|
|||||||
| Notka |
|
| Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
szkola dla Ausländerow ! ajeee...
No czesc
pisalam juz tutaj watek, we wrzesniu. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=717561 - link ![]() No nie powiem, baaardzo duzo sie zmienilo. Radze sobie lepiej niz swietnie! Jezyk niemiecki umiem bardzo, bardzo dobrze, a to tylko 2 miesiace w szkole. Wiadomo, ze na pewno robie bledy w poprawnym szyku zdan, czy gramatyce, lecz mnie to nie rusza, jezeli rozmawiam z kims po niemiecku, mowie plynnie, wyraznie, bez problemu, nie wstydze sie tego czy powiem zdanie dobrze czy zle - kazdy mnie rozumie. Co do znajomych, ehh tak... w szkole mam jedna bardzo dobra kolezanke - z Rosji lecz to jeszcze nie jest wszystko. Mam rowniez kolezanke z Persji, oraz dwie z Arabii. Sama szkola - porazka. Sa w niej sami obcokrajowcy. Poznalam wielu chlopakow, lecz to tylko smiac sie albo plakac bardzo chamskie 13-14 latki... w tej szkole nic wiecej ze znajomymi nie zdzialam, jestem tego pewna. Czasami mam dni, kiedy chcialabym na 1000% wrocic do polski, jest to straszne. Kazdy dzien w szkole to nuda, i meczarnia, patrzac co robia Turki oraz cala reszta (nie obrazajac wszystkich razem). Niby lepiej, lecz wciaz strasznie gdy mysle co w polsce utracilam, to az sie lezka kreci... A wy?`macie podobne sytuacje? chetnie poczytam w te chlodne wieczorki ![]()
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: szkola dla Ausländerow ! ajeee...
Cytat:
Ja nie odpowiem Ci na pytanie bo nie jestem za granicą, ale duży podziw za to jak Ci idzie! Nie myśl co utraciłaś, ale co zyskałaś Język, międzynarodowe towarzystwo Mi idzie opoooornie (ale w oparciu o ksiazki tylko niestety )
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
No czesc! hmm powiem Ci, ze przedewszysktim przez to ze zaczelam chodzic do szkoly i ciagle bylam otoczona jezykiem niemieckim. Kolezanki gdy czegos nie rozumialam, tlumaczyly mi to w kazdy mozliwy sposob. Zaczelam poznawac wiecej ludzi - wiecej jezyka - wiecej nauki. To czego nie rozumialam - albo wpisywalam w translate, albo patrzylam w slownik (szkola). PRZEDEWSZYSTKIM najlepsza jest nauka gdy jest sie w towarzystwie z jezykiem niemieckim
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo dobrze zrobiłaś, przyjdzie dzień, w którym sobie podziękujesz za tą decyzję, że wyjechałaś , zobaczysz, nie będziesz żałować Stuttgart jest sporym miastem, już poznałaś nowych ludzi, trzymaj z obcokrajowcami, nauczą Cię języka plus poznasz cudownych ludziPersja to Iran, a Arabia to Arabia Saudyjska, dziwnie piszesz, po polsku się tak raczej nie mówi ![]() Moja droga korzystaj.. bo kraj jest piękny i da Ci mnóstwo możliwości |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
rowniez sie zdziwilam nad tym okresleniem poniewaz od dawna sie go nie uzywa a jak juz to okresla sie go jako synonim dawnej historii Iranu
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:13.

pisalam juz tutaj watek, we wrzesniu.
gdy mysle co w polsce utracilam, to az sie lezka kreci... A wy?`macie podobne sytuacje? chetnie poczytam w te chlodne wieczorki 

Ja nie odpowiem Ci na pytanie bo nie jestem za granicą, ale duży podziw za to jak Ci idzie!
Mi idzie opoooornie (ale w oparciu o ksiazki tylko niestety