Ile dziennie powinno się spożywać kalorii? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-27, 19:21   #1
anula
Przyczajenie

Ile dziennie powinno się spożywać kalorii?

Szukałam na forum odpowiedzi na to pytanie jednak w żadnym wątku tego nie znalazłam. Tak wiec Ile dziennie powinno się spożywać kalorii?Licze że pomożecie. Czekam na odpowiedzi .
anula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 22:29   #2
niuniulka1989
Zakorzenienie

Dot.: Ile dziennie powinno się spożywać kalorii?

chyba 1200, tak najoptymalniej.
Stary 2009-10-27, 22:57   #3
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anula Pokaż wiadomość
Szukałam na forum odpowiedzi na to pytanie jednak w żadnym wątku tego nie znalazłam. Tak wiec Ile dziennie powinno się spożywać kalorii?Licze że pomożecie. Czekam na odpowiedzi .
Jest sporo tematow podwieszonych, w tym taki, gdzie jest info o wyliczaniu dziennego zapotrzebowania, poszukaj tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196020

Cytat:
Napisane przez niuniulka1989 Pokaż wiadomość
Bzdury wygadujesz i to okropne bzdury. 1200 to bardzo malo, z pewnoscia nie jest "najoptymalniej". Moze pasowac co najwyzej na siedzacej na tylku i nic nie robiacej 50cio kilogramowej chudziny

Ile dziennie spozywa sie kalorii zalezy od wielu czynnikow - wieku, wagi, plci, aktywnosci, rodzaju zajec w ciagu dnia, ekto- endo- mezo- morfizmu itd., nie ma jednej recepty dla wszystkich.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 23:07   #4
niuniulka1989
Zakorzenienie

ja jem dziennie srednio ok 1200 kcal i ciągle tyję, pomimo tego iż ćwiczę.... stad moje zdanie. dla niektórych rzeczywiscie moze być za mało.
Stary 2009-10-27, 23:53   #5
Fankaus5olga
Zadomowienie

Tyjesz bo jesz za mało i organizm magazynuje każdą najmniejszą dawkę jedzenia, żeby jakoś się bronić....

M.J & P.S forever in my heart
Fankaus5olga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 00:33   #6
kierokierowniczka
Raczkowanie

z tymi kaloriami to różnie jest... lepiej chyba patrzeć na spożywane wartości odżywcze. 1200kcal można zjeść w jabłkach, albo w czekoladzie... a umówmy się, ze "równowarte" posiłki to to nie będą
kierokierowniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 00:38   #7
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Cytat:
ja jem dziennie srednio ok 1200 kcal i ciągle tyję, pomimo tego iż ćwiczę.... stad moje zdanie. dla niektórych rzeczywiscie moze być za mało.

Wyobraź sobie, że jesteś myszką. Całe życie dostawałaś miskę ziaren dziennie. Zjadałaś tyle, ile potrzebowałaś, a resztę zostawiałaś, bo już nie byłaś głodna a wiedziałaś, że jutro też dostaniesz, tak?

I nagle zaczynasz dostawać po dwa ziarenka dziennie. Co będziesz robić, zjadać je łapczywie i rzucać się na każde kolejne ziarenko które dostaniesz, czy będziesz je zostawiać albo wyrzucać?

Rany boskie, już nie wiem jak wytłumaczyć jak działa metabolizm
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-28, 01:51   #8
HotterThanFire
BAN stały

kolezanka schudla na diecie 1400 i cwiczyla 2x w tygodniu ale jadla tylko i wylacznie same owoce warzywa i inne 'superzdrowe' produkty..
ja chce sie przelamac na diete ok 1200 i duzo cwiczen ale co próbuje mam napady obżarstwa,az brakuje mi sil na te diety zmotywujcie jakos.. pozdrawiam
HotterThanFire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 12:42   #9
Jasia24
Przyczajenie

Myślę, że nie możesz uzależniać diety tylko od ilości kalorii, ponieważ:

1. 1200 to za mało
2. Jak już ktoś wspomniał 1200kcal z czekolady to nie to samo co 1200kcal z mięsa
3. Ok, schudniesz, następnie wrócisz do swojej poprzedniej wagi
4. Jeśli schudniesz dużo bez ćwiczeń to stan Twojej skóry będzie straszny, jeśli ćwiczysz, to 1200kcal to jest zdecydowanie ZA MAŁO.

Przede wszystkim trzeba dobrze zbilansować dietę. I nie mówię tu o dietach typu warzywa i owoce przez cały dzień.

Przede wszystkim białko z chudych mięs i ryb, potem warzywa i na końcu owoce (chociaż polecam jabłka, bo mają pektyny, które mocno wspomagają odchudzanie).

A na koniec polecam ruch
Jasia24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 13:54   #10
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Po pierwsze, juz pisalem, ze zapotrzebowanie kaloryczne zalezy od wielu czynnikow, wiec totalnie bzdurne jest doradzanie komus, zeby jadl 1,200kcal, bo Ty tyle jesz Ja jem dziennie ok ~3,000kcal, to znaczy, ze to ma byc optymalna dieta dla kazdego ? Oczywiscie ze nie.

Tyjesz bo jesz za malo najprawdopobodniej:

Cytat:
Napisane przez Fankaus5olga Pokaż wiadomość
Tyjesz bo jesz za mało i organizm magazynuje każdą najmniejszą dawkę jedzenia, żeby jakoś się bronić....
Cytat:
Napisane przez kierokierowniczka Pokaż wiadomość
z tymi kaloriami to różnie jest... lepiej chyba patrzeć na spożywane wartości odżywcze. 1200kcal można zjeść w jabłkach, albo w czekoladzie... a umówmy się, ze "równowarte" posiłki to to nie będą
Zeby nie wyszlo, ze paradoksalnie czekolada jest bardziej zbilansowana

Cytat:
Napisane przez HotterThanFire Pokaż wiadomość
kolezanka schudla na diecie 1400 i cwiczyla 2x w tygodniu ale jadla tylko i wylacznie same owoce warzywa i inne 'superzdrowe' produkty..
ja chce sie przelamac na diete ok 1200 i duzo cwiczen ale co próbuje mam napady obżarstwa,az brakuje mi sil na te diety zmotywujcie jakos.. pozdrawiam
To wcale nie jest zdrowe, wrecz przeciwnie - uboga dieta, pozbawiona bialka i tluszczy.

Cytat:
Napisane przez Jasia24 Pokaż wiadomość
Myślę, że nie możesz uzależniać diety tylko od ilości kalorii, ponieważ:

1. 1200 to za mało
2. Jak już ktoś wspomniał 1200kcal z czekolady to nie to samo co 1200kcal z mięsa
3. Ok, schudniesz, następnie wrócisz do swojej poprzedniej wagi
4. Jeśli schudniesz dużo bez ćwiczeń to stan Twojej skóry będzie straszny, jeśli ćwiczysz, to 1200kcal to jest zdecydowanie ZA MAŁO.

Przede wszystkim trzeba dobrze zbilansować dietę. I nie mówię tu o dietach typu warzywa i owoce przez cały dzień.

Przede wszystkim białko z chudych mięs i ryb, potem warzywa i na końcu owoce (chociaż polecam jabłka, bo mają pektyny, które mocno wspomagają odchudzanie).

A na koniec polecam ruch
Ano

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-10-28, 13:57   #11
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
:Wyobraź sobie, że jesteś myszką. Całe życie dostawałaś miskę ziaren dziennie. Zjadałaś tyle, ile potrzebowałaś, a resztę zostawiałaś, bo już nie byłaś głodna a wiedziałaś, że jutro też dostaniesz, tak?

I nagle zaczynasz dostawać po dwa ziarenka dziennie. Co będziesz robić, zjadać je łapczywie i rzucać się na każde kolejne ziarenko które dostaniesz, czy będziesz je zostawiać albo wyrzucać?

Rany boskie, już nie wiem jak wytłumaczyć jak działa metabolizm
Ja zawsze tłumaczyłam na przykładzie dzieciaka dostającego regularnie kieszonkowe, który je regularnie wydaje

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-28, 14:09   #12
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez HotterThanFire Pokaż wiadomość
ale jadla tylko i wylacznie same owoce warzywa i inne 'superzdrowe' produkty..
Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
To wcale nie jest zdrowe, wrecz przeciwnie - uboga dieta, pozbawiona bialka i tluszczy.
Tam był cudzysłów
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 21:12   #13
fenomi
Raczkowanie

witam dziewuszki..

mam nadzieje ze moge pomoc.. na przemiane materii wplywa wiele czynninkow tak jak opisalyscie: dieta wiek styl zycia .. genetyka tez ma znaczenie i takie tam.. ale do rzeczy fajnie mozna sobie przeliczyc PPM czyli podstawowa przemiane materii oblicza sie ja tak :
ilosc kg razy ilosc godzin na dobe czyli 24h razy 1 kcal,
np . 50 kg x24h x 1 kcal = 1200 kcal dziennego zapotrzebowania kalorycnego

ale jeszcze trzeba oliczyc PPPM ponadpodstawowa przemiane materii czyli czynnosic wykonyane ( to te sie jakos oblicza) w ciagu dnia dodatkowo 10% PPM oblicza sie tez bilans i wychodzi nam czy tyjemy czy nie.. bardzo ciekawego ale nie chce mi sie tego tak szczegolowo opisywac.. jak ktos chce poznac wzory piszcie na poczte.. pozdrawiam
Stary 2009-10-30, 12:59   #14
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fenomi Pokaż wiadomość
witam dziewuszki..

mam nadzieje ze moge pomoc.. na przemiane materii wplywa wiele czynninkow tak jak opisalyscie: dieta wiek styl zycia .. genetyka tez ma znaczenie i takie tam.. ale do rzeczy fajnie mozna sobie przeliczyc PPM czyli podstawowa przemiane materii oblicza sie ja tak :
ilosc kg razy ilosc godzin na dobe czyli 24h razy 1 kcal,
np . 50 kg x24h x 1 kcal = 1200 kcal dziennego zapotrzebowania kalorycnego

ale jeszcze trzeba oliczyc PPPM ponadpodstawowa przemiane materii czyli czynnosic wykonyane ( to te sie jakos oblicza) w ciagu dnia dodatkowo 10% PPM oblicza sie tez bilans i wychodzi nam czy tyjemy czy nie.. bardzo ciekawego ale nie chce mi sie tego tak szczegolowo opisywac.. jak ktos chce poznac wzory piszcie na poczte.. pozdrawiam
Na forum to wszystko jest przyklejone.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości