Państwo wychowuje... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-11, 21:58   #1
rapifen
Zakorzenienie

Państwo wychowuje...

Co jest według was dobrą ustawą a co naruszaniem prywatności obywatela?
Na przykład, mandat za przechodzenie na czerwonym świetle - to waszym zdaniem bzdura czy słuszność? W większości krajów czerwone światło to po prostu ostrzeżenie dla Ciebie że nie powinieneś przechodzić i robisz to na własna odpowiedzialność. W Polsce - spory mandat, nawet jeżeli na ulicy ani jednego samochodu.
Mandat za przeklinanie - słuszność? Nasz język świadczy o nas...
Solarium od 18 roku życia?
Lekarz od 18 roku życia? (słyszałam wiele wiarygodnych historii o lekarzu-ginekologu który nie chciał przepisać antykoncepcji dziewczynie bo przyszła bez mamy. sama w liceum mając grubo ponad 17 lat poszłam na bilans - zostałam wyrzucona z hukiem i krzykiem że bez rodzica się nie pokazywać)
Mieszkańcy strefy przygranicznej, albo ci którzy mieszkają do 50 km od morza - mogą być przeszukiwani przez policje w biały dzień, nagle, z ulicy. Wśród znajomych idąc grupką piliśmy nestea z butelki. Podjechal duży radiowóz kazal się wypakować przerzucal rzeczy sprawdzal co w butelkach. (Jak poprosiliśmy o porotkul przeszukania - nagle się zmyli) ;p
Co jest przesadą a co koniecznością wg was?

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 22:04   #2
Lady in Blue
Zakorzenienie

Dot.: Państwo wychowuje...

Moja znajoma ostatnio dostała mandat w wysokości 200 zł za przechodzenie przez ulicę na czerwonym świetle, mimo tego, że akurat nie było żadnego auta w tym czasie
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 22:09   #3
shockwaves
Wtajemniczenie

Państwo musi przynajmniej sprawiać pozory bezpiecznego. Zabierzmy mandaty dla przechodniów i pójdźmy dalej -> zlikwidujmy znaki drogowe, mandaty dla kierowców, znieśmy zakaz prowadzenia pod wpływem środków odurzających - kierujesz pijany/naćpany na własne ryzyko. Niewesoło prawda?
Osoba, która przechodzi na czerwonym świetle, stwarza zagrożenie nie tylko dla siebie, ale także dla osób, które prowadzą samochód. Samochód może pojawić się nagle na drodze, a osoba, ignorująca zakaz przejścia może spowodować wypadek, w którym zginie nie tylko ona.

Ginekolog z kolei MA PRAWO nie przepisać pacjentce tabletek antykoncepcyjnych, jeśli uzna ten fakt za niezgodny z jego sumieniem- wtedy trzeba szukać innego lekarza. Hormony od 18 r.ż.? Czemu nie (nie mówię tu o hormonach używanych w celach leczniczych, tylko antykoncepcyjnych). To ma sens : w wieku 18 lat człowiek jest o krok dojrzalszy niż w wieku 16 lat, ma większą świadomość chorób przenoszonych drogą płciową etc.

Na temat solarium wypowiedziałam się w innym wątku, na pewno wszyscy zauważyli

Przeklinanie? Nie jest miło iść ulicą i słyszeć klnących meneli, wyzywających wszystkich wokół. Po cichu w rozmowie - ok, ale nie na całe miasto.

Podsumowując, niektóre ograniczenia są dobre dla obywateli i ich chronią (przykład z matką, która 8-letnie dziecko wysyła na solarium), zwłaszcza, kiedy nie potrafią samodzielnie pewnych decyzji podejmować.
Stary 2009-07-11, 22:14   #4
rapifen
Zakorzenienie

Ale ze skrajności można popaść w skrajność.
Wam przeszkadza zapach papierosa, a mi przeszkadza smród spoconych czasem bezdomnych ludzi w komunikacji miejskiej, jak to pogodzić?

Cytat:
zlikwidujmy znaki drogowe, mandaty dla kierowców, znieśmy zakaz prowadzenia pod wpływem środków odurzających - kierujesz pijany/naćpany na własne ryzyko. Niewesoło prawda?
Skąd taki pomysł? Slaby argument nieco, może zlikwidujmy w ogóle drogi będzie bezpieczniej ;p

Cytat:
niektóre ograniczenia są dobre dla obywateli i ich chronią
No, tak, ale które to są te dobre, a które uważacie za przesadę?

Wiem że ginekolog ma prawo, ale jak się na to zapatrujesz, uważasz że to ją przed czymś uchroni? Czy powinien działać tak by nie szkodzić pacjentowi i działać na jego korzyść?

Stary 2009-07-11, 22:22   #5
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość

Zakaz aborcji na życzenie uważam za przesadę w naszym kraju.

Wiem że ginekolog ma prawo, ale jak się na to zapatrujesz, uważasz że to ją przed czymś uchroni? Czy powinien działać tak by nie szkodzić pacjentowi i działać na jego korzyść?

Jeśli on uzna, że szesnastolatce zaszkodzą hormony to jej nie przepisze i wtedy będzie myślał, że działa na jej korzyść.

Przed czym ją uchroni? Między innymi przed podejmowaniem pochopnej decyzji, tabletki jak wiadomo to nie są cukierki, wiąże się z nimi wiele skutków ubocznych, w tym chorób. Dlatego uważam, że nie powinny być przepisywane b. młodym dziewczynom (czyli poniżej 18stki).

jw
Stary 2009-07-11, 22:26   #6
***luna
Zakorzenienie

[QUOTE]
Cytat:
Ale ze skrajności można popaść w skrajność.
Wam przeszkadza zapach papierosa, a mi przeszkadza smród spoconych czasem bezdomnych ludzi w komunikacji miejskiej, jak to pogodzić?

Skąd taki pomysł? Slaby argument nieco, może zlikwidujmy w ogóle drogi będzie bezpieczniej ;p

[B]Wiem że ginekolog ma prawo, ale jak się na to zapatrujesz, uważasz że to ją przed czymś uchroni? Czy powinien działać tak by nie szkodzić pacjentowi i działać na jego korzyść?
[/[/B]QUOTE]

Mogę się założyć,że ginekolog stwierdziłby,że działą w świetle prawa i jego pobudki związane są z dbanie o dobro pacjenta.

Przepisy prawa powinny być poddawane weryfikacji.
W każdym państwie są inne- wiadomo.

Mandat za przechodzenie na czerwonym świetle, gdy ulica jest pusta- uważam za pewnego rodzaju przesadę.

Przykład absurdu prawa brytyjskiego:
Kupowałam korektor (do papieru, biały).
Pani za pytała mnie o wiek, niemalże zażadała dokumentu potwierdzającego pełnoletność.
Przyczyna: tipex jest produktem podrażniającym, gdy użyje się go w nieodpowiedni sposób.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 22:32   #7
shockwaves
Wtajemniczenie

[QUOTE=***luna;13212779]
Cytat:
Przykład absurdu prawa brytyjskiego:
Kupowałam korektor (do papieru, biały).
Pani za pytała mnie o wiek, niemalże zażadała dokumentu potwierdzającego pełnoletność.
Przyczyna: tipex jest produktem podrażniającym, gdy użyje się go w nieodpowiedni sposób.
Ja tu nie widzę absurdu. Gdybyś miała 10 lat, kupiła korektor i zrobiła sobie krzywdę, używając go, Twoja mama mogłaby podać sklepikarkę do sądu, że sprzedała "niebezpieczny" produkt dziecku. Dmuchają na zimne i to mi się podoba.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-11, 22:34   #8
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:

Przed czym ją uchroni? Między innymi przed podejmowaniem pochopnej decyzji, tabletki jak wiadomo to nie są cukierki, wiąże się z nimi wiele skutków ubocznych, w tym chorób. Dlatego uważam, że nie powinny być przepisywane b. młodym dziewczynom (czyli poniżej 18stki).

Lekarz - leczy
Ksiądz - moralizuje
Cytologia, badanie krwi, usg - badania mające na celu wybranie optymalnych tabletek by skutków ubocznych było jak najmniej.

Hehe to z tipexem to nawet bym nie wpadła

Cytat:
Zakaz aborcji na życzenie uważam za przesadę w naszym kraju.

Jeśli mam być szczera nie spodziewałam się takiej wypowiedzi
Ale uzasadnij jeśli możesz

Stary 2009-07-11, 22:37   #9
***luna
Zakorzenienie

[QUOTE=shockwaves;13212870]
Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość

Ja tu nie widzę absurdu. Gdybyś miała 10 lat, kupiła korektor i zrobiła sobie krzywdę, używając go, Twoja mama mogłaby podać sklepikarkę do sądu, że sprzedała "niebezpieczny" produkt dziecku. Dmuchają na zimne i to mi się podoba.
Tak, tylko ja nie mam 10 lat i nie jestem dzieckiem.
Poza tym, znając życie idąc tą drogą osoby poniżej okreslonego roku zycia nie będą mogły kupić produktów chemicznych.
Za to prawo zezwala na wyrzucanie dzieciaka z domu po ukończeniu 16 roku zycia.
blogowo:
aktywnie
Stary 2009-07-11, 22:41   #10
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale uzasadnij jeśli możesz
Nie chcę, żeby się zrobił duży off top o aborcji, ale ok, tak w skrócie :

Aborcja w tym momencie jest nielegalna w naszym kraju, choć ciągle obecna na dużą skalę. Czy nam się podoba czy nie, pomimo zakazów i kar - ona dalej będzie istnieć. Gdyby była legalnym zabiegiem, mniej kobiet umierałoby gdzieś w podziemiach prywatnych gabinetów, sam zabieg przeprowadzany mógłby być w szpitalach. Aborcja w przypadku zagrożenia życia matki/wady genetycznej płodu/ gwałtu -> refundowana, aborcja na życzenie -> płatna.
Ponadto zalegalizowanie jej nie powinno wpłynąć na zwiększenie liczby zabiegów.

zresztą w czasach PRL była legalna i co - ktoś narzekał?
Stary 2009-07-11, 22:44   #11
rapifen
Zakorzenienie

No zgadzam się, pisałam w miarę podobnie w wątku o aborcji. Jak się zamknie oczy to problem nie zniknie....

Cytat:
zresztą w czasach PRL była legalna i co - ktoś narzekał?

i to do chyba 91 roku można było ją wykonywać...

Stary 2009-07-11, 22:46   #12
jodame
Zadomowienie

Cytat:
Lekarz - leczy
Ksiądz - moralizuje
[/B]Cytologia, badanie krwi, usg - badania mające na celu wybranie optymalnych tabletek by skutków ubocznych było jak najmniej.
Jak już wyżej wspomniano -lekarz ma prawo odmówić przepisania tabletek, jeśli kłoci się to z jego przekonaniami. A kwestia doboru środków antykoncepcyjnych nie jest aż tak nagląca, żeby dziewczyna nie mogła udać się do innego lekarza.
Co innego, gdyby lekarz miał prawo odmówić jej pierwszej pomocy.. .

Zgadzam się z shockwaves
Cytat:
Dmuchają na zimne i to mi się podoba.
Takie sprawy jak przejście na czerwonym świetle to narażanie nie tylko własnego zdrowia/życia, dlatego powinno być karane.
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 22:50   #13
Wenila
Wtajemniczenie

dla mnie absurdem jest obowiązek zapinania pasów w samochodzie. Ile jest przypadków gdzie można było uratować komuś zycie gdyby nie to że miał zapięte pasy, np ratowanie z płonącego samochodu. moim zdaniem niech każdy sam decyduje czy chce zapinać pasy czy nie. Owszem na trasie tak, ale ja jadę w mieście gdzie ograniczenie jest do 50 a i tak stoję w korkach to zapięcie pasów jest głupotą. Niech każdy sam decyduje
Wenila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 23:07   #14
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Na przykład, mandat za przechodzenie na czerwonym świetle - to waszym zdaniem bzdura czy słuszność? W większości krajów czerwone światło to po prostu ostrzeżenie dla Ciebie że nie powinieneś przechodzić i robisz to na własna odpowiedzialność. W Polsce - spory mandat, nawet jeżeli na ulicy ani jednego samochodu.
Z jednej strony - absurd, z drugiej, co bedzie gdy potrace kogos przechodzacego na czerwonym swietle?

Cytat:
Nie wiem, dzieci mozesz gorszyc czy cos ? Ten akurat mnie nie przekonuje.

Cytat:
Nie, mi to zwisa i powiewa, bo tylko sobie robisz krzywde.

Cytat:
Lekarz od 18 roku życia? (słyszałam wiele wiarygodnych historii o lekarzu-ginekologu który nie chciał przepisać antykoncepcji dziewczynie bo przyszła bez mamy. sama w liceum mając grubo ponad 17 lat poszłam na bilans - zostałam wyrzucona z hukiem i krzykiem że bez rodzica się nie pokazywać)
Hm, to wydaje mi sie, ze mialas pecha z lekarzem...

Cytat:
Mieszkańcy strefy przygranicznej, albo ci którzy mieszkają do 50 km od morza - mogą być przeszukiwani przez policje w biały dzień, nagle, z ulicy. Wśród znajomych idąc grupką piliśmy nestea z butelki. Podjechal duży radiowóz kazal się wypakować przerzucal rzeczy sprawdzal co w butelkach. (Jak poprosiliśmy o porotkul przeszukania - nagle się zmyli) ;p
To jest wysoce problematyczne.

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Hormony od 18 r.ż.? Czemu nie (nie mówię tu o hormonach używanych w celach leczniczych, tylko antykoncepcyjnych). To ma sens : w wieku 18 lat człowiek jest o krok dojrzalszy niż w wieku 16 lat, ma większą świadomość chorób przenoszonych drogą płciową etc.
Primo - to myslisz, ze ktos bedzie czekal z seksem przez to ?

Secundo - co to za absurd: nastolatka nie moglaby kupic tabletek, ale by mogla sobie zrobic skrobanke

Cytat:
Aborcja w tym momencie jest nielegalna w naszym kraju, choć ciągle obecna na dużą skalę. Czy nam się podoba czy nie, pomimo zakazów i kar - ona dalej będzie istnieć.
Mordowanie, gwalty i rozboje sa w tym momencie nielegalne w naszym kraju, choc obecna na duza skale. Czy nam sie podoba czy nie, pomimo zakazow i kar - one dalej beda istniec.

Czy to jest argument za legalizacja tych czynow ?

Od razu tlumacze, zeby mi ktos niegramotny nie wyskoczyl: nie porownuje tych czynow do siebie, tylko argument "i tak bedzie".

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 23:10   #15
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
Napisane przez Wenila Pokaż wiadomość
dla mnie absurdem jest obowiązek zapinania pasów w samochodzie. Ile jest przypadków gdzie można było uratować komuś zycie gdyby nie to że miał zapięte pasy, np ratowanie z płonącego samochodu. moim zdaniem niech każdy sam decyduje czy chce zapinać pasy czy nie. Owszem na trasie tak, ale ja jadę w mieście gdzie ograniczenie jest do 50 a i tak stoję w korkach to zapięcie pasów jest głupotą. Niech każdy sam decyduje
A ile zginelo , bo nie zapielo . Wystarczy poczytac statystyki.

Dla mnie prawo jest kompromisem pomiedzy wolnoscia jednostki a zdrowym rozsadkiem.
Zawsze bedzie ktos niezadowolony, ale prawo, kodeksy chronia nas i ja (choc w niektorych wypadach niechetnie) zgadam sie na to dla dobra ogolnego.

Edit: Zreszta wyjscia w sumie nie mam .

Edytowane przez lorelei
Czas edycji: 2009-07-11 o 23:12
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 23:26   #16
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Co jest według was dobrą ustawą a co naruszaniem prywatności obywatela?
(...)
To temat na plotkowy, a nie intymny.
Cytat:
To, że akurat samochód nie jedzie, nie oznacza, że za chwilę zza rogu nie wyskoczy - jeśli tobie życie nie jest miłe to ok, ale nie narażaj kogoś na wyrzuty sumienia, że cię potrącił lub zabił.
Cytat:
Może wydaje ci się to przesadą, ale mi nie. Nie raz słyszałam w miejscu publicznym, gdy obywatel zamiast wdechu wstawiał słowo k*rwa - jemu to może nie przeszkadza, ale ja nie chcę być zmuszana słuchać tego np. siedząc na przystanku czekając na autobus.
Cytat:
Niektóre rzeczy należy narzucać rodzicom, bo nie dorośli do rodzicielstwa.
Cytat:
Lekarz powinien być dostępny dla każdego w każdym wieku. Wgląd rodziców do karty choroby dziecka owszem, w końcu to on utrzymuje dziecko, ale nic poza tym [szczególnie po ukończeniu 15 roku życia, gdy może uprawiać seks]
Cytat:
Miejscowości przygraniczne są szczególnie narażone na różne niebezpieczne działania z zewnątrz - dlatego wzmożona czujność i kontrola mnie nie dziwi.

Edytowane przez amistad.k.m.s
Czas edycji: 2009-07-11 o 23:27
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 23:29   #17
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Nie wiem, dzieci mozesz gorszyc czy cos ? Ten akurat mnie nie przekonuje.
Prawo óczy i wyhowóje.
A tak serio: primo - może gorszyć, secundo - w sposób jasny określa, że nie ma przyzwolenia społecznego na takie zachowanie.

Chociaż jakby wsłuchać się w sławetny wykład prof. Miodka dotyczący jakże uroczego wyrazu na "k"...ech, kto słuchał ten pewnie skojarzy, co mam na myśli.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 23:31   #18
Wyrak
Zakorzenienie

Co do zapinania pasow - wg mnie nie powinno byc nakazu, jesli ktos chce sobie krzywde zrobic, to chyba sprawa tej osoby, czyz nie?

Edyta: Pedoberku, skojarzylem

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-07-11, 23:32   #19
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Co do zapinania pasow - wg mnie nie powinno byc nakazu, jesli ktos chce sobie krzywde zrobic, to chyba sprawa tej osoby, czyz nie?
gorzej jak nie zapnie pasów swojemu dziecku lub nie skorzysta z odpowiedniego fotelika
blogowo:
aktywnie
Stary 2009-07-11, 23:34   #20
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
gorzej jak nie zapnie pasów swojemu dziecku lub nie skorzysta z odpowiedniego fotelika
Jesli chodzi o foteliki, to powinien byc nakaz i zdaje sie jest.

Stary 2009-07-11, 23:50   #21
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
No tak, ale najczesciej wypadki sa jednak z innymi samochodami,a w tych samochodach sa ludzie.
Ja osobiscie nie pojade z osoba ktora nie zapnie pasow w moim samochodzie. Nie chce miec na sumieniu czyichs wybitych zebow czy odpukac zycia.
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 08:45   #22
shockwaves
Wtajemniczenie

Wyrak, jesteś facetem, nigdy nie zrozumiesz kobiety, która zajdzie w niechcianą ciążę.

Nie skupiam się tu na aspekcie 'czy aborcja jest moralna czy nie?', bo IMHO to każda babka powinna sama odpowiedzieć na pytanie. Ja sie skupiam na tym, co byłoby lepsze dla ogółu? Jeśli wprowadzenie aborcji do szpitali i wykonywanie jej przez dobrych lekarzy miałoby sprawić, że tyle kobiet nie umrze z powodu źle wykonanej skrobanki, to czemu nie?
Przy okazji, gdyby była płatna, szpitale miałyby więcej pieniędzy (bo z tym jest zawsze problem w tym kraju). Bo póki co zarabiają szpitale czeskie, holenderskie lub polskie podziemie ginekologiczne. Tak jak już pisałam, ogólna liczba aborcji nie powinna wzrosnąć, a korzyści jej legalizacja wnosi spore. Dopóki Polska była oficjalnie 'ateistycznym' komunistycznym państwem, skrobanki były powszechne i z opowieści starszych znajomych wiem, że nikogo to nie gorszyło. Nadeszła era kościoła i zaczęły się problemy.

Co do tabletek, nie chodziło mi o to, że będą czekać z seksem. Są inne środki. Ale znam dziewczynę, która od 15 roku życia bierze tabletki- czy 15stka jest na tyle odpowiedzialna, żeby sobie zdawać sprawę, że hormony to nie witamina C?
Stary 2009-07-12, 08:50   #23
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Wyrak, jesteś facetem, nigdy nie zrozumiesz kobiety, która zajdzie w niechcianą ciążę.

Nie skupiam się tu na aspekcie 'czy aborcja jest moralna czy nie?', bo IMHO to każda babka powinna sama odpowiedzieć na pytanie. Ja sie skupiam na tym, co byłoby lepsze dla ogółu? Jeśli wprowadzenie aborcji do szpitali i wykonywanie jej przez dobrych lekarzy miałoby sprawić, że tyle kobiet nie umrze z powodu źle wykonanej skrobanki, to czemu nie?
Jeśli kobieta decyduje się na nielegalną skrobanke, to musi się liczyć z konsekwencjami. Nie mogę się zgodzić z argumentem, że w takim razie lepiej by wprowadzić legalną skrobankę. Niechciana ciąża - to nie problem donosić, urodzić i oddać do adopcji, chyba, że ktoś jest tak wygodnicki, że lepiej usunąc niż przez 9 miesięcy pochodzić z brzuchem. To jest lepsze dla ogółu - urodzić, oddać i uszczęsliwić zarówno dziecko jak i nowych rodziców.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 11:47   #24
eyo
Zakorzenienie

ja to się zastanawiam czy to nielegalne aborcje to są przeprowadzane w kanałach czy gdzie ?

nie wierze, że ludzie którzy płaca tym lekarzom za takie skrobanki idą do jakiegoś obskurnego miejsca i tam wykonują zabieg.. lekarz mają swoje gabinety w domach na przykład, czesto o wiele lepiej wyposażone niż te szpitalne ( cóż prywatnie wiecej kasy leci niż państwowo)
ci lekarze poza tym nagle co ? uzyskują więcej kwalifikacji z racji legalności czynu czy jak ? jak to jest nelegalne to robia źle i nie potrafią a jak bedzie leglane to będą robić dobrze ?
Powikłania mogą być i przy idealnie wykonanej, zrobione w najlepszych warunakch skrobance i argumenty o jakiś brudnych zapleczach są wyssane mocno z palca.
Nikt się chował po kanałach nie będzie skoro ma przytuluny gabinet w którym nikt mu na łapy nie patrzy.

i jak już ktoś mówił - to, ze coś jest nielegalne nie jest zapewnieniem tego, że znika.
Gdyby przęstępstwa znikały z samego orzeczenia ich nielegalności to kodeks karny nie były potrzebny bo nie byłoby za co karać. Tak, przęstępstwa... i nie widze powodu rozgraniczania aborcji i innych przestepstw skoro wszystkie sa nielegalne.

co do samych przepisów to uważam, że raczej jakichś absurdalnych nie ma a probleme jest same ich egzekowanie jak np. opisane na poczatku przeszkuwanie osób bez w sumie powodu... czasem po prostu brakuje umiaru w stanowieniu tego prawa i moim zdaniem to jest najwiekszy problem

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 11:53   #25
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Jeśli kobieta decyduje się na nielegalną skrobanke, to musi się liczyć z konsekwencjami. Nie mogę się zgodzić z argumentem, że w takim razie lepiej by wprowadzić legalną skrobankę. Niechciana ciąża - to nie problem donosić, urodzić i oddać do adopcji, chyba, że ktoś jest tak wygodnicki, że lepiej usunąc niż przez 9 miesięcy pochodzić z brzuchem. To jest lepsze dla ogółu - urodzić, oddać i uszczęsliwić zarówno dziecko jak i nowych rodziców.
A gwałt?
Nie chcę robić niepotrzebnego offtopu, ale chciałam się tylko dowiedzieć, czy twoim zdaniem w takim przypadku okres ciąży i połogu dla ofiary, to też nie problem. Pytam z czystej ciekawości.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
Stary 2009-07-12, 11:55   #26
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
ja to się zastanawiam czy to nielegalne aborcje to są przeprowadzane w kanałach czy gdzie ?

nie wierze, że ludzie którzy płaca tym lekarzom za takie skrobanki idą do jakiegoś obskurnego miejsca i tam wykonują zabieg..
przeprowadzane są w prywatnych gabinetach, czy ty myślisz że ginekolodzy siedzą w kanałach pod ziemią?;p
tak są przeprowadzane źle. np kobieta bierze niedozwoloną pigułkę wczesnoporonną, wykrwawia się bo nie ma obok lekarza.

Cytat:
ci lekarze poza tym nagle co ? uzyskują więcej kwalifikacji z racji legalności czynu czy jak
No jeżeli nie widzisz różnicy... Jak się coś robi nielegalnie to się nie zważa na dobro pacjenta tylko robi się na jego odpowiedzialność. Jak coś byłoby legalne to nie w każdym przypadku. Tak płacisz, żądasz i dostajesz mimo że może to wywołać komplikacje, krwotoki czy nie wiadomo co jeszcze

Stary 2009-07-12, 12:02   #27
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
i jak już ktoś mówił - to, ze coś jest nielegalne nie jest zapewnieniem tego, że znika.
Gdyby przęstępstwa znikały z samego orzeczenia ich nielegalności to kodeks karny nie były potrzebny bo nie byłoby za co karać. Tak, przęstępstwa... i nie widze powodu rozgraniczania aborcji i innych przestepstw skoro wszystkie sa nielegalne.
Nie znika, ale przepisy służą nie tylko jako podstawa do karania, ale również jako pewien obraz przyjętych i akceptowalnych norm postępowania. Zakażemy ustawowo jakiegoś czynu - ergo jest on sprzeczny z powszechnie uznanym kanonem zachowań. Ludzie dalej będą to robić - jasne, ale nie będzie na to przyzwolenia społecznego.
Mój "ćwiczeniowiec" wyszedł z założenia, że pełna akceptacja dla aborcji (czyli nie tylko w 3 przypadkach tak jak jest teraz) może realnie wpłynąć na zwiększenie się dokonywanych zabiegów. Łączył to również ze zmianami jakie dokonują się w społeczeństwie np. seks przed ślubem nie jest tematem tabu. Łatwiej będzie dokonać aborcji bez ryzyka społecznego ostracyzmu - ot ewolucja.
Nie mogę ocenić prawdziwości tych twierdzeń, bo rzecz jasna są to tylko teoretyczne dywagacje.

Edit: podkreśliłam słowo "może", żeby nie było nieporozumień...

Edytowane przez Kira87
Czas edycji: 2009-07-12 o 12:04

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-12, 12:04   #28
rapifen
Zakorzenienie

Ilość aborcji zwiększy się bo obywatele tego chcą. Skoro tego chcą to czemu tego nie wprowadzić ?

Stary 2009-07-12, 12:08   #29
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Dopóki Polska była oficjalnie 'ateistycznym' komunistycznym państwem, skrobanki były powszechne i z opowieści starszych znajomych wiem, że nikogo to nie gorszyło. Nadeszła era kościoła i zaczęły się problemy.
No nie zgodzę sie, że w PRL aborcja nikogo nie gorszyła. Są ludzie, którzy mają poglądy niezależne od doktryny państwa czy też doktryny kościoła.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 12:09   #30
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Ilość aborcji zwiększy się bo obywatele tego chcą. Skoro tego chcą to czemu tego nie wprowadzić ?
Bo się jeszcze taki nie urodził, co by wszystkim dogodził
Póki co, kłóci się to z ogólnie (i odgórnie) przyjętymi zasadami. Może za "x" lat, to się zmieni - nic nie wiadomo.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości