Wyprowadzka bez znajomości języka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-23, 08:07   #1
paulinka1128
Zadomowienie

Wyprowadzka bez znajomości języka

Czy jest tu ktoś kto pewnego dnia postanowił wszystki rzucić i wyjechał do innego kraju, którego języka nie znał?

Jakie były wasze początki?
Jak sobie radzilicie? Jak długo szukaliście pracy ? Ile czasu uczyliście się języka?

Co było dla was najgorsze?

I czy macie może jakieś rady dla osób planujących taką drastyczną zmianę w swoim życiu?

Szukałam ale nie znalazłam takiego wątku, jak jest to przepraszam.
Stary 2009-06-23, 08:26   #2
ANULAX
Przyczajenie

Dot.: Wyprowadzka bez znajomości języka

hej
no wiéc 7 lat temu postanowiłam wyjechać na Cypr, kompletnie nie znając języka było ciężko, przez 10 miesięcy obierałam ziemniaki i myłam gary w jednej z restauracji)
Stresująca sytuacja, ale było warto...
POZDRAWIAM
ANULAX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-23, 08:33   #3
Martynka1997
Przyczajenie

Hm .. Z tego co słyszałam od mojej koleżanki , która obecnie siedzi w Ameryce i ma 13 lat to tam nauczysz się języka w tydzień [jeśli cokolwiek umiesz] A czemu pytasz? Chciałabyś gdzieś wyjechać ..?
Dobrze też gdybyś umiała Angielski , bo tym językiem włada się w wielu krajach. ;]

Każdego marzenie może się spełnić ...
Ale nie moje ..
Martynka1997 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-23, 09:43   #4
ava80
Rozeznanie

GG do ava80 Send a message via Skype™ to ava80

Witam,
w 99 wyjazd do Holandii - zero holenderskiego ale ze znajomością angielskiego.
Najpierw opieka nad dzieckiem - uczyłam się języka razem z 2,5ltką
Opanowanie języka w stopniu komunikatywnym (rozumienie co mówią, proste zdania, rozmowa o podstawowych rzeczach) po 9-12 miesiącach, pierwsza normalna praca i rozmowy sensowne w tym języku na "normalnym" poziomie czyli swobodna wypowiedź nawet o polityce - po 2,5 roku.

Edytowane przez ava80
Czas edycji: 2009-06-23 o 09:44
ava80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-23, 19:35   #5
paulinka1128
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ANULAX Pokaż wiadomość
hej
no wiéc 7 lat temu postanowiłam wyjechać na Cypr, kompletnie nie znając języka było ciężko, przez 10 miesięcy obierałam ziemniaki i myłam gary w jednej z restauracji)
Stresująca sytuacja, ale było warto...
POZDRAWIAM
A jak szukałaś pracy? po angielsku i czy np. umowe dają po angielsku czy jak to wyglądało.

Ja planuje jechać do Hiszpanii. Angielski znam dobrze a hiszpańskiego jedynie podstawy.

Moja cioci, która wyprowadziła się do USA mówiła, że ona właśnie miała bardzo duze problemy z językiem bo pomimo, że w Polsce się go uczyła wiele lat to wiadomo, że jak pojechała tam to ludzie mówili dużymi skrutami, slangiem i trudno jej było sie dogadać.
Stary 2009-06-25, 14:15   #6
ferguusson
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martynka1997 Pokaż wiadomość
Hm .. Z tego co słyszałam od mojej koleżanki , która obecnie siedzi w Ameryce i ma 13 lat to tam nauczysz się języka w tydzień [jeśli cokolwiek umiesz] A czemu pytasz? Chciałabyś gdzieś wyjechać ..?
Dobrze też gdybyś umiała Angielski , bo tym językiem włada się w wielu krajach. ;]
no prosze Cie.. ~w tydzien~ to conajwyzej z poziomem srednio-zaawansowanym do zaawansowanego PRZESTAWISZ sie i przyzwyczaisz(osluchasz) z akcentem i wariacjami jezykowymi danego kraju czy regionu. Mieszkam z Dublinie i mowie biegle po ang, ale zdaje sobie sprawe ze jadac do Cork czy Galway(wciaz Roi) czy Irl Polnocnej moge miec trudnosci by zrozumiec 100% z wypowiedzi danego mieszkanca..

wiec nie tworz Urban Legend

Cytat:
Napisane przez paulinka1128 Pokaż wiadomość
Czy jest tu ktoś kto pewnego dnia postanowił wszystki rzucić i wyjechał do innego kraju, którego języka nie znał?

Jakie były wasze początki?
Jak sobie radzilicie? Jak długo szukaliście pracy ? Ile czasu uczyliście się języka?

Co było dla was najgorsze?

I czy macie może jakieś rady dla osób planujących taką drastyczną zmianę w swoim życiu?

Szukałam ale nie znalazłam takiego wątku, jak jest to przepraszam.
A planujesz wyjechac..? Do jakiego kraju? Tak jak Martynka napisala(tu akurat sie z nia zgodze:p) jesli znasz angielski poradzisz sobie wszedzie. Jesli nie-przygotuj sie na prace fizyczna i zaopatrz sie jeszcze przed wyjazdem w rozmowki, slowniki, plyty itp. Ew jeszcze przed wyjazdem idz na szybki kurs.

Ja pracowalam w Niemczech parenascie miesiecy i pojechalam tam wlasnie z zerowa znajomoscia..(poza Guten tag-nic) ale im dluzej przebywasz z ludzmi, osluchujesz sie, ogladasz kreskowi, tym szybciej uda sie sie nauczyc danego jezyka
Powodzenia.

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

o przepraszam, doczytalam ze Hiszpania.. Pod warunkiem ze jeszcze oplaca sie tam wyjechac, to na poczatek dasz sobie rade z ang(choc mowia kiepsko czasem..)
ale dopoki jestes jeszcze w polsce poswiec troche czasu na nauke.

MAC

exchange
ferguusson jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 05:16   #7
ANULAX
Przyczajenie

---------- Dopisano o 05:16 ---------- Poprzedni post napisano o 05:10 ----------

Cytat:
A jak szukałaś pracy? po angielsku i czy np. umowe dają po angielsku czy jak to wyglądało.

Ja planuje jechać do Hiszpanii. Angielski znam dobrze a hiszpańskiego jedynie podstawy.

Moja cioci, która wyprowadziła się do USA mówiła, że ona właśnie miała bardzo duze problemy z językiem bo pomimo, że w Polsce się go uczyła wiele lat to wiadomo, że jak pojechała tam to ludzie mówili dużymi skrutami, slangiem i trudno jej było sie dogadać.

Pracy szukałam przez znajomych polaków , a żadnej umowy nie było ponieważ przez pierwsze 10 miesięcy pracowałam bez wizy. Było ciężko i cieszę sie że to już za mną

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-26, 13:52   #8
Martynka1997
Przyczajenie

Ferguusson , dobrze wiem , bo mam tam koleżankę. No może z tym tygodniem przesadziłam , a raczej powinno w 2 tyg. Słuchając rozmów Amerykanów szybko powinno się załapać. Chyba , że to ciebie Ferguusson nie dotyczy ;P , to sory ;]

Ale nie moje ..
Stary 2009-06-26, 14:24   #9
ferguusson
Zakorzenienie

Cytat:
Ferguusson , dobrze wiem , bo mam tam koleżankę. No może z tym tygodniem przesadziłam , a raczej powinno w 2 tyg. Słuchając rozmów Amerykanów szybko powinno się załapać. Chyba , że to ciebie Ferguusson nie dotyczy ;P , to sory ;]

hehe.. tak tak
Ledwo "good morning" mowie po ang..
Nie wiem jak ja tu daje rade

MAC

exchange
Stary 2009-06-26, 19:50   #10
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:

Jeśli nauka języka danego kraju trwa dwa tygodnie to ja powinnam mówić biegle po Włosku, Czesku, Grecku, Francusku - w każdym z krajów okolo 10 dni. A po 2 miesiącach mieszkania w Wiedniu to juz w ogóle powinnam zapomniec Polski i mówić Guten tag...

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
marthinisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 20:28   #11
ferguusson
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marthinisa Pokaż wiadomość

Jeśli nauka języka danego kraju trwa dwa tygodnie to ja powinnam mówić biegle po Włosku, Czesku, Grecku, Francusku - w każdym z krajów okolo 10 dni. A po 2 miesiącach mieszkania w Wiedniu to juz w ogóle powinnam zapomniec Polski i mówić Guten tag...
niestety Martus nie jestesmy tak zdolne.. No SORY

MAC

exchange

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-27, 13:21   #12
paulinka1128
Zadomowienie

Dzięki za wszystkie wypowiedzi.

Przypomniało mi się jak w Londynie poznałam jednego polaka, który mieszkał tam już 5 lat a nie potrafił zrobić zakupów i pani w sklepie palcami pokazywał co chce i w jakiej ilość Nie wiem czy to było lenistwo, głupota czy jescze coś innego no ale jak widać są ludzie i parapety
Stary 2009-06-27, 13:43   #13
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:

Przypomniało mi się jak w Londynie poznałam jednego polaka, który mieszkał tam już 5 lat a nie potrafił zrobić zakupów i pani w sklepie palcami pokazywał co chce i w jakiej ilość Nie wiem czy to było lenistwo, głupota czy jescze coś innego no ale jak widać są ludzie i parapety
Powodem może być fakt pracowania z Polakami, Polscy przyjaciele i znajomi, polska TV.

A wracając do tematu to wiele zależy ok kraju do którego chce się wyjechać. Na przykład w krajach Skandynawii język angielski jest bardzo popularny i dość szeroko używany. W krajach Europy Pd obecny jest glównie w miejscowościach turystycznych i związany jest z tym sektorem. Swoje ostatnie wakacje spędziłam we Francji, tam po angielsku mówi garstka osób pracujacych w gastronomii (gł. kelnerzy).

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2009-06-27, 14:56   #14
ferguusson
Zakorzenienie

Cytat:

to nie jest kwestia bycia "czlowiekiem"lub "parapetem" tylko wygodnictwa i braku checi. Jesli ktos pracuje z Polakami, ma polskie sklepy i polska telewizje to czasem brak juz checi na nauke jezyka, skoro mozna "bezstresowo" przezyc dzieki ojczystemu. To jest juz zbyt indywidualna kwestia by oceniac czyjes lenistwo lub wlasnie wygodnictwo.

MAC

exchange
Stary 2009-06-27, 16:19   #15
Bachata
Raczkowanie

Ja uważam, że to głupota wyprowadzać się do kraju, którego języka się nie zna, bo angielski też nie wszędzie daje gwarancję porozumienia się. Co z tego, że się mieszka i pracuje z Polakami, jak któregoś dnia można się wypuścić do innej części miasta, być potrąconym przez samochód/okradzionym/cokolwiek i potem będzie wielki problem, żeby odpowiedzieć na pytanie lekarza choćby o grupę krwi/uczulenie na leki albo opowiedzenie policjantowi, co się stało.
Bachata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 21:42   #16
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bachata Pokaż wiadomość
Ja uważam, że to głupota wyprowadzać się do kraju, którego języka się nie zna, bo angielski też nie wszędzie daje gwarancję porozumienia się. Co z tego, że się mieszka i pracuje z Polakami, jak któregoś dnia można się wypuścić do innej części miasta, być potrąconym przez samochód/okradzionym/cokolwiek i potem będzie wielki problem, żeby odpowiedzieć na pytanie lekarza choćby o grupę krwi/uczulenie na leki albo opowiedzenie policjantowi, co się stało.
Masz rację znajomość języka może tylko pomóc, nigdy zaszkodzić. Ale z drugiej strony nauka j. obcego w danym kraju przebiega w sposób "naturalny", że tak powiem. Jeżeli nie ma się styczności z językiem w pracy, domu czy TV to nie ma się też okazji żeby go nauczyć. Dodatkowo istnieje bardzo rozwinięta profesja tłumacza, którego zawsze można wezwać

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2009-07-06, 16:29   #17
nitek
Raczkowanie

To ja Was podziwiam
Mnie się marzy Hiszpania już od długiego czasy ale pewnie pozostanie to jedynie w sferze marzeń
A tak na marginesie to ja nie znam nikogo, kto w tydzień się języka nauczy... ale jeśli tacy są to chylę czoła...

---------------------------------------------------

nitek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 11:42   #18
Martynka1997
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez marthinisa Pokaż wiadomość

Po 1. Mówię, że chodzi o ANGIELSKI, po 2. Jeśli uczysz się jeszcze Angielskiego w szkole , to jeśli polecisz do Anglii to chyba Ci będzie lepiej szło , niż jak nic nie umiesz. Wiadomo , że w szkole nie uczysz się Włoskiego, Czeskiego , Greckiego . Francuski i Niemiecki są raczej dodatkowe. Więc 2-3 tyg. starczą raczej nie?

Ale nie moje ..
Stary 2009-07-08, 12:13   #19
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
Po 1. Mówię, że chodzi o ANGIELSKI, po 2. Jeśli uczysz się jeszcze Angielskiego w szkole , to jeśli polecisz do Anglii to chyba Ci będzie lepiej szło , niż jak nic nie umiesz. Wiadomo , że w szkole nie uczysz się Włoskiego, Czeskiego , Greckiego . Francuski i Niemiecki są raczej dodatkowe. Więc 2-3 tyg. starczą raczej nie?
Martynko moze twoja kolezanka miala na mysli przestawienie sie z angielskiego ktorego nauczyla sie w szkole, na angielski jakiego uzywaja tam gdzie teraz mieszka. To faktycznie trwa kilka dni - taki pierwszy szok.
Nauka obcego jezyka trwa cale zycie - oczywiecie wg mnie .
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 20:10   #20
nitek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lorelei Pokaż wiadomość
Nauka obcego jezyka trwa cale zycie - oczywiecie wg mnie .
Wg mnie też

nitek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 12:33   #21
TeenQQilla
Raczkowanie

Talking Dot.: Wyprowadzka bez znajomości języka

Jej ja to miałam ciekawie
śmieje się do dzisiaj )

Byłam w Londynie, poszłam do sklepu po chleb...
a że to monopolowy był a mój angielski jeszcze wtedy słaby mówie do babki:

-ten chleb ( i pokazałam palcem na bochenek)

przypomniało mi sie że TEN to dziesiec po angielsku a baba już zaczeła mi pakować dziesieć bochenków

Tragedia, nie wiedziałam jak to odplątać
TeenQQilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 19:35   #22
paulinka1128
Zadomowienie

Mnie tylko najbardziej martwią sprawy urzędowe oraz podpisywanie umów (przy pracy, kupnie telefonu czy założeniu konta w banku) wie może któraś z was czy w takich miejsach jest możliwość dostania umowy w języku angielskim zamiast w urzędowym??

A wy jak sobie radziłyście?? Podpisywałyście w ślepo a potem w domu tłumaczyłyście?? Najłatwiej by było iść z zaufaną osobą, która zna języka a co jeśli się jej nie ma??

Edytowane przez paulinka1128
Czas edycji: 2009-07-18 o 19:37
paulinka1128 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 20:48   #23
ferguusson
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie tylko najbardziej martwią sprawy urzędowe oraz podpisywanie umów (przy pracy, kupnie telefonu czy założeniu konta w banku) wie może któraś z was czy w takich miejsach jest możliwość dostania umowy w języku angielskim zamiast w urzędowym??

A wy jak sobie radziłyście?? Podpisywałyście w ślepo a potem w domu tłumaczyłyście?? Najłatwiej by było iść z zaufaną osobą, która zna języka a co jeśli się jej nie ma??
Podpisujac umowe o prace MUSISZ rozumiec kazde zdanie(nie wyobrazam sobie podpisac cos w slepo). Z drugiej strony jaka chcesz tam prace znalezc jesli nawet nie bedziesz rozumiala umowy o prace..? i jaki pracodowca zatrudni osobe z takim poziomem jezyka? Chyba ze praca nie bedzie wymagala komunikacji na jakimkolwiek poziomie zaawanasowania-wtedy idz z osoba ktora Ci to przetlumaczy-lub wez do domu, przetlumacz i dopiero wtedy podpisz. Tak to zreszta zazwyczaj wyglada-daja Ci umowe, masz czas na przeczytanie jej i ew. pytania a potem podpisujesz(ja przynajmniej zawsze tak mialam).

Tel-wez na poczatek na karte, zadnych umow.

Bank-z pewnoscia mowia po angielsku.

Z krajow nie angielsko jezycznych mieszkalam tylko w Niemczech(i wiadomo jak z ich angielskim)-dawalam rade z moim srednio zaawansowanym niemieckim(pozniej lepiej) ale gdybym wiedziala ze mam zostac tam na dluzej niz pare miesiecy to z pewnoscia nauczyla bym sie jezyka.

Poza tym juz Ci pisalysmy-jesli jeszcze nie wyjechalas-idz na kurs, bierz korepetycje, by jak najwiecej przyswoic.. po co dokladac sobie dodatkowy stres..

MAC

exchange
Stary 2009-07-18, 21:14   #24
krasnianka83
Raczkowanie

mieszkam na prowincji barcelony juz rok. przyjechalam bez znajomosci jezyka z przekonaniem ze angielski wystarczy (tak, ale tylko w knajpach w Barcelonie).
Mialam szczescie bo w mojej miescinie jest szkola gdzie ucza jezyka bezplatnie (castellano i catalano).
Najszybciej uczylam sie na zakupach na targu, gdzie ludzie mnie zaczepiali, pokazywali na owoce i mowili jak sie wymawia. niestety nie pracuje i nie mam okazji, zeby pogadac z innymi hiszpanami.
Moj TZ pracuje juz tutaj 2 lata, tez nie znal jezyka a teraz smiga na tyle wystarczajaco, ze potrafi zalatwic wszystkie sprawy urzedowe itp bez niczyjej pomocy.
Najszybciej ucza sie dzieci mojej kolezanki, sa tu od wrzesnia i przeszly bez problemu do kolejnych klas.
Stary 2009-07-19, 12:04   #25
paulinka1128
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ferguusson Pokaż wiadomość
Podpisujac umowe o prace MUSISZ rozumiec kazde zdanie(nie wyobrazam sobie podpisac cos w slepo). Z drugiej strony jaka chcesz tam prace znalezc jesli nawet nie bedziesz rozumiala umowy o prace..? i jaki pracodowca zatrudni osobe z takim poziomem jezyka? Chyba ze praca nie bedzie wymagala komunikacji na jakimkolwiek poziomie zaawanasowania
Na mojej uczelni jest bardzo dużo obcokrajowców, którzy nie mówią po polsku a pracują ( rozdają ulotki, sprzątają czy rozkładają towar na półkach w markecie) tak więc dla chcącego nie ma nic trudnego jakoś zawsze trzeba zacząć.
Stary 2009-07-19, 13:29   #26
cansada
Zakorzenienie

Jesli do Hiszpanii i znasz angielski na dobrym poziomie to polecam w poblizu miejscowosci turystycznych gdzie przyjezdzaja klienci z UK. Dlaczego? proste, tam znajdziesz prace a z czasem hiszpanskiego sie nauczysz. Ja tak wlasnie zaczynalam , na dodatek moj rosyjski okazal sie hitem bo Rosjan z konkretna kasa przyjezdza sporo. Nie jest latwo, proste sprawy urzedowe byly problemem. Nawet jesli w bankach mowia po angielsku i maja umowy w tym jezyku to jest drobnym drukiem napisane ze jest to tylko tzw tlumaczenie bez mocy prawnej, czyli moga byc niescislosci. Ciebie natomiast beda obowiazywac umowy podpisane w jez hiszpanskim. Jesli bardzo chcesz dasz rade.
cansada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 13:49   #27
Velvetrope
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bachata Pokaż wiadomość
Ja uważam, że to głupota wyprowadzać się do kraju, którego języka się nie zna, bo angielski też nie wszędzie daje gwarancję porozumienia się.\
Zwłaszcza w krajach hiszpańsko języcznych
Velvetrope jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 14:35   #28
krasnianka83
Raczkowanie

najczestsza odp o prace brzmi - kryzys!
ja sama na poczatku pilnowalam dziecka u polakow za 4 euro/h tylko po to zeby pracowac, bo kasa z tego zadna.

Jezeli mam Ci doradzic to wejdz na nasza klase na forum barcelona, polacy organizuja tam rozne spotkania towarzyskie, moze poznasz kogos zyczliwego kto Ci pomoze na starcie.
Stary 2009-07-22, 00:47   #29
sss7
Zadomowienie

Ja przyjechałam do Hiszpanii z samymi podstawami hiszpańskiego i super angielskim i nie było mi łatwo. Ciężko mi było sie zaadoptować, frustracja narastała z każdym dniem i przestałam sie cieszyc nawet całorocznym słońcem i playą 3minuty spacerem od domu. Z angielskim w Maladze mogłam się wypchac, o prace tu chyba całkiem łatwo, bo to samo wybrzeze Andaluzji - mnustwo turystów, ale nie ma to jak mówić po Hiszansku, bo miejscowi do angielskiegosie nie kwapią. Na szczescie pracowałam w międzynarodowym szpitalu i nie wymagali ode mnie hiszpanskiego.
Stary 2009-07-25, 16:49   #30
villemo84
Raczkowanie

ja osobiscie nie rozumiem takich osob, ktore nie znajac jezyka wyjezdzaja do obcego kraju.ja sama znam angielski biegle a i tak zdarzaja sie sytuacje, ze kogos nie zrouzmiem bo mowi niewyraznie, szczegolnie jak rozmawiam przez telefon.zdarzaja sie sytuacje, kiedy nie wiem dokladnie jak cos powiedziec bo nie chce sie wyslowic w stylu "kali jesc kali pic".
przeciez jest szereg sytuacji w ktorych brak znajomosci jezyka moze doprowadzic do nieszczescia, po co tak ryzykowac? po co byc caly czas zaleznym od innych? nie umiec zalozyc sobie konta w banku, zamowic internetu,zrobic zakupow w nie-samoobslugowym sklepie? idziesz ulica, ktos zadaje Ci pytanie a Ty ani me ani be - to dopiero jest obciach.
gdybym nie znala ang. to nigdy nie zdecydowalabym sie wyjechac.
oczywiscie rozumiem osoby ktore zycie naprawde zmusza do wyjazdu.

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości