Prognoza: 2025 r. - niedobór wody w Polsce. Czy i jak oszczędzacie wodę? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-12, 09:33   #1
kasienka12
Przyczajenie

Prognoza: 2025 r. - niedobór wody w Polsce. Czy i jak oszczędzacie wodę?

Hej!
Jakie macie sposoby na oszczędzanie wody? Postanowiłam zacząć to robić! Ostatnio na jednym z wątków internautka podała ten oto link: http://www.facebook.com/pages/Krzesz...s/104243063600 Jest to strona firmy Eden Springs na FB. Eden porusza tam tematy związane z wodą: jej wpływ na organizm człowieka, na dobre samopoczucie w pracy itp. Między innymi, a ostatnio głównie, pisze też o problemie niedoboru wody na świecie. Jakoś jak mówiło się zawsze o Afryce, to mnie tak to nie przerażało. Chyba problem ten był za daleko ode mnie. Eden jednak pisze też o Polsce! M.in. pokazuje artykuły i badania, z których wychodzi, że w 2025 roku możemy mieć problem z wodą pitną w Polsce! Co gorsze, w Europie tylko my mamy ten problem! Powiem szczerze, że trochę się przeraziłam!

Co Wy na to? Oszczędzacie wodę pitną? Macie jakieś swoje sposoby? Wierzycie w ogóle, że w Polsce zabraknie wody?
kasienka12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 09:48   #2
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Prognoza: 2025 r. - niedobór wody w Polsce. Czy i jak oszczędzacie wodę?

Mało piję Biorę prysznic, myjąc naczynia pilnuję, by woda nie miała pustych przebiegów, to samo przy myciu zębów.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 10:02   #3
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Ja zamierzam zamrozić i przechowywać wodę z powodzi 09.09.09

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 11:02   #4
TOMORROW
Zakorzenienie

nie oszczędzam, ale nie marnuję

ostatnio, jak przyszły jakieś podejrzane rachunki za wodę:
-wyregulowałam spłuczkę-zużywała aż 8 litrów! Ustawiłam na 6, a po "siku" odciskam ją, żeby 3-4 litry poszły
-zauważyłam , ze pralka zużywa 120 litów na 1 cykl, wiec piorę bez prania wstępnego i z guzikiem "1/2"- nie ma różnicy w jakości prania, a zużywa 75 litrów (czyli i tak sporo)

jak będę mieć własne mieszkanko, zamierzam:
-używać zmywarki
-zamontować perlatory w bateriach (urządzonko ograniczające wypływ wody, poprzez mieszanie wody z powietrzem)

o laniu wody, kiedy nie jest niepotrzebna, nie wspomnę, bo to dla mnie oczywiste, że się zakręca kurek, gdy się: myje zęby, mydli ciało czy co tam jeszcze
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 11:18   #5
peggy_blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TOMORROW Pokaż wiadomość
nie oszczędzam, ale nie marnuję

ostatnio, jak przyszły jakieś podejrzane rachunki za wodę:
-wyregulowałam spłuczkę-zużywała aż 8 litrów! Ustawiłam na 6, a po "siku" odciskam ją, żeby 3-4 litry poszły
-zauważyłam , ze pralka zużywa 120 litów na 1 cykl, wiec piorę bez prania wstępnego i z guzikiem "1/2"- nie ma różnicy w jakości prania, a zużywa 75 litrów (czyli i tak sporo)

jak będę mieć własne mieszkanko, zamierzam:
-używać zmywarki
-zamontować perlatory w bateriach (urządzonko ograniczające wypływ wody, poprzez mieszanie wody z powietrzem)

o laniu wody, kiedy nie jest niepotrzebna, nie wspomnę, bo to dla mnie oczywiste, że się zakręca kurek, gdy się: myje zęby, mydli ciało czy co tam jeszcze
a jak sie reguluje spluczke?

ja zawsze zanim terma zagrzeje wode zbieram ta zimna do miski i zmywam nia podloge. i oczywiscie zakrecam prysznic podczas mydlenia, nie myje naczyn pod bierzaca woda itp.
peggy_blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 12:26   #6
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Wstyd się przyznać ale nie oszczędzam i denerwuje mnie, gdy ktoś każe mi to robić(np. mama)
Stary 2009-08-12, 14:18   #7
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienka12 Pokaż wiadomość
Hej!
Jakie macie sposoby na oszczędzanie wody? Postanowiłam zacząć to robić! Ostatnio na jednym z wątków internautka podała ten oto link: http://www.facebook.com/pages/Krzesz...s/104243063600 Jest to strona firmy Eden Springs na FB. Eden porusza tam tematy związane z wodą: jej wpływ na organizm człowieka, na dobre samopoczucie w pracy itp. Między innymi, a ostatnio głównie, pisze też o problemie niedoboru wody na świecie. Jakoś jak mówiło się zawsze o Afryce, to mnie tak to nie przerażało. Chyba problem ten był za daleko ode mnie. Eden jednak pisze też o Polsce! M.in. pokazuje artykuły i badania, z których wychodzi, że w 2025 roku możemy mieć problem z wodą pitną w Polsce! Co gorsze, w Europie tylko my mamy ten problem! Powiem szczerze, że trochę się przeraziłam!

Co Wy na to? Oszczędzacie wodę pitną? Macie jakieś swoje sposoby? Wierzycie w ogóle, że w Polsce zabraknie wody?

Sorry, ale ja jakos nie wierze firmie, ktora zajmuje sie produkcja roznego typu opakowan na wode. Dla mnie to takie chrzanienie kotka za pomoca mlotka, jak Vattenfall z filmikiem ze smutnym misiem o globalnym ociepleniu

(tu strona firmy Eden Springs: http://www.edensprings.com/ ).

Co nie zmienia faktu, ze wode warto oszczedzac/uzywac rozsadnie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Ja zamierzam zamrozić i przechowywać wodę z powodzi 09.09.09
Miazga Cathas.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-12, 15:18   #8
illuvies
Wtajemniczenie

Generalnie już wszystko zostało wspomniane - zakręcam wodę biorąc prysznic, gdy jej nie potrzebuję (w końcu mam bojler, nie piecyk, i nie dostaję wrzątkiem po plecach po odkręceniu ), to samo z myciem zębów, nie myję garnków pod bieżącą wodą, teraz zastanawiam się nad wystawieniem wiaderka czy innego pojemnika na deszczówkę, przyda się do podlewania kwiatków. A jak zreperujemy mechanizm studni, to w ogóle ograniczymy kranówkę. (Ktoś nam coś zwędził z tej studni, cholera, co się z tymi ludźmi dzieje?)
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 15:43   #9
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez peggy_blue Pokaż wiadomość
a jak sie reguluje spluczke?
w sumie TŻ to robił, więc nie wiem tak super dokładnie
w każdym bądź razie jak się podniesie górę od zbiornika, to tam jest taki "dings" , który określa, do jakiego poziomu woda się będzie napełniała po spuszczeniu i TŻ jakoś tam to obniżył (chyba jakimś pokrętełkiem )

Cytat:
Napisane przez nieprzytomna Pokaż wiadomość
Wstyd się przyznać ale nie oszczędzam i denerwuje mnie, gdy ktoś każe mi to robić(np. mama)

jak Ci przyjdzie kiedyś płacić za rachunki, to inaczej będziesz na to patrzyła
U mnie 1 kubik wody ciepłej kosztuje prawie 20 zł
nie rozlewając jej niepotrzebnie można ładnie zaoszczędzić i przeznaczyć te pieniążki na łakocie

Edytowane przez TOMORROW
Czas edycji: 2009-08-12 o 15:48
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 07:39   #10
kasienka12
Przyczajenie

[QUOTE=Wyrak;13702109]Sorry, ale ja jakos nie wierze firmie, ktora zajmuje sie produkcja roznego typu opakowan na wode. Dla mnie to takie chrzanienie kotka za pomoca mlotka, jak Vattenfall z filmikiem ze smutnym misiem o globalnym ociepleniu

(tu strona firmy Eden Springs: http://www.edensprings.com/ ).

Co nie zmienia faktu, ze wode warto oszczedzac/uzywac rozsadnie

[QUOTE]

Ja tam nie znam idealnie firmy Eden, ale wydaje mi się, że głównie produkuje ona wodę w baniakach, a to jest chyba korzystne dla środowiska (baniaki są przecież wielokrotnego użytku). Z podanego przez Ciebie linku (do zagranicznej strony) wynika, że w innych krajach Eden robi swoją firmową wodę w butelkach, ale w Polsce wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego. Eden jest co najwyżej dostarczycielem wody innych producentów, np. Żywiec Zdrój czy Primavera: http://www.eden.pl/index,pl.html Cóż, biznes musi się kręcić, ale nie uważam, by był to powód, aby nie wierzyć w zamieszczane przez firmę dane.
Ja w każdym razie byłam w szoku, bo ten 2025 rok mnie baaardzo zaskoczył!
kasienka12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 10:58   #11
astrud
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TOMORROW Pokaż wiadomość
pralka zużywa 120 litów na 1 cykl
to strasznie duzo!! musze sprawdzic jak jest u mnie... zwracam duza uwage, by nie marnowac wody... ale takze pradu, jedzenia itp. po pierwsze koszty, po drugie ekologia. a zwrocenie uwagi i wylaczenie np. radia przed wyjsciem do pracy, albo nie puszczanie wody przy myciu zebow nie kosztuje mnie nic. co wiecej, lobbuje wsrod znajomych i probuje ich przestawic mozemy tylko na tym wszyscy skorzystac...

uwazam tez, ze nie ma podstawy, zeby nie wierzyc badaniom Eden. to jedna ze strategii spolecznie odpowiedzialnego biznesu - czyli pozytywnych dzialan w branzy, w ktorej sie firma porusza. tak jak Danone ma swoj program Podziel sie posilkiem i wspiera walke z niedozywieniem, tak Eden walczy z marnotrawieniem wody i uswiadamia konsumentow. to dojrzaly sposob prowadzenia biznesu, a dane w zwiazku z tym na bank sa prawdziwe.
astrud jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-13, 16:22   #12
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienka12 Pokaż wiadomość
Ja tam nie znam idealnie firmy Eden, ale wydaje mi się, że głównie produkuje ona wodę w baniakach, a to jest chyba korzystne dla środowiska (baniaki są przecież wielokrotnego użytku). Z podanego przez Ciebie linku (do zagranicznej strony) wynika, że w innych krajach Eden robi swoją firmową wodę w butelkach, ale w Polsce wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego. Eden jest co najwyżej dostarczycielem wody innych producentów, np. Żywiec Zdrój czy Primavera: http://www.eden.pl/index,pl.html Cóż, biznes musi się kręcić, ale nie uważam, by był to powód, aby nie wierzyć w zamieszczane przez firmę dane.
Ja w każdym razie byłam w szoku, bo ten 2025 rok mnie baaardzo zaskoczył!
Ja nie mowie, ze to co robia nie jest dla srodowiska niekorzystne, tylko nie wierze, ze robia to ot tak sobie z dobrego serca

Jak dla mnie, to nie ma jak na razie powodu, zeby wierzyc...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości