![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() "Miss nie musi być piękna"
Tak sobie postanowiłam założyć wątek po obejrzeniu wczoraj wieczorem jakiejś powtórki programu M. Wojciechowskiej "Kobieta na krańcach świata" - ten odcinek poświęcony był Wenezueli a konkretnie przemysłowi produkującemu kandydatki na Miss. Tak, przemysłowi bo to już drogie panie jest cały przemysł: chirurgia plastyczna, zabiegi normalne "fryzjerskie i makijaże", styliści, dentyści, szkoły uczące jak zostać przyszłą Miss...
Niektóre rzeczy mnie zszokowały - fakt, nigdy nie oszukiwałam się, że te piękności są w 100% naturalne, ale nie myślałam, że mają: sztuczny biust, sztuczne pośladki, sztuczne paznokcie, brwi, rzęsy, włosy i zęby oraz pozaszywane żołądki aby nie tyły... Oglądałam ten program z mężem i on biedak stwierdził, że "został tak brutalnie pozbawiony złudzeń" co do urody pań z tamtego regionu świata ![]() ![]() Najbardziej zaskoczyła mnie wypowiedź byłej Miss World z Wenezueli, która obecnie prowadzi szkołę dla przyszłych Miss (przyjmuje już od 5 roku życia), która to stwierdziła: "Miss nie musi być piękna, nie musi być szczupła - musi być wysoka, bo grubą odchudzimy, brzydką zoperujemy, ale niskiej naciągnąć nie damy rady". Przy okazji dowiedziałam się też, że tam już 15-letnie dziewczęta robią sobie implanty piersi, od 25 roku życia regularnie stosują botox i kwasy do wypełniania zmarszczek. Jednak zszokowało mnie coś innego. Wiadomo, że kobiety takie jak powyżej istnieją wszędzie, ale w Wenezueli operacje plastyczne to nie tylko moda, ale wyznacznik dobrobytu, statusu, to wręcz konieczność. Osoba, która nie poddała się żadnej operacji jest traktowana jak wieśniak, zaściankowiec (wypowiedzi samych mieszkańców). Jest to kraj, w którym dokonuje się najwięcej na świecie operacji plastycznych, a ostatnio rozwija się tam też przemysł kierowany do mężczyzn. Można sobie zrobić np. silikonowe implanty mięśni brzucha... Tak jestem ciekawa waszego zdania - operacja tak/nie i gdzie jest granica poprawiania urody? ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-12-02 o 10:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Miss nie musi być piękna"
Cytat:
Osobiście nie wiem czy zdecydowałabym się na taki krok, bo po pierwsze ( ![]() ![]() A drugi aspekt? Nie mam w sobie, a przynajmniej obecnie nie potrafię znaleźć, nic takiego, co koniecznie chciałabym zmienić, poprawić, zoperować, żeby było ładniejsze. No jasne, jakbym się uparła to... podciągnęłabym tyłek i cycki, podniosła kości policzkowe, zwęziła nos, wyprostowała kolana (to też robia?), liposukcję mogłabym zrobić... Ale czy naprawdę mi to potrzebne? Może za parę, ... naście lat zmienię zdanie i będę sie botoksować, liftingować, może. Ale to się dopiero okaże. Co do wyznaczania statusu społecznego przez ilość operacji plastycznych to czytałam o tym juz dobre parę lat temu, tylko chyba o Brazylii? Albo źle kojarzę... I ostatnio Krzysio Ibisz "atakowany" za swoje operacje odwoływał się właśnie do tego aspektu... że niby Polska to zacofana, bo gdzie indziej operacje plastyczne to niejako wyznacznik statusu społecznego ![]() A aspekt operacji plastycznych u nastolatek...? Ehh... co ja tu będę dużo mówić. 3latki chodzą w butach na obcasach, w dizajnerskich ciuchach, powstaja salony piękności dla 2latek. Więc operacje plastyczne to jakby element tego świata...
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Tiaaa, to niestety prawda, babeczki z ameryki południowej niemal wszystkie są na jedno kopyto zrobione. Co z tego, że faktycznie są piękne i efektowne, wyglądają tak samo. Inna sprawa, że wygrywają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Swiadomie decydowac sie na cierpienie ,ból?skutki uboczne i jeszcze za to płacic ?bez jaj
![]() tylko po to aby wystawić cycki na plaży ? wzorce jakimi jestesmy otoczeni niszczy nasz zdrowy rozsądek i myslenie ,że czlowiek to nie tlyko brazylijski tyłek czy sterczące sutki ale przede wszytskim głowa ,dusza,emocje,uczucia,emp atia. Co innego zabiegi typu :"wchodze -wychodzę" czyli botoks ale tez nalezy zachowac godnosc w starzeniu sie i nie udawac jak Demi Moore ze sie tak naturalnie starzeje ![]() Wszytsko jest dla ludzi ale ludzi mądrych i z dystansem do siebie podobnie jak inne używki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ogladałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Mają po prostu ludziska zryty beret i cześć pieśni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: "Miss nie musi być piękna"
No jakby nie bylo to chyba tez przyuczenie do zawodu lub rodzaj pracy.
Z taka roznica ze kosztem wlasnego zdrowia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BAN stały
|
tam zdaje się w ogóle bardzo modne jest na 15 urodziny (takie nasze wejście w dorosłośc
![]() Btw, widziałam nawet fragmenty jakiegoś tasiemca sercowego, i tam dziewczyna miała figurę oczywiście jak marzenie, twarz niby też (co kto lubi), i wielki nos jak truskawa (taki dolepiany ![]() ![]() ![]() Także. ![]() Mnie ten temat konkretnie nie rusza, trochę współczuję takiej centralizacji ciała jako takiego (zawsze to kojarzyłam, że kraj biedny, to ludzie dbają o ciało jako kapitał przemocno, bo o co innego to za bardzo nie ma chyba jak - ale bardzo mozliwe, że się kompletnie nie znam, także, mam nadzieję, że nikogo nie obrażam ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-12-02 o 13:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
kurcze, mi dotąd ciężko uwierzyć, że istnieją takie szkoły dla missek, bo zawsze naiwnie wierzyłam, że takie kandydatki powinny być naturalne, zero sylikonu
![]() a dzisiaj czytałam że była miss Argentyny umarła w wyniku komplikacji po operacji podniesienia pośladków... osierociła 2 małe córeczki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
![]()
A ja jestem ciekawa co nimi kieruje, że się na to decydują. Bo np. 15 latka nawet jeśli nie ma piersi, to ma spore szanse na to, że te piersi jej jeszcze urosną (ja np. nie miałam biustu wcale gdzieś do 21-23 roku życia), a całe jej ciało dopiero się kształtuje i nawet z "kaszalota" może jeszcze być piękna a operując się odbiera sobie szanse na naturalne piękno. Poza tym moim zdaniem lepsza naturalna i niezbyt piękna niż nawet najpiękniejszy plastik (oczywiście to nie dotyczy sytuacji takich jak wypadek czy wyraźny defekt natury, który można naprawić). Pewnie, że jak każda kobieta lubię wyglądać ładnie i staram się aby tak wyglądać, jestem w stanie zrobić to i owo w tym kierunku (np. jestem na diecie od 1,5 roku bo mam tendencje do obrastania w tłuszczyk) ale raczej nie dałabym się pokroić w celu powiększenia biustu i tyłka - szczególnie, że takie powiększone piersi wcale mi się nie podobają. Poza tym wycinałam sobie znamiona i wiem jak to boli, a to przecież pierdoła jest, więc nie mogę sobie wyobrazić jak boli założenie implantów biustu, czy operacja nosa.
Wydaje mi się też, że takie kobiety nie powinny brać udziału w konkursie na najpiękniejszą kobietę, tylko najwyżej na najlepiej zrobioną - ale chyba to w tych konkursach jest jasne od jakiegoś czasu. Właściwie jakby wysyłały na konkurs swoje zdjęcie obrobione przez grafika to zaoszczędziły by sobie bólu, a efekt taki sam...
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-12-02 o 14:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Chirurgom plastycznym umiejącym wmówić jakimś ludziom , którzy akurat nie potrzebują żadnych operacji "upiekszających" należą się niewątpliwie gratulacje . Za :
A . Umiejętności przekonania królików doświadczalnych , by za możliwość zdobywania doświadczenia własnego przez chirurga to właśnie króliki płaciły ciężką kasę ( i ewentualnie ponosiły skutki "małego błędu " chirurga ![]() B . Umiejętności przekonania zdrowego człowieka , że poddanie się operacji plastycznej to "wyznacznik statusu społecznego" Zaryzykuję , i nie będę się pchała do tak wyszukanych i pięknych sfer ![]() I jedno jeszcze mnie uderzyło w tych wenezuelskich trendach , praktycznie brak jakichkolwiek "niemodowych i nieurodowych" zainteresowań ( pewnie na te "inne" brak im czasu , albo , co gorsza , powodują zmarszczki i mozliwość złamania paznokcia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
mnie już same konkursy na miss wydają się być dla mało mądrych panien
a operacje to już w ogóle przegięcie, ryzykować zdrowie dla czegoś tak płytkiego jak wygląd zewnętrzny... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja myslę, że to kwestia kultury, środowiska, społeczeństwa w jakim dorastają. Taki wytworzył się u nich trend społeczny już jakiś czas temu i to trwa, trwa, trwa, a w przyszłości raczej się pogłębi niż zniknie. Wynika to z presji społecznej, której sie poddajemy. Jesy kult piękna fizycznego, kult ciała, szczupłości, a tam jeszcze poprawiania się chirurgicznie...
No innych motywów odnaleźć nie potrafię ![]()
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Dla mnie takie miski to straszne oszustwo i ściema. O tym, co się dzieje w Wenezueli słyszałam wcześniej w reportażu: "Fabryka misek". W tych szkołach uczą też kandydatki odpowiadania na pytania jurorów. W tym reportażu prowadząca taką szkołę wyznała, że dziewczyny uczą się na pamięć, co mają mówić, bo nikogo nie interesuje, co one tak naprawdę sądzą. Od kandydatek oczekuje sie, że: "będą chciały pomagać biednym ludziom, chorym dzieciom"itp. Rozumiem potrzebę takich specjalnych szkół dla misek, ale w takim sensie, że uczono by tam ładnego chodzenia, etykiety, autoprezentacji, a nie namawiano dziewczyny do przerobienia całego ciała, nawet gdy nie ma takiej potrzeby!
Operacje same w sobie nie są złe, choć wiele z nich przeprowadza się rzeźniczymi metodami. Wszystko w granicach rozsądku. Ja też często mówię, że poprawiłabym sobie to i owo, ale gdybym naprawdę miała okazję, to wątpię, że tak łatwo poszłabym po nóż. Bałabym się złego chirurga, który by mnie tylko oszpecił i bólu pooperacyjnego. Uważam też, że każdy przed taką operacją powinien skonsultować się z psychologiem. Czasami ma się jakiś kompleks i nawet po operacji on zostaje, bo siedzi on w głowie, a nie w ciele.
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
A tu jest skutek takiej operacji
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...posladkow.html Nie rozumiem jak można tak bardzo ingerować w swoje ciało, niszczyć przy tym zdrowie, żeby połechtać swoją próżność.
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- To swoją drogą. Mam koleżankę, która jako dziecko złamała nos, przez lata miała z tego powodu kompleks (tak twierdziła). Nos został zoperowany kilka lat temu, ale ona ma nadal kompleksy - teraz zbiera na operację biustu oraz brzucha... fakt, brzuch na prawdę ma nieciekawy i tutaj jej się akurat nie dziwię, ale ten nos na jej miejscu bym zostawiła, a i biust ma normalny. Zresztą ten nos ma źle zrobiony i musi go poprawić bo jej się rozłazi dziurka od nosa...
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdzieś kiedyś nawet trafiłam na taki sarkastyczny komentarz, że patrząc na nie to mozna rozpoznać kto której nos robił, a kto usta, bo wszystko na jedno kopyto właśnie... I wracając na nasze podwórko - oglądając Krzyśka Ibisza podciągniętego i napompoawanego miałam dokładnie to smao wrażenie - lalkuje się, tracąc ludzkie rysy twarzy. No miłujący piękno. Jasne. Jeden wzór i wszystkich do tego wyimaginowanego ideału dostosować. Za wszelką cenę. A niech ktoś się nei dopasuje...
![]() |
![]() |
#18 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja też zostałam pozbawiona złudzeń, czytając te informacje. Zastanawiałam się czemu akurat najpiękniejsze miss pochodzą z Wenezueli. No i wszystko jasne. Jak dla mnie to też jest oszustwo. Nie jedna kobieta stałaby się piękna, gdyby przeszła tyle zabiegów i operacji "poprawiających" naturę. I też trzeba mieć nierówno pod sufitem żeby sobie wszytko wymienić. I po co? Kariera miss nie jest zapewne dłuższa od kariery modelki... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
![]()
To jeszcze cię pocieszę, że doszłam do (60E)70D
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Eee, no to super
![]() Ciekawa jestem tylko co im się stanie z tymi implantami za paręnaście lat, jak im skóra zwiotczeje, to im te wszystkie walory obwisną ![]() No ale na to pewnie też się znajdzie rada-kolejne operacje. Tu wytniemy, tu podciągniemy. Tyle że skóra z gumy nie jest, w nieskończoność jej zszywać, wycinać i przeszczepiać nie można. No ale ich problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
O Matulko!! Zszokowało mnie to,co napisała Klarissa....
I to ma być miss?? W dodatku piękności?? Ode mnie otrzymałaby statuetkę "miss plastiku..." Niby jakie to piękno?Sztuczne cycki? Sztuczna pupa? Szczerze mówiąc pownni wybierać "prawdziwą" miss-naturalnie piękną... a nie pełną implantów ... Sztuczność,sztuczność i jeszcze raz sztuczność!! Aż się zbulwersowałam....
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Bieda w kraju, a one na operacje zbierają, bo to szczyt ich marzeń
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Miss czego? Miss skalpela? Uważam, że konkursy powinny się podzielić na dwa rodzaje: natura kontra skalpel.
Są przecież konkursy na miss operacji plastycznych, każda zrobiona w ten sposób lala, chociażby byłaby najpiekniejsza, nie powinna brać udziału w normalnym/standardowym konkursie miss. To jest zwyczajna nieuczciwość. Przynajmniej mi się tak wydaje. Oczywiście, że poinno to być zweryfikowane, komisja lekarzy chirurgów powinna oceniać, nawet najlepiej zrobiona poprawka natury nie ukryje się przed specjalistą. Ciśnie mi się na usta: robią z widzów durni kompletnych ![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
ogladalam to
![]() ![]() dzis czytalam o jakiejs bylej miss czegos tam (miss czegos tam 2005), ktora wszczepila sobie niedawno implanty posladkow i cos tam sie jej stalo i zmarla - miala 38 lat i osierocila 2 male coreczki... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
No teraz to jeszcze jak cie moge... Wenezuela krajem pieknych kobiet
![]() Ale ciekawam, jak tez ta Wenezuela będzie wygladała za lat 40. Toż te obecne 15 latki będą straszyć a straszyć. Bo wiecznie tak się nie da siebie przycinać. W końcu nawet najbardziej łasy na forse lekarz odmówi jeszcze jednej operacji, te kobiety będa wyglądac koszmarnie. Te wszytskie operacje i ostrzykiwania się, nie sa obojętne dla naszego zdrowia, obecnego i przyszłego i dla naszego wyglądu, szczególnie przyszłego. Co innego jak operacyjkę robi sobie kobieta w latach a co innego jak młoda dzieweczka. Tej dzieweczce kiedys jeszcze to bokiem wyjdzie.
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Aż współczuję tym dziewczynkom ze szkół miss, one jeszcze nie mają świadomości konsekwencji, tylko widzą, jak matka, siostra, babcia, prababcia, praprababcia...
![]() ![]() Dla mnie operacje plastyczne to głupota i sposób na zbijanie kasy, tzn jeśli ktoś chce ranić swoje ciało, zaszywać w nim różnorakie substancje i wręcz prosi się o problemy zdrowotne, to spoko, jego wybór. Dla mnie uzasadnione są operacje w przypadku wypadków czy wrodzonych deformacji, gdzie utrudnione czy uniemożliwione jest normalne funkcjonowanie. A swoją drogą, start w wyborach miss to wg mnie żaden zaszczyt ![]()
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:12.