Podróż pociągiem z przesiadką - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-13, 08:11   #1
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Question

Podróż pociągiem z przesiadką

Witam
Niedługo wybieram się na wakacje nad morze. Jednak aby tam dotrzeć, konieczna jest podróż z jedną przesiadką - w Poznaniu. Pomiędzy przyjazdem pierwszego pociągu do Poznania, a odjazdem kolejnego pociągu(kontynuacja podróży) jest niecałe 15 minut.
I stąd moje pytanie - co wtedy, jeśli pierwszy pociąg miałby opóźnienie? Dodam, że kolejny pociąg z Poznania do tej nadmorskiej miejscowości jest o wiele później, więc czekanie na kolejny praktycznie nie wchodzi w grę...
Czy ten pociąg, który kontynuuje podróż(ruszający z Poznania) ma obowiązek poczekać?

Pozdrawiam
Stary 2009-08-13, 08:27   #2
Wroclovianka
Zakorzenienie

Dot.: Podróż pociągiem z przesiadką

Cytat:
Napisane przez nieprzytomna Pokaż wiadomość
Witam
Niedługo wybieram się na wakacje nad morze. Jednak aby tam dotrzeć, konieczna jest podróż z jedną przesiadką - w Poznaniu. Pomiędzy przyjazdem pierwszego pociągu do Poznania, a odjazdem kolejnego pociągu(kontynuacja podróży) jest niecałe 15 minut.
I stąd moje pytanie - co wtedy, jeśli pierwszy pociąg miałby opóźnienie? Dodam, że kolejny pociąg z Poznania do tej nadmorskiej miejscowości jest o wiele później, więc czekanie na kolejny praktycznie nie wchodzi w grę...
Czy ten pociąg, który kontynuuje podróż(ruszający z Poznania) ma obowiązek poczekać?

Pozdrawiam
Z tego co mi wiadomo to - nie. Bo On jako tako sam z siebie nie kontynuuje podróży a jedynie Ty to robisz, wiec to Twóje ryzyko czy zdażysz czy nie. Chyba, ze miałabyś informacje - ze z jakiś przyczyn masz jechac innym skladem i dopiero w Poznaniu wsiąść we właściwy skład - ale z Twojego postu wynika, ze nie ma bezpośredniego połączenia z miejscowościa nadmorską z Twojego miasta.

Wizaż rządzi, Wizaż radzi, Wizaż nigdy Cię nie zdradzi

Edytowane przez Wroclovianka
Czas edycji: 2009-08-13 o 08:31
Wroclovianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 08:35   #3
peggy_blue
Zakorzenienie

pociag nie bedzei czekal. ale jak wracalam z wymiany z Niemiec to w Szczecinie mielismy przesiadke i czas 5 minut, a wyrobilismy sie, mimo ze pociag mial troche opoznienia
peggy_blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 08:37   #4
KarolinaK
Zakorzenienie

Re: Dot.: Podróż pociągiem z przesiadką

Najlepiej zapytaj w kasie. Jesli kupijesz bilet docelowy w twojej miejscowosci to powinien.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 08:49   #5
Mustique
Lena

jeśli poinformujesz kontrolera biletu (rewizora), to on napewno skontaktuje się z tamtym pociągiem. I poczeka- jednak napewno nie będzie czekał w nieskończoność.
Mi się parę razy zdarzało że z przesiadkami jeździłam i zawsze pociąg czekał. Więc warto go poinformować. A nuż się uda!
Stary 2009-08-13, 08:55   #6
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi i za uświadomienie mnie, że nikt za mną czekał nie będzie
Jest możliwość dojazdu do Poznania wcześniej, jednak wtedy w samym Poznaniu trzeba czekać 2 godziny.
Co lepsze: wstać 2 godziny wcześniej i czekać 2 godziny na dworcu, ale być spokojnym, że się zdąży, czy zaryzykowac i jechać później?

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

O, Mustique, czyli jest możliwość że będzie specjalnie za mną czekał?

To teraz już nie wiem co mam robić
Stary 2009-08-13, 09:00   #7
Claris
Zakorzenienie

Cytat:

Też miałam taką sytuację będąc z koleżanką, miałyśmy chyba 5 minut czasu, ale pociąg się oczywiście spóźnił. Powiedziałyśmy kontrolerowi i rzeczywiście kolejny pociąg na nas czekał
Claris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-13, 09:02   #8
weraph
Rozeznanie

GG do weraph

Jesli boisz się ze nie zdarzysz, przy kontroli biletów, zapytaj czy jest mozliwosc skorelowania pociagów. Jest to czesto jak najbardziej mozliwe (chyba ze kontroler jest wredny) i jesli jest opoznienie to pociagi czekają. Z doswiadczenia wiem, ze w Poznaniu pociagi potrafią "czekać" nawet godzinę. Prosiłam o to bardzo, gdyż pociag na który miałam się spoznic był ostatnim w ciagu dnia pociagiem do domu, a nie miałam gdzie się podziac na 6 godzin do nastepnego.

Edit/ jest tylko jedno ale - pospiech czy intercity czekac nie bedzie za osobówką. taka jakas hierarchia.

Moj wąteczek wizazowy

http://koralikowaweraph.blogspot.com/

Moja koralikowa strona

weraph jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 09:13   #9
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
wstać 2 godziny wcześniej i czekać 2 godziny na dworcu, ale być spokojnym, że się zdąży
Ja bym tak zrobiła na bank, ale ja to ja - panikara Poza tym w Poznaniu nigdy w życiu nie była i chętnie bym pozwiedzała przy okazji

Cytat:
Nie wiem czy teraz jakiejś bzdury nie powiem, ale PKP się podzieliło na różne spółki i... Chodzi mi o to że jest np. Spółka Przewozy Regionalne (czy jakoś tak) i np. Intercity. I nie wiem czy pociąg jednej czeka na pociąg drugiej
Tyle wiem, że jak jeżdżę pociągiem z Krk, to czasem stoi i czeka na ludzi z jakiegoś innego, opóźnionego.
Najlepiej spytaj w kasie
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 09:15   #10
krowa_bez_mleka
Zakorzenienie

Czasami chwilkę czekają, ale to musi być taki mały poślizg.

Miewałam czasem 5 i mniej minut na przesiadkę, stresik był, nie powiem
kiedy chcę grzeszyć to grzeszę
krowa_bez_mleka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 10:20   #11
TOMORROW
Zakorzenienie

na mnie prze 5 lat studiów zawsze czekał, bez względu na opóźnienie
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-13, 10:31   #12
Mustique
Lena

Cytat:
Napisane przez TOMORROW Pokaż wiadomość
na mnie prze 5 lat studiów zawsze czekał, bez względu na opóźnienie

ja też jakoś nigdy nie miałam problemu z pociągami... a pamiętam że jednego czasu jeździło się z południa polski na zachód, nawet paroma przesiadkami. i zawsze dojeżdżało sie na styk, i "ciufcia" czekała...
Stary 2009-08-13, 10:34   #13
moee
Zakorzenienie

Duzo sie najezdzilam z przesiadkami w Poznaniu . Kilka razy z powodu opoznienia sie spoznilam na docelowy pociag . Nie czekal w informacji mnie informowali o ktorej mam nastepny pociag (jakies najlepsze polaczenie)i dostawalam zwrot pieniedzy za bilet z Poznania do Warszawy .
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 10:58   #14
Lucrecia3
Wtajemniczenie

Przez 8 lat jeździłam na wakacje pociągiem z przesiadką i to często nie jedną i kiedyś miałam taką sytuację, że pierwszy pociąg, którym jechałam popsuł się, a ja musiałam dojechać na czas do głównej stacji, żeby tam szybko przesiąść się do następnego pociągu. Powiedziałam o tym kontrolerowi biletów, a on poinformował tamten pociąg no i poczekali za mną

HISZPANIA
Lucrecia3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 11:02   #15
astrud
Raczkowanie

czekajacy pociag?? pierwsze slysze wiec albo zylam tyle lat w nieswiadomosci, albo mam wyjatkowego pecha, bo mi zawsze uciekal, kiedy pierwszy pociag wjezdzal na peron z opoznieniem
powodzenia!!
astrud jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 11:31   #16
Spoora
Zakorzenienie

Ale 15 minut to sporo Często czekają pociągi jeśli są opóźnienia, ale w razie takiego opóźnienia warto poprosić kontrolera, aby zawiadomił kontrolera z tamtego pociągu, żeby poczekał. Jak będzie dużo podróżnych, którzy mają się przesiąść to zaczeka ( Ty jedna jak będziesz to może też zaczeka )
teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Spoora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 11:45   #17
erha
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi i za uświadomienie mnie, że nikt za mną czekał nie będzie
Jest możliwość dojazdu do Poznania wcześniej, jednak wtedy w samym Poznaniu trzeba czekać 2 godziny.
Co lepsze: wstać 2 godziny wcześniej i czekać 2 godziny na dworcu, ale być spokojnym, że się zdąży, czy zaryzykowac i jechać później?

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

Jedź do Poznania wcześniej, bo są teraz koszmarne opóźnienia, jest lato, tłumy ludzi i wszystko się psuje... A tak do kolejnego pociągu wsiądziesz ze spokojem i jest większa szansa na znalezienie wolnego miejsca (nie wiem czy jest podstawiany czy jedzie z daleka?). Może być też tak, że pociąg nie będzie mieć opóźnień na wcześniejszych stacjach, ale przed samym wjazdem do Poznania sporo zwolni i w efekcie wjedzie na peron 10-15 minut później :/
Ostatnio jechałam z Zakopanego do Szczecinka z przesiadką w Poznaniu, kilka minut różnicy między pociągami. Pytałam jeszcze w Zakopcu czy jest taka możliwość, to powiedzieli, że trzeba poprosić konduktora, który jedzie do samego Poznania (bo na długich trasach się zmieniają) i on może zawiadomić kolejny pociąg. Co się okazało: zależy od tego na kogo trafisz... Jeśli będzie uprzejmy, to się tym zainteresuje, jeśli nie to nie.

Tak więc lepiej nie ryzykować A przez te dwie godzinki możesz kawałek Poznania zwiedzić Miłej podróży!
erha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 12:00   #18
cholernarejestracja
Copyraptor

Też mi się często zdarzało, że pociąg na mnie czekał zazwyczaj nie tylko jedna osoba się przesiada, tylko więcej. Bardziej im się opłaca przytrzymać tamten pociąg, niż zwracać później pieniądze za bilety (bo przecież opóźnienie to ich wina). Jak się przesiadałam chyba w Warszawie, to pociąg z Katowic się spóźniał, a ponieważ dużo ludzi zaraportowało chęć przesiadki konduktorowi, to tamten czekał, a pociąg wjechał na ten sam peron, żeby się można było szybko przesiąść.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 12:03   #19
menorka
Rozeznanie

Pociągami jeżdżę często, w różne strony, z przesiadkami i bez. I powiedz mi autorko wątku ile masz do Poznania? Ile wg rozkładu powinnaś jechać? Jeśli do 2 godzin to możesz wybrać ten pociąg, z którego na przesiadkę będziesz miała 15 minut. Jednak jeśli masz więcej niż 2 godziny jazdy do Poznania to ja wolałabym poczekać w tym Poznaniu i być spokojną... Zależy też jakimi spółkami jedziesz, bo jeśli to jest ta sama spółka np. Przewozy Regionalne to wtedy pociągi czekają, nie jakoś specjalnie długo, ale czekają. Jednak jeśli jedziesz PR a przesiadasz się na Intercity to różnie może być....

Edytowane przez menorka
Czas edycji: 2009-08-13 o 12:04 Powód: błąd
menorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-13, 12:31   #20
lotta6
Zakorzenienie

Raczej nie czeka.
Chociaz kiedys jechalam do wrocka (jakos w marcu), byl to pociag w wiekszosci z kibicami (dobrze, ze bezprzedzialowy) i zrobilo sie opoznienie. I byl wlasnie jakis komunikat, ze jak ktos sie przesiada to niech poinformuje to wstrzymaja pociag.
lotta6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 14:03   #21
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Witam

Pozdrawiam
Przy zgloszeniu do konduktora moze zaczekac. Nie ma reguly, bo to zdaje sie zalezy od kilku czynnikow, ale nie wierz tym, co pisza, ze z pewnoscia nie bedzie czekal - podczas podrozy PKP nie raz sie spotkalem z takimi przypadkami

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości