|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
urządzenie pokoju 280 x 460
Witam.
Mam problem z urządzeniem pokoju o wymiarach 280 x 460 cm. Ma to być pokój dzienny. Koniecznie musi w nim stać komputer, telewizor oraz rozkładana ława (niezbędna do szycia) o wymiarach 70 x 130 ... Pokój pomalowany jest na jasny żółty i tak na razie zostanie. Musi w nim stanąć rozkładana kanapa, coś na szkło, ręczniki, serwety, materiały... Oile to coś pomoże to mam dostęp do mebli firmy Szynaka, Bog Fran i BRW - nie ma mowy o żadnej Ikei bo najbliższą mam 200 km od mego miasta ;/ Z tapicerowanych - Morawska, Euromebel, Linka, Libro, Stolpo, Cewis i to tyle co pamiętam ![]() Ma ktoś jakiś konkretny pomysł? Co jak ustawić i gdzie - aby można było spokojnie przechodzić przez pokój i aby drzwi się normalnie otwierały?
och życie kocham cię kocham cię kocham cię nad życie... _________________________ _____ Moj Blog - Pozytywne Myslenie Kazdego Dnia Pozytywnie - watek na forum Moja strona - moje zycie w Kazachstanie Edytowane przez Jyotika Czas edycji: 2009-01-02 o 20:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: urządzenie pokoju 280 x 460
Witaj, jak będe w domu, to wymierzę swój pokój i postaram Ci się coś doradzić ... o ile to jeszcze aktualne.
My mamy pokój, tez w kształcie prostokąta i pełni funkcję taką jak u Ciebie. Podzililismy pokój na dwie części (ażurowym regałem - niestety, z Ikei). W załaczeniu rysunek (bardzo prowizoryczny) ustawienia w naszym pokoju. * pod oknem - narożnik * obok naroznika - toaletka - moze to być tez jakaś komódka. * obok tv - stół z krzesłami (jeszcze go nie mamy) - teraz stoi tam niska ława i fotel koło niej. * prosokąt naprzeciwko drzwi - regał, a w tej małej częsci "centrum dowodzenia" mojego męża: biurko z komputerem itp. rzeczami. - za plecami (przy drzwiach) ma segmencik z połkami (schowany za drzwiami). * gwiazdka - to kwiatek na stojaku (taki słupeczek na płyty cd z możliwościa postawienia czegoś na nim) * nad narożnikiem powiesiliśy półeczkę Cały czas szukamy jakis rozwiązań, żeby wszystko co potrzebujemy zmieściło nam się i żeby nie zagracić przestrzeni, a na takiej małej powierzchni to nie jest proste. Mam nadzieję, że chociaż trochę Ci pomogłam, życze powodzenia i w razie czego jestem do dyspozycji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Sprawa jak najbardziej aktualna
![]() Z rysunku jaki wykonałaś wynika, iż masz troszkę szerszy pokój. U mnie jak w z jednej strony postawię narożnik, to z drugiej zostaje tylko 50 cm na przejście... A czy taki regał w poprzek nie zaciemni mocno pokoju?
och życie kocham cię kocham cię kocham cię nad życie... _________________________ _____ Moj Blog - Pozytywne Myslenie Kazdego Dnia Pozytywnie - watek na forum Moja strona - moje zycie w Kazachstanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Z ciekawością obserwuję Twój wątek, bo sama mam pokój 2,65x5,30, ale o troche innej funkcji (sypialnia/pracownia). Ze swojego umeblowania jestem zadowolona i myslę, że mam wyczucie, jak meblować taki pokój. Też mi się wydaje, że dostałaś propozycję na pokój trochę szerszy.
Posyłam Ci moją, z siatką 10cm, i foto biurka narożnego, które by pasowało. Wybrałam dostępne rozmiary mebli. Nie sprawdziłam przedtem Twojego planu. Jest on trochę za długi. Oznacza to tylko tyle, że 1,80m witrynek pewnie sie nie zmiesci, ale można sie ograniczyć do jednej 1,20m. Edytowane przez KrystynaO Czas edycji: 2009-01-06 o 18:33 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
![]() rzeczywiście mój pokój jest trochę (60 cm) szerszy i troszke dłuższy (20 cm). Tym rysunkiem który zamieściłam chciałam pokazać jak ja to rozplanowałam i może podsunąć Ci jakiś pomysł. Czy oprócz ławy masz jakieś meble czy musisz je wszystkie kupić? Jaki styl preferujesz ... meble bardziej nowoczesne czy klasyczne, jakie kolory ... do tej żółci ścian pasowaloby coś kontrastowego - moim zdaniem. Czy Twój pokój jest pokojem przejściowym? ... sama mieszkasz czy będzie ktoś "ciągle" przez niego przechodził? Kolory: Ja mam meble ciemnybrąz (prawie czarny) do tego pomarańcz (naroznik) i niebiesko-czerwone dodatki (trochę wynika to z kolorów poduszek naroznikówych). Ściany mam białe (mieszkanie jest wynajmowane i taki kolor był i na razie nie pokusilismy się na jego zmianę) Regał, który u mnie dzieli pokój jest taki jak w załączniku. Napewno zabiera trochę światła, ale nie przeszkadza to w pracy przy komputrze a nawet pomaga bo światło nie świeci w monitor a jak jest za ciemno to zawsze można lampkę włączyć ![]() Popatrze na strony producentów których wymieniłaś ... w ten sposób łatwiej znaleźć natchnienie ![]() Jak coś wymyślę to pokażę Ci efekt mojej pracy. Pozdrawiam Edit: mam pytanko - czy ta ława jest wysoka, taka do krzeseł (czy masz do niej krzesła) czy ma możliwość regulacji wysokości. Rozumiem, że maszyna ma na niej stać tylko podczas szycia a poza tym ma służyć do konsumpcji. Edytowane przez madziczek Czas edycji: 2009-01-07 o 13:00 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Może powinnaś postawić p[ojemną szafę narożna do tego jakąś witrynę na szkło i komodę pod tv nad tv półki na bibeloty, książki itp.. Pod oknem biurko i mały okrągły stolik (zajmuje mniej miejsca niż kwadratowy), który będzie miał wiele funkcji - spotkania przy kawie z koleżanką, znajomymi, celebrowania posiłków, szycia. Rozkładana sofa na wprost tv i malutki stoliczek, który zawsze można odstawić gdzieś z boku, a jak jest potrzebny to postawić go przed sofą.
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
no coś trzeba będzie wymyślić... w sumie nie myślałam o ustawieniu kompa pod oknem
![]() ![]() ![]() ![]() madziaczek - pokój nie jest przejściowy; jest bardzo wąski. Ma służyć jako pokój dzienny i ewentualnie gościnny - jak ktoś przyjedzie. Co do stylu mebli - ja wolę nowoczesne w tego typu pomieszczeniach, niestety mama preferuje klasyczne, ozdobne... Poza żółtym kolorem na ścianach i ławą w brązie (obowiązkowo - dla mamy do szycia niezbędna jak woda do życia) nic konkretnego nie mam, znaczy sie pozostałe meble jakie posiadam w pokoju jak najbardziej idą do wymiany...
och życie kocham cię kocham cię kocham cię nad życie... _________________________ _____ Moj Blog - Pozytywne Myslenie Kazdego Dnia Pozytywnie - watek na forum Moja strona - moje zycie w Kazachstanie Edytowane przez Jyotika Czas edycji: 2009-01-07 o 18:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.