Uzaleznione od marek? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-18, 11:53   #1
cherryblossomgirl
Przyczajenie

Uzaleznione od marek?

w najnowszym wprost jest bardzo ciekawy artykuł o sile marki i uzależnieniu od marek. o tym, ze marka oddziela sie od produktu i poza przedmiotem kupujemy tez emocje i uczucia (rolls royce - poczucie luksusu i przynaleznosc do elity itp.), albo co firmy robia, zeby nas do marki przywiazac.

przyznaje, ze pije tylko pepsi... coli nie tkne... czemu? bo tak! uwielbiam wszystko co znajde w topshopie, nawet jesli nie pasuje to do mojej figury (i tak mi sie podoba) i czuje sie wtedy wyjatkowa. moj TŻ pije tylko pilsnera - na inne piwo kreci nosem, jesli mialby kupowac samochod to tylko toyote. macie cos takiego? mozecie powiedziec, ze jestescie uzaleznione od jakiejs marki??
cherryblossomgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 12:16   #2
ahaps
Przyczajenie

Dot.: Uzaleznione od marek?

Ja, niestety, potwierdzam regułę Wprost. W pewien sposób jestem uzależniona od marek. Nie kupię innych butów sportowych niż Nike, innych kosmetyków czyszczących do twarzy niż Garnier, innej komórki niż Nokia. Ale to jeszcze nic, ja nie piję innej wody z dystrybutorów niż Eden. Mamy ją w firmie i już tak do niej przywykłam, że jak widzę u lekarza czy w banku jakąś inną to po prostu po nią nie sięgam. Tak więc siła marki naprawdę jest ważna.
ahaps jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 12:26   #3
Anna Antonina
Wtajemniczenie

Jestem szczęściarą nieuzależnioną od marek Marka to chyba ostatnie kryterium, jakim się kieruję przy zakupie.
Anna Antonina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 16:13   #4
ever-dream
Wtajemniczenie

Mi się wydaje, że nie jestem uzależniona od marek (ale pewnie wiele osób tak twierdzi ).

Są jednak marki, których rzeczy nigdy nie kupię. Może jest to pewien rodzaj uzależnienia?
Stary 2009-08-18, 16:20   #5
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherryblossomgirl Pokaż wiadomość
w najnowszym wprost jest bardzo ciekawy artykuł o sile marki i uzależnieniu od marek. o tym, ze marka oddziela sie od produktu i poza przedmiotem kupujemy tez emocje i uczucia (rolls royce - poczucie luksusu i przynaleznosc do elity itp.), albo co firmy robia, zeby nas do marki przywiazac.

przyznaje, ze pije tylko pepsi... coli nie tkne... czemu? bo tak! uwielbiam wszystko co znajde w topshopie, nawet jesli nie pasuje to do mojej figury (i tak mi sie podoba) i czuje sie wtedy wyjatkowa. moj TŻ pije tylko pilsnera - na inne piwo kreci nosem, jesli mialby kupowac samochod to tylko toyote. macie cos takiego? mozecie powiedziec, ze jestescie uzaleznione od jakiejs marki??

Pilsner to nie marka, a odmiana piwa.

Smieszne uzalezenienie.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 16:23   #6
agniesikk
Zakorzenienie

Jak jeansy to tylko porządnych marek, piwo też nie może być jakąś taniochą z Lidla czy Biedronki, kolorówka pod żadnym pozorem Wibo czy Eveline, balsamy do ciała tylko Nivea itp.

Jestem niewolnicą pewnych marek.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 16:27   #7
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Cytat:

totalny bezsens jak dla mnie.
Nie przywiązuję się do marek, kupuję to co mi sie się podoba a logo nie jest dla mnie wyznacznikiem że coś jest dobre.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-18, 16:28   #8
witch_18
Zakorzenienie

Ja jestem właśnie w trakcie czytania książki "Zakupologia" Martina Lindstroma,która też porusza ten temat - neuromarketing, dlaczego niektóre marki nas przyciągają inne nie - polecam I niestety muszę przyznać,że sama łapię się nieraz na zwracaniu uwagi na markę
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 16:51   #9
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Jestem dosc elastyczna, ale mam swoje ulubione marki. Lubie dobrą jakosc.
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 16:51   #10
butterfly008
BAN stały

Cytat:
butterfly008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 16:57   #11
foremka001
Rozeznanie

To chyba kwestia przyzwyczajenia i wiedzy na temat oferty danej marki. Jeśli na początku nie zawiedziemy się, wybierając jakis produkt, to chętnie w przyszłości wracamy do tego...wybierając nowy model tel/samochód/ubranie/kosmetyk itd. Ale pewnego razu trafi się jakiś szajs i pojawi się wpis na wizaż "...już nigdy nie kupie niczego tej marki" Ja oczywiście też mam jakieś ulubione, a to buty tutaj kupie, a kurtke gdzieś indziej (konkretne firmy), ale nie przywiązuje do tego az takiej uwagi, po prostu jest mi tak wygodnie, bo wiem, gdzie szukać tego czego potrzebuje i zakładam, że pewnie spełni moje oczekiwania, bo...kupowałam tam już wcześniej.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-18, 17:02   #12
Jamajka007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
Mi się wydaje, że nie jestem uzależniona od marek (ale pewnie wiele osób tak twierdzi ).

Są jednak marki, których rzeczy nigdy nie kupię. Może jest to pewien rodzaj uzależnienia?

Mam to samo Zwłaszcza jeśli chodzi o kosmetyki... niektórych marek do ręki nie wezmę

"Każdy popełnia głupstwa, kiedy jest nieszczęśliwy.."

Jamajka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 17:10   #13
doloris7
Przyczajenie

Zaraz zabiore sie za lekture ebooka
Czasami jak pomysle jak marketingowcy nami manipuluja to az strach

Edytowane przez doloris7
Czas edycji: 2009-08-18 o 17:12
doloris7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 17:11   #14
foxy123
Zakorzenienie

Mysle,ze moge smialo powiedziec, iz jestem uzalezniona od marek, ale stalo sie to dopiero wtedy,kiedy zaczelam zarabiac sama na siebie. Bedac na utrzymaniu rodzicow (czasy licealne i predzej) cieszyla mnie kazda bluzka/spodnie (oczywiscie,musiala mi sie podobac) i niewazne bylo to,ze jej pochodzenie to Lodzki targ na ktorym zaopatruja sie wszyscy sklepikarze z mojego miasteczka Jednak odkad wyjechalam z mojej pipidowki i zaczelam samodzielne zycie to sie troche pozmienialo.. teraz nie wyobrazam sobie kupowac ciuchow w mojej miescinie..wszystko jest jakies takie bazarowe i ogolem tandetne. Nie oznacza to jednak,ze gardze/wysmiewam tych,ktorzy wciaz kupuja tam ciuchy. Po prostu uzaleznilam sie od lepszych sklepow/marek i tyle Zdarza sie jednak i tak, ze spodoba mi sie cos 'bazarowego' i to kupuje, nie patrzac,ze jest to NIEMARKOWE. Podoba mi sie- biore
Stary 2009-08-18, 17:11   #15
201804100943
Konto usunięte

Markowe ciuchy? Hmm nie zwracam na to większej uwagi, za to jeżeli chodzi o żywnosc to owszem. Przy wyborze żywnosci kieruje się głównie ceną i marką
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-18, 17:18   #16
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość

i ja tak mam. nigdy nie kupię ani nie użyję kosmetyków pewnej firmy, nie wypiję piwa pewnej firmy, itp.

jeśli chodzi natomiast o zakres firm z których produktów chętnie korzystam, albo nawet cenię, na "listę uzależnień" musiałabym poświęcić spory kajet, więc to chyba nie jest jakieś jednoznaczne uzależnienie. marka to kryterium tylko jeśli chodzi o odrzucenie produktu.
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 17:26   #17
angela0033
Zadomowienie

Ja mam tak z kosmetykami Jeśli kupuje to kupuję tylko te znane.Nie podam marki bo jest ich wiele,ale nie kupuje czegoś,czego nie znam
Być może źle robię bo mniej znane może być lepsze no ale coż
Stary 2009-08-18, 17:32   #18
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Ja akurat w ogóle nie zwracam uwagi na markę, kupuję to, co mi się podoba. Jeden wyjątek - w lumpeksach szukam ciuchów Fred Perry, Ben Sherman, Burberry, ale to też nie z powodu samej metki a raczej kwestii szukania konkretnych modeli ciuchów
Stary 2009-08-18, 17:48   #19
Madaleinee
Zadomowienie

myślę, że nie jestem uzależniona ale nie kupuję ciuchów czy butów z marketu...

Madaleinee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-18, 17:52   #20
kaledonia
zielony stworek

Hmmm raczej nie

Ale mam za to swoje antymarki, czyli takie, których na pewno nie kupię np:
napoje Zbyszko, wszystko od Gellwe,
kosmetyki Ziaja, Soraya,
ale ma to związek z niską jakością produktów, a nie ceną czy marką.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 18:01   #21
Agula 88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez foxy123 Pokaż wiadomość
Mysle,ze moge smialo powiedziec, iz jestem uzalezniona od marek, ale stalo sie to dopiero wtedy,kiedy zaczelam zarabiac sama na siebie.
i chyba każdy tak odpowie znaczy się nie jestem uzależniona od marki ale większa uwagę zwracam na firmę tyczy się to bardziej kosmetyków czasami ubrań niż produktów spożywczych

Edytowane przez Agula 88
Czas edycji: 2009-08-18 o 18:08
Agula 88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 18:02   #22
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Nie jestem uzależniona. Wiadomo, że pewne marki znam i cenię za jakość, ale jak trafię na fajniejszą ofertę innej marki to się nie zawaham Kupuję rzeczy od tanich jak barszcz "kiepskich" marek po sporo droższe, takich najdroższych raczej unikam bo jakość nie jest współmierna do ceny, płaci się właśnie za markę typu Dior a mnie na tym zupełnie nie zależy.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 20:06   #23
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Nie jestem uzależniona. Wiadomo, że pewne marki znam i cenię za jakość, ale jak trafię na fajniejszą ofertę innej marki to się nie zawaham Kupuję rzeczy od tanich jak barszcz "kiepskich" marek po sporo droższe, takich najdroższych raczej unikam bo jakość nie jest współmierna do ceny, płaci się właśnie za markę typu Dior a mnie na tym zupełnie nie zależy.

Ja mam identycznie.

Chociaż mój mężczyzna wyrobił we mnie nawyk tankowania na BP, i niechętnie tankuję gdzie indziej

Do niektórych marek faktycznie jestem przywiązana, bo wiem, że robią coś dobrze - np. jeżeli mam możliwość, to do szkicowania i cieniowania kupuję cienkopisy Faber Castella, bo szybko schną, nie rozmazują się pod ręką i nie blakną.

Gdybym korzystała z prezerwatyw to tylko z Durexów, i nie zmieniłabym kotu karmy z Royal Canina na nic innego. Ale poza kilkoma słabostkami to lubię testować nowe rzeczy,a ubrania są dla mnie kompletnie nieistotne
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 21:41   #24
Cream
Rozeznanie

Powoli oduczam sie kupowania marki zamiast produktu. Zaczynam zwracac wieksza uwage na jakosc, cene, przydatnosc danego produktu zamiast na metke/etykietke. Ale przede mna jeszcze dluuga droga...
Cream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 21:50   #25
aldi1174
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jamajka007 Pokaż wiadomość
Mam to samo Zwłaszcza jeśli chodzi o kosmetyki... niektórych marek do ręki nie wezmę
Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Hmmm raczej nie
Ale mam za to swoje antymarki, czyli takie, których na pewno nie kupię np:
napoje Zbyszko, wszystko od Gellwe,
kosmetyki Ziaja, Soraya,
ale ma to związek z niską jakością produktów, a nie ceną czy marką.
Właśnie, co do kosmetyków- ja mam tak z kremami do twarzy- nie kupię taniego, m.in. marek wymienionych powyżej, choć np. peeling albo mleczko czy balsam do ciała już bym mogła używać.
Krem do twarzy jest dla mnie najważniejszym kosmetykiem i przeznaczam na niego maksymalną kwotę, jaką mogę w danym momencie- mam kilka sprawdzonych firm (trochę tańszych i droższych) i się ich trzymam.
Ubrania i buty, torebki- wolę kupić lepszej jakości i korzystać z nich dłużej, bo przywiązuję się do nich - zgadzam się, że "biednego nie stać na oszczędzanie"- rzeczy marnej jakości szybko się niszczą, kiepsko wyglądają i za chwilę znów trzeba wydawać pieniądze.
Lubię kilka marek, ale też nie traktuję ich bezkrytycznie- zawsze zwracam uwagę na jakość materiału, szwy itd. konkretnego produktu.

Edytowane przez aldi1174
Czas edycji: 2009-08-18 o 21:58
aldi1174 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 23:25   #26
magd00sinek
Zakorzenienie

Hm, stwierdzam, ze nie jestem 'uzalezniona od marek' Nie mam na szczescie czegos takiego, ze musze pic Coca-Cole a nie Pepsi, ciuchy tylko z Zary a jogurt koniecznie Jogobella [nawet mnie to troche zdziwilo w wypowiedzi autorki watku]

Owszem, wole wybierac produkty pewnych marek, ale nie jest to zadna chec bycia jak w reklamie Coli czy uwazanie sie za 'elyte' bo sie nie kupuje ciuszkow na bazarze tylko po prostu wynika to z faktu, ze wiem, ze tanie pasty do zebow sa do pupy, i z zadnej innej niz Blend-a-med nie bede zadowolona.
A Zara niemal zawsze trafia w moj gust wiec naturalne, ze wiekszosc moich ubran jest tej firmy a nie z 'rynku', bo zwyczajnie uwazam tamtejsze ciuchy za okropne i tandetne. Ale jesli jednak spodoba mi sie jakis najtanszy, niefirmowy ciuch, to nie mam absolutnie zadnych oporow, zeby go kupic
Stary 2009-08-18, 23:56   #27
BJean
Wtajemniczenie

jeżeli buty sportowe to tylko Pumki (ze względu na kształt).
a jeżeli chipsy to Lays'y zielona cebulka

wszystko inne zależy od jakości i ceny. Nie ma reguły.

masz prawo wiedzieć co jesz.

BJean jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 08:06   #28
moooniaaaa
Zakorzenienie

Na szczęście jestem z tych nieuzależnionych od marek
Ubrania kupuję takie,które mi odpowiadają, jedzenie takie które mi smakuje,a kosmetyki to już w ogóle pełna elastyczność-aby nie testowane na zwierzakach i z dobrym składem.
Jedynie sprzęt typu odkurzacz, laptop-tutaj mogę kierować się marką.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 09:23   #29
cherryblossomgirl
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Pilsner to nie marka, a odmiana piwa.

Smieszne uzalezenienie.
mialam na mysli pilsner urquell - to juz chyba marka? slowo uzaleznienie w kontekscie piwa brzmi zle. moze lepiej... preferencja?

z tym topshopem to jest tak, ze widze np. zielona i czarna sukienke z bufkami (a w zielonym wygladam mniej korzystnie niz w czerni), a kiedy okazuje sie, ze nie ma mojego rozmiaru w kolorze czarnym, to biore zielona, bo i tak jestem oczarowana. gdyby bardzo podobna sukienka wisiala na wieszaku w orsayu, raczej nie wpadlaby mi w oko...

we wproscie napisali, ze kupujac cos kierujemy sie w 84% jakoscia, 73% wlasnym doswiadczeniem, 64% cena, 63% promocjami, 48% marka, 47% przyzwyczajeniem, 33% opinia znajomych, 28% latwoscia znalezienia w sklepie, 18% krajem pochodzenia produktu, 12% reklama, 6% rekomendacja sprzedawcy.

wydaje mi sie, ze reklama ma jednak na nas wiekszy wplyw, ale nieuswiadomiony, dlatego jest tak daleko w zestawieniu. w moim przypadu jest to raczej: 1. jakosc, 2. cena, 3. marka, 4. opinia znajomych...
cherryblossomgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 10:55   #30
spray
KWC

Nie zauważyłam ani u siebie ani u tż-a jakiegoś specjalnego przywiązania do marki. Lubię firmowe rzeczy, szczególnie jeśli chodzi o kosmetyki, ale bez przesady, jednej marki nie trzymam się kurczowo.
spray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości