![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Świadek Jehowy, a rodzice
Witam, założyłam ten wątek bo potrzebuje porady.
Otóż jestem w związku z moim TŻ 5 lat, on jest świadkiem jehowy (nie jest ochrzczony), ja katoliczką. Obydwoje mamy po 25 lat, od ponad roku mieszkamy razem. Ostatnio dużo myślimy o ślubie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadek Jehowy, a rodzice
Chyba sami powinniscie decydowac gdzie slub, a nie rodzice.
Edytowane przez Gwiazdeczka1978 Czas edycji: 2009-07-12 o 10:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
To Twój ślub a nie rodziców
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jeśli myślicie o ślubie, powinniście być odpowiedzialni. Więc zamiast zastanawiac się JAK to powiedziec rodzicom, po prostu ich o tym informujecie.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jesteście dorośli i to do Was należy decyzja, jaki weźmiecie ślub.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Po prostu stanowczo oznajmiacie, że ślub cywilny tylko będzie i zdania nie zmienicie. Bo rozumiem, że koszty z tym związane sami regulujecie a nie rodzice.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Pionformujcie ich i tyle. Przecież to Wasz ślub.
Jest jeszcze jedno wyjście. Jednostronny ślub w kościele. Musicie się tylko zdeklarować, że dzieci zostaną wychowane w wierze katolickiej.
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Mówi, ale bez wzmianek o Bogu, tak jakby brała ślub cywilny.
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
W Polsce to jest właśnie powalone, że się mówi "wzięli TYLKO cywilny" - przecież ślub to ślub, co za różnica jaki, gdzie. Ważne z kim. Sami decydujecie - ślub cywilny jest tak samo ważny i wystarczający, jak ślub w jakimś kościele.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem co w tym powalonego, jest cywilny, kościelny który w świetle prawa się nie liczy i ślub konkordatowy (jednocześnie ceremonia religijna oraz akt prawny). A że większość ludzi nas otaczający to katolicy - tak się mówi ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
jak to możliwe, żeby twój chłopak mieszkał z tobą przed ślubem? :O Przecież u Świadków Jehowy to równoznaczne z wykluczeniem ze wspólnoty...
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
To jest wasze zycie i to wy decydujecie czy ma to być ślub cywilny czy koscielny a nie rodzice.To nie jest ich sprawa.
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Zaproście ich na ślub, który sami zorganizujecie.
Zdaje się, że sama ceremonia, przysięga, podpisanie dokumentów dotyczy tylko dwóch osób ![]() W reszcie spraw rodzice mogą jak najbardziej pomóc.
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mieszkamy razem bo tak chcieliśmy zarówno on jak i ja. Przecież nikt nas nie śledzi, po za tym mój TŻ nie jest aż tak religijny jak by mogło się wydawać. Dziękuję wam za odpowiedzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ja coś czuje, że z Twojego TZ taki swiadek jak z ciebie katoliczka - bo generalnie jak ktoś wspomniał mieszkacie razem juz, ślubu w kościele sama też nie chcesz przecież
widać, że żadnego z was kompletnie ta cała wiara nie iteresuje więc wydaje mi się że to wystarczająco dobry powód do nie brania ślubu - skoro oboje macie tam byc tylko dla uciechy Twoich rodziców jednocześnie grzesząc przeciw ich religii.. to tak jakby oni sami się o ten grzech prosili. Cóż, dorośli jesteście, wybeiracie sami.. a rodziców rola w tym żeby zrozumieć wasze podejście do religi i całej tej otoczki. Zmusić was nie zmuszą więc polecam po prostu powiedzenie, że szanujecie religie jako taka i dlatego nie chcecie świadczyć w kościele przeciw niej skoro oboje tego nie chcecie.
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
weźcie cywilny i nie patrzcie na nikogo. dziecmi nie jestescie. edit - chyba ze chodziło jej ze nie jest ochrzczony jako katolik.. ale ja zrozumiałam ze jako swiadek . Edytowane przez kybele Czas edycji: 2009-07-12 o 11:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
ja to bym na Twoim miejscu autorko postu nie zaprzatała głowy problemem jaki ślub, bo to wasz slub nie rodziców to oczywiste, natomiast pomyslała bym przyszłościowo i zastanowiła sie w jakiej wierze kochana wychowacie Wasze dzieci.
Nie mam nic przeciwko ludzia którzy sie wiąża ze soba bedąc innego wyznania, ja osobiście jednak patrzyła bym na to bardziej zyciowo, bo te róznice mogą ciagnąć za soba wiele problemów i aby ich uniknąć najlepiej kiedy jeden z małzonków przechodzi na wiare innego, w innym wypadku współczuje dziecią.... Edytowane przez 25malinka10 Czas edycji: 2009-07-12 o 13:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#22 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Nasze dziecko/dzieci zostaną wychowane w mojej wierze, to od dawna było ustalone. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Nasza wiara katolicka z wiarą Świadków Jechowy ma wiele, naprawdę wiele wspólnego. Jest kilka różnic, ale są spowodowane one tym, że Świadkowie Jechowy trzymają się ściśle ograniczeń dokładnie napisanych w Biblii, zaś katolicy mają już swoją tradycję, która niekoniecznie ma coś wspólnego z Biblią. Myślę, że jeżeli dwojga ludzi łączy prawdziwa, mocna miłość - to tak naprawdę religia nie ma znaczenia, tak samo jak miejsce zawarcia aktu małżeńskiego. Rodzice autorki wątku powinni to zrozumieć i uszanować, poza tym jak już wiele z Wizażanek się wypowiadało - to wasz ślub i wasze życie. Rodzice nie będą przecież podejmować decyzji w waszym wspólnym, przyszłym życiu za was. A obrażanie czy fochy z ich strony za takie rzeczy są po prostu głupie i bezsensowne. Wymarzyli sobie cudowny ślub dla swojej córki - ale nie wyszło, bo miłość nie wybiera. Powinni więc się z tym pogodzić i z czasem pewnie się pogodzą. Życzę Wam powodzenia i szczęścia
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym - jezeli Ty zastanawiasz sie co powiedza rodzice na temat slubu to znaczy ze nie doroslas do malzenstwa.Bo ta decyzja nalezy do dwoja ludzi a nie do ich rodzicow.Jezeli wam wystarczy cywilny, to w czym problem? Chcesz zadowolic mame i tate? Za przeproszeniem - to nie jest ich dzien tylko wasz i to wy decydujecie co i jak. Moja rada - robcie tak jak wam odpowiada, a nie komu innemu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
slub koscielny jest zawierany przed kims kto byc moze nie istnieje i kiedys zawierano slub koscielny a potem takze cywilny wdg. którego para była rodziną. obbecnie slub koscielny -ksiadz jest zobowiazany do powiadomienie USC. co do problemu,jestescie dorosli ,zyjecie za swoje ?na swoim ? to nie widze problemu aby nie podjąc osobistej,odpowiedzialnej decyzji i zrobic tak jak chcecie. jak dlugo bedzie zyj jak chcą rodzice? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak to jest dokładne z Twoim podejściem do tego ślubu ( Twoim nie waszym czyli twoim i tz). Ty chciałabyś tego ślubu, TZ ma coś przeciwko - jak to jest ? ja w zadnym wypadku nie chce was do niczego przekonywać ale skoro dzieci mają zostać wychowane na katolików, ty jesteś katoliczką a TZ uważa że jego dzieci mają być katolikami.... to skąd tak naprawde ta niechęc do ślubu w kościele ? Bo niby resztę życia ( dzieci) chcecie z tym kościołem związac więc czemu i tego nie ? Poza tym dzieciom na pewno będzie "łatwiej" mają rodziców ustosunkowanych do kościoła w tej kwestii niż nie bo wiadomo różne kwiatki wianki sie zdarzają w Polsce w takich wypadkach. Jeżeli tego z pewnością nie checie to oczywiście zrobicie jak chcecie.. ale po prostu skoro i tak chcecie się z tym jakoś związać to może jednak jeszcze warto to przemyślec i to nie ze względu na rodziców a na was samych.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Katolicy sa Chrzescijanami, uznaja objawiona w Biblii boskosc Jezusa, SJ tego nie uznaja. To nie jest wyznanie Chrzescijanskie, to ogromna roznica. Cytat:
Druga sprawa: ksiazka opisana jako "SJ tlumaczenie Biblii", rozni sie znaczaco w zawartosci merytorycznej od Biblii.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Nie zgodze sie z tym. Jesli to rodzice mieliby "fundować" tą przyjemnośc to jak najbardziej liczy sie ich zdanie, przynajmniej w jakims stopniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
W mojej rodzinie też mam świadków Jehowy. W każdym razie moja kuzynka tego wyznania, wbrew woli matki, przystąpiła do chrztu, do komunii świętej i bierzmowania, bowiem chce wziąć ślub kościelny ze swoim chłopakiem. Rozumiem, że Twój chłopak nie bierze takiej opcji pod uwagę, więc zdecydujcie się na ślub cywilny. A w jakiej wierze wychowacie później swoje dziecko?
Edit: Doczytałam, że dzieci będą katolikami. Więc czy nie łatwiej byłoby, gdybyście oboje byli tego samego wyznania?
czasem mniej znaczy więcej, taka szczypta ironii. Edytowane przez oh Mandy Czas edycji: 2009-07-13 o 10:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja uwazam ze jezeli autorka watku powinna najpierw uniezaleznic sie od rodzicow, zarobic na wlasny slub i nie pytac nikogo innego o zdanie.Tylko ona i TZ decyduja o slubie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:18.