![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Brak kasy, decyzja o ślubie, ale oświadczyn nie będzie...
Dziewczyny proszę Was o ocenę pewnej sytuacji.
Mamy 22 i 23 lata (ja i mój TŻ), jesteśmy razem 4 lata, wiem że chcę z nim być do końca życia, że to "TEN" a on ma to samo zdanie... no i właśnie. Dziś rozmawialiśmy o ślubie- dla nas największym problemem są pieniądze (gdyby nie one to już dawno byłabym mężatką ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ja nie wiem po co ja to w ogóle piszę... dziś tak pięknie mówił mi że marzy o ślubie, że chce żebym była jego żonką, że jest pewien w 100% że ze mną chce spędzić resztę życia a ja teraz szukam wad w tym że nie chce mi się oświadczyć z pierścionkiem... kurcze to chyba dobrze że sam zaczął temat ślubu, że chce tego? czy ten pierścionek jest aż taki ważny? ohhhh dla mnie chyba tak... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Brak kasy, decyzja o ślubie, ale oświadczyn nie będzie...
Nie rozumiem Twojego faceta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
mi tez sie wydaje ze on tego slubu nie chce, ale to tylko moje zdanie. to twoj facet i ty go znasz najlepiej. mi ciezko osadzac. oby potem sie nie okazalo ze na to skromne przyjecie tez nie bedzie nigdy kasy wiec i slubu nie bedziecie mogli wziac no bo jak to bez przyjecia. a skoro tak sie przejmuje tym co inni robia to na wesele tez powinien wydac kilkadziesiat tysiecy bo przeciez inni tyle wydaja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
dla mnie to tez dziwne
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
tu nie chodzi o to ile kosztuje pierscionek ale jak juz mowily dziewczyny o gest.... moj pierwszy perscionek to bylo srebro z jakimis szkielkami to nawet cyrkone nie byly a byla strasznie szczesliwa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Zachowujcie się jak dorośli ludzie - nie macie kasy na wesele - róbcie cichy ślub dla najbliższych. NIe maci kasy na pierścionek - niech tż Ci kupi jakiś za stówkę/kilkaset złotych, przeciez to żadna ujma na honorze
![]() Moja koleżanka zrobiła przyjęcie w mieszkaniu dla najbliższej rodziny, bo nie było ich stac nawet na najtańszą restaurację i jakoś nie cudowała jak Wy. Pierścionek tez miała bez cudów na kiju a uwierz mi nikt nie ma cennik w oczach i nie będzie patrzył ile jest wart TWój pierscionek, przedziwni jesteście i macie podejście jak para szesnastolatków. Pierścionek na pokaz - to Twój tz będzie później machał znajomym przed nosem paragonem ![]()
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może za ostro napisałam, ale czasami takie dodanie kolorów otwiera oczy. Cytat:
![]()
Edytowane przez carmelova Czas edycji: 2010-01-17 o 13:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
o święty lol'u, jakie twój facet ma problemy...
może dla niego na to wszystko jest najzwyczajniej w świecie za wcześnie?? może w ten sposób chce wszystko jakoś hmm.. odwlec w czasie? Bo przecież tak mi się zdaje, że nie musi się chwalić kolegom -"wiecie co... nie miałam 1500zł, wiec kupiłem pierścionek za 200zł" i wątpię też, żeby ich odpowiedź wyglądała tak: - "Ale frajer, nie ma półtorej kafla na pierścionek, weź stąd goń, co?" Ja póki co mam jak to okreslamy "pierścionek przejściowy" ![]() Pogadaj z nim szczerze na temat tego ślubu i zaręczyn, bo np. dla mnie cena pierścionka nie jest żadnym argumentem.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
No tak... bo każda baba chdozi z ceną i metką przyczepioną do pierscionka, by było widac ile ksoztował i jeszcze certyfikatem jakości diamentu macha każdemu przechodniowi przed nosem
![]() Rozumiem, ze Tż chce dla Ciebie wszystkeigo co najlepsze, ale nie przesadzajmy! ;/ Równie dobrze mógłby powiedzieć, żebyś brała ślub z kim innym, bo go na to nie stać ![]()
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2010-01-17 o 14:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powinien był Ci powiedzieć, że dla niego jesteś BEZCENNA, ale że w chwili obecnej nie stać go na pierścionek z brylantem za parę tysiaków ofiaruje Ci taki symboliczny, bo nie cena jest ważna a uczucie.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
to jeszcze bardzo mody chłopak. W pewnym wieku zdanie kolegów odgrywa zadziwiająco dużą rolę. Nie chce być gorszy-w tym wieku to dość częste...Bez paniki!Myślę, że on naprawdę chce tego ślubu tylko ma takie zachowania chłopięce momentami typowe dla przechodzenia z roli chłopca w rolę mężczyzny-czasem się to ściera. Pogadaj z nim i powiedz, że dla Ciebie jednak najważniejszy jest ten symbol teraz i to Cię uszczęśliwi najbardziej. Pokaż mu babski sposób myślenia. Niech weźmie to pod rozwagę i uświadomi sobie, że czas składania na ten drogi jest dla Ciebie smutny i przykry a nie szczęśliwy. Musi zrozumieć, że to uszczęśliwianie kogoś na siłę.
Bartuś 23.12.2010 ![]() Aniołek 01.08.2011... Hubert 21.11.2012 ![]() „Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła” Edytowane przez EdziaO Czas edycji: 2010-01-17 o 17:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Nie stać was na zaręczyny, wesele, a będzie was stać na wspólne samodzielne życie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
wiecie co dziewczyny... czytając Wasze wypowiedzi doszłam do wniosku że źle sformułowałam mój post... a więc tytuł powinien brzmieć "Brak kasy, decyzja o ślubie, ale oświadczyn Z PIERŚCIONKIEM nie będzie..." dlaczego taki tytuł? a to dlatego że facet CHCE mi się oświadczyć, nawet zrobił to kilka razy(!) ale ja za każdym razem mówię mu że zaręczyny muszą być z pierścionkiem. dla niego pierścionek ma OGROMNE znaczenie (mówiąc że może być za 100zł on odpowiada "kochanie, przecież nie będziesz całe życie chodziła z taką taniochą", albo że wstyd mu po prostu dać mi taki tani pierścionek). trochę źle mnie zrozumiałyście- to on bardziej nalega na ten ślub.
nasza sytuacja wygląda tak że na wspólne życie pieniądze są, ale na extra wydatki (wesele, auto itp) niestety nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do rekacji kolegów - mój tz kupił mi pierscionek z dośc sporym brylantem i rekacja jego kolegów na cenę(bo radzili się mojego tż ile on wydał przed kupnem pierścionka dla swoich dziewczyn) była taka, że to dużo za dużo. Takze jeśli chodzi mu o kolegów to faceci mają myślenie byle jak najmniej i mojego tz nikt nie podziwia, że wydal ile wydal tylko bardziej pukają sie w głowę, że wcale tyle nie musiał. Ale to inna kwestia, że kupil taki na jaki go stać. gdyby było go stac kupiłby mi za kilkanascie tysięcy a gdyby było go stac na taki za 200 zł to taki bym dostała. Nie wyobrażam sobie pierścionków "tymczasowych" przeciez to tylko przedmiot i przez to, że przy jego wreczaniu padło pytanie nabiera w wartości a nie przez swoja cenę. Powariowałyście dziewczyny moim zdaniem. To jest tylko przedmiot i jak gościa będzie za x lat stac na kupno lepszego to wtedy kupi i bez okazji a nie 5 lat po ślubie będzie wręczał zaręczynowy ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Idąc takim tokiem myslenia jak twoj chlopak to moze go nie byc stac i do konca zycia na ten pierścionek ,ile musslby zarabiac aby jednorazowo wydać 1,5 tys to raz a oszczedzi z czego ?jak zawsze bedzie cos wazniejszego.
Dwa ,pytanie co zmieni ten piersionek ?spadnie na was deszcze pieniedzy ?dostaniecie mieszkanie od prezydenta czy co ? mieszkacie razem ?jest wam dobrze ? jesli nie to moze od tego trzeba by zacząc dorosle zycie a nie krecic się dookoła pierscionka. jesli tak to w czym problem ?a moze nalezy zazdroscic ze nie macie powazniejszych problemow od pierscionka ? wdg. mnie jestescie nie gotowi na małżeństwo (jestescie b. młodzi a staż o niczym nie świadczy w wieku lat 20 ) i do niczego wam nie jest ono potrzebne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A tak wogole to co to za gadanie o "cenie"pierscionka???:con fused: ja nawet nie wiem ile moj kosztowal...i watpie,zeby TŻ sie koledzy wypytywali:ile dales? to kazdego indywidualnie sprawa i podejrzewam,ze gdyby ktos sie mojego TŻ zapytal:ile dales?to on by odpowiedzial:gon sie
![]() sorry,ale to nie o CENE pierscionka chodzi-a moze jest po prstu zaw czensie na zareczyny? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() rozumiem kwestię kilku miesięcy bycia razem (to za wcześnie) ale wydaje mi się że 4lata to wystarczająco długi staż ![]() przynajmniej takie jest moje zdanie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Mój pierwszy pierścionek kosztowal 40zł na rynku krakowskim i wzruszył mnie ten gest bardziej, niż późniejszy z Apartu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale utrzymują Was rodzice jeszcze czy już pracujecie i sami na siebie zarabiacie? Bo jeśli rodzice Was utrzymują to na małżeństwo jeszcze trochę za wcześnie- bo będzie to wyglądać jak zabawa w dom a nie o to w tym wszystkim chodzi... ![]() Tak jak powiedziała paula78 4 lata przy założeniu, że macie teraz po 20 lat to nie tak dużo- nie ma do czego się spieszyć. Dopiero co zaczęliście wkraczać w "dorosłość" i wszystko może jeszcze ulec zmianie- i nie mówię tu tylko o poznaniu kogoś innego ale o wielu innych sprawach... Jeśli uważasz, że to ten jeden jedyny to i tak będziecie ze sobą formalnie prędzej czy później ![]() Ale to tylko moje zdanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Brazylijka nie wiem do czego pijesz,bo rozmawiamy o pierscionku,a nie o stazu
![]() Edytowane przez lusesita23 Czas edycji: 2010-01-17 o 21:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie chciałam Cię urazić, wybacz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
myślę że gdyby naprawdę chciał z tobą być mimo wszelkich przeciwności kupiłby już teraz pierścionek nawet za 100-200 zł, oświadczyłby się i tyle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Ja bym tak surowo nie oceniała Twojego Tzta. Myślę że ma mało pewności siebie i chciałby w jakiś sposób wywiązać sie z tego wszystkiego "jak należy". Może tak go właśnie nauczono, takich miał znajomych i trudno mu się postawić w innej sytuacji. Chce dla ciebie dobrze ale nie wie jak to okazać. My tez nie mieliśmy żadnych oszczędności, ale wzięliśmy dodatkowe prace(ja dyżury,Tż zlecenia) i powoli, po trochę coś odkładamy. Może sprubuj jeszcze raz z nim porozmawiać na spokojnie i wyjaśnij że nie jest tak jak on mysli. Może się boi wypaść źle.
Może wybierz jakiś w cenie tych 100-200 zł i powiedz mu że podoba ci się ten i żaden inny ![]() ![]() U nas też było wiele przebojów. Na pewno uda wam się pokonać trudności, ale trzeba do tego cierpliwości i wyrozumiałości. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Według mnie ten chłopak do ślubu nie dorosł.
Skoro ważniejsza dla niego jest opinia kumplia nie własnej kobiety to nie świadczy o nim najlepiej. Dziewczyna jasno daje do zrozumienia,że chce pierścionka i ,że to dla niej ważne. A on co? Mówi,że musi się bez niego obejść bo jak on przed kumplami wypadnie.Ech... Wózka dziecku też nie kupi bo syn kumpla ma droższy więc wasz nie będzie miał żadnego?
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Brazylijka a mi bardziej chodzilo o "dojrzalosc" do slubu a nie staz-bo to dwie rozne rzeczy...a ten chlopak akurat chyba wlasnie nie dorosl, bo o cenie pierscionka to somie mozna gadac w gimnazjum, jesli rozumiecie przenosnie...pozniej sa inne priorytety...a cena wtedy staje sie najjmniej wazna
![]() nie urazilas, tylko wkurzylas;p na pewno Twoj TŻ wybierze najodpowiedniejszy czas na zareczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() To nie jest złośliwe pytanie retoryczne ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Moim zdaniem to wcale mu się do ślubu nie śpieszy, skoro wymyśla takie dziwne historie o pierścionku za 1500 zł...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.