|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() sama w niemieckiej szkole...
cześć : ) mam 14 lat, właśnie od 3 tygodni mieszkam w niemczech, badenia wirtembergia, okolice stuttgartu. Aktualnie jestem w vorbereitungsklasse.. w polsce nie spodziewałam się że będzie tak cięzko... Piszę do was, bo może ktoś miał podobne odczucia z dziećmi, bądź sami się przekonali, poniewaz ja jestem teraz sama, jedynie rodzice bardzo mnie wspierają lecz to nic mi nie daje. W tej klasie nie powiem, jest bardzo ciężko, jestem najsłabsza w całej klasie, bo w klasie mam dzieci które są tutaj od 1-2 lat, a ja jedyna bez znakomitej znajomości języka. W szkole ciężko mi idzie, mialam juz jeden test ktory zawalilam, po tym się strasznie zalamalam... Tak samo z językiem, nie rozumiem nic na lekcjach.. jest to dla mnie straszne. Najgorsze jest dla mnie to, że jestem STRASZNIE wrażliwą osobą, ciągle bym tylko płakała. W szkole ciągle przytrzymuje łzy żeby sie nie popłakać. Jest to strasznie uciążliwe, ciągle się stresuje itp... Mam problem z zadaniami, nauka itd... chociaz nie powiem ze niemieckiego nie umiem, bo potrafię się dogadać. mial ktos może podobny problem? bardzo proszę o wsparcie, gdyz jestem teraz w kropce
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: sama w niemieckiej szkole...
musisz zacisnąć zęby i być silna
![]() coraz lepiej będziesz sobie radzić, początki zawsze są najgorsze, trzymam za Ciebie kciuki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
kochana ja teraz idę na studia w Londynie, też nikogo nie znam, język mój jest daleki od ideału... do tego się jąkam i nie mowię 'r', a idę na psychologię czyli duuuużo mówienia. trzeba w siebie uwierzyć, przełamać strach, wiem, że na pewno kilka razy będzie mi ciezko, ale sądzę, że trzeba być silnym i pokonać takie przeciwności losu. uda Ci się, zobaczysz, przyzwyczaisz się i będziesz jedną z najlepszych uczennic, obiecuję
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Twoi rodzice musieliby się dogadać z dyrektorką odnośnie Twojej nauki, bo bez sensu, żebyś przez nieznajomość języka zawaliła rok. Ja miałam tak jak poszłam do I technikum. Nikogo nie znałam, byłam nieśmiała, potrafiłam całe lekcje sztywno przesiedzieć, ani razu się nie oglądając na klasę. Też powstrzymywałam łzy , a jak przypomniałam sobie starą szkołę... ![]() Jeśli jesteś teraz najsłabsza, to w zasadzie normalne, raczej nikomu nie jest w takich momentach łatwo. Spróbuj znaleźć tego dobre strony : za jakiś czas będziesz mówić w 2 językach, dostaniesz dobrze płatną pracę, będziesz znała 2 kraje, a wiadomo, że w Niemczech jest lepiej niż w Polsce. Mojej koleżance dużo pomogły listy ode mnie i do mnie. Wysyłałyśmy do siebie zeszyty, bo tyle się zbierało. Jak ostatnio je czytałam, byłam w szoku, w jakim stanie psychicznym wtedy była ![]() Obecnie nie mam z nią kontaktu , ja zerwałam znajomość, ale wiem, że bardzo dobrze jej się powodzi ![]() Wyjechała mając 13 lat ![]() Zaprzyjaźniła się z paroma dziewczynami, poznała swojego chłopaka, wyjeżdża na różne wycieczki ... Żyć nie umierać ![]() Jak będziesz chciała się wyżalić to pisz ![]() ![]() Wohlergehen !
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Może zajrzysz na forum emigrantki i znajdziesz tam kogoś w podobnej sytuacji? Nawet niewielkie, wirtualne wsparcie mogłoby się okazać korzystne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;42821067]Może zajrzysz na forum emigrantki i znajdziesz tam kogoś w podobnej sytuacji? Nawet niewielkie, wirtualne wsparcie mogłoby się okazać korzystne
![]() ![]() ![]() https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=45
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Bardzo by Ci pomogło, gdybyś miała kogoś, kto każdego dnia po lekcjach odrabiałby z Tobą prace domowe i przerabiał jeszcze raz każdą lekcję - po niemiecku, ale tak, żebyś zrozumiała. W USA są takie programy dla dzieci emigrantów i podobno bardzo się sprawdzają - po roku dzieci nie mają już problemów z językiem w szkole, uczęszczają normalnie do klas z Amerykanami i nie potrzebują już tych dodatkowych zajęć. Może zorientuj się, czy nie ma takiej możliwości jakichś dodatkowych lekcji "wyrównawczych"? Jeśli nie w szkole, to może w jakichś organizacjach i fundacjach, których jest pełno w Niemczech. Poza tym staraj się być zdeterminowana, nie poddawaj się i daj sobie czas. Niemcy to mój ulubiony kraj, więc ja zazdroszczę
![]() ![]()
Edytowane przez _chocolate Czas edycji: 2013-09-15 o 20:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: sama w niemieckiej szkole...
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jestem związana z Freiburgiem, przepiękny region!
Mój chłopak przeżywał kiedyś to samo co Ty, ale był sporo młodszy i języka nie znał za grosz. Bardzo szybko się wpasował i z Tobą też tak będzie. Trochę cierpliwości i pracy, a po pół roku będziesz się czuła jak ryba w wodzie ![]() Trzymam kciuki ![]()
![]() |
#11 | |
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:30.