Nastoletni problem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-13, 10:49   #1
szumasima
Raczkowanie

Nastoletni problem

Mój problem jest trochę żenujący, niestety nie za bardzo mam się kogo poradzić, bo to jeszcze bardziej wszystko by skomplikowało. Błagam nie traktujcie tego jak kolejnego listu do Bravo girl , mimo, że pewnie zabrzmi podobnie...

Pierwszy rok w nowej szkole, okazało się, że bardziej dogaduję się z chłopakami, którzy mają podobne zainteresowanie; okazało się, że z jednym mam bardzo dużo wspólnego. Czułam się przy nim bardzo swobodnie, gadaliśmy bardzo dużo o wszystkim i o niczym, o świecie i o kotlecie itp, itd. Wspaniały przyjaciel.
Jednak niedawno powiedział, że mu się podobam. Problem jest stary jak świat; ja traktuję go jedynie jako kolegę; nie ma żadnego och-ach. Uwielbiam go, ale nie w ten sposób.
Najgorsze jest to, że boję się jak będzie mnie teraz traktował, nie chciałabym go stracić. Boję się, że teraz już nie będzie tak jak przedtem, że już nigdy nie spojrzę mu w oczy tak jak przedtem, bo będzie mi głupio, że go odrzuciłam itd, nie chcę, żeby czuł się zraniony itd. I w ogóle mówiąc prościej czuję się okropna i obrzydliwa i zwyczajnie nie wiem, co zrobić.

szumasima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-13, 11:25   #2
Michiru
Zakorzenienie

Dot.: Nastoletni problem

no cóż, jakby nie to, że powiedział Ci to wprost to mogłabyś zrobić tak jak ja w takiej samej sytuacji zrobiłam 6 lat temu: udawałam, że nie widzę

radziłabym mu delikatnie witłumaczyć, że nie żywisz do niego TAKICH uczuć, że bardzo zależy Ci na przyjaźni, ale na niczym więcej.
Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-13, 21:00   #3
annini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez szumasima Pokaż wiadomość
Wspaniały przyjaciel.
Jednak niedawno powiedział, że mu się podobam. Problem jest stary jak świat; ja traktuję go jedynie jako kolegę; nie ma żadnego och-ach. Uwielbiam go, ale nie w ten sposób.

to ja ci powiem, że problem miałam identyczny. przez 3tygodnie. teraz jest troszkę inaczej między nami już, więc z decyzją się nie spiesz

a tak prawdę powiedziawszy, to wiem jak to się kończy w 90% przypadków. i chyba nic nie zadziała lepiej niż szczera rozmowa - im dłużej mu nie powiesz na czym stoi, tym trudniej będzie się z tego wydostać

a kiedy ci powiedział, nie zareagowałaś?
annini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-13, 21:08   #4
szumasima
Raczkowanie

Powiedziałam mu wprost, że się nie spodziewałam, że nie wiem, co mam myśleć itd, chciałam delikatnie zasugerować, że jest dla mnie tylko przyjacielem, ale coraz bardziej żałuję, że nie powiedziałam zwyczajnie tego zdania, dobitnie i bez żadnych domniemywań, bo widzę, że to nie zadziałało. Uwielbiam go, ale jako przyjaciela i nie chcę go tracić, zwyczajnie mi wstyd kiedy się tak stara itd. Nie podoba mi się, nic do niego nie czuję. Okropnie mi z tym; wolałabym, żeby tego w ogóle nie mówił.

Stary 2008-12-13, 21:17   #5
annini
Zadomowienie

niestety, już tego nie cofniesz. a tym bardziej tego, co powiedział. zapobiec temu raczej też nie mogłaś, więc zostaje jedno - szczera, nawet dobitna rozmowa. nieważne za kogo cię weźmie, nieważne jak zareaguje. nie zostawiaj tego tak, bo będzie tylko gorzej, nie wierzę, że mu się nagle "odwidzisz", a takie wykręcanie na niewiele się zda
annini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-13, 22:03   #6
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Mam podobny problem z dobrym kolegą z klasy. On wie ze mam chłopaka i nie czuje nic do niego. Ale malo sobie z tego robi, pisze mi rozne dosyc krępujace teksty np. ostatnio ze chcialby mnie zobaczyc w majtkach! Pisanie pisaniem bo mozna olać i udawac ze sie nie widzi tego, tylko gorzej jak siedzimy razem i zaczyna slodzic a wie ze JESTEM ZAJETA I czekam na mojego chłopaka. Probuje sie wprosic do mnie na jakies filmy itd. I co tu z takim zrobić ?
Stary 2008-12-13, 22:39   #7
mychamycha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Renatka_2108 Pokaż wiadomość
Mam podobny problem z dobrym kolegą z klasy. On wie ze mam chłopaka i nie czuje nic do niego. Ale malo sobie z tego robi, pisze mi rozne dosyc krępujace teksty np. ostatnio ze chcialby mnie zobaczyc w majtkach! Pisanie pisaniem bo mozna olać i udawac ze sie nie widzi tego, tylko gorzej jak siedzimy razem i zaczyna slodzic a wie ze JESTEM ZAJETA I czekam na mojego chłopaka. Probuje sie wprosic do mnie na jakies filmy itd. I co tu z takim zrobić ?
To jest akurat żałosne, a chłopak najwidoczniej strasznie niedojrzały. Nic tylko go porządnie spławić.

Szumasima
musisz jak najszybciej odbyć z nim szczerą rozmowę. Powiedz, co czujesz, że jest to tylko przyjaźń, sympatia. Nie owijaj w bawełnę, powiedz to delikatnie, ale dobitnie, żeby nie było wątpliwości. Oczywiście dodaj, że szanujesz jego uczucia dlatego chcesz to wyjaśnic, to co jest międzu wami, bo nie chcesz stracić jego przyjaźni.
Co będzie dalej, zależy od niego. Nawet kiedy z początku odsunie się na bok, daj mu czas, bo przecież przeżyje rozczarowanie, ale nie jest wykluczone, że zaakceptuje tą sytuację.
mychamycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-14, 10:33   #8
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Napisane przez mychamycha Pokaż wiadomość
To jest akurat żałosne, a chłopak najwidoczniej strasznie niedojrzały. Nic tylko go porządnie spławić.
Wiem ze trzeba go spławic, mowilam juz nie raz ze nie jest dla mnie prosto w twarz, chłopak juz mu nawet mowil, troche bylo spokoju owszem ale teraz znow sie nasiliło.
Stary 2008-12-14, 12:37   #9
szumasima
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mychamycha Pokaż wiadomość

Co będzie dalej, zależy od niego. Nawet kiedy z początku odsunie się na bok, daj mu czas, bo przecież przeżyje rozczarowanie, ale nie jest wykluczone, że zaakceptuje tą sytuację.
Wiem, muszę z nim porozmawiać i to jak najszybciej. Mam nadzieję, że to zaakceptuje, bo bardzo mi na nim zależy (jest świetnym przyjacielem), ale zaczęlam nawet myśleć, że jest taki tylko dlatego, że mu się podobam i, że myśli że coś z tego będzie a jak mu to powiem to przestanie ze mną w ogóle rozmawiać. No cóż, ale nie mogę go oszukiwać... Dziękuję wam dziewczyny za pomoc.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości