Bezpłodność? Dziwna sperma - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-09, 10:10   #1
misia8801
Przyczajenie

Bezpłodność? Dziwna sperma

Drogie wizazanki...licze na waszą pomoc...

Jestem z moim tż od roku... no a od jakiś 10 miesięcy mamy kontakty seksualne. Wydawało mi się że wszystko jest ok. Jednak jakieś 2 miesiące temu mój TŻ powiedział mi że boi się że może jest bezpłodny (ale narazie nie stac go na testy), bo ma "dziwną spermę". Powiedział, że dziwna jest dlatego, że nie jest jednolita. Powiedziałam, że nic takiego nie zauważyłam. Potem za każdym razem ukradkowo się przyglądałam i nic dziwnego nie widziałam. Jakiś tydzień temu jednak faktycznie mnie zaniepokoiła.Kolor miała normalny, mleczny. Ale konsystencja była taka... nie wiem jak to wytlumaczyć. Jak źle rozrobiony kisiel w sensie że w jedym miejscu była bardziej galaretowata, w innym zupełnie płynna....

Nie wiem czy to normalne. Nie znam się na tym.... Miałam niewielu partnerów seksualnych i u żadnego nic nie zauwazyłam. Może też sie nie przyglądałam....

Tak jak mówie. Wszystko jest okey.Nic nie odbiega od normy tylko ewentualnie wygląd... jak myślicie? czy coś mu może być?
misia8801 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 10:35   #2
Blondyna20
Zakorzenienie

GG do Blondyna20
Dot.: Bezpłodność? Dziwna sperma

Cytat:
Napisane przez misia8801 Pokaż wiadomość
Drogie wizazanki...licze na waszą pomoc...

Jestem z moim tż od roku... no a od jakiś 10 miesięcy mamy kontakty seksualne. Wydawało mi się że wszystko jest ok. Jednak jakieś 2 miesiące temu mój TŻ powiedział mi że boi się że może jest bezpłodny (ale narazie nie stac go na testy), bo ma "dziwną spermę". Powiedział, że dziwna jest dlatego, że nie jest jednolita. Powiedziałam, że nic takiego nie zauważyłam. Potem za każdym razem ukradkowo się przyglądałam i nic dziwnego nie widziałam. Jakiś tydzień temu jednak faktycznie mnie zaniepokoiła.Kolor miała normalny, mleczny. Ale konsystencja była taka... nie wiem jak to wytlumaczyć. Jak źle rozrobiony kisiel w sensie że w jedym miejscu była bardziej galaretowata, w innym zupełnie płynna....

Nie wiem czy to normalne. Nie znam się na tym.... Miałam niewielu partnerów seksualnych i u żadnego nic nie zauwazyłam. Może też sie nie przyglądałam....

Tak jak mówie. Wszystko jest okey.Nic nie odbiega od normy tylko ewentualnie wygląd... jak myślicie? czy coś mu może być?
Szczerze powiedziawszy mam ten sam problem,i sperma mojego TZ tez nie jest jednolita...w jednym miejscu jest biala a w innym taka przezroczysta.Moj kolega mial w ameryce testy majac podobna sytuacje i okazalo sie ze jest ogolnie bezplodny bo to przezroczyste to kwasy i jest mozliwosc zajscia tlkyo poprzez szybkie podniesienie partnerki do gory nogami...nie wiem ale sama sie po tym wszystkim boję...na internecie jednak spotkalam sie z wypowiedziami ze to normalne i zalezne od tego co TZ zje...wypije...itd...no wiec juz sama nie wiem jak to jest i czy to jest normalne mimo wszystko?
Blondyna20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 11:21   #3
paula78
Zakorzenienie

Badanie mezczyzn w kierunku bezplodnosci jest proste i bezbolesne ,wystarczy oddac nasienie do badania .
Jednak uwazam ,ze martwienie sie na zapas jest zdecydowanie flustrujace.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 11:28   #4
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Blondyna20 Pokaż wiadomość
okazalo sie ze jest ogolnie bezplodny bo to przezroczyste to kwasy i jest mozliwosc zajscia tlkyo poprzez szybkie podniesienie partnerki do gory nogami..
Tak mu powiedział lekarz?
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 11:32   #5
Blondyna20
Zakorzenienie

GG do Blondyna20

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Tak mu powiedział lekarz?
No dokladnie ze to sa kwasy i ze jak one szybciej doleca niz to biale to zniszcza plemniki i nic z tego
Stary 2009-01-09, 13:58   #6
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze powiedziawszy mam ten sam problem,i sperma mojego TZ tez nie jest jednolita...w jednym miejscu jest biala a w innym taka przezroczysta.Moj kolega mial w ameryce testy majac podobna sytuacje i okazalo sie ze jest ogolnie bezplodny bo to przezroczyste to kwasy i jest mozliwosc zajscia tlkyo poprzez szybkie podniesienie partnerki do gory nogami...nie wiem ale sama sie po tym wszystkim boję...na internecie jednak spotkalam sie z wypowiedziami ze to normalne i zalezne od tego co TZ zje...wypije...itd...no wiec juz sama nie wiem jak to jest i czy to jest normalne mimo wszystko?
skoro jest bezplodny to partnerka moglaby wisiec na lampie a w ciaze by nie zaszla wiec takich rewelacji zwyczajnie nie nalezy powtarzac.

oprocz badania spermy jest tez inny sposob -probowac zajsc w ciaze

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-01-09 o 13:59
Stary 2009-01-09, 14:01   #7
Blondyna20
Zakorzenienie

GG do Blondyna20

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
skoro jest bezplodny to partnerka moglaby wisiec na lampie a w ciaze by nie zaszla wiec takich rewelacji zwyczajnie nie nalezy powtarzac.

oprocz badania spermy jest tez inny sposob -probowac zajsc w ciaze
ale to za mloda jestem
Stary 2009-01-09, 15:50   #8
misia8801
Przyczajenie

Cytat:
ale to za mloda jestem
Ja też....znaczy oczywiście mogłabym, ale wolę zaczekać ;-)

Też czytam, że to od jedzenia może zależeć itp. A co do badań...owszem, są łatwe...ale kosztują a obecnie nas na nie nie stać...

Dziś np. sperma była normalna....a parę dni temu nie...;-/
misia8801 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 16:04   #9
Cannabis84
Rozeznanie

GG do Cannabis84

Cytat:
jest ogolnie bezplodny bo to przezroczyste to kwasy i jest mozliwosc zajscia tlkyo poprzez szybkie podniesienie partnerki do gory nogami...

Cytat:
No dokladnie ze to sa kwasy i ze jak one szybciej doleca niz to biale to zniszcza plemniki i nic z tego
Jak więc możliwe, że te "kwasy będące w spermie" nie niszczą plemników bezpośrednio w niej (znaczy w spermie)??? Dziwne

Pierwsze słysze coś takiego i szczerze mówiąc trudno mi uwierzyć

Edytowane przez Cannabis84
Czas edycji: 2009-01-09 o 16:05 Powód: literówka
Cannabis84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 16:31   #10
Wizazanka492
Zadomowienie

A co jeśli tej spermy jest bardzo mało? Czy może zależy to od częstości stosunków? :/

_________________________ __________________

Wizazanka492 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 17:49   #11
Blondyna20
Zakorzenienie

GG do Blondyna20

Cytat:
Napisane przez Cannabis84 Pokaż wiadomość

Jak więc możliwe, że te "kwasy będące w spermie" nie niszczą plemników bezpośrednio w niej (znaczy w spermie)??? Dziwne

Pierwsze słysze coś takiego i szczerze mówiąc trudno mi uwierzyć
Nie wiem ja sie na tym nie znam mowie tylko jak mial znajomy i taka mu dali diagnoze. Ja tez zabardzo tego nie rozumiem dlatego o tym napisalam bo moze ktos gdzies o tym slyszal jesli nie to trudno.
Stary 2009-01-09, 17:51   #12
Blondyna20
Zakorzenienie

GG do Blondyna20

Cytat:

Też czytam, że to od jedzenia może zależeć itp. A co do badań...owszem, są łatwe...ale kosztują a obecnie nas na nie nie stać...

No ja też nie wiem,może faktycznie to zależy od jedzenia...
Stary 2009-01-09, 17:52   #13
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:

cena takiego badania to ok 50zł zaś świadomość istnienia problemu czy też nie po takim badaniu-bezcenna
Radziłabym jednak by zbadał nasienie dla własnego spokoju

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 18:14   #14
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

badanie nie kosztuje wiele to nie badanie kobiety ktore jest bardziej kosztowne,mysle ze ok 100 zl

Cytat:
Napisane przez Wizazanka492 Pokaż wiadomość
A co jeśli tej spermy jest bardzo mało? Czy może zależy to od częstości stosunków? :/
spermy moze byc malo ale liczy sie jakosc plemnikow
powszechnie wiadomo ze aby zajsc w ciaze duza ilosc stosunkow jest niewskazana.

Stary 2009-01-09, 18:43   #15
Cannabis84
Rozeznanie

GG do Cannabis84

Zaintrygował mnie ten problem i poszperałam troche w niecie. Wklejam odpowiedz lekarza na pytanie podobne do Twojego:

"Szanowny Panie! Nasienie nie jest substancją jednorodną, składa się na nie wydzielina kilku gruczołów. Jego wygląd (i skład) zależy od częstości współżycia. Jeśli w tej kwestii nic nie uległo zmianie powinien się Pan zgłosić do lekarza urologa. Napisałabym, że w każdym przypadku powinien Pan zasięgnąć opinii lekarza, ale wiem, jak jest to trudne, a zmiany konsystencji nasienia są sprawą normalną, fizjologicznie uzasadnioną. Ale mogą też świadczyć o chorobie. Jeśli towarzyszy im zmiana temperatury ciała, bóle w obszarze miednicy mniejszej, krew w spermie lub moczu - wizyta u lekarza jest niezbędna. Stany zapalne np. gruczołu krokowego rzadko prowadzą do niepłodności, ale nie można takiej sytuacji wykluczyć (czyli zdarza się to, choć rzadko). Ech! Ja bym odwiedziła urologa, tak dla świętego spokoju, nawet jeśli żona wyjechała na wakacje i wróci za tydzień, bo po co się denerwować. No, ale to moja opinia. Na pytanie o zmianę wyglądu spermy odpowiadam mniej więcej kilka razy w tygodniu, ale to najczęściej listy od nastolatków. Nie chciałabym doświadczonego w bojach mężczyzny uspokajać, że to nic nie znaczy, bo najczęściej nie znaczy, ale w niektórych sytuacjach życiowych już może...

Pozdrawiam serdecznie,
lek. med. Ewa Wojas"

Jeśli więc nie zaoserwowałaś innych, pogrubionych przeze mnie objawów, to myślę, że nie ma czym się martwić.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-09, 20:24   #16
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Jednak uwazam ,ze martwienie sie na zapas jest zdecydowanie flustrujace.
Paula, specjalnie czy literowka ?
----

Z tego co wiem, to na podstawie konsytencji nasienia takich wnioskow raczej wyciagac nie mozna i jest normalne, ze nasienie ma niejednorodna konsystencje.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 22:08   #17
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wizazanka492 Pokaż wiadomość
Tak, to może zależeć od częstotliwości stosunków Facet produkuje plemniki cały czas, ale też organizm musi mieć trochę czasu, aby je naprodukować

A co do konsystencji, to szczerze wątpię, aby to była oznaka niepłodności. Co prawda nie jestem nadmiernie doświadczona (tzn miałam jednego partnera tylko), ale wydaje mi się, że faceci bardzo często mają taką niejednolitą spermę i trudno tu osądzać, że akurat wszyscy są bezpłodni. Rozsądna wydaje mi się przytoczona wypowiedź pani doktor - konsystencja spermy to raczej sprawka fizjologii

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 22:13   #18
o000agus
Zadomowienie

kiedyś gdzieś wyczytałam że wręcz przeciwnie, że kiedy jest jednolita i bezbarwna to znaczy że jest pozbawiona plemników ale nie przytoczę źródła bo nie pamiętam, ani też nie powiem że jestem tego stuprocentowo pewna
znalazłam tylko to:
Cytat:
Ekspert Medforum.pl
Kolor nasienia nie ma większego znaczenia (jeżeli chodzi o zapłodnienie), natomiast pewne znaczenie ma konsystencja, dlatego, że wartość zapładniająca nasienia zmniejsza się w kolejnych wytryskach występujących po sobie w niedługim okresie czasu, nasienie w tym przypadku jest coraz mniej gęste, a zawartość plemników jest coraz mniejsza, może się nawet zdarzyć, że w ejakulacie kolejnym wogóle nie ma już plemników, dlatego aby zwiększyć prawdopodobieństwo zajścia w ciążę czasem zaleca się mężczyźnie kilkudniową abstynecję przed spodziewanym u partnerki dniem owulacji, pozdrawiam i powodzenia
o000agus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 15:29   #19
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Paula, specjalnie czy literowka ?

?? malo kumata dzisiaj jestem .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-10, 15:47   #20
Cannabis84
Rozeznanie

GG do Cannabis84

Cytat:
?? malo kumata dzisiaj jestem .

Napisałaś "flustrująca". Też zwróciłam na to uwagę i myślę, że Wyrakowi o to chodziło.
Stary 2009-01-10, 15:47   #21
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Nie istnieje słowo flustracja, ostatnio pojawia się ten błąd i chyba robi się coraz popularniejszy... Jest za to frustracja.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-16, 17:50   #22
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, to na podstawie konsytencji nasienia takich wnioskow raczej wyciagac nie mozna i jest normalne, ze nasienie ma niejednorodna konsystencje.
Czytajcie, bo wie co mówi... z autopsji

Sperma nigdy nie jest jednolita jak mleko z butelki...
Stary 2009-01-16, 18:44   #23
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cannabis84 Pokaż wiadomość
Napisałaś "flustrująca". Też zwróciłam na to uwagę i myślę, że Wyrakowi o to chodziło.
faktycznie :-D mowie fru a pisze flu :-D

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-16, 21:23   #24
arisa
Zadomowienie

Toż czytając czasami różne nowinki z internetu czy też słuchając znajomych można osiwieć. To tak samo jak mamy i koleżanki mówią nam, jak to w ciąży jest, czego to nie będziemy miały i w ogóle najlepiej leżeć do góry brzuchem.

Przede wszystkim sperma to białko, więc skojarzenie, białko w jajku np. jest takie trochę galaretowate, ale jako, że w inny sposób wytwarzane, to jest przezroczyste. Nie ma się co martwić na zapas. A sperma w swoim wyglądzie zależna jest też trochę od tego, jak działają hormony TZeta. Badania warto zrobić, bo na pewno zapewni to spokój ducha i nie będzie chłopak miał stresów, że strzela ślepakami.

Ilość spermy zależy od tego, jak często się kochamy. Jeśli któraś jednak planuje dzidzie, to ginekolodzy polecają tak co drugi dzień

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-17, 18:11   #25
bajeczna
Przyczajenie

heh... nie posiadam doświadczenia i mój obecny TZ jest moim pierwszym partnerem seksualnym... więc chodzi o to że jego sperma jest całkowicie przeźroczysta, rzadko jest lekko mętna, jak myślicie czy to normalne?

a co do badania to kosztuje ok 40 do 60 zł, mialam praktyki w labolatorium analitycznym to wiem. Wzgląd do wyników tez miałam i powiem wam że sie przeraziłam ;/ wiele młodych mężczyzn ma bardzo niską płodność ;/ i pytając sie Pań pracujących tam już kilka i kilkanascie lat, powiedziały mi że w ciągu lat płodność spada bardzo szybko... aż strach pomyśleć...
bajeczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-18, 12:28   #26
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bajeczna Pokaż wiadomość
heh... nie posiadam doświadczenia i mój obecny TZ jest moim pierwszym partnerem seksualnym... więc chodzi o to że jego sperma jest całkowicie przeźroczysta, rzadko jest lekko mętna, jak myślicie czy to normalne?

a co do badania to kosztuje ok 40 do 60 zł, mialam praktyki w labolatorium analitycznym to wiem. Wzgląd do wyników tez miałam i powiem wam że sie przeraziłam ;/ wiele młodych mężczyzn ma bardzo niską płodność ;/ i pytając sie Pań pracujących tam już kilka i kilkanascie lat, powiedziały mi że w ciągu lat płodność spada bardzo szybko... aż strach pomyśleć...

W różnych laboratoriach są różne stawki. We Wrocku jest to gdzieś 100zl.
No tak, płodność spada, ale nie tylko u facetów. Myślę, że media za mało poruszają taką kwestię. Dieta nasycona tłuszczami nie pomaga żadnemu organizmowi. A do tego palenie papierosów, picie alkoholu. U facetów jest też jeden ważny czynnik, który obniża jakoś nasienia - najczęściej faceci noszą telefony komórkowe w kieszeni spodni, a to jest jak najbardziej niewskazane, bo osłabia ruchliwość plemników. I jak one potem mają dotrzeć do jajeczka? Także, dziewczyny, pilnujcie swoich facetów, żeby nie nosili bezpośrednio przy sobie komórek.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-18, 14:47   #27
megam
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bajeczna Pokaż wiadomość

Ostatnio czytałam w gazecie artykuł na ten temat i niestety ale 40 lat temu same normy były kilka razy wyższe niż teraz. Z roku na rok są obniżane. To już teraz jest problemem tylko wiele ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy. Często się też o tym nie mówi a najgorsze jest to że cięzko jest podnieść jakość nasienia bo za bardzo nie da się tego leczyć

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości