|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Reklamacja butów kupionych przez internet
Jakiś czas temu kupiłam buty (zamszowe kozaki) w jednym z popularnych sklepów internetowych. W sumie wszystko wydawało mi się ok, z butów byłam zadowolona. Jedyne co mi się rzuciło w oczy już na początku to to, że buty były uszyte jakby z dwóch rodzajów skóry które minimalnie się między sobą różniły - ale pomyślałam, że widocznie tak ma być. No i cholewki miały nieco węższe niż było to opisane, ale myślałam że może się rozejdą.
Dzisiaj moja współlokatorka przyjechała z takimi samymi butami, z tego samego sklepu. I co się okazało? Buty się zdecydowanie różnią między sobą. Buty współlokatorki mają nieco ciemniejszy kolor, w całości są z jednego rodzaju skóry, mają grubszą podeszwę i przede wszystkim - mają o 3 cm szersze cholewki! Poza tym buty mają wewnątrz, przy górze cholewki "mankiet" ze skóry, który u mnie jest o jakieś 2 cm szerszy, co zdecydowanie wpływa na dopasowanie butów do nogi (na plus w tych nie-moich butach). Czy coś takiego może być podstawą do złożenia reklamacji? Wydaje mi się, że są to różnice których nie byłam w stanie stwierdzić bez porównania do innych butów, a na pewno - gdybym kupowała w sklepie i widziała te dwie pary, kupiłabym tą drugą. No ale równie dobrze można mi zarzucić, że skoro coś mi nie pasowało, to mogłam buty zwrócić od razu... W zasadzie przeszkadza mi tylko ta szerokość cholewki, bo ciężko mi włożyć do buta nogę w jakichkolwiek spodniach (chociaż już się do tego w sumie przyzwyczaiłam) i cholewka się specyficznie marszczy. No i w drugą stronę, współlokatorka przymierzała wcześniej moje buty i idealnie pasowały do jej łydki, natomiast te nowe odstają. Opis na stronie internetowej sklepu się oczywiście nie zmienił, to samo ze zdjęciami, nie ma żadnej informacji że jest nowa partia butów które mogą się nieznacznie różnić, że poszczególne pary mogą się różnić między sobą fakturą skóry, kolorem podeszwy, czy wreszcie szerokością cholewki. Jak myślicie, da się coś z tym zrobić? Jest sens pisać do sklepu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: Reklamacja butów kupionych przez internet
A nosicie ten sam rozmiar? Bo cholewka i jej szerokość zależą też od rozmiaru buta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Jeśli kolor kawałków zszytych się różnił trzeba było prosić o wymianę. Zapewne były szyty z innych partii materiałów stąd ta różnica, albo inną stroną (chodzi o kierunek włosków). Teraz to już nic nie zdziałasz. Możesz ewentualnie powiedzieć, że Ci się odbarwiły podczas noszenia, ale z tego co wiem takich reklamacji nie uznają. Powiedzą, że źle zaimpregnowałaś albo coś.
Edytowane przez VanilQ Czas edycji: 2011-01-09 o 20:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Proponuje skontaktowac sie z Rzecznikiem Praw Konsumenta. Przedstaw mu całą sytuację a On juz bedzie wiedzial co dalej z tym zrobic
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
A czy nie mozesz zamienic sie z kolezanką butami - skoro jej - lepiej pasuja na Ciebie i odwrotnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Według mnie nie ma podstaw do reklamacji teraz, bo żadna z 'wad' nie powstała w trakcie użytkowania obuwia, na takie wady jakie mają buty trzeba składać reklamację od razu po zakupie (masz 10 dni na rezygnację z zakupu i odesłanie nieużywanych) - np. na podstawie tego że towar różni się od opisanego na stronie internetowej, chociażby szerokością cholewki. Moim zdaniem teraz już po 'ptokach'.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:29.