![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Uzaleznione od marek?
w najnowszym wprost jest bardzo ciekawy artykuł o sile marki i uzależnieniu od marek. o tym, ze marka oddziela sie od produktu i poza przedmiotem kupujemy tez emocje i uczucia (rolls royce - poczucie luksusu i przynaleznosc do elity itp.), albo co firmy robia, zeby nas do marki przywiazac.
przyznaje, ze pije tylko pepsi... coli nie tkne... czemu? bo tak! ![]()
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Uzaleznione od marek?
Ja, niestety, potwierdzam regułę Wprost. W pewien sposób jestem uzależniona od marek. Nie kupię innych butów sportowych niż Nike, innych kosmetyków czyszczących do twarzy niż Garnier, innej komórki niż Nokia. Ale to jeszcze nic, ja nie piję innej wody z dystrybutorów niż Eden. Mamy ją w firmie i już tak do niej przywykłam, że jak widzę u lekarza czy w banku jakąś inną to po prostu po nią nie sięgam. Tak więc siła marki naprawdę jest ważna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Jestem szczęściarą nieuzależnioną od marek
![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Mi się wydaje, że nie jestem uzależniona od marek (ale pewnie wiele osób tak twierdzi
![]() Są jednak marki, których rzeczy nigdy nie kupię. Może jest to pewien rodzaj uzależnienia?
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pilsner to nie marka, a odmiana piwa. Smieszne uzalezenienie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jak jeansy to tylko porządnych marek, piwo też nie może być jakąś taniochą z Lidla czy Biedronki, kolorówka pod żadnym pozorem Wibo czy Eveline, balsamy do ciała tylko Nivea itp.
Jestem niewolnicą pewnych marek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie przywiązuję się do marek, kupuję to co mi sie się podoba a logo nie jest dla mnie wyznacznikiem że coś jest dobre.
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem właśnie w trakcie czytania książki "Zakupologia" Martina Lindstroma,która też porusza ten temat - neuromarketing, dlaczego niektóre marki nas przyciągają inne nie - polecam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jestem dosc elastyczna, ale mam swoje ulubione marki. Lubie dobrą jakosc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
To chyba kwestia przyzwyczajenia i wiedzy na temat oferty danej marki. Jeśli na początku nie zawiedziemy się, wybierając jakis produkt, to chętnie w przyszłości wracamy do tego...wybierając nowy model tel/samochód/ubranie/kosmetyk itd. Ale pewnego razu trafi się jakiś szajs i pojawi się wpis na wizaż "...już nigdy nie kupie niczego tej marki"
![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam to samo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Zaraz zabiore sie za lekture ebooka
![]() Czasami jak pomysle jak marketingowcy nami manipuluja to az strach ![]() Edytowane przez doloris7 Czas edycji: 2009-08-18 o 17:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Mysle,ze moge smialo powiedziec, iz jestem uzalezniona od marek, ale stalo sie to dopiero wtedy,kiedy zaczelam zarabiac sama na siebie. Bedac na utrzymaniu rodzicow (czasy licealne i predzej) cieszyla mnie kazda bluzka/spodnie (oczywiscie,musiala mi sie podobac) i niewazne bylo to,ze jej pochodzenie to Lodzki targ na ktorym zaopatruja sie wszyscy sklepikarze z mojego miasteczka
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Markowe ciuchy? Hmm nie zwracam na to większej uwagi, za to jeżeli chodzi o żywnosc to owszem. Przy wyborze żywnosci kieruje się głównie ceną i marką
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
jeśli chodzi natomiast o zakres firm z których produktów chętnie korzystam, albo nawet cenię, na "listę uzależnień" musiałabym poświęcić spory kajet, więc to chyba nie jest jakieś jednoznaczne uzależnienie. marka to kryterium tylko jeśli chodzi o odrzucenie produktu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Ja mam tak z kosmetykami
![]() ![]() Być może źle robię bo mniej znane może być lepsze no ale coż ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja akurat w ogóle nie zwracam uwagi na markę, kupuję to, co mi się podoba. Jeden wyjątek - w lumpeksach szukam ciuchów Fred Perry, Ben Sherman, Burberry, ale to też nie z powodu samej metki a raczej kwestii szukania konkretnych modeli ciuchów
![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
myślę, że nie jestem uzależniona ale nie kupuję ciuchów czy butów z marketu...
![]() |
#20 |
zielony stworek
|
Hmmm raczej nie
![]() Ale mam za to swoje antymarki, czyli takie, których na pewno nie kupię np: napoje Zbyszko, wszystko od Gellwe, kosmetyki Ziaja, Soraya, ale ma to związek z niską jakością produktów, a nie ceną czy marką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Agula 88 Czas edycji: 2009-08-18 o 18:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Nie jestem uzależniona. Wiadomo, że pewne marki znam i cenię za jakość, ale jak trafię na fajniejszą ofertę innej marki to się nie zawaham
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() Chociaż mój mężczyzna wyrobił we mnie nawyk tankowania na BP, i niechętnie tankuję gdzie indziej ![]() Do niektórych marek faktycznie jestem przywiązana, bo wiem, że robią coś dobrze - np. jeżeli mam możliwość, to do szkicowania i cieniowania kupuję cienkopisy Faber Castella, bo szybko schną, nie rozmazują się pod ręką i nie blakną. Gdybym korzystała z prezerwatyw to tylko z Durexów, i nie zmieniłabym kotu karmy z Royal Canina na nic innego. Ale poza kilkoma słabostkami to lubię testować nowe rzeczy,a ubrania są dla mnie kompletnie nieistotne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Powoli oduczam sie kupowania marki zamiast produktu. Zaczynam zwracac wieksza uwage na jakosc, cene, przydatnosc danego produktu zamiast na metke/etykietke. Ale przede mna jeszcze dluuga droga...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Krem do twarzy jest dla mnie najważniejszym kosmetykiem i przeznaczam na niego maksymalną kwotę, jaką mogę w danym momencie ![]() Ubrania i buty, torebki- wolę kupić lepszej jakości i korzystać z nich dłużej, bo przywiązuję się do nich ![]() Lubię kilka marek, ale też nie traktuję ich bezkrytycznie- zawsze zwracam uwagę na jakość materiału, szwy itd. konkretnego produktu. Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2009-08-18 o 21:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Hm, stwierdzam, ze nie jestem 'uzalezniona od marek'
![]() ![]() Owszem, wole wybierac produkty pewnych marek, ale nie jest to zadna chec bycia jak w reklamie Coli ![]() ![]() A Zara niemal zawsze trafia w moj gust wiec naturalne, ze wiekszosc moich ubran jest tej firmy a nie z 'rynku', bo zwyczajnie uwazam tamtejsze ciuchy za okropne i tandetne. Ale jesli jednak spodoba mi sie jakis najtanszy, niefirmowy ciuch, to nie mam absolutnie zadnych oporow, zeby go kupic ![]()
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
jeżeli buty sportowe to tylko Pumki (ze względu na kształt).
a jeżeli chipsy to Lays'y zielona cebulka ![]() wszystko inne zależy od jakości i ceny. Nie ma reguły.
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Na szczęście jestem z tych nieuzależnionych od marek
![]() Ubrania kupuję takie,które mi odpowiadają, jedzenie takie które mi smakuje,a kosmetyki to już w ogóle pełna elastyczność-aby nie testowane na zwierzakach i z dobrym składem. Jedynie sprzęt typu odkurzacz, laptop-tutaj mogę kierować się marką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
mialam na mysli pilsner urquell - to juz chyba marka?
![]() z tym topshopem to jest tak, ze widze np. zielona i czarna sukienke z bufkami (a w zielonym wygladam mniej korzystnie niz w czerni), a kiedy okazuje sie, ze nie ma mojego rozmiaru w kolorze czarnym, to biore zielona, bo i tak jestem oczarowana. gdyby bardzo podobna sukienka wisiala na wieszaku w orsayu, raczej nie wpadlaby mi w oko... we wproscie napisali, ze kupujac cos kierujemy sie w 84% jakoscia, 73% wlasnym doswiadczeniem, 64% cena, 63% promocjami, 48% marka, 47% przyzwyczajeniem, 33% opinia znajomych, 28% latwoscia znalezienia w sklepie, 18% krajem pochodzenia produktu, 12% reklama, 6% rekomendacja sprzedawcy. wydaje mi sie, ze reklama ma jednak na nas wiekszy wplyw, ale nieuswiadomiony, dlatego jest tak daleko w zestawieniu. w moim przypadu jest to raczej: 1. jakosc, 2. cena, 3. marka, 4. opinia znajomych... ![]()
![]() |
#30 |
KWC
|
Nie zauważyłam ani u siebie ani u tż-a jakiegoś specjalnego przywiązania do marki. Lubię firmowe rzeczy, szczególnie jeśli chodzi o kosmetyki, ale bez przesady, jednej marki nie trzymam się kurczowo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:28.