Problem z przekłuciem chrząstki ucha - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-27, 19:27   #1
suska1908
Przyczajenie

Unhappy

Problem z przekłuciem chrząstki ucha

witam,
Od marca mam przebiata chrzaste w lewym uchu. Przekłuwalam pistoletem u kosmetyczki, tak wiem, ze nie powinno sie ale za bardzo boje sie bolu żeby przekłuć wenflonem u piercingera.. A więc ucho goilo sie dobrze ale teraz zrobiła mi sie obok przekłucia ziarnina lecz nie jestem pewna czy to wlasnie to i dlatego tu pisze. Przebicie boli i ropieje. Rok temu mialam podobna sytuacje ale po tym jak wlozylam zwyklego kolczyka, okazalo sie, ze mam uczulenie na metal, wyciagnelam kolczyk, dziurka sie zerosla, zostala mala blizna i w tym miejscu przekłułam jeszcze raz lecz tym razem nie wyjmowalam kolczyka tylko mam tego ze stali chirurgicznej, bardzo prosze o pomoc, bo nie chce wyjmowac znowu kolczyka ;(

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/images/4bd54b4047465.jpg
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Photo2057.jpg (88,4 KB, 158 załadowań)
suska1908 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-27, 19:58   #2
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829
Dot.: Problem z przekłuciem chrzastki ucha

Jaaaaa

Wyjmij toto! NIGDY nie robi się kolczyków u kosmetyczki! Ból u piercera jest mniejszy niż u kosmetyczki, nic ci nie rozrywa ucha. Jezu, pamiętam ból przebijanych płatków uszu, co dopiero chrząstki.
Wyciągnij, kup sobie maść trybiotyk, używaj 2-3 razy dziennie nie dłużej niż tydzień, przemywaj solą fizjologiczną
i idź do piercera
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-27, 20:21   #3
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Jaaaaa

Wyjmij toto! NIGDY nie robi się kolczyków u kosmetyczki! Ból u piercera jest mniejszy niż u kosmetyczki, nic ci nie rozrywa ucha. Jezu, pamiętam ból przebijanych płatków uszu, co dopiero chrząstki.
Wyciągnij, kup sobie maść trybiotyk, używaj 2-3 razy dziennie nie dłużej niż tydzień, przemywaj solą fizjologiczną
i idź do piercera
przebijanie płatków uszu nie boli wcale, nawet jak sobie przebijałam sama kolczykiem drugą dziurkę to nie bolało.

a ta dziurka, Autorko jest źle zrobiona i będzie się paprać.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-27, 22:03   #4
Hadassah
Zadomowienie

Nie rozsiewaj mitów o bolesnym przekłuwaniu wenflonem - przekłucie chrząstki ostrą igłą nijak ma się do rozrywania i miażdżenia chrząstki tępym kolczykiem, który jest prawdopodobnie za ciasny. Wyjmij kolczyk.
Hadassah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-27, 22:29   #5
suska1908
Przyczajenie

Kochane ale ja na prawde chce uratowac tego kolczyka, Czytalam sposobie z aspiryna, co o tym myslicie?
Stary 2014-04-27, 22:40   #6
AniaKW
Zadomowienie

Chcesz się nabawić porządnego zakażenia? Kup koniecznie w aptece Trybiotyk i zacznij smarować, bo z tego co widać na zdjęciu, to już się zaczęło paprać.
Stary 2014-04-27, 22:47   #7
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Wyjąć, przemywać solą fizjologiczną i Octeniseptem. Paćkać Tribiotykiem na razie nie trzeba imho, warto dać odetchnąć uchu(?) od syfiastego kolczyka i niech kanał przekłucia spokojnie się zagoi.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-27, 23:30   #8
Lina9213
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
Wyjąć, przemywać solą fizjologiczną i Octeniseptem. Paćkać Tribiotykiem na razie nie trzeba imho, warto dać odetchnąć uchu(?) od syfiastego kolczyka i niech kanał przekłucia spokojnie się zagoi.
Ototototo dokładnie!! Wyjąć, poczekać aż się wygoi i zrobić u piercera, który zrobi to profesjonalnie i włoży tam kolczyk do tego przeznaczony. Nie masz się czego bać bo u piercera trwa to sekundy, ból znikomy a efekt i bezpieczeństwo o niebo lepsze.
Lina9213 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-27, 23:47   #9
Kuroi Hoshi
Przyczajenie

Próbuj papką z aspiryny, kilka razy dziennie wcieraj w ziarninę, powinna zacząć się zmniejszać. Ale póki kolczyk będzie uciskać (a na pewno uciska Ci na chrząstkę, bo te z "motylkami" są bardzo krótkie niestety) to ucho będzie Ci się wiecznie paprać co jakiś czas. Znajoma uratowała papką swoje ucho, bo się uparła, że nie wyjmie kolczyka i jakoś żyje, ucho całe i kolczyk się wygoił. Ale każdy ma inny organizm. Ja osobiście wyjęłabym kolczyka, wyleczyła ziarninę i poszła do piercera. Zapewniam Cię, że przekłucie u specjalisty boli mniej niż pistoletem.
Kuroi Hoshi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-28, 00:10   #10
milk_choocoolate
Rozeznanie

ja dawno temu miałam 12 dziurek w uszach, na połowie miałam ziarninę, wtedy to właściwie nie wiedziałam co to. nigdy żadnego kolczyka nie wyjęłam, wszystko mi się zagoiło, a nie robiłam praktycznie nic. Wiem, wiem pewnie to niemądre ale cóż, ważniejsze dla mnie były dziurki w uchu uważaj tylko, bo kolczyk może zarosnąć w uchu.
Albo raczej o Tobie we mnie ... '

zapuszczam włosy
pasmo kontrolne: 74 cm
cel pierwszy: 80 cm
milk_choocoolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-28, 00:54   #11
suska1908
Przyczajenie

Póki co spróbuję sposobu z aspiryna tylko czy ja mam przekłułać ten ' Bąbelek' ? Jak stan ucha sie pogorszy to wyjme kolczyk ale na razie nie chce poniewaz to juz drugie podejscie i na 3 bym sie raczej nie zdecydowala a bardzo chce go miec... moze wymienic kolczyk na srebrny z dłuższą sztanga?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-28, 03:08   #12
Eydrith
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez suska1908 Pokaż wiadomość
Póki co spróbuję sposobu z aspiryna tylko czy ja mam przekłułać ten ' Bąbelek' ? Jak stan ucha sie pogorszy to wyjme kolczyk ale na razie nie chce poniewaz to juz drugie podejscie i na 3 bym sie raczej nie zdecydowala a bardzo chce go miec... moze wymienic kolczyk na srebrny z dłuższą sztanga?
wyjmij i daj się temu zagoić a jeżeli już koniecznie masz na coś wymieniać, to oczywiście dłuższa sztanga, ale z tytanu żadne "stale chirurgiczne" ani srebro, żadne papki z aspiryny ani maści, najlepszy będzie octenisept, regularnie psikanie i poruszanie sztangą, tak żeby powietrze miało tam dostęp.
zainwestuj w kolczyk z porządnego metalu i porządny środek do dezynfekcji, tak po taniości to możesz jeszcze bardziej sobie to wszystko zasyfić.

i następnym razem tylko piercer - owszem drożej jest, ale naprawdę ból przy przebijaniu u kosmetyczki jest o wiele większy, a rana goi się gorzej
Stary 2014-04-28, 07:13   #13
Dotka90
Zakorzenienie

Miałam IDENTYCZNY problem, tez przekłuwałam u kosmetyczki, bo byłam głupia i nie wiedziałam, że powinno się u piercera.
Ropiało, bolało, spuchło. Żadne tribiotiki nie pomogły, ostatecznie musiałam kolczyk wyjąć, a dziurka się zagoiła i zarosła.

Mogłam iść ponownie przekłuć (tym razem u piercera), ale nie zdecydowałam sie na to.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-28, 08:29   #14
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Tak to jest jak chce się oszczędzić. Poza tym gdzie tu logika? Ból w zakładzie od piercingu, jakim cudem? To właśnie pistoletem boli jak cholera, bo wszystko rozrywa, a nie przebija. Na twoim miejscu kolczyk bym wyjęła i przy okazji poszła się przebadać czy się od pistoletu jakąś żółtaczką lub czymś innym nie zaraziłaś.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

Edytowane przez SekretnyWachlarz
Czas edycji: 2014-04-28 o 08:31
SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-28, 09:03   #15
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez SekretnyWachlarz Pokaż wiadomość
Tak to jest jak chce się oszczędzić. Poza tym gdzie tu logika? Ból w zakładzie od piercingu, jakim cudem? To właśnie pistoletem boli jak cholera, bo wszystko rozrywa, a nie przebija. Na twoim miejscu kolczyk bym wyjęła i przy okazji poszła się przebadać czy się od pistoletu jakąś żółtaczką lub czymś innym nie zaraziłaś.
nie wpadaj w skrajności po każdej wizycie u kosmetyczki lecisz się badać na żółtaczkę?
Stary 2014-04-28, 14:06   #16
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
nie wpadaj w skrajności po każdej wizycie u kosmetyczki lecisz się badać na żółtaczkę?
Ostatnio sporo się nasłuchałam o tych pistoletach i aż mnie zmroziło. Sama do tej pory nie zdawałam sobie sprawy, że istnieje aż tak duże ryzyko. A do kosmetyczki nie chodzę.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

Edytowane przez SekretnyWachlarz
Czas edycji: 2014-04-28 o 14:08
SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-28, 14:33   #17
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka
Dot.: Problem z przekłuciem chrząstki ucha

Chcesz uratowac kolczyk, ale nie wiadomo czy to sie uda. Wyglada bardzo brzydko, jest i ziarnina i ropa sie leje
Malo prawdopodobne czy sie zagoi, pewnie jest zle przekluty, za ciasny i rozszarpany. Mysle, ze nawet gdy go wygoisz to co jakis czas beda z nim problemy.
Zamiast wydawac pieniadze na masci, aspiryny i meczyc sie z wiecznie ropiejaca dziurka-wyjmij go, niech sie zagoi i zrob nowy u piercera.
Naprawde, to wcale nie boli bardziej. Wprawny piercer przekluje ci ucho tak predko jak kosmetyczka pistoletem. Bedzie ladnie, prosto, rowno i na pewno sie dobrze zagoi, moim zdaniem nie ma sensu sie meczyc.
czarna_maciejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-28, 15:16   #18
Eydrith
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czarna_maciejka Pokaż wiadomość
Naprawde, to wcale nie boli bardziej. Wprawny piercer przekluje ci ucho tak predko jak kosmetyczka pistoletem. Bedzie ladnie, prosto, rowno i na pewno sie dobrze zagoi, moim zdaniem nie ma sensu sie meczyc.
dokładnie tak, zwłaszcza chrząstki nie ma sensu przekłuwać pistoletem, bo szarpie się okropnie, a u dobrego piercera to nawet się nie czuje że nastąpiło przekłucie
akurat mam kolczyk w identycznym miejscu co autorka, więc się poniekąd orientuję zwłaszcza że rany nie goją mi się najlepiej.
Edit: w sumie se policzyłam to 4 takie mam z żadnym nie było problemów.

Edytowane przez Eydrith
Czas edycji: 2014-04-28 o 15:17
Eydrith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-29, 21:35   #19
mlekoko123
Przyczajenie

Hejka mam pytanie! Ja w maju tego roku zrobiłam dwie dziurki w chrząstce . w wakacje ciagle mialam z nimi problemu. Ciagle byly opuchnięte itp.... Potew wrzesniu zrobilam jeszcze plus dwie dziurki na platku ucha a moje dziurki na chrzastce nie poleprzyly sie wiec uzywalam przez tydzien tej masci maxibiotic i pomoglo mi na dwa tygodnie a dzis obudzilam sie rano cale ucho mnie boli nie dowytrzymania zazywalam przeciwbolowe mam opuchniete wszytskie dziurki. Wieczorem postanowilam sciagnac kolczyli ze chrzastki i zobaczylam na jeden z dziurek taki guzek ktory bardzo boli a z tej dziurki lala mi sie ropa i krew poradzcie mi cos blagam

Edytowane przez alamirka
Czas edycji: 2015-10-30 o 22:00 Powód: przywrócona treść
mlekoko123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-30, 07:37   #20
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mlekoko123 Pokaż wiadomość
Hejka mam pytanie! Ja w maju tego roku zrobiłam dwie dziurki w chrząstce . w wakacje ciagle mialam z nimi problemu. Ciagle byly opuchnięte itp.... Potew wrzesniu zrobilam jeszcze plus dwie dziurki na platku ucha a moje dziurki na chrzastce nie poleprzyly sie wiec uzywalam przez tydzien tej masci maxibiotic i pomoglo mi na dwa tygodnie a dzis obudzilam sie rano cale ucho mnie boli nie dowytrzymania zazywalam przeciwbolowe mam opuchniete wszytskie dziurki. Wieczorem postanowilam sciagnac kolczyli ze chrzastki i zobaczylam na jeden z dziurek taki guzek ktory bardzo boli a z tej dziurki lala mi sie ropa i krew poradzcie mi cos blagam
może masz alergię a może to zwykły stan zapalny. Poszłabym do kosmetyczki albo do lekarza rodzinnego.
Stary 2015-10-30, 13:40   #21
mlekoko123
Przyczajenie

Dziś mama kupi mi ten otwnisept i bede przemywac sola fizjologiczna ... Moze coa pomoze bo zaczynam sie bac

Edytowane przez alamirka
Czas edycji: 2015-10-30 o 21:59 Powód: przywrócona treść
Stary 2015-10-30, 13:55   #22
pffe
BAN stały

Cytat:
Dziś mama kupi mi ten otwnisept i bede przemywac sola fizjologiczna ... Moze coa pomoze bo zaczynam sie bac
powinnaś to pokazać lekarzowi a nie na własną rękę coś robić. zapaprze Ci się całkiem i dopiero będziesz miała.
Rozumiem, że były przekłucia robione pistoletem a nie w salonie piercingu?
Stary 2015-10-30, 20:08   #23
mlekoko123
Przyczajenie

Tak niestety przez niewiedze pistoletem

Edytowane przez alamirka
Czas edycji: 2015-10-30 o 22:00 Powód: przywrócona treść
Stary 2015-10-30, 20:19   #24
pffe
BAN stały

Cytat:
Tak niestety przez niewiedze pistoletem
to tym bardziej bym wyjęła kolczyki i ich nie wkładała skoro tyle czasu takie problemy są i jak przez weekend nie przejdzie przy przemywaniu to na prawdę leć do lekarza.
Stary 2015-11-05, 22:39   #25
Kordii
Raczkowanie

A jakie masz kolczyki?Ja zrobiłam tragusa pistoletem , bo cena (omatkobosko).. Goił się chyba ze sto lat. Poprawiło mi się jak wsadziłam kolczyk do piercingu zamiast tego do przebijania i myłam solą fizjologiczną, zagoił się od razu.
U mnie to było prawdopodobnie tylko uczulenie i chociaż wiem jak to jest chcieć uratować przekłucie, to jednak teraz pewnie wolałabym wyjąć kolczyk na zawsze..
Kordii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości