio, u nas ma być po cywilnym normalne wesele ![]() Ja będę w sukni takiej jak normalna ślubna, tyle że w kolorze CZERWONYM. Rodzice nasi sie znają, ale jeszcze nie znają nzszych planów, mamy zamiar za niedługo zaaranżować spotkanie wspólne i ich poinformować o naszych planach. Nie bardzo wiem dlaczego chcesz wziąć teraz cywilny, a później kościelny? Czy macie jakieś konkretne powody?.... Ja na Waszym miejcu przełożyłabym wszystko na za rok i zrobiła tylko kościelny, skoro i tak ma być ![]() Przeciez to szkoda kasy na dwie imprezy, a poza tym moim zdaniem jeśli weźmiecie teraz cywilny, to ten kościelny to nie będzie już dla Was wydarzenie tylko zwykła formalność .... Ale oczywiście to moje zdanie..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Moi znajomi mieli. Właśnie w skromnym gronie. Po uroczystości był obiad w restauracji i tyle.
Dobrze, żeby rodziny się spotkały wcześniej, żeby choć uzgodnić ewentualne szczegóły. Zaproś rodziców TŻ do swoich na kawę i ciasto, będzie miło, zobaczysz. Kiedy zamierzacie się pobrać? Z sukienką nie będziesz miała problemu, jest na ten temat masa wątków. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=108883 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=31354 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=56487 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=87107 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=181322 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=147507 Co do przyjęcia w domu, można, ale jest to trudne, pomyśl, że musi być co najmiej obiad, a przecież Twoja mama chyba nie będzie wtedy stała przy garach, tylko będzie z Tobą. Może lepiej pomyśleć o restauracji, nie będzie to jakiś duży koszt, jeśli będzie malutkie grono. A w domu to chyba lepiej zamówić catering niż gotować. Do tego przystroić pokój, żeby było uroczyście. A pewnie, że się ten dzień przeżywa. Ślub to ślub i zawsze są emocje ![]() Jaką datę na obrączkach? Taką, jak czujesz, że powinna być, mogą być dwie. Ja skłaniałabym się do daty kościelnego. A nie lepiej poczekać na kościelny i zrobić konkordatowy? Czy to jest zbyt odległa perspektywa? Do poczytania jeszcze: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=67794 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=100082 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=147507 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=79972 Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2007-06-14 o 08:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
no właśnie ślub kościelny dopiero za dwa latka z hakiem a my juz chcielibysmy byc razem poza tym planujemy przeprowadzeke i zdaj nam sie ze bedzie nam latwiej zalatwiac wszytskie formalnosci jako malzenstwo.poza tym dochodza jeszcze takie male sprawy w domu.
jak narazie jestem tym wszytskim przerazona slub planujemy hmm no nie wiem nie dlugo tak za 3 miesiace daletgo chce jak najwicej uzbierac ,,informacji ,, ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
mamy podobną sytację, w tym roku bierzemy ślub cywilny, na którym będzie tylko rodzeństwo rodzice i kilku przyjaciół, a kościelny gdzieś w perspektywie 2 lat...
Ślub mam zamiar wziac w białej, eleganckiej sukience (której jeszcze nie znalazłam!), a po ślubie zaprosimy naszych gości do resteuracji na obiad/kolację..
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Natko, jeśli za trzy miesiące, to jak najprędzej przejdźcie się do usc, bo na dokumenty trochę się czeka, a poza tym daty mają czasem odległe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Jesli macie problemy z ktorymkolwiek czlonkiem rodziny,to najlepszym wyjsciem jest porozmawiac z nim szczerze o tym co zamierzacie i jak widzicie cala sprawe.Moze ta osoba ma rowniez cos ciekawego do powiedzenia.
A,to ze zartowac za bardzo nie umie to nie jest chyba zaden problem;-) Grawure na obraczkach mozecie w przyszlosci rowniez dorobic.Date slubu na pewno bedziecie pamietac;-) Jesli na razie chcecie wziac slub tylko cywilny,to przyjecie nawet dla grona rodziny powinno sie obdyc.Mozecie wynajac restauracje lub mala sale (choc najlepiej zawsze z kuchnia,bo jesli nie to bedzie wam potrzebyn catering,za co wtedy wydacie za duzo pieniedzy).Menu powinno byc takie,by kazdy mogl sie najesc...3-5 dan z deserem wlacznie.Polecam kuchnie staropolska,poniewaz jest najbardziej mozliwe,ze wszyscy goscie znaja te potrawy i z checia beda jedli. Wybor ubran zalezy tez tylko od Was,jesli lubicie klasyczna suknie slubna i garnitur dla Pana Mlodego,to dlaczego nie? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczescie zadnej kasy nie szkoda ![]() ja się bardzo Ciesze bo tez bedziemy miec najpierw cywilny a za jakies 2 lata koscielny. Dlaczego?.... bo nie mozemy juz po prostu dłużej czekac- strasznie chcemy byc juz małżenstwem, 2 lat czekalismy i dłuzej nie chcemy ![]() ![]() ![]() A co do samego slubu. ...sukienke mam ślubna tylko skromna i elegancka, kolor ivory z długim trenem ale bez zadnych błyskotek i przesady (niestety zdjecia nie mam ![]() ![]() och jak pieknie bedzie juz nie moge się doczekac ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Mówisz 3 miesiące to odpowiedni czas żeby iść do urzedu. Ja na nic długo nie czekałam w 20 minut wszystko załątwilismy. Poszlismy do urzedu 8 maja i mamy termin na 21 lipca
![]() w ogóle wszystko jakos tak łatwo się załatwia. Zaproszenia zamówiłam na allegro- doszły w 6 dni( przepiekne). Sukienkę znalazłam juz w 2 odwiedzonym komisie i wiedziałam że innej nie chcę, restauracje wynajelismy ta o której mazyłam, menu pani kucharka mi sama sporzadziła i barzdo mi się podoba nic nie musze zmieniac, obraczki to tak miesiac wczesniej trzeba zamówic- my odbieramy 20 czerwca. Jak bedziesz miała jakies pytania- zadawaj smiało!! ![]()
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja z moim Narzeczonym znam się 8 lat, 5 lat chodzimy ze sobą, dwa ostatnie lata jesteśmy zaręczeni. Spędzimy ze sobą całe życie, czasem warto trochę poczekać. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No oczywiście, jak ktos kasy nie ma to bez sensu robic 2 sluby. Ja odnosłam się do wypowiedzi Dorinki30 która napisała że szkoda kasy. Nie mieć kasy, a szkoda kasy to dwie zupełnie inne sprawy. ![]() ..a co do czekania....po co czekac, nie chcemy czekac, czekałam na moje słonko 24 lata i nadal czekac nie mam zamiaru- 2 lata to juz zdecydowanie za długo jak dla nas, szczególnie ze juz po tygodniu znajomosci wiedzieliśmy, że bedziemy małżenstwem. ![]() Jak uwazasz że czekanie w jakis tam sposób uszlachetnia wasz związek to czekaj- ja nie mam zamiaru. ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo rzadko teraz ludzie biorą dwa śluby, odkąd istnieje konkordatowy ale oczywiście to sprawa osobistego wyboru i indywidualnej sytuacji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ...przy okazji opowiem o sytuacji, która zaistniała w mojej rodzinie. Mój kuzyn 5 lat temu wzioł slub. w zwiazku z tym, że nie było najlepiej w kwestji finansowej- przyjęcie było skromne i w sumie nie takie jak sobie wymazyli. Przez te 5 lat się wzbogacili i postanowili jeszcze raz wyprawic przyjęcie weselne- własnie takie wymazone. Ciesza się z niego jak dzieci, jak to mówia- czuja się jakby byli nazeczenstwem, a nie małzenstwem z 5 letnim starzem. Ja uwazam że to jest piękne. Nas tez na razie nie stac na zrobienie wesela na 120 osób takiego o jakim marze, a czekac nie mamy zamiaru, wiec w odniesieniu do mojej sytuacji NIE SZKODA ![]() pozdrawiam wszystkie przyszłe panny młode- i te cywilne i te koscielne ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
natko ja brałam slub cywilny prawie rok temu. nie chciałam przyjęcia w domu bo rodzice i rodzeństwo ma być przy mnie w tym dniu a nie w kuchni przy garach. w sumie było 17 osób włącznie z nami. rodzice, rodzeństwo siostrzenice i dziadek. przyjęcie odbyło się w restauracji na małej sali. wcześniej ustaliliśmy menu z panią która się nami zajmowała. mieliśmy do dyspozycji kelnera. muzyka była puszczana z laptopa. miało tańcy nie być a były
![]() znali się tylko nasi rodzice. wcześniej odbyły się oficjalne zaręczyny. kilka razy przyszła jeszcze wtedy teściówka była u mojej mamy na kawie. rodzeństwo się nie znało ale wszyscy się dogadywali. na początku troszke sztywno było ale później po kielichu wszyscy gadali ze soba jak z najlepszymi znajomymi. więc o to się nie martw. sukienke miałam koloru ecru gorset dodatkowo ozdobiony złotą nitką +spódnica. bukiet zamawiałam u świetnej kwiaciarki. powiedziałam tylko jaki kolor mam sukienki. a ona wyczarowała cudowny bukiet. na obrączkach grawerowaliśmy tylko nasze imiona ustaliliśmy że data będziez kościelnego ślubu. a jakie obrączki to rzecz jasna kwestia waszego gustu. kamery nie mieliśmy. ale zaraz po ceremoniimieliśmy umówioną wizyte u fotografa który zrobił nam pamiatkowe zdjęcia. na samym ślubie zdjęcia robi prawie każdy więc uzbierałosię tego troszke ![]() jakie odczucia? dla mnie to był tak samo ważny dzień w życiu jak dla tego co bierze ślub kościelny. w urzedzie także składasz przysięge... uhhh ae się rozpisałam.mam nadzieje że choć troszke pomogłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Natko ja brałam ślub 2 lata temu tylko konkordatowy. rzeczywiście już więcej ludzi bierze jeden ślub a nie dwa, ale to zależy od sytuacji i jak tak kto sobie uważa.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Brzmisz mi troche jak moja starsza siostra. Tylko się nie obraź, sprecyzuję, gdzie mi brzmisz jak ona. Otóż moja siostra ubolewała, że zostanie starą panną, od kiedy skończyła 20 lat i zdała sobie sprawę, że w zasadzie na żadnym chłopaku jej nie zależało. Stwierdziła, że nie ma nikogo dla niej na świecie (miała 20 lat!) i umrze w samotności. Poznała pewnego dnia jednego chłopaka, zakochała się w nim, on w niej. Już na początku przeszli ciężką próbę, zdarzyła się tragedia, ale on był przy niej, nie opóścił jej. Stwierdziła, że nie ma na co czekać i po dwóch latach wzięli ślub. "Czekałam na niego 25 lat, na co czekać?!" (Tu brzmisz jak ona). Ale rozumiem czemu nie. Obydwoje pracowali, ona miała swoje mieszkanie. Gdybym była na jej miejscu, albo Twoim hania811, pewnie też bym nie chciała czekać. Czasami między nimi zdarzą się jakieś zgrzyty, które między mną a moim ukochanym już wyeliminowaliśmy. O tyle jesteśmy do przodu, choć bez ślubu. Życzę Wam wspaniałego ślubu, a jeszcze lepszego życia w małżeństwie! Ależ się rozpisałam...... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do obrażania się jest mi daleko ![]() ![]() Oczywiscie gdybym miała lat 20 nie podjełabym tak szybko decyzji o slubie, tez czekałabym az skonczę studia, az zdobędę stała pracę. Ja mam juz to wszystko- studia skonczone, praca taka o jakiej marzyłam wiec jak dla mnie te 2 lata czekania w zupełnosci wystarcza. A tak pozatym to te nasze poglądy sa tak na prawde do siebie podobne, gdyby nie były po 2 miesiacach wziełabym z moim TZ slub, ale wiedziałam że to nie ma sensu, ze fajnie jest sobie pobyc parą, a nie małżenstwem tak od razu ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny pomóżcie
![]() Jak rozwiązać sprawę ślubu cywilnego z obecnością ok. 100 gości ????????? Przecież oni się nie pomieszczą w tym USC? A my bierzemy tylko cywilny i dla mnie jest to na tyle WAŻNA chwila, że chciałabym aby wszyscy goście byli obecni ![]() Zwłaszcza, że po ślubie mamy tradycyjne weselicho ! Co tu zrobić ??????? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niedawno gdzies widziałam program, że mozna sobie wybrać miejsce ślubu. Urzędy ponoć niechętnie ale się na to godzą... Może gdzieś w jakiejś innej sali? Sama byłam na slubie na świeżym powietrzu i było bardzo nastrojowo...
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Muszę to przemyśleć, dziewczyny a co myślicie aby ślub zrobić na ogródku przy naszym lokalu??????????? Mamy wesele w takiej restauracji, przy niej jest taki ogródek z ławeczkami itp. Fajnie możnaby zaaranżować, jak sądzicie???? W USC może jakoś bym, załatwiła, mam tam znajomą, zapłacimy więcej, byle by mieć plan............:rolleyes : |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomysł rewelacyjny. A co do urzedu to mysle ze się zgodza spokojnie, tylko z tego co wiem, ktos bedzie musiał pojechac po urzedniczke i spowrotem ja odwieźć.
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A w ogródku to pieknie wyjdzie. Można wszytsko urządzić i będzie dużo piekniej niż w urzędzie... Kwiaty, (cos w rodzaju altanki moze), ławki mozecie ustawić jak w kościele, po dwóch stronach z przejściem w środku... Zreszta wierzę, że coś super wymyslisz. A w urzędzie pewnie się zgodzą, bo teraz podobno to już "frontem do klienta" ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Dorinka spytaj się i daj odpowiedź co i jak, myslę że to wielu osobom tu się przyda
![]() Natomiast jeśli chodzi o przychylność USC, ja widziałam ten program na tvn w weekend poranny, miesiąc temu, gdzie chłopak i dziewczyna udawała że chcę się pobrać w USC w nietypowym miejsccu (bo chciano sprawdzić jak z tą elastycznością USC)- i na kilka urzędów tylko JEDEN ostatni wyraził zgodę , i to na swoich warunkach. Kościół też sie wypowiadał, wydawał mi sie bardziej przychylny niz USC.
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() U mnie w urzędzie przynajmniej wprost powiedzieli "nie praktykujemy czegoś takiego, nie obowiązuje jednak rejonizacja, proszę pytać po innych urzędach, jak pani zależy". Wprost, nie? Jasna sytuacja. Ta moja siostra cioteczna przy okazji sprawdzała różne urzędy na południu Warszawy i w okolicach i już jej odpowiadali to, co u mnie w urzędzie. I też mam taki problem jak dorinka30 - nie zmieszczą mi się goście w urzędzie. Mam mniej niż 90 gości, ale nie wejdą. Macie jakiś inny pomysł oprócz przeniesienia ślubu poza urząd? ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Zapros ich na wesele na statku. Kapitan statku ma uprawnienia do udzielania slubow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ma, ale nie zawsze. Tyklo, gdy para nie może stanąć przed USC po zejściu na ląd, np. w wypaku zagrożenia życia któregoś z narzeczonych itp.
Więcej informacji w Kodeksie Rodzinnym i Opiekuńczym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
My chyba jednak zrezygnujemy z wesela. Slub cywilny bedzie w polskiej ambasadzie gdzies w egzotycznym miejscu (Rzym?, Paryż?) bez rodziny, a jak wrocimy zrobimy swobodna impreze ze stolem szwedzkim dla rodziny i znajomych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
A ja dalej nie wiem co zrobić ???? Jeśli zmiana lokalizacji ślubu jest niemożliwa to jak ja mam to przeprowadzić ????????
Zaprosić połowę na ślub, a resztę na wesele ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Witam. Ja też będę miała tylko cywilny, a cała masa gości to 7-8 osób (łącznie ze świadkami i nami). Sama nie wiem jak zabrać się do organizacji tak wielkiej imprezy. Macie jakieś oryginalne pomysły? Może któraś z was miała tego typu zaślubiny i organizowała np. za granicą, albo jakoś niestandardowo? (chodzi mi np. o przetransportowanie wszystkich gości np. do Rzymu czy Paryża). Na dodatek mam problem ze strojem - w sukniach wyglądam jak beza-albo full falbanek albo świecidełek albo suknie bez rękawów (nie moge mieć gołych przedramion). Może ktoś miał ślub w spodniumie? Jeśli tak-Prosze o fotkę.
Będę wdzięczna za wszelką pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.