|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Prognoza: 2025 r. - niedobór wody w Polsce. Czy i jak oszczędzacie wodę?
Hej!
Jakie macie sposoby na oszczędzanie wody? Postanowiłam zacząć to robić! Ostatnio na jednym z wątków internautka podała ten oto link: http://www.facebook.com/pages/Krzesz...s/104243063600 Jest to strona firmy Eden Springs na FB. Eden porusza tam tematy związane z wodą: jej wpływ na organizm człowieka, na dobre samopoczucie w pracy itp. Między innymi, a ostatnio głównie, pisze też o problemie niedoboru wody na świecie. Jakoś jak mówiło się zawsze o Afryce, to mnie tak to nie przerażało. Chyba problem ten był za daleko ode mnie. Eden jednak pisze też o Polsce! M.in. pokazuje artykuły i badania, z których wychodzi, że w 2025 roku możemy mieć problem z wodą pitną w Polsce! Co gorsze, w Europie tylko my mamy ten problem! Powiem szczerze, że trochę się przeraziłam! Co Wy na to? Oszczędzacie wodę pitną? Macie jakieś swoje sposoby? Wierzycie w ogóle, że w Polsce zabraknie wody? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Prognoza: 2025 r. - niedobór wody w Polsce. Czy i jak oszczędzacie wodę?
Mało piję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ja zamierzam zamrozić i przechowywać wodę z powodzi 09.09.09
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
nie oszczędzam, ale nie marnuję
ostatnio, jak przyszły jakieś podejrzane rachunki za wodę: -wyregulowałam spłuczkę-zużywała aż 8 litrów! Ustawiłam na 6, a po "siku" odciskam ją, żeby 3-4 litry poszły -zauważyłam , ze pralka zużywa 120 litów na 1 cykl, wiec piorę bez prania wstępnego i z guzikiem "1/2"- nie ma różnicy w jakości prania, a zużywa 75 litrów (czyli i tak sporo) jak będę mieć własne mieszkanko, zamierzam: -używać zmywarki -zamontować perlatory w bateriach (urządzonko ograniczające wypływ wody, poprzez mieszanie wody z powietrzem) o laniu wody, kiedy nie jest niepotrzebna, nie wspomnę, bo to dla mnie oczywiste, że się zakręca kurek, gdy się: myje zęby, mydli ciało czy co tam jeszcze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja zawsze zanim terma zagrzeje wode zbieram ta zimna do miski i zmywam nia podloge. i oczywiscie zakrecam prysznic podczas mydlenia, nie myje naczyn pod bierzaca woda itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Wstyd się przyznać ale nie oszczędzam i denerwuje mnie, gdy ktoś każe mi to robić(np. mama)
![]()
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sorry, ale ja jakos nie wierze firmie, ktora zajmuje sie produkcja roznego typu opakowan na wode. Dla mnie to takie chrzanienie kotka za pomoca mlotka, jak Vattenfall z filmikiem ze smutnym misiem o globalnym ociepleniu ![]() (tu strona firmy Eden Springs: http://www.edensprings.com/ ). Co nie zmienia faktu, ze wode warto oszczedzac/uzywac rozsadnie ![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Generalnie już wszystko zostało wspomniane - zakręcam wodę biorąc prysznic, gdy jej nie potrzebuję (w końcu mam bojler, nie piecyk, i nie dostaję wrzątkiem po plecach po odkręceniu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
w sumie TŻ to robił, więc nie wiem tak super dokładnie
w każdym bądź razie jak się podniesie górę od zbiornika, to tam jest taki "dings" , który określa, do jakiego poziomu woda się będzie napełniała po spuszczeniu i TŻ jakoś tam to obniżył (chyba jakimś pokrętełkiem ![]() Cytat:
jak Ci przyjdzie kiedyś płacić za rachunki, to inaczej będziesz na to patrzyła U mnie 1 kubik wody ciepłej kosztuje prawie 20 zł nie rozlewając jej niepotrzebnie można ładnie zaoszczędzić i przeznaczyć te pieniążki na łakocie ![]() Edytowane przez TOMORROW Czas edycji: 2009-08-12 o 15:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=Wyrak;13702109]Sorry, ale ja jakos nie wierze firmie, ktora zajmuje sie produkcja roznego typu opakowan na wode. Dla mnie to takie chrzanienie kotka za pomoca mlotka, jak Vattenfall z filmikiem ze smutnym misiem o globalnym ociepleniu
![]() (tu strona firmy Eden Springs: http://www.edensprings.com/ ). Co nie zmienia faktu, ze wode warto oszczedzac/uzywac rozsadnie ![]() [QUOTE] Ja tam nie znam idealnie firmy Eden, ale wydaje mi się, że głównie produkuje ona wodę w baniakach, a to jest chyba korzystne dla środowiska (baniaki są przecież wielokrotnego użytku). Z podanego przez Ciebie linku (do zagranicznej strony) wynika, że w innych krajach Eden robi swoją firmową wodę w butelkach, ale w Polsce wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego. Eden jest co najwyżej dostarczycielem wody innych producentów, np. Żywiec Zdrój czy Primavera: http://www.eden.pl/index,pl.html Cóż, biznes musi się kręcić, ale nie uważam, by był to powód, aby nie wierzyć w zamieszczane przez firmę dane. Ja w każdym razie byłam w szoku, bo ten 2025 rok mnie baaardzo zaskoczył! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
to strasznie duzo!! musze sprawdzic jak jest u mnie... zwracam duza uwage, by nie marnowac wody... ale takze pradu, jedzenia itp. po pierwsze koszty, po drugie ekologia. a zwrocenie uwagi i wylaczenie np. radia przed wyjsciem do pracy, albo nie puszczanie wody przy myciu zebow nie kosztuje mnie nic. co wiecej, lobbuje wsrod znajomych i probuje ich przestawic
![]() uwazam tez, ze nie ma podstawy, zeby nie wierzyc badaniom Eden. to jedna ze strategii spolecznie odpowiedzialnego biznesu - czyli pozytywnych dzialan w branzy, w ktorej sie firma porusza. tak jak Danone ma swoj program Podziel sie posilkiem i wspiera walke z niedozywieniem, tak Eden walczy z marnotrawieniem wody i uswiadamia konsumentow. to dojrzaly sposob prowadzenia biznesu, a dane w zwiazku z tym na bank sa prawdziwe. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak dla mnie, to nie ma jak na razie powodu, zeby wierzyc...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:18.