przysięga ślubna - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-21, 09:51   #1
taka Ona 20
BAN stały

Wink

przysięga ślubna

cześć
koleżanka poprosiła mnie o napisanie przysięgi ślubnej,chciała żeby ta przysięga była nietypowa,nie zawierała słów wierność,miłóść,i uczciwość małżeńska,co byście w tej przysiedze zmieniły? prosze o rady :

w kościele blado oświetlonym,składają sobie przysięgę:pan młody i panna młoda-klasyczna biel z czernią.Za filatrami ukrywa się maleńka miłość,nie ma odwagi sie pokazać.uważanie przysłuchuje sie słową przysięgi:
Ja
Slubuję Ci zastąpić twojego anioła stóża,gy ten bedzie chciał wziąść urlop,kiedy bedzie załmywał nad Toba rece
i skrzydła,ja wtedy będe,mi nigdy nie zabraknie sił.Podam Ci ręke gdy bedziesz tonął,stane twarza w twarz oko w oko z Twoim wrogiem,nigdy nie bęe sie bać.Gdy wiczorem po cięzkim dniu zechcesz spać,ja wtedy bęe odstraszać złe sny i szeptać Ci czule do ucha:nie bój sie spich spokojnie ja tu jestem ochronię Cię od wszelkiego zła,
ślubuję Ci prawde,tak piękna jak i ta zwyczajną.tą w śłóńcu czy desczu.``prawda jest mocą,najwazniejsza potęga``niech prawda będzie wypełnione nasz życie

Ślubuje zostać przy Tobie nawet gdy nie bede miała sił wypowiedziec Twojego imienia,kiedy bedzie zabierac Cię choroba i gdy bedziesz całkiem zdrowy.Kiedy bedzie potrzeba oddac sowje zycie za ciebie,odebrac każde cierpienie,wysuszyć i schować każą łzę,która nie bedzie łza szczęścia-zrobię to bez wachania,Ślubuje,że nie będe dla Ciebie tylko żoną,ale takze przyjaciółą u której zawsze znajdziesz zrozumienie,która bedzie patrzeć na świat z dystansem i tą
która podzieli Toba swoje pasje.Bęe tą której gdy powiesz,iż znów pragniesz wolności uszanuje Twoja decyzje i zniknie bez słowa,bo najbarniedz będzie jej zależeć na Twoim szczęściu.I gdy odejdziesz w wichrowe popołudnie lub całkiem zwyczajny poranek,będe płakać w samotności,a jednoczeście cieszyć się,mimo tego iż dązysz do osobnego szczęścia
widzę w Twoich oczach błysk rozczarowania,specjalnie tak dobrałam te słowa.Powiem Ci prawde,ja nic nei obiecuję.Ja to wszystko o czym dzsiś mówiłam przyśiegam Ci.Ofiaruje do tego swoje całe serce i głowę pełna myśli o Tobie oraz całą siebie
ze swoimi wadami i zaletami,po prostu całą swoj.a bezwarunkową miłóść
taka Ona 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 10:28   #2
azakowana
Zakorzenienie

Dot.: przysięga slubna

Cytat:
Napisane przez taka Ona 20 Pokaż wiadomość
cześć
koleżanka poprosiła mnie o napisanie przysięgi ślubnej,chciała żeby ta przysięga była nietypowa,nie zawierała słów wierność,miłóść,i uczciwość małżeńska,co byście w tej przysiedze zmieniły? prosze o rady :

w kościele blado oświetlonym,składają sobie przysięgę:pan młody i panna młoda-klasyczna biel z czernią.Za filatrami ukrywa się maleńka miłość,nie ma odwagi sie pokazać.uważanie przysłuchuje sie słową przysięgi:
Ja
Slubuję Ci zastąpić twojego anioła stóża,gy ten bedzie chciał wziąść urlop,kiedy bedzie załmywał nad Toba rece
i skrzydła,ja wtedy będe,mi nigdy nie zabraknie sił.Podam Ci ręke gdy bedziesz tonął,stane twarza w twarz oko w oko z Twoim wrogiem,nigdy nie bęe sie bać.Gdy wiczorem po cięzkim dniu zechcesz spać,ja wtedy bęe odstraszać złe sny i szeptać Ci czule do ucha:nie bój sie spich spokojnie ja tu jestem ochronię Cię od wszelkiego zła,
ślubuję Ci prawde,tak piękna jak i ta zwyczajną.tą w śłóńcu czy desczu.``prawda jest mocą,najwazniejsza potęga``niech prawda będzie wypełnione nasz życie

Ślubuje zostać przy Tobie nawet gdy nie bede miała sił wypowiedziec Twojego imienia,kiedy bedzie zabierac Cię choroba i gdy bedziesz całkiem zdrowy.Kiedy bedzie potrzeba oddac sowje zycie za ciebie,odebrac każde cierpienie,wysuszyć i schować każą łzę,która nie bedzie łza szczęścia-zrobię to bez wachania,Ślubuje,że nie będe dla Ciebie tylko żoną,ale takze przyjaciółą u której zawsze znajdziesz zrozumienie,która bedzie patrzeć na świat z dystansem i tą
która podzieli Toba swoje pasje.Bęe tą której gdy powiesz,iż znów pragniesz wolności uszanuje Twoja decyzje i zniknie bez słowa,bo najbarniedz będzie jej zależeć na Twoim szczęściu.I gdy odejdziesz w wichrowe popołudnie lub całkiem zwyczajny poranek,będe płakać w samotności,a jednoczeście cieszyć się,mimo tego iż dązysz do osobnego szczęścia
widzę w Twoich oczach błysk rozczarowania,specjalnie tak dobrałam te słowa.Powiem Ci prawde,ja nic nei obiecuję.Ja to wszystko o czym dzsiś mówiłam przyśiegam Ci.Ofiaruje do tego swoje całe serce i głowę pełna myśli o Tobie oraz całą siebie
I ta koleżanka chce się tej przysięgi na pamięć nauczyć? I w Kościele ją wygłosić?
Stary 2009-04-21, 11:00   #3
evela28
na drugie mam Irena

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość
I ta koleżanka chce się tej przysięgi na pamięć nauczyć? I w Kościele ją wygłosić?
a tak w ogóle mozna

przysięga piękna choć trudna
mi język ugrzązł by w gardle ze wzruszenia

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 11:06   #4
kitek_fm
Rozeznanie

Taka przysięga powinna być "od serca", więc panna młoda powinna sam ją napisać, a Ty tylko jej pomóc. A to mają być jej odczucia, jej emocje zawarte w słowach przysięgi.
Skoro Ty jej piszesz całą przysięgę to tak jakby się ona wierszyka uczyła.
Komu chce zaimponować tą piękną przysięgą? Przecież narzeczony jak ją dobrze zna to i tak się zorientuje, że ona tego nie wymyśliła.
A jak nie umie sama napisać to już lepiej byłoby, jakby powiedziała "normalną" przysięgę

P.S.
Tak, taką przysięgę można wygłosić.

Edytowane przez kitek_fm
Czas edycji: 2009-04-21 o 11:14
kitek_fm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 11:21   #5
chilanes
Zakorzenienie

Po co wymyślać tekst przysięgi, jeśli nie chce się jej samodzielnie napisać. To, tak, jakbyś to Ty ślubwoała jej narzeczonemu. To ona powinna sama napsiać to co czuje, a nie prosić osoby trzecie. Tekst przysięgi piękny, ale ja osobiscie nei chciałabym, by tekst przysięgi składanej od serca napsial za Tż jego kumpel ;/
Stary 2009-04-21, 12:01   #6
azakowana
Zakorzenienie

ładnie to będzie wyglądać jak ona będzie wygłaszać tą wzruszającą przysięga i zapomni tekstu z całego stresu.
Stary 2009-04-21, 12:06   #7
kitek_fm
Rozeznanie

Zgadzam się z Chilanes

kitek_fm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-21, 12:25   #8
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość
ładnie to będzie wyglądać jak ona będzie wygłaszać tą wzruszającą przysięga i zapomni tekstu z całego stresu.
Wiesz.. można się posiłkować kartką, ale jaki jest sens czytać czyjeś słowa, odczucia, wymyślony tekst? Nie lepiej zrobić to samemu?
Stary 2009-04-21, 12:30   #9
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
cześć

Ja

Nie podoba mi się.
Ten dzień jest szczególny i nie tak trudno o stres, a jeszcze zapmiętać wykuty wcześniej na blachę taki tekst?
Jeśli już chcę przysięgę nietypową, niech sami -spontanicznie- przed ołtarzem własnymi słowy ślubują... ale nie rycie na pamięć, jeszcze !cudzego! tekstu to już lepsza ta odwieczna tradycyjna formułka

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 12:51   #10
tancerka212
Zakorzenienie

w ogóle to ta przysięga jest straszna- o samym cierpieniu, złych chwilach, strachu- same takie słowa się tam przewijają jak zło, złe chwile... jak to czytałam to mi się pesymistyczna wydała.. nie chciałabym mieć takiej.. już tradycyjna- o miłości i wierności jest bardziej optymistyczna i lepsza.. sorry ale ja bym tego nie chciała mówić narzeczonemu
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 13:03   #11
taka Ona 20
BAN stały

no tak macie racje sama powinna wymysleć tekst,oczywiście na ślubie mozna samemu wymysleć tekst przysiegi,ona chciałaby nauczyć się go na pmieć i powiedziec przed ołtarzem,tancera 212,a tekst taki ułózyłam bo nie moge pzecierz napisac że zycie pieknie się im ułóży,że bedzie cudowne itd. bo niestety w zyciu spotyka sie rózne niespodzianki i nie jest takie piękne jak by się mogło wydawać ..
Stary 2009-04-21, 13:27   #12
srubka87
Zadomowienie

Nie podoba mi się...jest za bardzo poetycka.Jak dla mnie taka przysięga jest dobra w teatrze lub filmie ale nie w zyciu..zwłaszcza jeśli sama jej nie pisze to jej ślub będzie grą aktorską.Powie rolę napisaną przez kogoś.A to jest ślub kościelny czy cywilny? poza tym słowa "Będę tą której gdy powiesz,iż znów pragniesz wolności uszanuje Twoja decyzje i zniknie bez słowa,bo najbarniedz będzie jej zależeć na Twoim szczęściu>I gdy odejdziesz w wichrowe popołudnie lub całkiem zwyczajny poranek,będe płakać w samotności,a jednoczeście cieszyć się,mimo tego iż dązysz do osobnego szczęścia" wydaje mi się, że te słowa nie sa odpowiednie do przysięgi ślubnej bo ślub powienien choć z założenia być na całe życie...a tu już na ślubie mowa ze jak zechce to odejdzie...przesada.
Prawda nie zawsze jest piekna...czasem boli(ślubuję Ci prawde,tak piękna jak i ta zwyczajną).Poza tym nie ma zwyczajnej prawdy...ani w sumie pięknej.
"Powiem Ci prawde,ja nic nei obiecuję."- jak może nie obiecywać skoro to przysięga????
Jeśli to ma być ślub kościelny(czego nie wiem) to gdzie tu mowa o Bogu???
Pamiętaj taka Ona 20, że to tylko moje zdanie, napewno jest rzesza dziewczyn, które chciałyby na swoim ślubie mieć taką przysięgę.
Ja nie lubie poezji

Stary 2009-04-21, 13:38   #13
taka Ona 20
BAN stały

Cytat:
Napisane przez srubka87 Pokaż wiadomość
Nie podoba mi się...jest za bardzo poetycka.Jak dla mnie taka przysięga jest dobra w teatrze lub filmie ale nie w zyciu..zwłaszcza jeśli sama jej nie pisze to jej ślub będzie grą aktorską.Powie rolę napisaną przez kogoś.A to jest ślub kościelny czy cywilny? poza tym słowa "Będę tą której gdy powiesz,iż znów pragniesz wolności uszanuje Twoja decyzje i zniknie bez słowa,bo najbarniedz będzie jej zależeć na Twoim szczęściu>I gdy odejdziesz w wichrowe popołudnie lub całkiem zwyczajny poranek,będe płakać w samotności,a jednoczeście cieszyć się,mimo tego iż dązysz do osobnego szczęścia" wydaje mi się, że te słowa nie sa odpowiednie do przysięgi ślubnej bo ślub powienien choć z założenia być na całe życie...a tu już na ślubie mowa ze jak zechce to odejdzie...przesada.
Prawda nie zawsze jest piekna...czasem boli(ślubuję Ci prawde,tak piękna jak i ta zwyczajną).Poza tym nie ma zwyczajnej prawdy...ani w sumie pięknej.
"Powiem Ci prawde,ja nic nei obiecuję."- jak może nie obiecywać skoro to przysięga????
Jeśli to ma być ślub kościelny(czego nie wiem) to gdzie tu mowa o Bogu???
Pamiętaj taka Ona 20, że to tylko moje zdanie, napewno jest rzesza dziewczyn, które chciałyby na swoim ślubie mieć taką przysięgę.
Ja nie lubie poezji
to jest ślub cywliny
ale dziekuje za opinie
Stary 2009-04-21, 16:36   #14
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
no tak macie racje sama powinna wymysleć tekst,oczywiście na ślubie mozna samemu wymysleć tekst przysiegi,ona chciałaby nauczyć się go na pmieć i powiedziec przed ołtarzem,tancera 212,a tekst taki ułózyłam bo nie moge pzecierz napisac że zycie pieknie się im ułóży,że bedzie cudowne itd. bo niestety w zyciu spotyka sie rózne niespodzianki i nie jest takie piękne jak by się mogło wydawać ..
Ona sama powinna to napsiać, a nie "nauczyć się" tego co Ty jej przygotujesz. Normanie nienormalne
Cytat:
to jest ślub cywliny
ale dziekuje za opinie
Nie jestem pewna, czy w przypadku ślubu cywilnego można wygłaszać własne teksty przysięgi.
Stary 2009-04-22, 14:43   #15
Andromedaa
Rozeznanie

Mnie się taki pomysł kompletnie nie podoba wieje tu poezją, ale język jest ciężki, chaotyczny w odbiorze, trzeba zastanowienia, by doszukać się właściwego sensu czyli tego, co naprawdę chce przekazać autor. Wielu ludzi woli prostolinijność i konkret, to się bardziej sprawdza, niż takie wyimaginowane, nie dla każdego oczywiste obietnice. Podczas przysięgi, chciałabym usłyszeć rzeczowe, trzeźwo wypowiedziane deklaracje, a nie żeby mi narzeczony zesztywniał i na pokaz recytował jakieś kosmiczne irracjonalne teksty.

... moje serce jest pełne Ciebie
jak zboża pełne są spichrza w czas zbioru...

Andromedaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 15:37   #16
Oliath
Zakorzenienie

Podlacze sie reoszeczke nie na temat - mozna?...

Ja moca, sila twoja bede,
gdy zmrok zapadnie - swiatlosc wzbudze
gdy krew i gorycz beda wszedzie,
ja moca, sila twoja bede...

Ja cie uniose nad obloki,
gdy ziemia peknie - zesle deszcze
gdy ujrzysz slady smierci wszedzie
ja moca twoja, sila bede...

I bede twoja poprzez wieki
gdy swiat utonie w lez powodzi
gdy zwatpisz w milosc, w jej oredzie
ja moca, sila twoja bede...

I bede czekac bezustannie
az wrocisz, z wiatru sie odrodzisz,
i dam ci wszystko, zawsze, wszedzie
i moca twoja, sila bede...

A to tekst moj wlasny, wieki temu powstaly, gdy bylam jeszcze natchniona kilkunastoletnia poetka.
Nieskromnie powiem, ze nadal mi sie podoba
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 18:11   #17
GothicLolita22
Zadomowienie

A ja się zastanawiam, czemu właściwie tej koleżance zachciało się zmieniać słowa przysięgi? Gdyby mnie taki pomysł przyszedł do głowy, sama postarałabym się o napisanie czegoś dla mojego ukochanego.
Stary 2009-04-23, 13:38   #18
minimini87
BAN stały

jak dla mnie beznadziejny pomysł, wymyślać jakies głupoty, to nie ameryka ani francja elegancja :PPPP
minimini87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 21:15   #19
maggie123
Zakorzenienie

gdy zaczęłam czytać ten tekst, najpierw pozytywne odczucia budził, ale teraz jak jeszcze raz go przeczytałam, to dziewczyny - macie rację!! za dużo w nich cierpienia, smutku
Cytat:
Napisane przez srubka87 Pokaż wiadomość
poza tym słowa "Będę tą której gdy powiesz,iż znów pragniesz wolności uszanuje Twoja decyzje i zniknie bez słowa,bo najbarniedz będzie jej zależeć na Twoim szczęściu>I gdy odejdziesz w wichrowe popołudnie lub całkiem zwyczajny poranek,będe płakać w samotności,a jednoczeście cieszyć się,mimo tego iż dązysz do osobnego szczęścia" wydaje mi się, że te słowa nie sa odpowiednie do przysięgi ślubnej bo ślub powienien choć z założenia być na całe życie...a tu już na ślubie mowa ze jak zechce to odejdzie...przesada.
ślubuje się na całe życie przecież!!
nie rozumiem, jak można zakładać, że ktoś będzie chciał odejść
to tak, jakby nie być pewnym, czego się chce...
przynajmniej według mnie

w ogóle to myślałam, że koleżanka poprosiła Cię o napisanie przysięgi dla niej i Tż.
głupio to będzie wyglądać, jak ona wyrecytuje (o ile ze stresu i wrażenia słowa jej się nie pomylą i nie utkną w gardle), a jej Tż normalną powie.
coś tu nie gra i nie pasuje

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam

Edytowane przez maggie123
Czas edycji: 2009-04-23 o 21:17
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-24, 11:48   #20
azakowana
Zakorzenienie

Dot.: przysięga ślubna

Cytat:
Bęe tą której gdy powiesz,iż znów pragniesz wolności uszanuje Twoja decyzje i zniknie bez słowa,bo najbarniedz będzie jej zależeć na Twoim szczęściu.I gdy odejdziesz w wichrowe popołudnie lub całkiem zwyczajny poranek,będe płakać w samotności,a jednoczeście cieszyć się,mimo tego iż dązysz do osobnego szczęścia
widzę w Twoich oczach błysk rozczarowania
Tak mi się nasuwa jedna myśl. Przysięga to przysięga a wątpię, że dziewczyna po ślubie jak tylko facetowi się odechce małżeństwa, puści go wolno i będzie cierpieć w samotności. No dajcie spokój. Nigdy w życiu nie uwierzyłabym w takie słowa.
Stary 2009-04-28, 10:45   #21
klocuszek27
Raczkowanie

Cytat:
to jest ślub cywliny
ale dziekuje za opinie
Piszesz, że ślub cywilny, a przysięgę zaczynasz od słów "w kościele blado oświetlonym"... Hmm...

Jako polonistka powiem, że do każdego tekstu poetyckiego można się "przyczepić", bo taka już jest poezja, każdy ją rozumie (lub nie) i interpretuje na swój sposób. Ładnie, ale pod koniec robi się smutnawo... I za długi tekst - z nerwów bym zapomniała słów i zaczęła się jąkać, ale to nie nam, ale Twojej koleżance powinno się spodobać.

Może pomóż koleżance napisać jej własną przysięgę, jeśli jej nie idzie, to pomóż jej ubrać to co ona czuje w odpowiednie słowa, ale lepiej niech to ona będzie autorką. Swój tekst na pewno też lepiej zapamięta.
klocuszek27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-08, 08:30   #22
AJ415
Przyczajenie

Za dluga. Czy sie podoba czy nie to nie wiem bo nawet nie doczytalam do konca. Ludzie naturalnie nie maja takiego dlugiego "attention span" czyli nie maja tak dlugiej zdolność koncentracji i po nie dlugiej chwili zaczna sie rozgladac, myslec o innych rzeczach, itd.

Najlepsze przysiegi sa szczere i nie za dlugie.
AJ415 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-08, 23:36   #23
Jeanne90
Zakorzenienie

Ja, gdybym miała powiedzieć przysięgę własnymi słowami, powiedziałabym: "Chcę być z Tobą do końca życia i dzielić z Tobą każdą dobrą i złą chwilę, chcę być Twoją żoną i Twoim przyjacielem, chcę Cię kochać i być kochaną." Napisałam to naprawdę szybko, prawie bez zastanowienia, bo tak po prostu czuję. I tak powinno moim zdaniem być - prawdziwie. Nie ma sensu wkuwać na pamięć słów, które dla danej osoby nie mają żadnego znaczenia, warto powiedzieć to, co się czuje. Nawet jeśli zapomni się słów przysięgi - można zawsze powiedzieć to, co się dzieje w głębi nas w danym momencie.

Edit: No i moim zdaniem też ta przysięga nie powinna być taka smutna. Rozumiem - życie to pasmo cierpień, udręk itp. ale mimo wszystko ślub powinien być chwilą radosną, początkiem nowej drogi - i każdy ma nadzieję, że jednak droga ta będzie jak najpiękniejsza. Gdyby każdy podchodził w ten sposób do ślubu: "No, to jak teraz wyjdziemy z kościoła/urzędu to się zacznie prawdziwa katorga", to większość nie podeszłaby do ołtarza, bo wolałaby sobie strzelić w łeb Sorry za taki mało poetycki przykład, ale naprawdę tak myślę. Większość ludzi bierze ślub z miłości, żeby z tą drugą osobą żyło się szczęśliwiej i raźniej, niż w pojedynkę. Mało kto w dniu ślubu myśli o tym, że teraz to dopiero zaczyna być źle No i ślub - z założenia - rozpoczyna związek na całe życie, więc nie na miejscu są tu słowa "A kiedy odejdziesz...". Skoro ktoś myśli, że ten związek się kiedyś skończy, to po co bierze ślub? A jeśli już tak myśli i jednak ten ślub bierze, to niech przynajmniej o tym nie mówi

Edytowane przez Jeanne90
Czas edycji: 2009-05-08 o 23:42
Jeanne90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości