Świadek Jehowy, a rodzice - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-12, 06:45   #1
taania
Przyczajenie

Świadek Jehowy, a rodzice

Witam, założyłam ten wątek bo potrzebuje porady.

Otóż jestem w związku z moim TŻ 5 lat, on jest świadkiem jehowy (nie jest ochrzczony), ja katoliczką. Obydwoje mamy po 25 lat, od ponad roku mieszkamy razem. Ostatnio dużo myślimy o ślubie , jednak tu pojawia się problem gdyż jak pamiętam na początku związku moi rodzice powiedzieli że ślub musi być w kościele , nam wystarczy sam cywilny. Obydwoje chcemy bardzo tego ślubu, jednak właśnie nie wiemy jak rozwiązać tą kwestie z moimi rodzicami, bo ze strony jego rodziny nie będzie żadnym problemem ślub z katoliczkom. Bardzo bym prosiła was o poradę.
taania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 07:09   #2
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Dot.: Świadek Jehowy, a rodzice

Chyba sami powinniscie decydowac gdzie slub, a nie rodzice.

Edytowane przez Gwiazdeczka1978
Czas edycji: 2009-07-12 o 10:57
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 07:44   #3
Douceur
Raczkowanie

To Twój ślub a nie rodziców Po za tym masz prawo do szczęścia, ostatnie słowo w tej sprawie też należy do Ciebie, i TŻa oczywiście A rodzice pewnie pogadają a potem przestaną, nie znam ich, ale byliby bardzo dziwni, gdyby się czepiali do nie wiadomo kiedy
Douceur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 08:13   #4
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Jeśli myślicie o ślubie, powinniście być odpowiedzialni. Więc zamiast zastanawiac się JAK to powiedziec rodzicom, po prostu ich o tym informujecie.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 08:14   #5
Madzia_123
Raczkowanie

GG do Madzia_123

Jesteście dorośli i to do Was należy decyzja, jaki weźmiecie ślub.
Madzia_123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 09:04   #6
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość
Chyba samo powinniscie decydowac gdzie slub, a nie rodzice.

przeciez jestescie dorosli. nie musicie pytac rodzicow o zgode.
karolynka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 09:05   #7
Lady in Blue
Zakorzenienie

Po prostu stanowczo oznajmiacie, że ślub cywilny tylko będzie i zdania nie zmienicie. Bo rozumiem, że koszty z tym związane sami regulujecie a nie rodzice.
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-12, 09:41   #8
Asienka187
Zakorzenienie

Pionformujcie ich i tyle. Przecież to Wasz ślub.

Jest jeszcze jedno wyjście. Jednostronny ślub w kościele. Musicie się tylko zdeklarować, że dzieci zostaną wychowane w wierze katolickiej.
Stary 2009-07-12, 09:46   #9
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asienka187 Pokaż wiadomość
Pionformujcie ich i tyle. Przecież to Wasz ślub.

Jest jeszcze jedno wyjście. Jednostronny ślub w kościele. Musicie się tylko zdeklarować, że dzieci zostaną wychowane w wierze katolickiej.
Mnie zastanawia jak wygląda taki ślub Ta druga osoba innego wyznania itp stoi i nic nie mówi czy jak?
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 09:49   #10
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Mnie zastanawia jak wygląda taki ślub Ta druga osoba innego wyznania itp stoi i nic nie mówi czy jak?
Mówi, ale bez wzmianek o Bogu, tak jakby brała ślub cywilny.
Stary 2009-07-12, 10:35   #11
201803290936
Konto usunięte

W Polsce to jest właśnie powalone, że się mówi "wzięli TYLKO cywilny" - przecież ślub to ślub, co za różnica jaki, gdzie. Ważne z kim. Sami decydujecie - ślub cywilny jest tak samo ważny i wystarczający, jak ślub w jakimś kościele.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-12, 11:02   #12
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
W Polsce to jest właśnie powalone, że się mówi "wzięli TYLKO cywilny" - przecież ślub to ślub, co za różnica jaki, gdzie. Ważne z kim. Sami decydujecie - ślub cywilny jest tak samo ważny i wystarczający, jak ślub w jakimś kościele.

Nie wiem co w tym powalonego, jest cywilny, kościelny który w świetle prawa się nie liczy i ślub konkordatowy (jednocześnie ceremonia religijna oraz akt prawny). A że większość ludzi nas otaczający to katolicy - tak się mówi

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 11:04   #13
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Nie wiem co w tym powalonego, jest cywilny, kościelny który w świetle prawa się nie liczy i ślub konkordatowy (jednocześnie ceremonia religijna oraz akt prawny). A że większość ludzi nas otaczający to katolicy - tak się mówi
Ech, żeby jeszcze ci katolicy, którzy tak się oburzają jak para bierze tylko ślub cywilny, wyznawali również inne zasady katolicyzmu, jak miłość i szacunek dla bliźniego i nieobsmarowywanie innych plotkami...

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 11:09   #14
confused
Zadomowienie

jak to możliwe, żeby twój chłopak mieszkał z tobą przed ślubem? :O Przecież u Świadków Jehowy to równoznaczne z wykluczeniem ze wspólnoty...
confused jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 11:11   #15
Miviki666
Zadomowienie

To jest wasze zycie i to wy decydujecie czy ma to być ślub cywilny czy koscielny a nie rodzice.To nie jest ich sprawa.
Stary 2009-07-12, 11:15   #16
dzustam
Zakorzenienie

Zaproście ich na ślub, który sami zorganizujecie.

Zdaje się, że sama ceremonia, przysięga, podpisanie dokumentów dotyczy tylko dwóch osób

W reszcie spraw rodzice mogą jak najbardziej pomóc.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 11:26   #17
taania
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez confused Pokaż wiadomość
jak to możliwe, żeby twój chłopak mieszkał z tobą przed ślubem? :O Przecież u Świadków Jehowy to równoznaczne z wykluczeniem ze wspólnoty...

Mieszkamy razem bo tak chcieliśmy zarówno on jak i ja. Przecież nikt nas nie śledzi, po za tym mój TŻ nie jest aż tak religijny jak by mogło się wydawać.

Dziękuję wam za odpowiedzi
Stary 2009-07-12, 11:34   #18
eyo
Zakorzenienie

ja coś czuje, że z Twojego TZ taki swiadek jak z ciebie katoliczka - bo generalnie jak ktoś wspomniał mieszkacie razem juz, ślubu w kościele sama też nie chcesz przecież

widać, że żadnego z was kompletnie ta cała wiara nie iteresuje więc wydaje mi się że to wystarczająco dobry powód do nie brania ślubu - skoro oboje macie tam byc tylko dla uciechy Twoich rodziców jednocześnie grzesząc przeciw ich religii.. to tak jakby oni sami się o ten grzech prosili.

Cóż, dorośli jesteście, wybeiracie sami.. a rodziców rola w tym żeby zrozumieć wasze podejście do religi i całej tej otoczki. Zmusić was nie zmuszą więc polecam po prostu powiedzenie, że szanujecie religie jako taka i dlatego nie chcecie świadczyć w kościele przeciw niej skoro oboje tego nie chcecie.

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 11:38   #19
kybele
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez confused Pokaż wiadomość
przecież powiedziała ze nie jest on ochrzczony wiec nie ma problemu bo formalnie nie jest swiadkiem jehowy.

weźcie cywilny i nie patrzcie na nikogo. dziecmi nie jestescie.

edit - chyba ze chodziło jej ze nie jest ochrzczony jako katolik.. ale ja zrozumiałam ze jako swiadek .

Edytowane przez kybele
Czas edycji: 2009-07-12 o 11:40
kybele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-12, 13:50   #20
25malinka10
Raczkowanie

ja to bym na Twoim miejscu autorko postu nie zaprzatała głowy problemem jaki ślub, bo to wasz slub nie rodziców to oczywiste, natomiast pomyslała bym przyszłościowo i zastanowiła sie w jakiej wierze kochana wychowacie Wasze dzieci.
Nie mam nic przeciwko ludzia którzy sie wiąża ze soba bedąc innego wyznania, ja osobiście jednak patrzyła bym na to bardziej zyciowo, bo te róznice mogą ciagnąć za soba wiele problemów i aby ich uniknąć najlepiej kiedy jeden z małzonków przechodzi na wiare innego, w innym wypadku współczuje dziecią....

Edytowane przez 25malinka10
Czas edycji: 2009-07-12 o 13:52
25malinka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 13:56   #21
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taania Pokaż wiadomość

Otóż jestem w związku z moim TŻ 5 lat, on jest świadkiem jehowy (nie jest ochrzczony), ja katoliczką. Obydwoje mamy po 25 lat, od ponad roku mieszkamy razem. Ostatnio dużo myślimy o ślubie , jednak tu pojawia się problem gdyż jak pamiętam na początku związku moi rodzice powiedzieli że ślub musi być w kościele , nam wystarczy sam cywilny. Obydwoje chcemy bardzo tego ślubu, jednak właśnie nie wiemy jak rozwiązać tą kwestie z moimi rodzicami, bo ze strony jego rodziny nie będzie żadnym problemem ślub z katoliczkom. Bardzo bym prosiła was o poradę.
Cytat:
Mieszkamy razem bo tak chcieliśmy zarówno on jak i ja. Przecież nikt nas nie śledzi, po za tym mój TŻ nie jest aż tak religijny jak by mogło się wydawać.

Dziękuję wam za odpowiedzi
Weźcie ślub cywilny, tak jak sami chcecie. Rodzicom nic do tego, bo równie dobrze jego mogliby sobie zażyczyć ceremonii w obrządku SJ. To wasze życie i wasza sprawa.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 14:57   #22
taania
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez 25malinka10 Pokaż wiadomość
ja to bym na Twoim miejscu autorko postu nie zaprzatała głowy problemem jaki ślub, bo to wasz slub nie rodziców to oczywiste, natomiast pomyslała bym przyszłościowo i zastanowiła sie w jakiej wierze kochana wychowacie Wasze dzieci.
Nie mam nic przeciwko ludzia którzy sie wiąża ze soba bedąc innego wyznania, ja osobiście jednak patrzyła bym na to bardziej zyciowo, bo te róznice mogą ciagnąć za soba wiele problemów i aby ich uniknąć najlepiej kiedy jeden z małzonków przechodzi na wiare innego, w innym wypadku współczuje dziecią....

Nasze dziecko/dzieci zostaną wychowane w mojej wierze, to od dawna było ustalone.
Stary 2009-07-12, 15:12   #23
Madam Coco
Rozeznanie

Nasza wiara katolicka z wiarą Świadków Jechowy ma wiele, naprawdę wiele wspólnego. Jest kilka różnic, ale są spowodowane one tym, że Świadkowie Jechowy trzymają się ściśle ograniczeń dokładnie napisanych w Biblii, zaś katolicy mają już swoją tradycję, która niekoniecznie ma coś wspólnego z Biblią. Myślę, że jeżeli dwojga ludzi łączy prawdziwa, mocna miłość - to tak naprawdę religia nie ma znaczenia, tak samo jak miejsce zawarcia aktu małżeńskiego. Rodzice autorki wątku powinni to zrozumieć i uszanować, poza tym jak już wiele z Wizażanek się wypowiadało - to wasz ślub i wasze życie. Rodzice nie będą przecież podejmować decyzji w waszym wspólnym, przyszłym życiu za was. A obrażanie czy fochy z ich strony za takie rzeczy są po prostu głupie i bezsensowne. Wymarzyli sobie cudowny ślub dla swojej córki - ale nie wyszło, bo miłość nie wybiera. Powinni więc się z tym pogodzić i z czasem pewnie się pogodzą. Życzę Wam powodzenia i szczęścia

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-12, 17:50   #24
LadyAnne
Raczkowanie

Cytat:

Jestes z czlowiekiem od 5 lat i tak malo wiesz o jego wyznaniu? Skoro nie jest ochrzczony to znaczy, ze nie jest Swiadkiem, moze jedynie chodzi w celu wglebienia sie w ta religie?

Poza tym - jezeli Ty zastanawiasz sie co powiedza rodzice na temat slubu to znaczy ze nie doroslas do malzenstwa.Bo ta decyzja nalezy do dwoja ludzi a nie do ich rodzicow.Jezeli wam wystarczy cywilny, to w czym problem? Chcesz zadowolic mame i tate? Za przeproszeniem - to nie jest ich dzien tylko wasz i to wy decydujecie co i jak.

Moja rada - robcie tak jak wam odpowiada, a nie komu innemu.
LadyAnne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 20:53   #25
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
slub cywilny jest wazniejszy bo jest zawierany w swietle prawa i daje np. prawa dziedziczenia.

slub koscielny jest zawierany przed kims kto byc moze nie istnieje i kiedys zawierano slub koscielny a potem takze cywilny wdg. którego para była rodziną.
obbecnie slub koscielny -ksiadz jest zobowiazany do powiadomienie USC.

co do problemu,jestescie dorosli ,zyjecie za swoje ?na swoim ? to nie widze problemu aby nie podjąc osobistej,odpowiedzialnej decyzji i zrobic tak jak chcecie.

jak dlugo bedzie zyj jak chcą rodzice?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 21:44   #26
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Nasze dziecko/dzieci zostaną wychowane w mojej wierze, to od dawna było ustalone.
a powiedz jeszcze jedno
jak to jest dokładne z Twoim podejściem do tego ślubu ( Twoim nie waszym czyli twoim i tz). Ty chciałabyś tego ślubu, TZ ma coś przeciwko - jak to jest ?

ja w zadnym wypadku nie chce was do niczego przekonywać ale skoro dzieci mają zostać wychowane na katolików, ty jesteś katoliczką a TZ uważa że jego dzieci mają być katolikami.... to skąd tak naprawde ta niechęc do ślubu w kościele ? Bo niby resztę życia ( dzieci) chcecie z tym kościołem związac więc czemu i tego nie ? Poza tym dzieciom na pewno będzie "łatwiej" mają rodziców ustosunkowanych do kościoła w tej kwestii niż nie bo wiadomo różne kwiatki wianki sie zdarzają w Polsce w takich wypadkach.

Jeżeli tego z pewnością nie checie to oczywiście zrobicie jak chcecie.. ale po prostu skoro i tak chcecie się z tym jakoś związać to może jednak jeszcze warto to przemyślec i to nie ze względu na rodziców a na was samych.

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 03:35   #27
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

Co tu prosic? Bierzecie jaki slub chcecie, albo taki, zeby dogodzic rodzicom. Chyba nikt nie bedzie bral slubu, by dogodzic rodzicom?

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
ja coś czuje, że z Twojego TZ taki swiadek jak z ciebie katoliczka - bo generalnie jak ktoś wspomniał mieszkacie razem juz, ślubu w kościele sama też nie chcesz przecież

widać, że żadnego z was kompletnie ta cała wiara nie iteresuje więc wydaje mi się że to wystarczająco dobry powód do nie brania ślubu - skoro oboje macie tam byc tylko dla uciechy Twoich rodziców jednocześnie grzesząc przeciw ich religii.. to tak jakby oni sami się o ten grzech prosili.

Cóż, dorośli jesteście, wybeiracie sami.. a rodziców rola w tym żeby zrozumieć wasze podejście do religi i całej tej otoczki. Zmusić was nie zmuszą więc polecam po prostu powiedzenie, że szanujecie religie jako taka i dlatego nie chcecie świadczyć w kościele przeciw niej skoro oboje tego nie chcecie.
Celnie ujete.

Cytat:
Napisane przez Madam Coco Pokaż wiadomość
Nasza wiara katolicka z wiarą Świadków Jechowy ma wiele,
Jaka wasza wiara katolicka? Polskokatolicka? Jaka inna? Bo na pewno nie rzymskokatolicka. Zacznijmy od tego, ze KK nie uznaje SJ za wiare, tylko za sekte.

Cytat:
naprawdę wiele wspólnego.
Katolicy sa Chrzescijanami, uznaja objawiona w Biblii boskosc Jezusa, SJ tego nie uznaja. To nie jest wyznanie Chrzescijanskie, to ogromna roznica.

Cytat:
Jest kilka różnic, ale są spowodowane one tym, że Świadkowie Jechowy trzymają się ściśle ograniczeń dokładnie napisanych w Biblii, zaś katolicy mają już swoją tradycję, która niekoniecznie ma coś wspólnego z Biblią.
SJ nie trzymaja sie Biblii, tylko wybieraja co im wygodne, na czele z nieuznawaniem Jezusa za Boga. Byl kiedys temat o tym, jakas SJ sie platala, ze Jezus to prorok, blogoslawiony, aniol, bog, bog, ale taki mniejszy od Boga (ciekawe jak, skoro Bog jest jeden?) itd.

Druga sprawa: ksiazka opisana jako "SJ tlumaczenie Biblii", rozni sie znaczaco w zawartosci merytorycznej od Biblii.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 06:30   #28
agamemnonn
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LadyAnne Pokaż wiadomość
Poza tym - jezeli Ty zastanawiasz sie co powiedza rodzice na temat slubu to znaczy ze nie doroslas do malzenstwa.Bo ta decyzja nalezy do dwoja ludzi a nie do ich rodzicow.
Nie zgodze sie z tym. Jesli to rodzice mieliby "fundować" tą przyjemnośc to jak najbardziej liczy sie ich zdanie, przynajmniej w jakims stopniu.
agamemnonn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 10:35   #29
oh Mandy
Zakorzenienie

W mojej rodzinie też mam świadków Jehowy. W każdym razie moja kuzynka tego wyznania, wbrew woli matki, przystąpiła do chrztu, do komunii świętej i bierzmowania, bowiem chce wziąć ślub kościelny ze swoim chłopakiem. Rozumiem, że Twój chłopak nie bierze takiej opcji pod uwagę, więc zdecydujcie się na ślub cywilny. A w jakiej wierze wychowacie później swoje dziecko?

Edit: Doczytałam, że dzieci będą katolikami.
Więc czy nie łatwiej byłoby, gdybyście oboje byli tego samego wyznania?

Edytowane przez oh Mandy
Czas edycji: 2009-07-13 o 10:39
oh Mandy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 12:54   #30
LadyAnne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Co tu prosic? Bierzecie jaki slub chcecie, albo taki, zeby dogodzic rodzicom. Chyba nikt nie bedzie bral slubu, by dogodzic rodzicom?

Celnie ujete.

Jaka wasza wiara katolicka? Polskokatolicka? Jaka inna? Bo na pewno nie rzymskokatolicka. Zacznijmy od tego, ze KK nie uznaje SJ za wiare, tylko za sekte.

Katolicy sa Chrzescijanami, uznaja objawiona w Biblii boskosc Jezusa, SJ tego nie uznaja. To nie jest wyznanie Chrzescijanskie, to ogromna roznica.

SJ nie trzymaja sie Biblii, tylko wybieraja co im wygodne, na czele z nieuznawaniem Jezusa za Boga. Byl kiedys temat o tym, jakas SJ sie platala, ze Jezus to prorok, blogoslawiony, aniol, bog, bog, ale taki mniejszy od Boga (ciekawe jak, skoro Bog jest jeden?) itd.

Druga sprawa: ksiazka opisana jako "SJ tlumaczenie Biblii", rozni sie znaczaco w zawartosci merytorycznej od Biblii.
Trzymaja sie Biblii a nie uznaja tradycji.

Cytat:
Napisane przez agamemnonn Pokaż wiadomość
Nie zgodze sie z tym. Jesli to rodzice mieliby "fundować" tą przyjemnośc to jak najbardziej liczy sie ich zdanie, przynajmniej w jakims stopniu.
A ja uwazam ze jezeli autorka watku powinna najpierw uniezaleznic sie od rodzicow, zarobic na wlasny slub i nie pytac nikogo innego o zdanie.Tylko ona i TZ decyduja o slubie.
LadyAnne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości