![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Zadanie domowe :)
Nie ukrywam, że jest to zadanie domowe mojej córki. Ale nietypowe, może mi tematu nie zamkną.
Trzy osoby maja przedstawić krótki referat o Polsce. (Osoby maja po 9 lat, więc nic długiego ani skomplikowanego) Uzgodniłysmy że a. jedna osoba ogólnie przedstawi kraj (wielkość, flaga, stolica idt) co jeszcze w takim ogólnym wprowadzeniu? b. druga przybliży Warszawę, Kraków i ... tu problem, bo nie wiemy jakie jeszcze miasto dołożyć... myslałysmy o Wrocławiu (ale kurcze, Niemcom o Wrocku opowiadać?) albo o Częstochowie c. trzecia opowie jak ludzie żyja w Polsce (mam zdjęcia domów, bawiących sie dzieci). W tym punkcie lekko podpaliła mnie pani mojej córki, która dała jej jakies tam materiały i tam jak byk jest napisane, że Polacy mieszkaja w blokach i są zdęcia tych bloków... niezbyt korzystne. Już wydrukowałysmy zdjecia ładnych domków ![]() Pytanie: macie jakiekolwiek pomysły? Co można byłoby do tych trzech punktów dołożyc, jak je rozbudować? Za wszytskie pomysły dziękuję! ![]()
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Zadanie domowe :)
Może Gdańsk (chociaż też drażliwy) albo Zakopane i przy okazji o całym regionie i specyfice polskich górali
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zakopane i Gdańsk i skupimy się na aspektach turystycznych i na raczej na przyrodzie, bo górale to 9 latków chyba nie zainteresują specjanie ![]() Dziekuję!
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2008-11-18 o 12:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Zakopane to dobry pomysł, moim zdaniem. A może coś o Gnieźnie, w końcu pierwsza stolica Polski, a i legenda o Orle Białym jest nawet ciekawa.
Skoro w pierwszym punkcie będzie przedstawiana stolica to moze w tym drugim darować sobie ta Warszawę? Może w tym trzecim punkcie cos o muzyce, albo w trakcie opowiadania właczyć jakieś utwory polskich kompozytorów. To moze na tyle ode mnie ![]()
#5 | |
Zakorzenienie
|
a) może krótkie info historyczne - kiedy kraj powstał, kiedy był największy, itd.
-ponieważ są to dzieciaki proponuję nie podawać liczb, ale proporcje w stosunku do Niemiec b) odradzam Częstochowę ![]() c) to chyba najtrudniejsze ![]() Może opowiedzieć o świętach? Albo skonstruować całość jako "gdybym mieszkała w Polsce to..." i omówić podobieństwa i różnice w życiu 9-latki? mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dzieki Dziewczyny, naprawde pomagacie
![]() Ja sie wytłumaczę jeszcze z tej Czestochowy ![]() A poza tym mieszkaliśmy tam i mamy dużo zdjeć ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2008-11-18 o 12:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Pod sama Czestochowa jest przepiekna wioska. Nazywa sie Olsztyn. Sa tam skalki, przepiekne widoki na cala okolice ( w tym i Czestochowe ). Niewielu turystow o tym wie, i niewielu tam zaglada.
Poza tym, ciekawy jest rowniez Olsztyn ( tym razem miasto ), i Kraina 1000 Jezior. Albo Kazimierz Dolny nad Wisla, lub wczesniej wspomniane Zakopane. Ciekawa jest rowniez Puszcza Bialowieska i zubry, dziewicza przyroda, jakich malo w Europie. Do Polski przyjezdza co roku mnostwo ekoturystow na tak zwany bird watching. Do Kampinosu, Puszczy Bialowieskiej i innych. Mamy przebogata faune i flore. Jezeli chodzi o zwyczaje, zgadzam sie z arrachnee. Warto o nich wspomniec, sa naprawde przebogate i kolorowe. A dla dzieci jest naprawde wiecej atrakcji niz place zabaw przed blokiem czy Aquaparki. Na przyklad wyprawy z panem lesniczym do Puszczy Kampinoskiej i zapoznawanie sie z przyroda, zbieranie grzybow i nauka rozrozniania ich, splywy kajakowe, gorskie obozy wedrowne ( nie tylko w Tatrach, mamy przeciez Bieszczady chociazby ). Coroczne festyny rycerskie ( nie pisze o Malborku, bo to moze byc drazliwe, ale na przyklad o Czersku pod Warszawa ), jarmarki, wycieczki do muzeow ludowych takich jak Sromow pod Lowiczem, gdzie nawet dorosly poczuje sie jak dziecko ( ruchome figurki, swiatla, wszystko recznie robione ). Pomysle jeszcze, jezeli cos fajnego przyjdzie mi do glowy, dopisze. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale masz racje, powiemy o tym, podając tutejsze przykłady, żeby im przyblizyć i pokazać, ze w Polsce żyje się bardzo podobnie. Bo chodzi nam o to, zeby pokazac różnice ale i to, że własciwie żyjemy bardzo podobnie, co niestety nie do wszytskich dociera... Kiedyś miałam pytanie czy klimat mamy podobny do niemieckiego czy duzo zimniej... Bardzo dziękuję!
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Podoba mi sie bardzo pomysl arrachneee, ale z wyjatkiem 3 punktu: mysle, ze dowcipy o polakach i ukazywanie stereotypow (ktorych te dzieci same nie najlepiej rozumieja pewnie) bedzie nie na miejscu i moze to byc zle odebrane. Bedzie wiadomo, ze o tych stereotypach odpowiadali dorosli i w ten sposob stereotypy beda sie nadal szerzyc, co jest bez sensu
![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Ależ proszę.
![]() Podobnie jak Hvid pomyślałam jeszcze o Mazurach i Puszczy Białowieskiej - żubry powinny zaciekawić ![]() Poza tym dla mnie wybrzeże polskie to bursztyny, więc też można o tym wspomnieć przy okazji Gdańska. Na pewno w Internecie znajdą sie zdjęcia ciekawych okazów z zaklętymi w środku muszkami i innymi żyjątkami. ![]() A jak Kraków to oczywiście także Wieliczka. Btw słyszałam, że w Niemczech na grzyby w ogóle się nie chodzi. Czy to prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
rośliny, zwierzęta to i owszem ale moim zdaniem Parki Narodowe dla 9-latków to chyba trochę za dużo i za wcześnie
![]()
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Własnie sie zdecydowałysmy na Tatry i morze, tak troche własnie turystycznie je przyblizyć Naprawdę sie nie chodzi na grzyby, nie zbiera jagód, poziomek i innych darów przyrody. Kupuje sie to w sklepach, nawet jesli mieszka sie "pod lasem". Sporadycznie zdarzaja się takie osobniki jak my ![]() ![]() (Piszę o swojje okolicy, bardzo zielonej, z ogromnymi lasami, cos w rodzaju naszych Bieszczad) Ciekawy pomysł, spróbuję
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Można też o mniejszościach Narodowych, o Śląsku, niech dzieci wiedzą, że Niemcy zajmują drugie miejsce jakoś pod względem mniejszości u nas. Można o polskich kreskówkach (chociaż czy 9-cio latki oglądają bajki?)
mam masę skojarzeń, ale chyba dla starszych (i kurka , nie wiem czemu ciągle na myśl przychodzi mi Hans Kloss ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Może coś o osiągnięciach? Muzyka, malarstwo?
Bardzo podoba mi się idea 'turystyczna' z Gdańskiem i Zakopany[e?]m ![]()
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() A mnie Brunner. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Lubo, a na kiedy to zadanie?
Może córcia jakiś mały słodki poczęstunek zrobiła? jakiś makowiec, sernik, piernik... coś typowo polskiego
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym słodkim to problem, bo oni tu maja dokładnie to samo... bigos by trzeba zrobic albo pierogi...
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Wlasnie, rowniez myslalam o bajkach, legendach czy przypowiastkach. Przeciez tyle ich mamy, wiele z nich zwiazanych jest z konkretnym miejscem, na przyklad z Tatrami, Zakopanem, Wieliczka, Gdanskiem. Z doswiadczenia wiem, ze ludzi bardziej niz daty i suche fakty interesuja ciekawostki, anegdotki, krotkie opowiadania, bajki. Dotyczy to nie tylko dzieci, doroslych rowniez. Jezeli do czegos dolaczy sie ciekawa anegdotke lub historie, wtedy nawet najbardziej szary blok z blokowiska robi sie nagle jedyny, kolorowy, niepowtarzalny.
Fajne sa rozne bajki i przypowiastki - o Skarbniku z Wieliczki, Janosiku, Smoku Wawelskim, Morskim Oku i wiele innych. |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() To ja już wiem, gdzie w przyszłym roku pojadę na urlop ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Jak już przy legendach, to czy aktualna jest ta o Lechu, Czechu i Rusie? Czy była socjalistyczna?
![]() Cytat:
![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2008-11-18 o 13:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Legenda jak najbardziej aktualna, jak miałam praktyki w szkole 2 tyg temu to II klasa podstawówki ją właśnie ze mną omawiała
![]() ![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Że Kopernik był Polakiem to wg. mnie na pewno.
Może o innych sławnych (np. Kubica)
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Luba: a) nie chcialabys co nieco o historii tytulem wprowadzenia? b) Proponowalbym Poznan, albo Torun. Wroclaw tez moze byc, w sumie nawet moze byc ciekawe opowiedzenie o miescie historycznie polsko-czesko-niemieckim. c) Nie pasuje mi ten aspekt referatu, wiec niestety nie podpowiem.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 | ||
Zakorzenienie
|
najpierw się wytłumaczę z tych dowcipów/powiedzonek/stereotypów - tu nie chodzi o dzieci, ale o rodziców, którzy opowiadają cuda swoim dzieciom. Córka(7lat) mojej znajomej była posądzona o kradzież przez inną dziewczynkę "bo Polacy to złodzieje"
![]() Cytat:
![]() ![]() "Worek" sławnych Polaków jest duży - nie wiem kogo, poza papieżem, mogą kojarzyć dzieciaki. Na pewno warto walczyć o Skłodowską i Chopina ![]() Sporo legend jest problematycznych [np. o Wandzie, co nie chciała Niemca].
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
aktualna wlasnie ja przerabiamy w II klasie ![]() ja bym postawila na przyrode:morze,gory,jezio ra. swoja droga przyznanie sie do zadania domowego oznacza nie zamykanie watku ? ;-P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wolałam, gdy mój syn miał referat o Krakowie ![]() Cytat:
Cytat:
A w podaniu o prace należy wpisac jaka wiarę sie wyznaje Zaintersowali nas laureaci Nobla... zobaczymy
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2008-11-18 o 15:11 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Luba, a może jak w Polsce wygląda szkoła? Jak tu dzieci się uczą? Ja pamiętam, że mnei zawsze ciekawiło, kiedy w innych krajach są wakacje, jakie imprezy i takie tam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.