|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Strach przed lataniem - hydroxyzinum
Cześć, mam taki problem. Otóż moja rodzina mieszka za granicą od 8 lat i co ok. pół roku tam latam, nigdy nie lubiłam podróży samolotem i zawsze odczuwałam pewien niepokój, ale od jakieś czasu bardzo przybrało to na sile, a po ostatnim locie powiedziałam sobie, że nigdy więcej nie wsiądę na pokład samolotu. Miałam okropne turbulencje, takie, że aż wszystko "podskoczyło", ja przez dwie godziny trzęsłam się i prawie płakałam, a w trakcie tych turbulencji tak złapałam za rękę kobietę obok, że rozdrapałam ją do krwi... To było najstraszniejsze, co przeżyłam. A tak się złożyło, że na święta znowu muszę tam lecieć. Mam już nawet kupiony bilet, ale tak panicznie się boję, że już od kilku dni nie mogę spać i chce mi się płakać na myśl o samolotach. Byłam u lekarza i przepisał mi hydroksyzynę. Problem w tym, że po wylądowaniu muszę jeszcze sama dostać się na dworzec, spędzić tam ok 3 godziny, a stamtąd pojechać pociągiem (z przesiadką) do miejscowości, w której mieszka moja rodzina. Niby znam całą drogę, bo już tak się tam dostawałam kilka razy, no ale to jednak nie będzie w Polsce i muszę wszystko dobrze ogarniać, a boję się, że po tych tabletkach nie będę w stanie. Czy ktoś na nich podróżował? Czy bardzo osłabiają koncentrację? Czy pomagają na strach? I na ile przed podróżą powinnam je wziąć?
Edytowane przez Nbd Czas edycji: 2014-12-06 o 12:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Strach przed lataniem - hydroxyzinum
Cytat:
No, chyba, że łykniesz na raz całe opakowanie, to kto wie :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Miałam to samo 2 miesiace temu ![]() ![]() Na pewno jeszcze polece i po tym 2 locie boje sie jeszcze bardziej... tez wiem ze jak polece to albo nawalona ![]() Brałam hydro nie raz i powiem Ci ze to super lek i warto wziac przed lotem ![]() ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- ona działa praktycznie od razu ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ja po hydroksyzynie spałam i nie miałam siły nawet wstać po przebudzeniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Mnie ten lek otumania do granic możliwości :/ ja go biorę w wysokich stadiach swędzenia skory wtedy zasypiam nie czuje nic i nie wiem co sie dzieje
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
najlepiej będzie jak weźmiesz wcześniej i zobaczysz swoją reakcję
![]() tak się składa, że sama miałam do czynienia z hydro i o ile kiedyś dawało super efekt, bo naprawdę z kłębka nerwów stawałam się spokojna, zrelaksowana, tak gdy całkiem niedawno ją wzięłam to myślałam, że dosłownie usnę na stojąco.
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
mnie to nie otumania, owszem, śpię (więc pewnie lot prześpisz) ale po obudzeniu jestem zupełnie normalna, tylko taka trochę pusta w środku jakby, bez emocji, ale nawet egzaminy pisałam w tym stanie i je zdawałam, także dasz radę raczej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
mOLDerator
|
W sprawie pierwszego lotu polecam wątek:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=56171 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Istotne jest ile trwa ta podróż samolotem, jeśli stosunkowo krótko to chyba bym pomyślała o innym leku, szczególnie jeśli objawy lękowe są naprawdę duże - jakaś krótkodziałająca benzodiazepina w małej dawce (tylko należy pamiętać o braniu TYLKO w ekstremalnych sytuacjach bo regularne i częste przyjmowanie uzależnia).
Hydro działa trochę długo i niektórzy są po niej faktycznie otumanieni, ale na silne objawy lękowe raczej nie pomoże. To stosunkowo łagodny lek jest - trzeba by pierw wypróbować na sobie ![]() Oczywiście oba leki na receptę. Najlepiej by było wybrać się do dobrego psychiatry - oni umieją dobrze dobrać dawki jeśli chodzi o środki przeciwlękowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedzi.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.