|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Czy to oznacza, że nie jestem sobą?
Witam wszystkich
![]() Przejdę od razu do rzeczy... Doszło wczoraj do małej wymiany zdać między mną a moją koleżanką. Rozmowa tyczyła się tego, że ja powiedziałam iż staram się nie przeklinać przy swoim chłopaku, gdyż on tego nie lubi (twierdzi że to nie pasuje do kobiety- sam przy mnie również nie przeklina). Oczywiście to nie jest tak, że podczas rozmowy z chłopakiem pilnuję się, aby przypadkiem nie przeklnąć, jeśli jestem zdenerwowana i mam powód, aby używać brzydkich słów to to robię bez względu na to co sobie pomyśli mój TŻ. W tej chwili już nawet nie zwracam większej uwagi na to, że przy nim nie przeklinam. Generalnie ze mną jest tak, że przeklinam jak ktoś przeklina- dziwne, ale tak już mam, nie wiem może ,,wpasowuję" się w dane towarzystwo ![]() Kontynuując- koleżanka zarzuciła mi, że przez nieprzeklinanie przy chłopaku nie jestem przy nim sobą i nie czuję się swobodnie (dodam, że jesteśmy 4,5 razem) oraz że się do niego dostosowuję. Moim kontrargumentem było to, że ona też się podporządkowuje, bo chłopak jej nigdy samej na imprezę nie puści... Co Wy o tym myślicie? Ja absolutnie nie czuję, żebym coś udawała przed swoim chłopakiem- z resztą przez tyle lat nie wiem czy to możliwe. A może przy okazji takiego wątku same wypowiecie się, jak Wy ,,dopasowujecie" się do swoich TŻ-ów? ![]() Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy to oznacza, że nie jestem sobą?
jakos zbytnio może na nie zwróciłam uwagi. ale np przy koleżankach zdarza mi się przeklnąc natomiast w domu, przy rodzicach nigdy. czy to jest dopasowywanie? nie wiem. przy tż też nie przeklinam.
![]() |
#3 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dla mnie to nic dziwnego, że starasz się nie przeklinać przy chłopaku - w ogóle uważam, że przeklinanie jest w złym tonie zawsze, no chyba że samo towarzystwo jest przeklinające
![]() Na pewno nie przeklinałabym przy kimś komu to przeszkadza, moim zdaniem w ten sposób okazujesz, że szanujesz odczucia swojego TŻta i to jest dobre. Już koleżanka się bardziej "podporządkowuje", skoro nie wolno jej wyjść samej na imprezę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja przy moim TŻ przestałam przeklinać bo on nie przeklnał. Po jakimś czasie zaczęłam jednak znowu trochę kląć, bo lubię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie nie ma nic złego w tym, że nie przeklinasz przy TŻ. Widać, że Go kochasz i szanujesz jego prośby. A Twoja koleżanka gada bzdury, że to jakieś podporządkowanie się i nie bycie sobą.
A co do mnie to kiedyś przeklinałam porządnie, a przy wkurzeniu to masakrycznie się zdarza i do tej pory, ale generalnie staram się chamować od jakiegoś czasu z efektem jako takim ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zwiazek polega po czesci na dostosowaniu sie do drugiej osoby - nie znaczy to bynajmniej, ze nie jest sie soba, kwestia kompromisow wynikajacych z tego ze z kims sie jest.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mnie sie to nigdy nie zdarzyło, nawet jak rozmawiałem z 15 osobami które akurat przeklinały. To ja dyktuje warunki i zachowuje sie zgodnie z wlasnymi przekonaniami i wychowaniem. Jesli ktos pozwala sobą manipulować to znaczy że jest słaby.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() za to mam wielu znajomych ktorzy bluznia, i wtedy zdarza mi sie nawet często ![]() a i moim zdaniem to jest normalne ze masz inne podejscie do swojego chlopaka a inne do znajomych ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Dla mnie to nie jest nic dziwnego... generalnie nie lubię, jak ludzie przeklinają. Ale dla mnie jest to normalne, że chcemy robić przyjemności różnym ludziom i nie jest to okłamywanie kogokolwiek. Jednej koleżance co tydzień kupujemy czekoladę, do babci nie ubieramy się na zielono bo nie lubi a przy chłopaku nie przeklinamy. Normalne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie rozumiem tylko twojej kolezanki, co jej to przeszkadza ze nie przeklinasz przy swoim tz??? moze lepiej niech popatrzy na swoj zwiazek a twoim niech sie tak nie interesuje... to ze masz szacunek do twojego tz i nie przeklinasz przy nim nie oznacza ze nie jestes soba ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Co za dziwna ta Twoja kolezanka...ja tez zawzse duzo przeklinalam.nigdy tego nie lubilam ale jakos nie myslalam zeby przstac ale odkad jestem z TŻ nie przeklinam przy nim w ogole!on tego nie lubi i to jest dla mnie motywacja zeby nie przrklinac w ogole.wiadomo ze jak sie mocno zdenerwuje to przeklne sobie ...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Zawsze musimy przybrac jakas formę, tzw. gębe o jakiej pisal gambrowicz.
Jest to calkowicie naturalne i nie masz o co sie martwic.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Mojemu tż-towi tez nie podoba się jak przeklinam przy nim, więc przestałam to robic, natomiast jak jestem z kolezankami to zdarzy mi sie przeklnąc tak jak one, to chyba dobrze ze szanujesz zdanie swojego tż-ta, absolutnie nie zgadzam sie ze swietrdzeniem Twojej kolezanki, ze podporzadkowujesz się jemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja bym powiedziala ze z Toba ok, a to z kolezanka jest cos nie tak, bo co pojdzie na impreze i juz klotnia? a on pewnie sobie sam chodzi, ale ona nie moze bez niego- ha i ktora z was bardziej sie podporzadkowuje i nie jest soba... ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Generalnie staram sie nie przeklinać, niezależnie od tego w jakim towarzystwie się znajduję. Już dawno temu zauważyłam, że jak z kimś rozmawiam i ta osoba zaczyna wykonywać nerwowe ruchy i przeklinać, to osłabia to całą jego wypowiedz. Gdy słyszę, że co drugie słowo to przekleństwo, to sama nie potrafię tego wytłumaczyć ale jakoś podświadomie pomijam wszystko to, co moglo byc ciekawe w wypowiedzi a skupiam sie jedynie na bzdurach. Chociaż jak jestem zdenerwowana, to w duchu klnę jak szewc.
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:09.