![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Chciałabym wiedzieć jak to się załatwia itd Pomożecie?
Chodzi o to że ja nie wiem jak to wszystko się załatwia .Orientacyjnie chciałabym już wiedzieć niektóre rzeczy :
- ile wcześniej trzeba iść do księdza i do USC jak to się w ogóle załatwia? - ile wcześniej trzeba wynająć sale? - ile wcześniej daje się zaproszenia? i ogólnie inne jakieś ważne informacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chciałabym wiedzieć jak to się załatwia itd Pomożecie?
Zaprosznia ok. 2-3 m-cy.
Sala to zalezy, ja rezerwowałam 1,5 roku przed. ---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Zespoł tez 1,5 roku przed, tak samo kamerzyste i fotografa. Jesli ktos chce miec dobra sale i cała reszte to trzeba wczesniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najpierw załatw sobie salę, kamerzystę, fotografa, tak, żeby wszystko się zgrywało. Zależy w którym rejonie Polski ale przeważnie z rok wcześniej, Czasem dwa lata - tak jak mówię zależy gdzie. Potem Kościół - tu tez zależy gdzie. Czasem Księża wpisują już rok wcześniej a czasem później. Od Księdza dostajecie karteczki do wypełnienia - nauki, poradnia, spowiedzi, zapowiedzi. On Wam powie co należy donieść jeszcze. Na końcu USC najwcześniej 3 miesiące przed ślubem, bo tyle czasu są ważne dokumenty. Z tymi dokumentami trzeba się wybrać do Księdza w celu spisania protokołu. I to chyba tyle ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
o, dobrze,że ktos to napisał tak w jednym miejscu...
![]() chcemy z TŻ wziąć ślub za rok w sierpniu a on twierdzi,że jeszcze za wcześnie żeby coś załatwiać...co prawda mieszkamy w małej miejscowości i z salą nie będzie problemu, no ale kamerzysta, fotograf i zespół- ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
To może się bardzo zdziwić
![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Jakbym słyszała mojego Tż-ta
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Skąd ja to znam echhh
![]() ![]() ![]() I tak jak zaczęliśmy się w październiku/listopadzie 2008 rozglądać na sierpień 2009 to mogliśmy tylko pomarzyć. Brak sal, nie mówiąc o innych usługach. Później jak sala byłą wolna to nie było zespołu i tak w kółko. W końcu jeden jedyny termin w październiku się dopasował ze wszystkim. Także radzę szybciej to załatwiać. Na początek najważniejsza sala, zespół/dj, foto-video, godzina w kościele lub USC, później stroje, zaproszenia i inne rzeczy. Powodzenia!
23.11 2006 r. 03.10.2009 r. 08.03.2011 r. Edytowane przez SSR Czas edycji: 2009-06-13 o 10:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Poważnie?? Aż takie mega terminy?? Myślałam, że rok na luzie starczy! W internecie czytałam, że kapele i fotografa jakies pół roku wcześniej trzeba.. i teraz pytanie skąd, gdzie, co i jak? Czyli, jak znaleźć dobry zespół? (żeby ciągle nie jedli i nie pili,bo po 00:00 już będą ledwo na nogach stać..
![]() ![]() pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
cześć. My bierzemy slub w maju 2010 i chcemy juz w tym tygodniu zaklepać salę. Wydaje mi się,że dziś znaleźliśmy coś fajnego i sie chyba zdecydujemy. Troche martwi mnie natomiast sprawa dja. Nie wiem jak wybrac. Salę mozna obejrzec i wiadomo co sie bierze, a z djem to może byc róznie. Ja się boję,że na moim weselu poleci disco polo czy jakas biesiada, bo tego nie cierpię. Chciałabym zupełnie inną muzykę. Od tego czy bedzie odpowiadajaca nam i naszym gosciom zalezy przecież całe wesele. Może jest tutaj ktoś z Trójmiasta, kto może polecic jakiegoś dja, z którym się da pogadać no i który potrafi prowadzic takie imprezy i skutecznie nakłaniac gości do zabawy? ;-))
i jeszce mam pytanie, ile mniej wiecej wynosza opłaty kościelne? pozdrowienia przyszła majowa ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Mukashana! Znajomi mi mówili (ale to z innego miasta), że od Dj można wziąć płyty jakieś nagrania itd. gdzie możecie sobie obejrzeć i zobaczyć czy Wam się podoba czy nie. Druga sprawa - możecie z góry ustalić jaka ma być muza i jakie zabawy, jak ma brać ludzi (np. do jakiś zabaw brać z dwóch różnych rodzin, żeby się poznali). Nic poza tym nie wiem
![]() Daj potem znać czy udało Wam się załatwić.. Bo ja zastanawiam się nad podobnym terminem.. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dzieki za odpowiedź. Czy Ty tez jesteś z Trójmiasta? co do księdza to znalazłam odpowiedź w jakims innym wątku. Kwoty były od 200 zł do 600 zł.
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Nie, nie jestem z Trójmiasta. Ale tak mówie a propos tego co wiem na temat dj'a na wesele. Też właśnie Ci znajomi mówili, że z góry zastrzegli, że oni (para młoda) nie bierze udziału w żadnych głupawych zabawach i żeby dj nie namawiał i nie wyciągał na siłe bo zrobi się drętwo i na prawdę wesele było udane
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
polecam lekturę tego watku
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=211246 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
dzięki wszystkim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() - Dokumenty z USC ważne są bodajże 3 m-ce, więc nie ma po co iść po nie wcześniej ![]() - Z salą jak z księdzem - jak najwcześniej. W poradnikach ślubnych piszą, że sala jest pierwszym punktem na liście i powinno się ją zarezerwować 18-12 m-cy wcześniej. W moim przyp.: 15 m-cy. - Zaproszenia ludzie dają zazwyczaj 2-3 m-ce wcześniej, choć moim zdaniem jest to zdecydowanie za późno jeśli wcześniej nie informowaliśmy rodziny o planowanym ślubie. Wesele to jednak wydatek i nalezy dac gościom czas na odłozenie pieniążkow, malo kto lubi iść na takie przyjęcie w starej kiecce, i bez koperty... Odnośnie innych rzeczy: - Nauki przedmałzeńskie najpóźniej 3 m-ce przed (ja jeszcze nie robię, nie ma pośpiechu) - zespół, fotograf, kamerzysta najpóźniej 6 m-cy przed, ale dla wlasnego spokoju im wcześniej tym lepiej ![]() ![]() Btw. Jesli chcesz, podeślę ci ebooka "Udane wesele", tylko podaj maila na priv.
Edytowane przez iz0lek Czas edycji: 2009-06-15 o 16:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
zaręczyny w pazdzierniku
nauki jakoś zimą wizyta u księdza - maj, termin na lipiec stołówka policyjna wodzirej z polecenia, akurat był wolny fotograf: 1.nie mieliśmy kasy na zaliczkę 2.hobbysta, kiedyś prowadził zakład i kółko fotograficzne- ![]() kamerzystą był mój kuzyn, zmontowali studenci mojej ciotki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
A powiedzcie mi proszę jak to jest z poprawinami? Są tak jakby "obowiązkowe" i wypada je robić? Bo zobaczcie, jeśli robi się wesele w sobotę i trwa do rana to najczęściej w niedziele goście odsypiają pół dnia, dużo osób leczy kaca i kompletnie nie jest w stanie dojść na poprawiny / jest zmęczona, np. babcie, dziadkowie / nie ma siły itd. itp. kolejni goście nie przychodzą, bo np. nie są z tego miasta i wracają do swojego, bo w poniedziałek do pracy / na uczelnię, no i najczęściej jest tak, że jest to taka "dobijalnia", przyjdzie może niecała połowa osób z tych, które były na weselu. Jakoś nie widzą mi się poprawiny. Druga rzecz, jeśli np. zarezerwuję salę to od razu cena jedzenia i całej reszty obejmuje też dzień poprawin? czy samo wesele? Czy to już się ustala z właścicielem sali? Bo też bez sensu płacić niewiadomo ile np. na 90 osób, a doczłapie na poprawiny ledwo 20..? Poradźcie coś
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Nie musisz robic poprawin, to tylko i wyłącznie wasza decyzja.
Ponad to, u mnie w rodzinie, jest zazwyczaj tak, ze poprawiny są juz w mniejszym gronie, i nawet wszystkich sie na nie nie zaprasza. Ale ci zaproszeni, juz raczej przychodza, maja czas zeby sie wyspac do poludnia, a potem "dobijanie" ![]() Poprawiny zazwyczaj nie sa w cenie wesela, ale ustalasz to z wlascicielem lokalu. Ja za wesele place 190zl/os, a za poprawiny wlascicielka chciala 140/os! To zdecydowanie za duzo ![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
O to dobrze wiedzieć! Łooo matko! Koszmarna cena za poprawiny, chyba kobieta z byka spadła :P hehehe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Mini imprezka, nie płacimy już od osoby, tylko za sam obiad/kolację, a alkohol i bodajze ciasta mozemy nawet tam wnieść
![]() My tez nie bedziemy zapraszac wszystkich jak leci na poprawiny, tylko te "ulubione" osoby ![]() ![]() Babka chciala sporo za 2gi dzien, ale na nasze miejsce sa juz chetni, beda brali slub w niedziele, to jest podobno czeste zjawisko ostatnimi czasy, z racji nizszych cen chyba ![]() ![]() ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
mhmm no rozumiem, dzięki za na prawdę super pomysł
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Placisz za tylu gosci ilu masz, w wiekszosci lokali ostateczna liczbe gosci podaje sie przy ustalaniu menu tydzien/dwa przed impreza... tak mi sie wydaje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ok będę mieć to na uwadze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ceny są w salach różne u mnie za wesele 170zł/os. a za poprawiny (obiad, zimna płyta, kolacja) 50zł/os. Niby się opłaca, ale jak przeliczyć transport )miejsce obiadu blisko noclegów, a sala daleko) i potem ewentualny nocleg po to wychodzi bardzo drogo. Zresztą obawiałam się, że te poprawiny na sali weselnej mogą się przemienić w wesele II, więc tylko obiad i jadą do domu, bo przecież muszą te 400kilosów przejechać. Cytat:
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
SSR - dzięki za info. poprawiny to tylko dla najbliższej rodziny może kolacja w restauracji czy tak jakoś jak było wyżej pisane. no i też dobry pomysł żeby określić się kto będzie i żeby oddzwonili, a jak nie to trzeba za tel. i dopytać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A ostatecznie liste gosci zamyka sie ok tydzien - dwa tyg. przed weselem, wowczas rowniez ustala sie menu i my wtedy musimy wplacic cala kwote za wesele. A termin potwierdzenia, mysle ze ustalimy sobie na 2 m-ce przed, jesli wyjdzie nam mniej osob niz minimum, bedziemy mieli wowczas czas na zaproszenie innych gości i uzbieranie kompletu ![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
sala rezerwowana 1 rok wczesniej - psim swedem sie udalo, bo mieli zabalaganione w ksaizkach kosciol- 10 miesiecy wczesniej, juz godziny dla nas nie bylo wiec zaczynamy wczesnie o 15.00 fotograf- 1 rok wczesniej zaraz po sali, jedyny termin w lipcu wolny, udalo sie bo nasz zespol - 10 miesiecy wczesniej, mamy przez to najdrozszy, podobno swietny, ale wyboru nie bylo reszta - spokojnie jak na wojnie zaproszenia rozdane 4/5 miesiecy wczesniej, potwierdzenia na 2 miesiace przed slubem hotel - rezerwowany na 4 mies przed slubem, miejsc pelno zajetych w tanszych hotelach reszta - spokojnie na 2 miesiace przed slubem sukienka - i tu bedzie szok, ale ja zza wody wymagali 7-9 miesiecy od daty slubu, w Polsce podobno takich problemow nie ma. Nie przestrasz sie bo sa 2 porzadne wytlumaczenia. Po pierwsze to Lublin, duze miasto wiec mnostwo nas Panien Mlodych, po drugie wszystko na odleglosc, bo jestem za granica, liczac ze email wszystko zalatwi. Jak jestes na miejscu -duzo duzo latwiej (chyba?) Powodzenia i gratulacje z okazji zareczyn. Pomozemy jesli trzeba i umiemy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Bakteryjka, jestem zszokowana terminami o ktorych piszesz
![]() My ksiedza załatwilismy od razu po sali i fotografie (te 3 rzeczy w ciagu jednego dnia w sumie, 15 m-cy przed) i sami wybralismy msze o 15:00 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A z ta 15 to masz racje - ja na poczatku myslalam ze to troche za wczesnie, ale tak to i dzieciaki poganiaja, i po parku polazimy, i mnostow czasu do rana ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:01.