![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Państwo wychowuje...
Co jest według was dobrą ustawą a co naruszaniem prywatności obywatela?
Na przykład, mandat za przechodzenie na czerwonym świetle - to waszym zdaniem bzdura czy słuszność? W większości krajów czerwone światło to po prostu ostrzeżenie dla Ciebie że nie powinieneś przechodzić i robisz to na własna odpowiedzialność. W Polsce - spory mandat, nawet jeżeli na ulicy ani jednego samochodu. Mandat za przeklinanie - słuszność? Nasz język świadczy o nas... Solarium od 18 roku życia? Lekarz od 18 roku życia? (słyszałam wiele wiarygodnych historii o lekarzu-ginekologu który nie chciał przepisać antykoncepcji dziewczynie bo przyszła bez mamy. sama w liceum mając grubo ponad 17 lat poszłam na bilans - zostałam wyrzucona z hukiem i krzykiem że bez rodzica się nie pokazywać) Mieszkańcy strefy przygranicznej, albo ci którzy mieszkają do 50 km od morza - mogą być przeszukiwani przez policje w biały dzień, nagle, z ulicy. Wśród znajomych idąc grupką piliśmy nestea z butelki. Podjechal duży radiowóz kazal się wypakować przerzucal rzeczy sprawdzal co w butelkach. (Jak poprosiliśmy o porotkul przeszukania - nagle się zmyli) ;p Co jest przesadą a co koniecznością wg was?
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Państwo wychowuje...
Moja znajoma ostatnio dostała mandat w wysokości 200 zł za przechodzenie przez ulicę na czerwonym świetle, mimo tego, że akurat nie było żadnego auta w tym czasie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Państwo musi przynajmniej sprawiać pozory bezpiecznego. Zabierzmy mandaty dla przechodniów i pójdźmy dalej -> zlikwidujmy znaki drogowe, mandaty dla kierowców, znieśmy zakaz prowadzenia pod wpływem środków odurzających - kierujesz pijany/naćpany na własne ryzyko. Niewesoło prawda?
Osoba, która przechodzi na czerwonym świetle, stwarza zagrożenie nie tylko dla siebie, ale także dla osób, które prowadzą samochód. Samochód może pojawić się nagle na drodze, a osoba, ignorująca zakaz przejścia może spowodować wypadek, w którym zginie nie tylko ona. Ginekolog z kolei MA PRAWO nie przepisać pacjentce tabletek antykoncepcyjnych, jeśli uzna ten fakt za niezgodny z jego sumieniem- wtedy trzeba szukać innego lekarza. Hormony od 18 r.ż.? Czemu nie (nie mówię tu o hormonach używanych w celach leczniczych, tylko antykoncepcyjnych). To ma sens : w wieku 18 lat człowiek jest o krok dojrzalszy niż w wieku 16 lat, ma większą świadomość chorób przenoszonych drogą płciową etc. Na temat solarium wypowiedziałam się w innym wątku, na pewno wszyscy zauważyli ![]() Przeklinanie? Nie jest miło iść ulicą i słyszeć klnących meneli, wyzywających wszystkich wokół. Po cichu w rozmowie - ok, ale nie na całe miasto. Podsumowując, niektóre ograniczenia są dobre dla obywateli i ich chronią (przykład z matką, która 8-letnie dziecko wysyła na solarium), zwłaszcza, kiedy nie potrafią samodzielnie pewnych decyzji podejmować.
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Ale ze skrajności można popaść w skrajność.
Wam przeszkadza zapach papierosa, a mi przeszkadza smród spoconych czasem bezdomnych ludzi w komunikacji miejskiej, jak to pogodzić? Cytat:
Cytat:
Wiem że ginekolog ma prawo, ale jak się na to zapatrujesz, uważasz że to ją przed czymś uchroni? Czy powinien działać tak by nie szkodzić pacjentowi i działać na jego korzyść?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE]
Cytat:
Mogę się założyć,że ginekolog stwierdziłby,że działą w świetle prawa i jego pobudki związane są z dbanie o dobro pacjenta. Przepisy prawa powinny być poddawane weryfikacji. W każdym państwie są inne- wiadomo. Mandat za przechodzenie na czerwonym świetle, gdy ulica jest pusta- uważam za pewnego rodzaju przesadę. Przykład absurdu prawa brytyjskiego: Kupowałam korektor (do papieru, biały). Pani za pytała mnie o wiek, niemalże zażadała dokumentu potwierdzającego pełnoletność. Przyczyna: tipex jest produktem podrażniającym, gdy użyje się go w nieodpowiedni sposób.
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=***luna;13212779]
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekarz - leczy Ksiądz - moralizuje Cytologia, badanie krwi, usg - badania mające na celu wybranie optymalnych tabletek by skutków ubocznych było jak najmniej. Hehe to z tipexem to nawet bym nie wpadła ![]() Cytat:
Jeśli mam być szczera nie spodziewałam się takiej wypowiedzi ![]() Ale uzasadnij jeśli możesz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=shockwaves;13212870]
Cytat:
![]() Poza tym, znając życie idąc tą drogą osoby poniżej okreslonego roku zycia nie będą mogły kupić produktów chemicznych. Za to prawo zezwala na wyrzucanie dzieciaka z domu po ukończeniu 16 roku zycia.
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Nie chcę, żeby się zrobił duży off top o aborcji, ale ok, tak w skrócie :
Aborcja w tym momencie jest nielegalna w naszym kraju, choć ciągle obecna na dużą skalę. Czy nam się podoba czy nie, pomimo zakazów i kar - ona dalej będzie istnieć. Gdyby była legalnym zabiegiem, mniej kobiet umierałoby gdzieś w podziemiach prywatnych gabinetów, sam zabieg przeprowadzany mógłby być w szpitalach. Aborcja w przypadku zagrożenia życia matki/wady genetycznej płodu/ gwałtu -> refundowana, aborcja na życzenie -> płatna. Ponadto zalegalizowanie jej nie powinno wpłynąć na zwiększenie liczby zabiegów. zresztą w czasach PRL była legalna i co - ktoś narzekał?
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
No zgadzam się, pisałam w miarę podobnie w wątku o aborcji. Jak się zamknie oczy to problem nie zniknie....
Cytat:
i to do chyba 91 roku można było ją wykonywać...
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Co innego, gdyby lekarz miał prawo odmówić jej pierwszej pomocy.. . Zgadzam się z shockwaves Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
dla mnie absurdem jest obowiązek zapinania pasów w samochodzie. Ile jest przypadków gdzie można było uratować komuś zycie gdyby nie to że miał zapięte pasy, np ratowanie z płonącego samochodu. moim zdaniem niech każdy sam decyduje czy chce zapinać pasy czy nie. Owszem na trasie tak, ale ja jadę w mieście gdzie ograniczenie jest do 50 a i tak stoję w korkach to zapięcie pasów jest głupotą. Niech każdy sam decyduje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, dzieci mozesz gorszyc czy cos ![]() Nie, mi to zwisa i powiewa, bo tylko sobie robisz krzywde. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Secundo - co to za absurd: nastolatka nie moglaby kupic tabletek, ale by mogla sobie zrobic skrobanke ![]() ![]() Cytat:
Czy to jest argument za legalizacja tych czynow ![]() Od razu tlumacze, zeby mi ktos niegramotny nie wyskoczyl: nie porownuje tych czynow do siebie, tylko argument "i tak bedzie".
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie prawo jest kompromisem pomiedzy wolnoscia jednostki a zdrowym rozsadkiem. Zawsze bedzie ktos niezadowolony, ale prawo, kodeksy chronia nas i ja (choc w niektorych wypadach niechetnie) zgadam sie na to dla dobra ogolnego. Edit: Zreszta wyjscia w sumie nie mam ![]() Edytowane przez lorelei Czas edycji: 2009-07-11 o 23:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Może wydaje ci się to przesadą, ale mi nie. Nie raz słyszałam w miejscu publicznym, gdy obywatel zamiast wdechu wstawiał słowo k*rwa - jemu to może nie przeszkadza, ale ja nie chcę być zmuszana słuchać tego np. siedząc na przystanku czekając na autobus. Niektóre rzeczy należy narzucać rodzicom, bo nie dorośli do rodzicielstwa. Cytat:
Cytat:
Edytowane przez amistad.k.m.s Czas edycji: 2009-07-11 o 23:27 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A tak serio: primo - może gorszyć, secundo - w sposób jasny określa, że nie ma przyzwolenia społecznego na takie zachowanie. Chociaż jakby wsłuchać się w sławetny wykład prof. Miodka dotyczący jakże uroczego wyrazu na "k"...ech, kto słuchał ten pewnie skojarzy, co mam na myśli. ![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Co do zapinania pasow - wg mnie nie powinno byc nakazu, jesli ktos chce sobie krzywde zrobic, to chyba sprawa tej osoby, czyz nie?
Edyta: Pedoberku, skojarzylem ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Jesli chodzi o foteliki, to powinien byc nakaz i zdaje sie jest.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja osobiscie nie pojade z osoba ktora nie zapnie pasow w moim samochodzie. Nie chce miec na sumieniu czyichs wybitych zebow czy odpukac zycia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Wyrak, jesteś facetem, nigdy nie zrozumiesz kobiety, która zajdzie w niechcianą ciążę.
Nie skupiam się tu na aspekcie 'czy aborcja jest moralna czy nie?', bo IMHO to każda babka powinna sama odpowiedzieć na pytanie. Ja sie skupiam na tym, co byłoby lepsze dla ogółu? Jeśli wprowadzenie aborcji do szpitali i wykonywanie jej przez dobrych lekarzy miałoby sprawić, że tyle kobiet nie umrze z powodu źle wykonanej skrobanki, to czemu nie? Przy okazji, gdyby była płatna, szpitale miałyby więcej pieniędzy (bo z tym jest zawsze problem w tym kraju). Bo póki co zarabiają szpitale czeskie, holenderskie lub polskie podziemie ginekologiczne. Tak jak już pisałam, ogólna liczba aborcji nie powinna wzrosnąć, a korzyści jej legalizacja wnosi spore. Dopóki Polska była oficjalnie 'ateistycznym' komunistycznym państwem, skrobanki były powszechne i z opowieści starszych znajomych wiem, że nikogo to nie gorszyło. Nadeszła era kościoła i zaczęły się problemy. Co do tabletek, nie chodziło mi o to, że będą czekać z seksem. Są inne środki. Ale znam dziewczynę, która od 15 roku życia bierze tabletki- czy 15stka jest na tyle odpowiedzialna, żeby sobie zdawać sprawę, że hormony to nie witamina C?
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
ja to się zastanawiam czy to nielegalne aborcje to są przeprowadzane w kanałach czy gdzie ?
nie wierze, że ludzie którzy płaca tym lekarzom za takie skrobanki idą do jakiegoś obskurnego miejsca i tam wykonują zabieg.. lekarz mają swoje gabinety w domach na przykład, czesto o wiele lepiej wyposażone niż te szpitalne ( cóż prywatnie wiecej kasy leci niż państwowo) ci lekarze poza tym nagle co ? uzyskują więcej kwalifikacji z racji legalności czynu czy jak ? jak to jest nelegalne to robia źle i nie potrafią a jak bedzie leglane to będą robić dobrze ? Powikłania mogą być i przy idealnie wykonanej, zrobione w najlepszych warunakch skrobance i argumenty o jakiś brudnych zapleczach są wyssane mocno z palca. Nikt się chował po kanałach nie będzie skoro ma przytuluny gabinet w którym nikt mu na łapy nie patrzy. i jak już ktoś mówił - to, ze coś jest nielegalne nie jest zapewnieniem tego, że znika. Gdyby przęstępstwa znikały z samego orzeczenia ich nielegalności to kodeks karny nie były potrzebny bo nie byłoby za co karać. Tak, przęstępstwa... i nie widze powodu rozgraniczania aborcji i innych przestepstw skoro wszystkie sa nielegalne. co do samych przepisów to uważam, że raczej jakichś absurdalnych nie ma a probleme jest same ich egzekowanie jak np. opisane na poczatku przeszkuwanie osób bez w sumie powodu... czasem po prostu brakuje umiaru w stanowieniu tego prawa i moim zdaniem to jest najwiekszy problem
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie chcę robić niepotrzebnego offtopu, ale chciałam się tylko dowiedzieć, czy twoim zdaniem w takim przypadku okres ciąży i połogu dla ofiary, to też nie problem. Pytam z czystej ciekawości.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak są przeprowadzane źle. np kobieta bierze niedozwoloną pigułkę wczesnoporonną, wykrwawia się bo nie ma obok lekarza. Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mój "ćwiczeniowiec" wyszedł z założenia, że pełna akceptacja dla aborcji (czyli nie tylko w 3 przypadkach tak jak jest teraz) może realnie wpłynąć na zwiększenie się dokonywanych zabiegów. Łączył to również ze zmianami jakie dokonują się w społeczeństwie np. seks przed ślubem nie jest tematem tabu. Łatwiej będzie dokonać aborcji bez ryzyka społecznego ostracyzmu - ot ewolucja. Nie mogę ocenić prawdziwości tych twierdzeń, bo rzecz jasna są to tylko teoretyczne dywagacje. ![]() Edit: podkreśliłam słowo "może", żeby nie było nieporozumień... ![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan Edytowane przez Kira87 Czas edycji: 2009-07-12 o 12:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ilość aborcji zwiększy się bo obywatele tego chcą. Skoro tego chcą to czemu tego nie wprowadzić ?
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
No nie zgodzę sie, że w PRL aborcja nikogo nie gorszyła. Są ludzie, którzy mają poglądy niezależne od doktryny państwa czy też doktryny kościoła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Póki co, kłóci się to z ogólnie (i odgórnie) przyjętymi zasadami. Może za "x" lat, to się zmieni - nic nie wiadomo. ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:11.