Wracam do Polski - jak sie za to zabrac? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-02, 18:33   #1
foxy123
Zakorzenienie

Wracam do Polski - jak sie za to zabrac?

Witam!

To moj ostatni rok w Irlandii W przyszle wakacje wracam po prawie 5ciu latach na stale, do PL.

Problem polega na tym,ze juz teraz rozkminiam jak ja sie stad zabiore Przez te wszystkie lata uzbieralo sie 'cale mieszkanie' wiec chcialabym poznac mozliwosci zabrania tego ze soba. Czy mam wynajac DHL czy jakas inna firme? Jakie sa tego koszta? Czy to sie oplaca czy lepiej samemu przyjechac z pl autem i sie zabrac?

Kolejna sprawa- jak wygladaja sprawy urzedowe? Co musze zrobic? Czy nalezy sie zwrot podatku i prsi? Jak dlugo sie na to czeka?

Jejuu, pomozcie, jak zorganizowac czas aby wszystko ladnie za soba pozamykac?

Pozdrawiam
Stary 2009-10-02, 18:55   #2
evullka
Rozeznanie

Dot.: Wracam do Polski - jak sie za to zabrac?

Jest wiele firm, ktore zajmuja sie przeprowadzkami, wiec ja bym chyba takiej szukala..
Na pewno trzeba pozalatwiac wszystkie sprawy "urzedowe" zeby Ci zadne dlugi nie rosly.. Lepiej wszystko zostawic jak nalezy, bo znam osoby, ktore tez zamierzaly wrocic do Polski na stale, a po paru miesiacach wrocily tu z powrotem
Pozdrawiam
evullka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-02, 19:04   #3
foxy123
Zakorzenienie

Tak, wiem o istnieniu takowych firm, chcialabym jednak poznac kogos kto z ktorejs korzystal i moglby mi powiedziec jak to wygladalo/ jaki koszt itd

Co do spraw urzedowych to rowniez chce byc ze wszystkim na czysto, ale TU rowniez potrzebuje pomocy- co musze zrobic, jakie i gdzie papiery zlozyc? Czuje,ze to bedzie masakra...

A co do powrotu do IE- mam nadzieje,ze nie bede do tego zmuszona W PL otwieram biznes, wracam tez do nauki.. takze nie chce tutaj wracac
Stary 2009-10-02, 19:11   #4
evullka
Rozeznanie

Dokladnie lepiej niech sie wypowie ktos kto ma powrot juz za soba
Ja moge tylko zyczyc powodzenia z przeprowadzka, nauka i rozkrecaniem wlasnego biznesu
evullka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-02, 19:15   #5
foxy123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evullka Pokaż wiadomość
Dokladnie lepiej niech sie wypowie ktos kto ma powrot juz za soba
Ja moge tylko zyczyc powodzenia z przeprowadzka, nauka i rozkrecaniem wlasnego biznesu
nie dziekuje w razie czego

To czekam na osoby,ktore wyprowadzke maja za soba i mialy by ochote sie wypowiedziec
Stary 2009-10-03, 09:43   #6
8mmadziaa8
Raczkowanie

GG do 8mmadziaa8

Hejka, my w grudniu wrocilismy z anglii, łatwo nie było, praktycznie drugi dom do przywiezienia, wszystko tam mielismy, glupie garnki, sterta ubran, lozko, zmywarka itp. Kupilismy busa w uk i w nim wszystko przyjechalo, po przyjezdzie bus sprzedany, podroz sie zwrocila i jeszcze zostalo Nie wiem jak w irlandii z papierkowymi sprawami, ja bylam tutaj na macierzynskim takze niedawno telefonicznie wszystkie urzedy zalatwialam, chyba najwazniejsza kwestia to zmiana adresu na taki gdzie mieszka ktos znajomy i przez jakis czas tam napewno bedzie, masa listow dlugo do nas przychodzila, czesto waznych. Latwo nie bylo, ja dwa miesiace wczesniej zaczelam wszystko pakowac, ale najgorsze Cie chyba czeka po powrocie bo z dwoch domow bedziesz musiala zrobic jeden, w naszym malym mieszkaniu bardzo dlugo jeden pokoj az po sufit byl wszystkim zastawiony

http://www.suwaczek.pl/cache/52360acda8.png

[vichy]369174[/vichy]
8mmadziaa8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-03, 17:41   #7
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

1.Spisz sobie na kartce jakie umowy musisz zerwac ( telefon, internet, komórki itp) Poszukaj w necie informacji jak mozna te umowy zerwac (mailem? pisemnie? telefonicznie?)
2. Spytaj landlorda o to, kiedy masz mu wreczyc pismo z wypowiedzeniem najmu i przy okazji spytaj o depozyt
3. Rozejrzyj sie po mieszkaniu i zrob sobie liste rzeczy ktore:
a. musisz zabrac do Polski
b. nie zabierasz, ale bedziesz probowala sprzedac
c. nie zabierasz i je oddasz lub wyrzucisz
Postaraj sie poszukac klientow na to, co chcesz sprzedac, porozwieszaj ogloszenia w okolicy lub wystaw te rzeczy na ebay
4. Poszukaj w necie firm zajmujacych sie przeprowadzkami lub firm kurierskich i porownaj ich oferte. Nie polecam DHL bo ma kosmiczne ceny!
5. Wejdz na strone skarbowki i tam sie dowiesz co ze zwrotem podatku, nie znam sie na przepisach irlandzkich wiec nie powiem nic wiecej na ten temat

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 22:28   #8
atomufka
Zakorzenienie

Witam.chętnie dołacze do wątku.Tak samo jak Ty wracam do Polski na wiosnę po 5 latach pobytu w Irlandii Aktualnie zbieram informacje na temat powrotu wiec na pewno się podzielę.

szafa

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post32329502

atomufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-07, 18:07   #9
henieczka
Rozeznanie

Zazdroszcze!! Ja jeszcze musze trzy lata tkwic w Anglii, ale nie mozemy sie doczekac i lubimy sobie pogadac z TZ jak to wszystko przetransportowac, pozalatwiac..daj znac jak pojdzie u Ciebie to potem skorzystamy z doswiadczenia

henieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 03:36   #10
foxy123
Zakorzenienie

Jeju, czytam codziennie rozne fora i nikt nigdzie nie potrafi mi w konkretny sposob pomoc Jedni zabieraja skladki PRSI, inni pisza,ze nie warto bo cos tam nam wtedy w Polsce przepada

Narazie jestem w kropce, wciaz nie wiem jaka firme wynajac do transportu, bo tez sie nasluchalam o roznych kradziezach itp

Totalna lipa, nie wiem jak ja sobie mam poradzica najgorsze to wlasnie sa te sprawy urzedowy m.in transfer kuronia do PL to bedzie istny sajgon,cos czuje
Stary 2009-10-08, 20:27   #11
atomufka
Zakorzenienie

w jakim miescie w Irlandii mieszkasz?

szafa

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post32329502

atomufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 23:48   #12
ferguusson
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez foxy123 Pokaż wiadomość
Jeju, czytam codziennie rozne fora i nikt nigdzie nie potrafi mi w konkretny sposob pomoc Jedni zabieraja skladki PRSI, inni pisza,ze nie warto bo cos tam nam wtedy w Polsce przepada

Narazie jestem w kropce, wciaz nie wiem jaka firme wynajac do transportu, bo tez sie nasluchalam o roznych kradziezach itp

Totalna lipa, nie wiem jak ja sobie mam poradzica najgorsze to wlasnie sa te sprawy urzedowy m.in transfer kuronia do PL to bedzie istny sajgon,cos czuje
Jesli zabierzesz składki PRSI to nie będa sie one wliczac do emerytury.Nie wiem czy w calosci-ale wybor jest chyba i tak prosty.
Dziewczyno, przeciez nie jestes z tym sama. Popros o pomoc rodzicow, faceta albo przyjaciol. Nie bedziesz sie przeciez pakowac sama i nosic tego.
Co do rad jak wiele rzeczy zorganizowac-wizazanki juz udzielily trafnych rad.

MAC

exchange
ferguusson jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości