Czas na RYŻ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-06-24, 11:57   #1
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938

Czas na RYŻ


Moja milosc do ryżu zaczela sie jakies 8 lat temu
Uwielbiam ryż, mogłabym go jeść codziennie nawet bez dodatkow a szczegolnie jak jest lekko rozgotowany

Znacie może jakies fajne przepisy na zapiekanki z ryżem?

Ja zwykle ryż przygotowuje w taki sposob:

w garnku roztapiam troszke masla i wsypuje ryż az sie lekko podgrzeje na masle po chwili dodaje cala koste rosolowa i zalewam wrzątkiem i czekam az ryz bedzie gotowy. Czasem dodaje wody jesli jest taka potrzeba. Zawsze gotuje na wyczucie i zawsze wychodzi pycha
czasem jak mam ochote na jakies urozmaicenie gotuje ryz w mleku kokosowym i jest jeszcze lepszy
Myslalam nawet o kupnie specjalnej maszyny do gotowania ryzu ale na razie jeszcze nie jestem zdecydowana

Edytowane przez KarolinaK
Czas edycji: 2009-06-24 o 12:09
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-24, 12:49   #2
6paula9
Zadomowienie
 
Avatar 6paula9
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: świętokrzyskie
Wiadomości: 1 192
GG do 6paula9
Dot.: Czas na RYŻ

Witam, tez uwielbiam ryz czesto z TZ-tem gotujemy wspolnie rozne ryzowe pysznosci
np. ryzowa zapiekanke z serem szynka i cebulka
oto przepis:
2torebki ryzu podgotowac troche az ryz zmieknie przesypac do zarodpornego naczynia dodac pokrojona w kostke szynke i cebulke(surowa, cienko pokrojona w piorka), starty ser(do woli ja lubie duuuuzo sera) wymieszac wszystko z 3 lyzkami majonezu, doprawiajac oregano lub przyprawa do pizzy i pieprzem ziolowym, wstawic do piekarnika na 20min zapiekac w tem. ok 180-200 stopni
moze nie jest to dietetyczne danie za to smaczne i bardzo szybkie polecam
__________________
Miłość to głupota robiona we dwoje
Razem od 23.05.2005


Edytowane przez 6paula9
Czas edycji: 2009-06-24 o 12:53
6paula9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-25, 20:52   #3
Cocoamore
Raczkowanie
 
Avatar Cocoamore
 
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 423
Dot.: Czas na RYŻ

Hej Ja znam przepis na bardzo dobrą i łatwą w przygotowaniu sałatkę z ryżem, ale nie wiem czy takie danie na zimno Was interesuje?
__________________
Bardzo proszę POMÓŻCIE URATOWAĆ ŻYCIE DZIECI!
Każdego stać, żeby wpłacić choćby 1 zł. To w sumie mało, a dla tych dzieci tak dużo! DOBRO WRACA!

https://www.siepomaga.pl/tomekcieciorko
https://www.siepomaga.pl/ratunekdlaadasia
http://rycerzeiksiezniczki.pl/kids/szymon/?lang=pl
Cocoamore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-25, 21:00   #4
6paula9
Zadomowienie
 
Avatar 6paula9
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: świętokrzyskie
Wiadomości: 1 192
GG do 6paula9
Dot.: Czas na RYŻ

Jak najbardziej ja uwielbiam ryzowe salatki wiec czekam na przepis
__________________
Miłość to głupota robiona we dwoje
Razem od 23.05.2005

6paula9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-25, 22:01   #5
dontknow
Zakorzenienie
 
Avatar dontknow
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: zachód PL
Wiadomości: 5 302
GG do dontknow
Dot.: Czas na RYŻ

z ryżem znam tylko taką sałatkę:
ryż+ananas+kukurydza z puszki+odrobina czosnku (jak kto lub)+majonez.
ilość oczywiście dowolna, ja np. lubię kukurydzę i zawsze jej ładuję całkiem sporo. a majonezu nie za dużo, żeby nie zrobiło się za rzadkie- co by tylko połączyć
__________________
Aktualnie na SFD.
Ale jeszcze tu wrócę
dontknow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-25, 23:22   #6
Cocoamore
Raczkowanie
 
Avatar Cocoamore
 
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 423
Dot.: Czas na RYŻ

Cytat:
Napisane przez 6paula9 Pokaż wiadomość
Jak najbardziej ja uwielbiam ryzowe salatki wiec czekam na przepis
Dziękuję za miłe przyjęcie No więc tak, do sałatki potrzeba:
- dwie piersi z kurczaka
- 200 gram ryżu
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- dwie łyżki majonezu
- sól i pieprz oraz przyprawa do kurczaka i tłuszcz do smażenia.

Kurczaka kroimy w drobną lub większą (co kto woli ) kostkę, przyprawiamy solą, przyprawą do kurczaka i smażymy (można też przyprawić słodką i ostrą papryką, przyprawą do kebaba). Po usmażeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Ryż gotujemy i również odstawiamy do ostygnięcia.
Jak kurczak i ryż będą już właściwie zimne, to łączymy, dodajemy kukurydzę i ananasa pokrojonego w kostkę, mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Proporcje składników no to tak "na oko", jeśli chodzi o kurczaka i kukurydzę (zależy co kto lubi), ale ananasa musi być dosyć dużo, żeby był ten smak Jeśli sałatka wyjdzie za sucha, to nie dokładamy majonezu, tylko możemy wlać trochę soku z ananasa

Sałatka jest naprawdę smaczna Ja do niej lubię chleb z masłem
Mam nadzieję, że się spodoba przepis
__________________
Bardzo proszę POMÓŻCIE URATOWAĆ ŻYCIE DZIECI!
Każdego stać, żeby wpłacić choćby 1 zł. To w sumie mało, a dla tych dzieci tak dużo! DOBRO WRACA!

https://www.siepomaga.pl/tomekcieciorko
https://www.siepomaga.pl/ratunekdlaadasia
http://rycerzeiksiezniczki.pl/kids/szymon/?lang=pl
Cocoamore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 06:08   #7
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Re: Dot.: Czas na RYŻ

Cytat:
Napisane przez 6paula9 Pokaż wiadomość
Witam, tez uwielbiam ryz czesto z TZ-tem gotujemy wspolnie rozne ryzowe pysznosci
np. ryzowa zapiekanke z serem szynka i cebulka
oto przepis:
2torebki ryzu podgotowac troche az ryz zmieknie przesypac do zarodpornego naczynia dodac pokrojona w kostke szynke i cebulke(surowa, cienko pokrojona w piorka), starty ser(do woli ja lubie duuuuzo sera) wymieszac wszystko z 3 lyzkami majonezu, doprawiajac oregano lub przyprawa do pizzy i pieprzem ziolowym, wstawic do piekarnika na 20min zapiekac w tem. ok 180-200 stopni
moze nie jest to dietetyczne danie za to smaczne i bardzo szybkie polecam
OOO musze wyprobowac

Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
z ryżem znam tylko taką sałatkę:
ryż+ananas+kukurydza z puszki+odrobina czosnku (jak kto lub)+majonez.
ilość oczywiście dowolna, ja np. lubię kukurydzę i zawsze jej ładuję całkiem sporo. a majonezu nie za dużo, żeby nie zrobiło się za rzadkie- co by tylko połączyć


Cytat:
Napisane przez Cocoamore Pokaż wiadomość
Dziękuję za miłe przyjęcie No więc tak, do sałatki potrzeba:
- dwie piersi z kurczaka
- 200 gram ryżu
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- dwie łyżki majonezu
- sól i pieprz oraz przyprawa do kurczaka i tłuszcz do smażenia.

Kurczaka kroimy w drobną lub większą (co kto woli ) kostkę, przyprawiamy solą, przyprawą do kurczaka i smażymy (można też przyprawić słodką i ostrą papryką, przyprawą do kebaba). Po usmażeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Ryż gotujemy i również odstawiamy do ostygnięcia.
Jak kurczak i ryż będą już właściwie zimne, to łączymy, dodajemy kukurydzę i ananasa pokrojonego w kostkę, mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Proporcje składników no to tak "na oko", jeśli chodzi o kurczaka i kukurydzę (zależy co kto lubi), ale ananasa musi być dosyć dużo, żeby był ten smak Jeśli sałatka wyjdzie za sucha, to nie dokładamy majonezu, tylko możemy wlać trochę soku z ananasa

Sałatka jest naprawdę smaczna Ja do niej lubię chleb z masłem
Mam nadzieję, że się spodoba przepis
Znam te salatki i rowniez uwielbiam


Zwykle ryz kupuje jasminowy w sklepie z tajska zywnoscia w takich workach piecio kilogramowych i wtedy dzielimy sie z siostra po polowie. Ale przyznaje ze ten ryz jest poprostu przepyszny.

W mojej grupie na roku bylo kilka wietnamek raz wybralysmy do innego miasta 60 km dalej jak to podczas studiow pociagiem i jak one ten tajski sklep odkryly to wpadly w szal jedna kupila dziesiecio kilogramowy worek ryzu i wiozla go pociagiem do akademika
A najlepsze jest to ze wlasnie same przywiozly swoja maszyne do ryzu z wietnamu
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-26, 07:36   #8
Antilia
Uzależnienie
 
Avatar Antilia
 
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 14 453
Dot.: Czas na RYŻ

A ja uwielbiam ryż na słodko - ryż zapiekany z jabłkami
__________________

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 09:12   #9
6paula9
Zadomowienie
 
Avatar 6paula9
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: świętokrzyskie
Wiadomości: 1 192
GG do 6paula9
Dot.: Czas na RYŻ

Cytat:
Napisane przez Cocoamore Pokaż wiadomość
Dziękuję za miłe przyjęcie No więc tak, do sałatki potrzeba:
- dwie piersi z kurczaka
- 200 gram ryżu
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- dwie łyżki majonezu
- sól i pieprz oraz przyprawa do kurczaka i tłuszcz do smażenia.

Kurczaka kroimy w drobną lub większą (co kto woli ) kostkę, przyprawiamy solą, przyprawą do kurczaka i smażymy (można też przyprawić słodką i ostrą papryką, przyprawą do kebaba). Po usmażeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Ryż gotujemy i również odstawiamy do ostygnięcia.
Jak kurczak i ryż będą już właściwie zimne, to łączymy, dodajemy kukurydzę i ananasa pokrojonego w kostkę, mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Proporcje składników no to tak "na oko", jeśli chodzi o kurczaka i kukurydzę (zależy co kto lubi), ale ananasa musi być dosyć dużo, żeby był ten smak Jeśli sałatka wyjdzie za sucha, to nie dokładamy majonezu, tylko możemy wlać trochę soku z ananasa

Sałatka jest naprawdę smaczna Ja do niej lubię chleb z masłem
Mam nadzieję, że się spodoba przepis
Koniecznie musze sprobowac tymardziej że moj TZ uwielbia salatki z mieskiem i ananasem, wiec napewno bedzie milo zaskoczony

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
A ja uwielbiam ryż na słodko - ryż zapiekany z jabłkami
tez czesto go robie nawet do pracy PYCHOTA

Czekam na przyjazd kolezanki ktora robi swietna salatke z ryzem w przyprawie curry jak tylko go dostane obiecuje ze wstawie

A nie zna któraś przepisu na ciasteczka ryżowo-kokosowe???? tylko najlepiej sprawdzony bo mam jeden w książce ale jakos nie dokladny bo ciacha sie rozlatują chyba ze tak ma byc niewiem
__________________
Miłość to głupota robiona we dwoje
Razem od 23.05.2005

6paula9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 11:00   #10
Cocoamore
Raczkowanie
 
Avatar Cocoamore
 
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 423
Dot.: Czas na RYŻ

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
A ja uwielbiam ryż na słodko - ryż zapiekany z jabłkami
Ooo, a mogę prosić przepis?
__________________
Bardzo proszę POMÓŻCIE URATOWAĆ ŻYCIE DZIECI!
Każdego stać, żeby wpłacić choćby 1 zł. To w sumie mało, a dla tych dzieci tak dużo! DOBRO WRACA!

https://www.siepomaga.pl/tomekcieciorko
https://www.siepomaga.pl/ratunekdlaadasia
http://rycerzeiksiezniczki.pl/kids/szymon/?lang=pl
Cocoamore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 15:00   #11
trojka
Zakorzenienie
 
Avatar trojka
 
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
Dot.: Czas na RYŻ

Ja robię na oko,
mieszam ugotowany zimny ryż z koglem-moglem i rodzynkami
potem siup do naczynia żaroodpornego i do pieca na 180 stopni i około 20-30 minut zapiekam, tak by zrobiła się złocista skorupa
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów!

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 15:17   #12
Cocoamore
Raczkowanie
 
Avatar Cocoamore
 
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 423
Dot.: Czas na RYŻ

Cytat:
Napisane przez trojka Pokaż wiadomość
Ja robię na oko,
mieszam ugotowany zimny ryż z koglem-moglem i rodzynkami
potem siup do naczynia żaroodpornego i do pieca na 180 stopni i około 20-30 minut zapiekam, tak by zrobiła się złocista skorupa
A gdzie jabłka?
__________________
Bardzo proszę POMÓŻCIE URATOWAĆ ŻYCIE DZIECI!
Każdego stać, żeby wpłacić choćby 1 zł. To w sumie mało, a dla tych dzieci tak dużo! DOBRO WRACA!

https://www.siepomaga.pl/tomekcieciorko
https://www.siepomaga.pl/ratunekdlaadasia
http://rycerzeiksiezniczki.pl/kids/szymon/?lang=pl
Cocoamore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 17:03   #13
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Re: Dot.: Czas na RYŻ

Cytat:
Napisane przez Cocoamore Pokaż wiadomość
A gdzie jabłka?
Ja czasem robie tak ze gotuje ryz ten krotkoziarnisty taki gruby na mleku z cukrem
na patelnie na malej ilosci masla wkladam jablka cynamon i sok z cytryny troche cukru
a potem na talerze z bita smietana Pysznosci
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 21:34   #14
Cocoamore
Raczkowanie
 
Avatar Cocoamore
 
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 423
Dot.: Re: Dot.: Czas na RYŻ

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Ja czasem robie tak ze gotuje ryz ten krotkoziarnisty taki gruby na mleku z cukrem
na patelnie na malej ilosci masla wkladam jablka cynamon i sok z cytryny troche cukru
a potem na talerze z bita smietana Pysznosci
Tego to muszę spróbować Bo szczerze mówiąc jeszcze chyba ryżu z bitą śmietaną nie jadłam, ale ryż + cynamon + jabłka brzmi pysznie
__________________
Bardzo proszę POMÓŻCIE URATOWAĆ ŻYCIE DZIECI!
Każdego stać, żeby wpłacić choćby 1 zł. To w sumie mało, a dla tych dzieci tak dużo! DOBRO WRACA!

https://www.siepomaga.pl/tomekcieciorko
https://www.siepomaga.pl/ratunekdlaadasia
http://rycerzeiksiezniczki.pl/kids/szymon/?lang=pl
Cocoamore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 22:13   #15
alphala
Zadomowienie
 
Avatar alphala
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Łódzkie
Wiadomości: 1 672
Dot.: Re: Dot.: Czas na RYŻ

A spróbujcie ugotować ryż w wodzie z rozpuszczonymi 1-2 kostkami rosołowymi zamiast soli. Mniam!
alphala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 13:49   #16
oonaa
Zakorzenienie
 
Avatar oonaa
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 7 085
Dot.: Czas na RYŻ

Moje szybkie danie na obiad: ugotować saszetkę ryżu potem polać sosem słodko-kwaśnym PYCHA !! pozdrawiam
oonaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 13:52   #17
trojka
Zakorzenienie
 
Avatar trojka
 
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
Talking Dot.: Czas na RYŻ

Cytat:
Napisane przez Cocoamore Pokaż wiadomość
A gdzie jabłka?

Aaaa, no tak, jabłka

no właśnie

trzeba dodać jabłka

Ja jeszcze uwielbiam ryż z budyniem,
jak już ryż jest miękki i fajnie rozgotowany to dodaję do niego parę łyżeczek budyniu waniliowego rozmieszanego w szklance mleka z dodatkiem cukru.

Czasem sam taki wcinam a jak mi się chce to jabłka zasmażam z cukrem i cynamonem i ciap fru kładę warstwę jabłek a na to budyń i wciągam nosem bo bardzo mi smakuje


Jeszcze risotta różne robię, ale z tym jest trochę roboty i trzeba mieć białe wino no i rosołek a nie zawsze się ma pod ręką
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów!

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.

Edytowane przez trojka
Czas edycji: 2009-06-27 o 13:59
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 15:54   #18
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Re: Dot.: Re: Dot.: Czas na RYŻ

Cytat:
Napisane przez alphala Pokaż wiadomość
A spróbujcie ugotować ryż w wodzie z rozpuszczonymi 1-2 kostkami rosołowymi zamiast soli. Mniam!
O tak chyba mamy podobny smak
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 16:10   #19
alphala
Zadomowienie
 
Avatar alphala
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Łódzkie
Wiadomości: 1 672
Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: Czas na RYŻ

Jeśli ryż jako dodatek do mięska, to przeważnie mieszam z kurkumą, curry i pieprzem cayenne. Robi się pięknie żółty od kurkumy i curry, a dodatkowo czuć orientalną nutę i troszkę pikanterii cayenne.
alphala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 20:03   #20
Antilia
Uzależnienie
 
Avatar Antilia
 
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 14 453
Dot.: Czas na RYŻ

Cytat:
Napisane przez Cocoamore Pokaż wiadomość
Ooo, a mogę prosić przepis?
Widze dziewczyny podały swoje przepisy a ja robie tak: gotuje ryż al dente normalnie w osolonej wodzie. Biore patelnie z wysokim brzegiem i warstwami: odrobinka masła, ryż, renety w plastrach, cukier wymieszany z cynamonem i cukrem waniliowym, ryż, jabłka i znowu mieszanka cukrowa i ryż a na końcu masełka troszkę znowu i podlewam wodą. Pół godzinki na wolnym ogniu i jest pycha

Aha i warto też dodać kardamonu, bo świetnie pasuje
__________________

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla

Edytowane przez Antilia
Czas edycji: 2009-06-27 o 20:04
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-29, 15:49   #21
anka_85
Zakorzenienie
 
Avatar anka_85
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 5 201
Dot.Czas na RYŻ

Cytat:
Napisane przez alphala Pokaż wiadomość
Jeśli ryż jako dodatek do mięska, to przeważnie mieszam z kurkumą, curry i pieprzem cayenne. Robi się pięknie żółty od kurkumy i curry, a dodatkowo czuć orientalną nutę i troszkę pikanterii cayenne.
czy ten ryż wychodzi taki jak jest często w kebabie jako dodatek do mięsa ?
mam nadzieje że tak
marzę o tym, żeby taki ryż zrobic w domu.
__________________
Sometimes the smallest things take up the most room in your heart.

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 07:38   #22
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Re: Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: Czas na RYŻ

Cytat:
Napisane przez alphala Pokaż wiadomość
Jeśli ryż jako dodatek do mięska, to przeważnie mieszam z kurkumą, curry i pieprzem cayenne. Robi się pięknie żółty od kurkumy i curry, a dodatkowo czuć orientalną nutę i troszkę pikanterii cayenne.
O wlasnie ja tez lubie jak ma taki zolty kolor i czasem dodatej szczypte szafranu
Kiedys zrobilam ten przepis z czarnej oliwki bardzo smaczne wyszlo
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=509
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 16:19   #23
Justinka_
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 686
Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: Czas na RYŻ

Ja tez uwielbiam ryż!Najczesciej przyrzadzam go z warzywami w wersji light (bez sosów) .A jak mam ochote na słodkie to daje do niego starte jabłko,cynamon,troche śmietanki i cukier.Pychota .
Justinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 09:22   #24
lily92920
Zakorzenienie
 
Avatar lily92920
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Kędzierzyn Koźle
Wiadomości: 11 997
Dot.: Czas na RYŻ

Skoro tak uwielbiasz ryż, to może warto zainwestować taką maszynę, chociaż ja pierwszy raz o czymś takim słysze. Ja lubie ryż z koperkiem. Ostatnio mama mojego TŻ'ta zrobiła właśnie taki ryż z rybą w sosie śmietanowym i surówka. pyszne było.
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 10:16   #25
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Re: Dot.: Czas na RYŻ

Cytat:
Napisane przez lily92920 Pokaż wiadomość
Skoro tak uwielbiasz ryż, to może warto zainwestować taką maszynę, chociaż ja pierwszy raz o czymś takim słysze. Ja lubie ryż z koperkiem. Ostatnio mama mojego TŻ'ta zrobiła właśnie taki ryż z rybą w sosie śmietanowym i surówka. pyszne było.
To sie nazywa urzadzenie do gotowania ryżu i jest bardzo znane w Azji u nas raczej wcale. Ale masz racje pewnie sie zdecyduje kiedys.
Lily a czy ten koperek dodajesz bezposrednio do ryzu czy do ryby? I czy swiezy czy suszony? bo ciekawe to. Ryzu z koperkiem jeszcze nie probowalam ale zemniaczki tak i mlode lubie
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 14:48   #26
Justinka_
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 686
Dot.: Re: Dot.: Czas na RYŻ

Ja czytalam w jakims czasopismie,ze najzdrowsza potrawa dla naszego organizmu to wlasnie ryż z surową rybą czyli słynne sushi.
Justinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 14:53   #27
TatteredAndTorn
Zadomowienie
 
Avatar TatteredAndTorn
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: Las Vegas!
Wiadomości: 1 179
Dot.: Re: Dot.: Czas na RYŻ

Też ubóstwiam ryż! Ale żeby nie był twardawy ;p jak jest rozgotowany, to jest najlepszy a jeszcze lepiej, jak jest taka ciapa xD tylko ja nie umiem gotować a mama nie umie takiego zrobić :/ zawsze robi bardzo twarde paskudztwo!
Wiecie jak dobrze rozgotować ryż na ciape?
__________________
Kto się psztyka, ten sie bzyka!
TatteredAndTorn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 15:19   #28
travis
Zakorzenienie
 
Avatar travis
 
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: London
Wiadomości: 5 874
GG do travis
Dot.: Czas na RYŻ

a ja polecam ryz z kurakiem w sosie surry

piersi z krczaka kroimi w kostke, dodajemy sol pieprz i podsmazamy ale aby nie bylo zbyt twarde. dodajemy sos curru(ze sloika lub z puszeczki) podajemy z ryzem
pyszne tanie i szybko sie robi
__________________
24.08.2019 - synku czekamy <3
travis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 16:58   #29
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Re: Dot.: Re: Dot.: Czas na RYŻ

Cytat:
Napisane przez TatteredAndTorn Pokaż wiadomość
Też ubóstwiam ryż! Ale żeby nie był twardawy ;p jak jest rozgotowany, to jest najlepszy a jeszcze lepiej, jak jest taka ciapa xD tylko ja nie umiem gotować a mama nie umie takiego zrobić :/ zawsze robi bardzo twarde paskudztwo!
Wiecie jak dobrze rozgotować ryż na ciape?
Jesli chcemy zeby ryz byl sypki to trzeba go albo oplukac przed gotowaniem w zimnej wodzie albo podsmazyc suchy na maselku i dodac ciepla wode. Jesli chcesz zeby byl taki wlasnie rozgotowany to trzeba go wsypac od razu do zimnej wody zanim woda zacznie sie gotowac i gotowac dluzej niz podaja na opakowaniu bez plukania.

Edytowane przez KarolinaK
Czas edycji: 2009-07-04 o 17:00
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-05, 12:14   #30
mww
Zakorzenienie
 
Avatar mww
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 4 736
GG do mww
Dot.: Czas na RYŻ

Uwielbiam ryż z cukrem, cynamonem, polany masełkiem (jak zostaje ryż z poprzedniego dnia to wrzucam na masło chwilę podsmażam i wtedy z cukrem i cynamonem), jako dodatek do mięsa pyszny jest z koperkiem lub curry; w sałatce z podsmażona piersią z kurczaka, ananasem i kukurydzą, majonez, dobrym risotto też nie pogardzę
mww jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:17.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.