Co do obrony ??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-12-09, 18:52   #1
Iwonalodz
Zakorzenienie

Co do obrony ???

Prosze o porade co mogłabym sobie zakupić do obrony ewentualnej, potrzebuje cosik szybkiego, dobrego i skutecznego i czegos na co nie musze mieć pozwolenia, a co mieć mogę. Pomijam dezodorant w spray'u
Bardzo proszę o konkretne porady, najlepiej z miejscem zakupu i ceną
Aha poniewaz jestem dorosła to proszę się nie martwić i nie wpisywać postów z uwagami, typu czy zdążę to pierwsza zrobić, czy nie. Od razu odpowiadam:zdążę
Z góry gorąco dziekuję za fachowe porady

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-09, 19:35   #2
Gonia1
Zakorzenienie

Re: Co do obrony ???

A niby dlaczego nie dezodorant? Ja uważam, że to całkiem tani i skuteczny środek obrony. Wiesz, nie jestem ekspertem w tych sprawach, ale kiedyś w jakiejś gazecie był spis środków do obrony, na które nie trzeba mieć pozwolenia. I, o ile dobrze pamiętam, były tam takie rzeczy jak paralizatory, miotacze pieprzowe...
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-09, 19:42   #3
Gonia1
Zakorzenienie

A przy okazji, Twój temat zainspirował mnie do założenia innego o podobnej tematyce...Ale to na Plotkowym
Stary 2003-12-09, 20:49   #4
Minerwa
Raczkowanie

Ja kiedys mialam gaz na grozne psy. Nie potrzeba zezwolenia, kupujesz w sklepie z bronia i tego typu akcesoriami za ok. 20zl, a samo dzialanie jest podobne do zwyklego gazu.
Minerwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-09, 22:09   #5
Iwonalodz
Zakorzenienie

Gaz powiedzmy, myślałam o tym pieprzowym czymś albo o paralizatorku może ktoś mógłby doradzić cosik???

Stary 2003-12-10, 01:54   #6
lil_margo
Rozeznanie

Wydaje mi sie, ze od jakiegos czasu trzeba miec pozwolenie na posiadanie paralizatora
Powiem tyle ile wiem na ten temat Jesli chodzi o gazy (takie najtansze, ktorych ulotka informuje, ze sluza do odstraszania psow-kosztuja okolo 15-30zl) Sama kupilam cos takiego rok temu za chyba 20 zl (bynajmniej nie chcialam nimi traktowac pieskow )

Kolega poinformowal mnie, ze sa jeszcze na rynku jakies nowe, bardzo silnie dzialajace gazy obezwladniajace, o duzym zasiegu, w cenie okolo 150 zl. Slyszalam tez, ze dostepne sa miotacze gazu w formie pistoletu, ktore do zludzenia przypominaja prawdziwa bron "na kulki". Ceny, niestety, nie znam. Myslalam o tym ostatnim rozwiazaniu, ale zastanawiam sie, czy przypadkiem takim wynalazkiem dodatkowo nie rozjusze ewentualnego napastnika Jesli typek nabierze sie i uzna "straszaka" za prawdziwa bron, byc moze zechce zawalczyc o swoje zycie Choc z drugiej strony, moze tez przestraszyc sie na tyle ze nie trzeba juz bedzie "pluc " gazem.

Mysle, ze mozesz bez problemu zrobic zakupy w internecie.
lil_margo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-10, 07:14   #7
Nefretete
Zadomowienie

GG do Nefretete

Gaz pieprzowy ( Pfeffer KO Pepper) : dostałam taki od tatusia jak jechałam odwiedzić koleżankę. Wypróbowałam go 2 razy, pierwszy raz wracając z knajpy stwierdziłysmy,że to coś nie działa( było zablokowane), więc użyłyśmy. Pech chciał, że zawiał wiatr i całe opary wleciały na mnie. Boszze jak łzawiły mi oczy, przełyk piekł jak cholibcia; po 1-1,5 h nadal odczuwałam skutki gazu, mój oddech był zabójczy, zionęłam jak smok wawelski
Drugi raz - jakieś typki doczepiły się do nas więc, popsikałyśmy i uciekłyśmy.
Tak więc, gaz pieprzowy działa, kosztuje ok. 20-30 zł.

Pozdrawiam

Nefretete

http://www.v10.pl

Narodowa strona Polaków-> http://www.narzekalnia.pl

Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2003-12-10, 08:49   #8
mauricel
Raczkowanie

ja mam pistolet na gaz ale na to trzeba pozwolenie - ale huk niezły , spróbowałam . A poza tym trochę mnie śmieszy broń w torebce i nie noszę - moja jest dość ciężka mimo że mała . Parę lat temu zrobiłam i leży bo jest nieporęczna - musiałabym nosić tzw. szelki a jak zaatakuje Cię napastnik to nie zdążysz przypomnieć sobie jak się nazywasz a co dopiero wyciągać broń z zamkniętej torebki . A w kieszeni broni się nigdy nie trzyma . Więc jest w domu . Gaz to dobre rozwiązanie ale z bardzo obezwładniającym uważałabym .
mauricel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-10, 10:53   #9
Iwonalodz
Zakorzenienie

To jednak zostaje to narzędzie pieprzowe albo gazik silniejszy nie chcę typowej broni, nawet na gaz albo coś w podobie. Najlepiej pasowałby mi paralizator No nic musze się przejść po sklepach z takimi rzeczami, bo w internecie kupować nie bedę bo ja lubie dotknąć musze poprzymierzać do łapki itp.
Za pomoc i wszelkie porady serdecznie dziekuję

Stary 2003-12-10, 18:42   #10
zalika
Rozeznanie

A co trzeba zrobić żeby otrzymac pozwolenie na broń, paralizator? To chyba zależy od rodzaju broni? Zupełnie nic o tym nie wiem, a kiedyś chciałabym coś takiego mieć?
zalika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-10, 19:27   #11
Gonia1
Zakorzenienie

Nie jestem pewna, ale chyba trzeba złożyć podanie w policji o zezwolenie na broń. Musisz uzasadnić, dlaczego uważasz, że taka rzecz jest Ci niezbędna. A poza tym będziesz musiała przejść odpowiednie badania (psychologiczne i z użycia broni chyba też).
Stary 2008-12-11, 14:12   #12
LifeIsSoSad
Zadomowienie

Dot.: Co do obrony ???

ile trzeba miec lat zeby ubiegac sie o pozwolenie na bron ? 18 czy 21 czy jeszcze jakos inaczej?
Stary 2008-12-11, 16:28   #13
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LifeIsSoSad Pokaż wiadomość
ile trzeba miec lat zeby ubiegac sie o pozwolenie na bron ? 18 czy 21 czy jeszcze jakos inaczej?

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Sear...19990549Lj.pdf

21 (p. Art 15.)

15 sekund szukania na google

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 18:06   #14
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

A podpowie mi ktoś gdzie można taki gaz pieprzowy zakupić?
rosiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 20:26   #15
LifeIsSoSad
Zadomowienie

z gazem pieprzowym jest o tyle kiepsko że ponoc co niektore typki uodparniaja sie na niego tzn wdychaja male dawki i potem jak się im psiknie tym w oczy to praktycznie nic nie daje. a kupic mozna chyba w jakims sklepie militarnym, nawet przez internet mozna z tego co wiem :P
podobno jednak najlepsza samoobrona to nauczenie sie paru chwytów ktorymi niby nawet kobieta może dokopac kolesiowi 2 razy większemu od niej samej... no bo wiadomo zanim znajdziesz gaz w torebce w sumie ja jeszcze nie mialam żadnej niemiłej przygody ale czasem jak wracam do domu gdzies jak juz jest ciemno i widze jakas grupe dresów to mnie ciary przechodzą już nie mowiąc o tym ze niedawno w jakiejs wsi koło mojego miasta dziewczyne w jeziorze znalezli, podaruje Wam szczegóły ... ale wiele osob z mojej szkoły ją znało i to tak jednak sprawia że sie człek mało bezpiecznie czuje heh...

Edytowane przez LifeIsSoSad
Czas edycji: 2008-12-11 o 20:30
LifeIsSoSad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości