Ciemna strona natury ludzkiej. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-12, 07:29   #1
szumasima
Raczkowanie

Ciemna strona natury ludzkiej.

Temat pewnie działa na niektórych alergicznie, ale nie szukam tu gotowców na prezentację maturalną czy czegokolwiek w tym stylu.
Szukam fajnych pozycji książkowych, które pokazują właśnie jak w temacie ciemną, mroczną stronę natury ludzkiej w dowolnej interpretacji. Np. ukazują człowieka w jakimś momencie zatracającego poczucie dobra i zła, albo jeszcze inaczej - jakieś tragiczne wydarzenie zmienia ich podejście do życia (przemiana z dobrego w złego, ale interesuje mnie też złego w dobrego ). Albo coś, co pozornie miało jawić się jako dobre i właściwie przerodziło się w niezdrową obsesję, patologię odsłaniającą szokującą / okrutną / straszną i jakkolwiek inaczej "ciemną" naturę ludzką.
Piszę na tym forum, bo zależy mi na jakichś innych, ciekawszych i może bardziej złożonych przykładach niż te typowe szkolne jak Makbet, Zbrodnia i kara etc. Co ważne - X czytających głów to nie jedna, więc daje to też szerszy wzgląd na temat i to z różnych jego aspektów, co też się dla mnie bardzo liczy .

szumasima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 14:01   #2
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Ciemna strona natury ludzkiej.

Inny świat Grudzińskiego - z trochę innej perspektywy masz przedstawione jak ludzie zachowywali się w ekstremalnych warunkach - jedni się zmieniali, inni do końca pozostali wierni swoim zasadom moralnym i sumieniu. Myślę, że jakbyś to dobrze napisała, to mógłby być ciekawy przykład do matury.
Albo jakakolwiek inna książka o tematyce obozowej, niekoniecznie z listy lektur (chociaż nie wiem czy Inny świat jest teraz na liście lektur, a jeśli tak, to chyba jako lektura nieobowiązkowa).
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 14:07   #3
renaa3
Zadomowienie

Polecam Nienasycenie Witkacego, myślę, że idealnie wpasowuje się w Twój temat.
Tak przy okazji - ta książka jest genialna
Stary 2011-02-12, 16:28   #4
sadie
Zadomowienie

jak już kto wspomniał, literatura obozowa, czy też w ogóle - wojenna, jest idealnym przykładem. Poza sztandarowymi opowiadaniami Borowskiego, szczególnie polecam "Popiół i diament" Andrzejewskiego. Jest tam wątek adwokata (za nic w świecie nie moge przypomnieć sobie jego nazwiska ), który, mówi o dwóch rodzajach moralności, w zależności od czasów, w jakich się znajdujemy i okoliczności. Przed wojną miał nienaganną reputację, natomiast bedąc w obozie koncentracyjnym stał sie oprawcą współwięźniów. Uważał jednak, ze te winy powinny pójść w niepamięć w momencie zakończenia sie wojny.
Jest tam tez motywn chłopca, który w dni wybuchu wojny miał zaledwie kilka lat, na jego przykładzie mozna prześledzić wpływ tych 6 lat hitlerowskiej zawieruchy na psychikę dziecka - kiedyś płakał nad losem umierającego ptaszka, kilka lat późneij bez skrupułów zabił kolegę.

Z innego gatunku, polecam "Jądro ciemności" Conrada czy też większość utworów Williama Goldinga, które obnażają naturę ludzką oraz zło siedzące wewnątrz każdego z nas.
sadie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 22:20   #5
sacrilege
Raczkowanie

Dzieje grzechu Stefana Zeromskiego
sacrilege jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 11:10   #6
Oleczka
Zakorzenienie

GG do Oleczka

Ja wybrałam ten temat prezentacji i jak narazie mam wybraną Zbrodnie i karę, Balladynę i Granicę.
Za łatwa dla trudnych, a dla łatwych za trudna.
Zbyt czysta dla brudnych, a dla czystych za brudna.
Spróbuj się domyślić gdzie to mam.
Oleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 13:44   #7
szumasima
Raczkowanie

Dziękuję!
Czy macie może jeszcze jakieś propozycje? Chodzi mi tylko o rzucenie tytułu, żeby można się było o coś zaczepić, jestem jeszcze na razie na etapie tworzenia hipotezy, więc im więcej utworów uda mi się znaleźć tym lepiej będzie mi się wybierało, mam nadzieję przynajmniej...

szumasima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-15, 15:24   #8
Pluma_
Rozeznanie

Zdecydowanie polecam serię opowiadań "Ptaki" Daphne du Maurier
Pluma_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 08:46   #9
apollinka
Rozeznanie

GG do apollinka

ja miałam ten temat na prezentacji i moimi książkami były "Achaja" Ziemiańskiego oraz "Bracia Karamazow" Dostojewskiego
apollinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 12:45   #10
201712190924
Konto usunięte

"Lolita" Nabokova. Porusza trudny temat, postepowanie niemoralne ukazane jest ze strony oprawcy, a nie ofiary. podoba mi się to, że główny bohater ma taką wielowarstwową osobowosc. z jednej strony powinno sie go potępiać za niemoralną postawę, a jednak z drugiej strony budzi moje wspólczucie, zrozumienie. oprocz tej ciemnej strony jest także pokazana ta ludzka, wrażliwa część jego natury, wspomnienia, ktore w jakimś stopniu przyczyniły sie do tego, że stał się takim człowiekiem itd. jestem pod wrażeniem tego, że Nabokovowi udało sie skonstruować taką postać, która budzi we mnie zupełnie inne emocje niż tak naprawde powinny budzić jej czyny.
polecam tez film na podstawie tej powieści, ogladalam wersje z 1997 roku i była świetna moim zdaniem.
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 18:53   #11
zupa_grochowa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez giginthesky Pokaż wiadomość
"Lolita" Nabokova. Porusza trudny temat, postepowanie niemoralne ukazane jest ze strony oprawcy, a nie ofiary. podoba mi się to, że główny bohater ma taką wielowarstwową osobowosc. z jednej strony powinno sie go potępiać za niemoralną postawę, a jednak z drugiej strony budzi moje wspólczucie, zrozumienie. oprocz tej ciemnej strony jest także pokazana ta ludzka, wrażliwa część jego natury, wspomnienia, ktore w jakimś stopniu przyczyniły sie do tego, że stał się takim człowiekiem itd. jestem pod wrażeniem tego, że Nabokovowi udało sie skonstruować taką postać, która budzi we mnie zupełnie inne emocje niż tak naprawde powinny budzić jej czyny.
polecam tez film na podstawie tej powieści, ogladalam wersje z 1997 roku i była świetna moim zdaniem.
o tym samym pomyślałam. W literaturze rosyjskiej jest dużo tego typu problemów.
może jeszcze "Tango"?
Stary 2011-02-16, 20:37   #12
Wyrak
Zakorzenienie

Flet z Mandragory Lysiaka.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 12:52   #13
agata_slomka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szumasima Pokaż wiadomość
Temat pewnie działa na niektórych alergicznie, ale nie szukam tu gotowców na prezentację maturalną czy czegokolwiek w tym stylu.
Szukam fajnych pozycji książkowych, które pokazują właśnie jak w temacie ciemną, mroczną stronę natury ludzkiej w dowolnej interpretacji. Np. ukazują człowieka w jakimś momencie zatracającego poczucie dobra i zła, albo jeszcze inaczej - jakieś tragiczne wydarzenie zmienia ich podejście do życia (przemiana z dobrego w złego, ale interesuje mnie też złego w dobrego ). Albo coś, co pozornie miało jawić się jako dobre i właściwie przerodziło się w niezdrową obsesję, patologię odsłaniającą szokującą / okrutną / straszną i jakkolwiek inaczej "ciemną" naturę ludzką.
Piszę na tym forum, bo zależy mi na jakichś innych, ciekawszych i może bardziej złożonych przykładach niż te typowe szkolne jak Makbet, Zbrodnia i kara etc. Co ważne - X czytających głów to nie jedna, więc daje to też szerszy wzgląd na temat i to z różnych jego aspektów, co też się dla mnie bardzo liczy .
co innego jeśli szukasz pomysłów do pracy, a co innego, kiedy piszesz 'zróbcie'

od siebie mogę dodać (chyba nikt o tym nie pisał) powieść Stephena Kinga"Zdolny uczeń". Można ją znaleźć w tomiku "Cztery pory roku", ale ponoć została wydana też solo.
Jest to opowieść o nastolatku, który zafascynowany II wojną światową, rozpoznaje w swoim sąsiedzie hitlerowca, który jest ścigany listem gończym za zbrodnie w obozach koncentracyjnych. W zamian za milczenie wymusza na staruszku, żeby ten opowiadał jemu o wszystkim. Historia dramatyczna, bo z każdym kolejnym rozdziałem widać jak chłopiec coraz bardziej 'chłonie' to zło, a starzec przypomina sobie szczegóły z dawnego życia i zaczyna rozumieć, że tak na prawdę brakuje jemu tego.
Nie chcę zdradzać szczegółów, w razie gdyby ktoś chciał przeczytać książkę, ale mogę powiedzieć, że pod koniec, niektóre opisy wyglądają jak z rasowego horroru, a nie opowieści o nastolatku z przedmieścia.

W sieci znalazłam informację, że został nakręcony film na podstawie tej książki o tytule "Uczeń szatana".
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe.

S. Mrożek
agata_slomka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 13:17   #14
201712190924
Konto usunięte

ja polecam jeszcze "Pachnidło" Suskinda
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 14:20   #15
murilega
Przyczajenie

Uważam, że dobrym przykładem może być "Ojciec Goriot"(konkretnie jego córki, a także opis arystokracji), "Pani Bovary" (diametralna przemiana Emmy po wyjściu za mąż). Poza tym w "Kodzie Leonarda da Vinci" moim zdaniem również da się znaleźć podobnych bohaterów (Teabing, Sylas, Remy). Nikt nie wspomniał chyba o "Fauście" - co prawda to obowiązkowa lektura szkolna dla poziomu rozszerzonego, więc być może już ją czytałaś, natomiast według mnie warto wziąć ją pod uwagę Temat bardzo ciekawy, dający duże pole do popisu, gdyż wiele książek zawiera w sobie ten wątek
murilega jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 22:49   #16
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agata_slomka Pokaż wiadomość
co innego jeśli szukasz pomysłów do pracy, a co innego, kiedy piszesz 'zróbcie'

od siebie mogę dodać (chyba nikt o tym nie pisał) powieść Stephena Kinga"Zdolny uczeń". Można ją znaleźć w tomiku "Cztery pory roku", ale ponoć została wydana też solo.
Jest to opowieść o nastolatku, który zafascynowany II wojną światową, rozpoznaje w swoim sąsiedzie hitlerowca, który jest ścigany listem gończym za zbrodnie w obozach koncentracyjnych. W zamian za milczenie wymusza na staruszku, żeby ten opowiadał jemu o wszystkim. Historia dramatyczna, bo z każdym kolejnym rozdziałem widać jak chłopiec coraz bardziej 'chłonie' to zło, a starzec przypomina sobie szczegóły z dawnego życia i zaczyna rozumieć, że tak na prawdę brakuje jemu tego.
Nie chcę zdradzać szczegółów, w razie gdyby ktoś chciał przeczytać książkę, ale mogę powiedzieć, że pod koniec, niektóre opisy wyglądają jak z rasowego horroru, a nie opowieści o nastolatku z przedmieścia.

W sieci znalazłam informację, że został nakręcony film na podstawie tej książki o tytule "Uczeń szatana".
Zgadzam sie, bardzo pasuje

Shawshank Redemption z tego samego zbioru rowniez pasuje, w kontekscie personelu wiezienia.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 15:27   #17
irene adler
Raczkowanie

A może 'Portret Doriana Graya" Oscara Wilde'a ? idealnie pasuje do tematu.
Stary 2011-02-20, 16:49   #18
antenka88
Raczkowanie

a może A. Dumas "Hrabia Monte Christo"? Jedno wydarzenie zmienia gł, bohatera w człowieka ogarniętego pragnieniem zemsty i ukazuje dążenie do niej. A przy okazji świetnie się czyta
antenka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 21:13   #19
LadyLilith
Raczkowanie

Przez ciemne zwierciadło Dicka moja ukochana ksiażka, jak najbardziej w temacie.
LadyLilith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości