Przetoczenie krwi - w innym celu niż zdrowie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-30, 11:55   #1
Anszle
BAN stały

Przetoczenie krwi - w innym celu niż zdrowie

Kiedyś ktoś mi powiedział, że słyszał o tym, że można przetoczyć sobie krew w celu - podreperowania charakteru? Przypuśćmy że np. ktoś ma mało energii czy coś takiego. Ma słabą wolę.

Słyszeliście o czymś takim? Aby przetaczano krew nie tylko, gdy jest to konieczne z punktu widzenia zdrowia. Chciałabym poszukać informacji na ten temat, ale kompletnie nie wiem, gdzie.

Nie wiem nic na ten temat, nie wiem jak szukać cokolwiek i czy takie rzeczy ktokolwiek robi.

Edytowane przez Anszle
Czas edycji: 2013-11-30 o 11:59
Anszle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 12:23   #2
Magari91
Zakorzenienie

Dot.: Przetoczenie krwi - w innym celu niż zdrowie

Pierwsze słyszę, ale szczerze wątpię w takie coś...

zasada 808 : jeśli coś jest ma prawo odejść.
Paralogiczna

coonfiesame.blogspot.com - moje kosmetyczne recenzje
Magari91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 12:32   #3
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Anszle Pokaż wiadomość
Kiedyś ktoś mi powiedział, że słyszał o tym, że można przetoczyć sobie krew w celu - podreperowania charakteru? Przypuśćmy że np. ktoś ma mało energii czy coś takiego. Ma słabą wolę.

Słyszeliście o czymś takim? Aby przetaczano krew nie tylko, gdy jest to konieczne z punktu widzenia zdrowia. Chciałabym poszukać informacji na ten temat, ale kompletnie nie wiem, gdzie.

Nie wiem nic na ten temat, nie wiem jak szukać cokolwiek i czy takie rzeczy ktokolwiek robi.
To chyba w jakichś dawnych wierzeniach było.

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Będąc dzieckiem inspirując się literaturą dokonywałam z rówieśnikami "braterstwa krwi". Wystarczyło nakłucie palców i dotknięcie się kropelkami krwi.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 13:39   #4
Bananalama
jestę wieszczę

masoneria i zabobony na jej temat?

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 15:02   #5
_Matilde_
Biała Dama

Przecież to forma dopingu

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 15:45   #6
201607111040
Konto usunięte

W niektórych dyscyplinach stosuje się przetaczanie krwi aby wzmocnić organizm, ale to jest nielegalne.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 16:08   #7
Anszle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
W niektórych dyscyplinach stosuje się przetaczanie krwi aby wzmocnić organizm, ale to jest nielegalne.
Ale mi nie chodzi o sport.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-30, 16:22   #8
skazana_na_bluesa
.

niezłe bzdury.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 16:23   #9
zakonna
Naczelna Nastolatka

to znaczy, pytasz się o to czy przetoczenie krwi innej osoby, wpływa na zmianę charakteru?
Stary 2013-11-30, 16:40   #10
Anszle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
to znaczy, pytasz się o to czy przetoczenie krwi innej osoby, wpływa na zmianę charakteru?
Nie. Pytam, czy słyszeliście o czymś takim. Np. w sytuacji, kiedy ktoś ma mało energii. Czy można sobie w ten sposób pomóc. Wzmocnić, a jeśli nie to w jaki inny sposób.

Edytowane przez Anszle
Czas edycji: 2013-11-30 o 16:43
Stary 2013-11-30, 16:46   #11
zakonna
Naczelna Nastolatka

Możesz wyjaśnić co to znaczy "mało energii"? czy chodzi o osłabienie fizycznie, czy o depresję, czy o co tak w ogóle?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-30, 18:33   #12
anjuta
Zakorzenienie

pewnie chodzi o to czy można być wampirem w bardziej cywilizowany sposób
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 19:17   #13
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Nie. Pytam, czy słyszeliście o czymś takim. Np. w sytuacji, kiedy ktoś ma mało energii. Czy można sobie w ten sposób pomóc. Wzmocnić, a jeśli nie to w jaki inny sposób.
Przetoczenie krwi związane z brakiem energii kojarzy mi się tylko z anemią: niski poziom hemoglobiny, gdy nie da się go podbić lekami, robi się transfuzję.

Oczywistym jest, że przetoczenie krwi nie zmienia naszego charakteru, błagam
Powoduje, że mamy więcej sił, bo przy niskiej hemoglobinie naprawdę ciężko się żyje. Ja mając już kiepskie wyniki, z trudem zwlekałam się z łóżka, a wyzwaniem było wyjście po schodach na II (!) piętro.

Co do wspomnianego tu braterstwa krwi - powodzenia, później z takich zabaw mnóstwo osób zaraża się od siebie HIV lub WZW.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 19:55   #14
muzeumolbrzymuf
Rozeznanie

Zmiana cech charakteru przez przetoczenie w krwi ? Z biologicznego punktu widzenia cechy charakteru są wpisane w genach. "Lenistwo mam w krwi" to tylko głupie powiedzenie. Tak samo jak miłość to kwestia umysłu, a nie serca
muzeumolbrzymuf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 20:31   #15
Anszle
BAN stały

Może coś w tym jest?

http://kobieta.wp.pl/kat,49400,title...wiadomosc.html
Stary 2013-11-30, 21:23   #16
201703061232
Konto usunięte

Cytat:
Bzdury nasz charakter jest z typem osobowości oraz temperamentem. Po części jest to dziedziczone, po części nabywane w procesie socjalizacji.
Poprzez transfuzję krwi nie zmienisz charakteru - on jest w mózgu a nie żyłach. Natomiast jeśli chciałabyś coś w sobie zmienić polecam pracę nad sobą. Polecam zamiast portali na których wypisują takie bzdury poczytać trochę o osobowości i temperamencie.
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 21:45   #17
Anszle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zbecka Pokaż wiadomość
Bzdury nasz charakter jest z typem osobowości oraz temperamentem. Po części jest to dziedziczone, po części nabywane w procesie socjalizacji.
Poprzez transfuzję krwi nie zmienisz charakteru - on jest w mózgu a nie żyłach. Natomiast jeśli chciałabyś coś w sobie zmienić polecam pracę nad sobą. Polecam zamiast portali na których wypisują takie bzdury poczytać trochę o osobowości i temperamencie.
Psychologia jest obecnie nauką tak słabo rozwiniętą, że naprawdę, nie stawiałabym za wyrocznie tego, co się akurat teraz oficjalnie wie. Kurczę, to jedna z najsłabiej rozwiniętych nauk. Co my wiemy o człowieku? Prawie nic. Przez wieki ludzie mieli gdzieś, kim jest człowiek - było wiadomo, że pan Bóg go stworzył.

Edytowane przez Anszle
Czas edycji: 2013-11-30 o 21:48
Stary 2013-11-30, 22:10   #18
201703061232
Konto usunięte

Wolę wierzyć słabo rozwiniętej dziedzinie naukowej niż głupotom wypisywanym w internecie.
Stary 2013-11-30, 23:03   #19
agnes188
Zakorzenienie

jak brakuje sił idz do apteki i kup tabletki z żeń-szeniem

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-30, 23:11   #20
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Przetoczenie krwi związane z brakiem energii kojarzy mi się tylko z anemią: niski poziom hemoglobiny, gdy nie da się go podbić lekami, robi się transfuzję.

Oczywistym jest, że przetoczenie krwi nie zmienia naszego charakteru, błagam
Powoduje, że mamy więcej sił, bo przy niskiej hemoglobinie naprawdę ciężko się żyje. Ja mając już kiepskie wyniki, z trudem zwlekałam się z łóżka, a wyzwaniem było wyjście po schodach na II (!) piętro.

Co do wspomnianego tu braterstwa krwi - powodzenia, później z takich zabaw mnóstwo osób zaraża się od siebie HIV lub WZW.

Zgodzę się. Na swoje usprawiedliwienie mam jedynie bardzo młody wiek wówczas a także to , że w tamtych zamierzchłych czasach nie było internetu a o AIDS i WZW nikt nawet nie słyszał.

Chyba z rok temu była głośna sprawa gdy nauczyciel a nawet chyba dyrektor szkoły całej klasie dzieci zrobił badanie cukru posługując się tym samym nakłuwaczem.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 23:39   #21
Anszle
BAN stały

Cytat:
Wolę wierzyć słabo rozwiniętej dziedzinie naukowej niż głupotom wypisywanym w internecie.
Nie czytam artykułów w internecie. Nawet tego nie czytałam.
Stary 2013-11-30, 23:39   #22
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Psychologia jest obecnie nauką tak słabo rozwiniętą, że naprawdę, nie stawiałabym za wyrocznie tego, co się akurat teraz oficjalnie wie. Kurczę, to jedna z najsłabiej rozwiniętych nauk. Co my wiemy o człowieku? Prawie nic. Przez wieki ludzie mieli gdzieś, kim jest człowiek - było wiadomo, że pan Bóg go stworzył.
myślę, że nauka o ludziach wie już całkiem sporo.
Cytat:
Ma słabą wolę.
a jak chcesz się wyleczyć z lenistwa np. albo, żeby Ci się tak zachciało, jak Ci się nie chce, to niestety kluczem jest wyłącznie samodyscyplina.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 23:42   #23
Anszle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
myślę, że nauka o ludziach wie już całkiem sporo.
Ale dopiero się rozwija.

Edytowane przez Anszle
Czas edycji: 2013-11-30 o 23:45
Stary 2013-11-30, 23:49   #24
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Ale dopiero się rozwija.
i kiedyś na pewno odkryje, że jak przetoczysz sobie krew to ci się charakter zmieni

:")
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 23:52   #25
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko, że nauka nie polega na stwierdzeniu: "A bo ja to wiem. Lepiej"
Koleżanka podała źródło, więc można się do niego odnieść. "Brzmi ciekawie, bo...." "Głupoty, bo...".
Tak naprawdę to znam bardzo niewiele osób, które w ogóle weryfikuje informacje. Większości wystarczy sam fakt, że np. "a, bo to jest znany portal medyczny, więc to na pewno prawda". A to nieprawda Na "renomowanym portalu medycznym" równie dobrze mogli umieścić artykuł o badaniach naukowca, który źle je zinterpretował... Przykładowo co do grup krwi, niedawno modne były "diety wg grup krwi". Ja znalazłam info, że dr, który przeprowadzał te badania, uzyskał poprawę stanu pacjentów prawdopodobnie głównie dlatego, że karmił ich nieprzetworzonym / mało przetworzonym (czyli zdrowszym) jedzeniem Więc jego badania są dla mnie niewiarygodne, mimo iż wyniki zostały szeroko rozpowszechnione w necie.
Tak samo wyniki badań "amerykańskich naukowców" dotyczące tego, że punktu G nie ma... po wyszperaniu znalazłam info, że to badanie miało... formę ankiety między bliźniaczkami jednojajowymi
I co z tego, że umieszczano te wyniki na "wiarygodnych" portalach, jak metody badawcze były mocno dyskusyjne...

Tak samo z psychologią - IMO psychologia ma wyjątkowo słabe metody badawcze, to raz, dwa - część postulatów psychologii jest nieweryfikowalnych, tzn. nie można ich obalić na drodze rozumowej czy też obiektywnego naukowego eksperymentu (polecam lekturę "Paragrafu 22").

Tak więc naukowa wiarygodność psychologii jest dyskusyjna i nie powinnaś krytykować kogoś, kto wyników jej badań nie uznaje
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 07:48   #26
dacn
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ----------

Cytat:

- nic nie wiesz na temat
- nie wiesz jak szukać cokolwiek
-nie wiesz czy takie rzeczy się robi

ale masz pewność że to działa i jest super i usiłujesz tu wszystkich przekonać.
Albo naiwność albo coś kręcisz.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 08:46   #27
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
[/B]
Zgodzę się. Na swoje usprawiedliwienie mam jedynie bardzo młody wiek wówczas a także to , że w tamtych zamierzchłych czasach nie było internetu a o AIDS i WZW nikt nawet nie słyszał.

Chyba z rok temu była głośna sprawa gdy nauczyciel a nawet chyba dyrektor szkoły całej klasie dzieci zrobił badanie cukru posługując się tym samym nakłuwaczem.
Matko, padłam...

Ale mamy bardzo nieuświadomione społeczeństwo, golenie się tymi samymi maszynkami jest na porządku dziennym.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 10:31   #28
Anszle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
masz pewność że to działa i jest super i usiłujesz tu wszystkich przekonać.
Niczego takiego nie napisałam. Nie zgodziłam się tylko z tym, że nauka o człowieku wie już wszystko.
Stary 2013-12-01, 10:57   #29
201703061232
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
Tylko, że nauka nie polega na stwierdzeniu: "A bo ja to wiem. Lepiej"
Koleżanka podała źródło, więc można się do niego odnieść. "Brzmi ciekawie, bo...." "Głupoty, bo...".
Tak naprawdę to znam bardzo niewiele osób, które w ogóle weryfikuje informacje. Większości wystarczy sam fakt, że np. "a, bo to jest znany portal medyczny, więc to na pewno prawda". A to nieprawda Na "renomowanym portalu medycznym" równie dobrze mogli umieścić artykuł o badaniach naukowca, który źle je zinterpretował... Przykładowo co do grup krwi, niedawno modne były "diety wg grup krwi". Ja znalazłam info, że dr, który przeprowadzał te badania, uzyskał poprawę stanu pacjentów prawdopodobnie głównie dlatego, że karmił ich nieprzetworzonym / mało przetworzonym (czyli zdrowszym) jedzeniem Więc jego badania są dla mnie niewiarygodne, mimo iż wyniki zostały szeroko rozpowszechnione w necie.
Tak samo wyniki badań "amerykańskich naukowców" dotyczące tego, że punktu G nie ma... po wyszperaniu znalazłam info, że to badanie miało... formę ankiety między bliźniaczkami jednojajowymi
I co z tego, że umieszczano te wyniki na "wiarygodnych" portalach, jak metody badawcze były mocno dyskusyjne...

Tak samo z psychologią - IMO psychologia ma wyjątkowo słabe metody badawcze, to raz, dwa - część postulatów psychologii jest nieweryfikowalnych, tzn. nie można ich obalić na drodze rozumowej czy też obiektywnego naukowego eksperymentu (polecam lekturę "Paragrafu 22").

Tak więc naukowa wiarygodność psychologii jest dyskusyjna i nie powinnaś krytykować kogoś, kto wyników jej badań nie uznaje
Nie krytykuję tylko wyrażam swoją opinię - od tego jest forum. Ponadto jeśli ktoś mi podaje artykuł z kobieta wp.pl to sorry ale dla mnie tam jest gówno a nie rzetelne informacje
Stary 2013-12-01, 15:12   #30
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cóż, nie przesadzałabym z tymi źródłami, kiedy mówimy o artykule na wp.pl w dziale "kobieta". To raczej jakieś tam czytadło, niż artykuł naukowy czy nawet opierający się rzetelnie na takowym

Ale pomijając ten aspekt, to informacje stamtąd nie mają wielkiego związku z tematem wątku, bo tekst mówi o grupach krwi, a nie o przetaczaniu jej.

Na dodatek mówimy o koreańskich i japońskich naukowcach, wspomniano tam o tym jak jeden z nich był prekursorem wróżenia z krwi I ogólnie z artykułu wynika, że grupa krwi ma dla nich jakieś tam duchowe znaczenie, pewnie to jakaś kwestia kulturowa. Stąd takie pomysły, że grupa krwi wskazuje na jakiś tam charakter.

Opisy charakterów powiązanych z grupą krwi brzmią nieco jak horoskopy - zawsze się coś dopasuje i tyle.
Spodobało mi się " Wiele osób mających grupę krwi 0 to chodzące komputery, potrafią przewidywać przyszłość z dostatecznie dużym wyprzedzeniem, co umożliwia im podejmowanie właściwych decyzji w sprawach finansowych."

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2013-12-03 o 09:46
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości