Zastój wagi - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-04, 07:03   #1
Licja20
Rozeznanie

Cool

Zastój wagi

Dlaczego ja nie chudne? naprawdę staram się, uważam na wszystko co jem,liczę kalorie i nic !!!! Mam spowolniony metabolizm przez diety poniżej 1000kcal, więc to napewno jeden z powodów.
Ja już naprawdę niewiem co robię źle?! Irytuje mnie już ta liczba 59 bo jak już uda mi się zejść do 58,... to waga i tak poźniej idzie do góry

Mój przykładowy jadłospis wygląda nast.:

Śniadanie:
mleko 2% z musli (pl.owsiane z dodatkami)-> jeszcze do niedawna jadałam owsiankę np. z twarogiem ale już po prostu nie mogę tego jeść, nie przechodzi mi to przez gardło...

II Śniadanie:

np. chlebki kukurydziane z pasztetem sojowym+szczypior i ogorek/twarog z owocami i otrebami

Obiad:
jezeli jestem na zajeciach i nie moge zjesc nic cieplego to zabieram razową wydrążoną bulke np. z lososiem,jajkiem na twardo i warzywami. Jesli jestem w domu to jem chude mieso z warzywami

Ok 16:30
twarog np. ze startym jablkiem/kawalkiem banana

19:00
kolacja-staram się aby zaw. tylko białko, np. ryba i jajko,serek wiejski, galaretka z kurczaka(zalezy na co mam ochote i co jadlam w ciagu dnia)

Ja naprawde ze wszystkim sie ograniczam-> nie jem slodyczy,fast foodow,napojow gazowanych nie pije już od kilku lat,chipsy jem od wielkiego dzwona...
już mam dość
dodam, że nie uprawiam żadnego sportu ruszam sie tyle co w ciagu dnia,jadac na uczelnie,idac na zakupy czy na probe z zespolem.

Może ktoś wie czy coś jest mi w stanie pomóc. Ja nie chcę zrzucać 10kg, tylko marne 3-4 których się za nic nie mogę pozbyć .Załamka.

my fashion blog
nowy wpis 01.02

Licja20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 19:59   #2
shockwaves
Wtajemniczenie

Dot.: Zastój wagi

Moim zdaniem sama dieta jest dobra przy nadwadze, wtedy waga leci szybko. Ale jak masz max. 4 kilo do stracenia to bez ćwiczeń się nie obejdzie.
shockwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 20:37   #3
Licja20
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Moim zdaniem sama dieta jest dobra przy nadwadze, wtedy waga leci szybko. Ale jak masz max. 4 kilo do stracenia to bez ćwiczeń się nie obejdzie.
chyba masz rację... mam w domu rowerek stacjonarny,tylko niewiem ile powinnam na nim jeździć aby zauważyć efekty? 20,30,40 minut dziennie?
myślałam, że wystarczy mi sama dieta bez ćwiczeń ale jak widać -myliłam się

my fashion blog
nowy wpis 01.02

Stary 2008-12-04, 20:53   #4
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Licja20 Pokaż wiadomość
chyba masz rację... mam w domu rowerek stacjonarny,tylko niewiem ile powinnam na nim jeździć aby zauważyć efekty? 20,30,40 minut dziennie?
myślałam, że wystarczy mi sama dieta bez ćwiczeń ale jak widać -myliłam się
Hmm jest na dziale Fitness obszerny wątek o rowerku, możesz podpatrzyć jak dziewczyny na nim ćwiczą. Myślę, że możesz sobie zacząć od 20 min dziennie i np co kilka dni dodawać 5 minut. Jazda na rowerku należy do aerobów, więc trzeba zwiększać stopniowo wysiłek, żeby organizm się nie przyzwyczaił. Możesz też ćwiczyć interwałowo.
Żeby efekt był naprawdę dobry, to przydałyby się jeszcze 2-3 razy w tygodniu ćwiczenia siłowe, mogę polecić na początek to http://www.super-sylwetka.pl/trening...h_domowych.php

Dobre są też 8 minute abs, 8 minute buns, 8 minute legs

Musisz sobie sama wybrać co Ci będzie odpowiadać, to ma być przyjemność przecież
W każdym razie życzę wytrwałości
Stary 2008-12-04, 21:15   #5
Licja20
Rozeznanie

Cytat:
Hmm jest na dziale Fitness obszerny wątek o rowerku, możesz podpatrzyć jak dziewczyny na nim ćwiczą. Myślę, że możesz sobie zacząć od 20 min dziennie i np co kilka dni dodawać 5 minut. Jazda na rowerku należy do aerobów, więc trzeba zwiększać stopniowo wysiłek, żeby organizm się nie przyzwyczaił. Możesz też ćwiczyć interwałowo.
Żeby efekt był naprawdę dobry, to przydałyby się jeszcze 2-3 razy w tygodniu ćwiczenia siłowe, mogę polecić na początek to http://www.super-sylwetka.pl/trening...h_domowych.php

Dobre są też 8 minute abs, 8 minute buns, 8 minute legs

Musisz sobie sama wybrać co Ci będzie odpowiadać, to ma być przyjemność przecież
W każdym razie życzę wytrwałości
Dzięki za pomoc kochana
Właśnie jeździłam na rowerku ok 25 minut, tak na dobry początek Czuję,jak mi mięśnie drgają Tylko zastanawiam się, czy lepiej jest jeździć 2x dziennie po 20 minut czy 1 raz dziennie przez 40 minut

my fashion blog
nowy wpis 01.02

Stary 2008-12-04, 21:44   #6
mercier
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki za pomoc kochana
Właśnie jeździłam na rowerku ok 25 minut, tak na dobry początek Czuję,jak mi mięśnie drgają Tylko zastanawiam się, czy lepiej jest jeździć 2x dziennie po 20 minut czy 1 raz dziennie przez 40 minut
Witam . Zgadzam się z poprzedniczkami i również życzę wytrwałości .

Lepiej jeździć raz dziennie przez 40 minut bowiem efektywne spalanie tłuszczu następuje po ok 20 min ciągłych ćwiczeń.

Pozdrawiam ciepło

mercier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 08:06   #7
Licja20
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mercier Pokaż wiadomość
Witam . Zgadzam się z poprzedniczkami i również życzę wytrwałości .

Lepiej jeździć raz dziennie przez 40 minut bowiem efektywne spalanie tłuszczu następuje po ok 20 min ciągłych ćwiczeń.

Pozdrawiam ciepło
W takim razie od dziś jeżdzę na rowerku codziennie po śniadaniu przez 40 minut Weszłam dziś z ciekawości na wagę i ciągle utrzymuje się na tym samym poziomie- czyli 59 kg. Wczoraj w sumie zjadłam troszkę więcej niż do tej pory, mi.n. rano batonik duplo,po poludniu 2 galki lodow i jeszcze troszke jedzenia z imienin mamy (tego niskokalorycznego ale późno bo ok 21) więc w sumie dobrze,że waga nie poszła do góry tylko stoi w miejscu. Jak dodam ruch to powinna zacząć spadać. I pomyśleć, że kiedyś tyłam jak zjadłam więcej jak 1000kcal dobrze,że to się skończyło !

my fashion blog
nowy wpis 01.02

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-05, 09:44   #8
mercier
Raczkowanie

Cytat:
W takim razie od dziś jeżdzę na rowerku codziennie po śniadaniu przez 40 minut Weszłam dziś z ciekawości na wagę i ciągle utrzymuje się na tym samym poziomie- czyli 59 kg. Wczoraj w sumie zjadłam troszkę więcej niż do tej pory, mi.n. rano batonik duplo,po poludniu 2 galki lodow i jeszcze troszke jedzenia z imienin mamy (tego niskokalorycznego ale późno bo ok 21) więc w sumie dobrze,że waga nie poszła do góry tylko stoi w miejscu. Jak dodam ruch to powinna zacząć spadać. I pomyśleć, że kiedyś tyłam jak zjadłam więcej jak 1000kcal dobrze,że to się skończyło !
Oj to dobrze, że waga się nie zmieniła, u mnie cokolwiek zjem po 20 to się odkłada Na pewno waga zacznie spadać . Staraj się zmieniać intensywność ćwiczeń, bo jak to jest w przypadku aerobów niestety organizm się przyzwyczaja i jak raz nie pojeździsz na rowerku to możesz przytyć... Czytałam też kiedyś, że ćwiczenia powinno się zaczynać ok 1 po posiłku.

Stary 2008-12-05, 10:08   #9
shockwaves
Wtajemniczenie

Z czasem możesz dorzucić interwały, tzn np. 20 sekund jedziesz bardzo szybko na maksa mozliwosci, później 60 sekund wolniej, znow 20 sekund szybko i pozniej wolno i tak kilka serii, to przyspiesza przemianę materii
Stary 2008-12-05, 15:58   #10
Licja20
Rozeznanie

Cytat:
Z czasem możesz dorzucić interwały, tzn np. 20 sekund jedziesz bardzo szybko na maksa mozliwosci, później 60 sekund wolniej, znow 20 sekund szybko i pozniej wolno i tak kilka serii, to przyspiesza przemianę materii
staram się zmieniać intensywność podczac jazdy na rowerku ale nie robię tego z dokładnościa do minuty raz jadę b.szybko ,później troche wolniej i znów szybko-na koniec zawsze zwalniam tempo

my fashion blog
nowy wpis 01.02

Stary 2008-12-06, 07:13   #11
Licja20
Rozeznanie

Wczoraj od razu po śniadanku poszłam z mamą na Nordic Walking. Chodziłyśmy przez ok 35 minut. Efekt? Wczoraj waga wskazała 59,2 dzis 58,9 bez ruchu ani rusz

my fashion blog
nowy wpis 01.02

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-06, 17:41   #12
mercier
Raczkowanie

Noo widzisz? Będzie dobrze!

Stary 2008-12-06, 17:49   #13
Licja20
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mercier Pokaż wiadomość
Noo widzisz? Będzie dobrze!
mam nadzieję zaraz wychodzę na urodziny do kumpeli, będę się pilnować bo nie chcę aby waga znów podskoczyła Wypije napewno jakiegoś drina ale jedzenie mocno ograniczę

Cytat:
mam nadzieję zaraz wychodzę na urodziny do kumpeli, będę się pilnować bo nie chcę aby waga znów podskoczyła Wypije napewno jakiegoś drina ale jedzenie mocno ograniczę
nie było tak dobrze jak zakładałam i tak miałam szczęscie, że koleżanka zrobiła dużo zdrowych i pysznych potraw- np. jajka na twardo zawiniete w łososia z oliwką,sałatkę brokułową,koreczki z kabanoskiem,serem i ogórkiem,były też orzechy,sery pleśniowe itd. itd. Nie obyło się oczywiście bez chipsów (grrr oczywiscie zjadlam troche),paluszków i 3 lampek białego wina Nie załuję ,że wszystkiego spróbowałam ,dziś po prostu troche ograniczę jedzenie i będzie dobrze

my fashion blog
nowy wpis 01.02

Edytowane przez iza_wiosenna
Czas edycji: 2008-12-07 o 09:56
Stary 2008-12-10, 15:20   #14
Licja20
Rozeznanie

Wiecie co, chyba ja jestem jakimś ewenementem...jak można odchudzać się kilka miesięcy i nie chudnąć ?! Żałosne to jest

Poradźcie mi, czy przestrzegając takiego jadłospisu schudnę 1-2kg do świąt?

Ś: musli z mlekiem(nic innego mi rano nie wchodzi)
II Ś:ciemna bułka z jajkiem/lososiem/warzywami lub serkiej wiejskim i szczypiorkiem
O:mieszanka warzyw z chudym miesem
P: twarozek z owocem
K: jajko/tunczyk/surowka (cos czystobialkowego)

i do tego codziennie 40 min na rowerku...
nic, po prostu nic na mnie nie dziala !

my fashion blog
nowy wpis 01.02

Stary 2008-12-10, 15:48   #15
neitka
Zadomowienie

GG do neitka

Mam dokładnie to samo, co Ty, dlatego chętnie poczytam...

neitka
neitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości