![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Projekt Metamorfoza -30kg w pół roku
Witam serdecznie to mój pierwszy post na tym forum, także jak przystało na gentlemana przedstawię się. Nazywam się Przemek, mam 21 lat, studiuje i mam sporo problemów dotyczących odżywiania, swojej sylwetki pomimo iż jestem na jakże to zacnym kierunku Zdrowie Publiczne.
Na wadze uderzyło mi już ponad 100 kg przy 176 cm wzrostu. Niestety wygląda to już nieestetycznie gdyż wystaje mi bęben, mam wielki tyłek i szersze biodra co utrudnia znacząco już zakup spodni w normalnym sklepie (muszę chodzić do skateshopów). To zdecydowanie za dużo. Zaplanowałem swoją metamorfozę, -30kg w pół roku. Mogę wstawiać tutaj swoje tygodniowe postępy, zdjęcia z metamorfozy ale potrzebowałbym zarówno dietę jak i ćwiczenia. Trzeba w tym wszystkim uwzględnić że czas na ćwiczenia mam dopiero wieczorami i pomyśleć nad problemem związanym z regularnym czasem jedzenia. Mam nadzieję że ktoś mi pomoże.
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Projekt Metamorfoza -30kg w pół roku
a może dołączysz się do nas?
![]() ![]() Ja polecam Ci dietkę Dukana ... sama zaczynam od jutra ;] Dokładne informacje o tej diecie bez problemu znajdziesz na necie . Na tłuszczyk polecam aeroby - równomiernie spalają z całego ciała.
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Jaką masz specjalność? Ja dietetykę, może coś pomogę ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Mam specjalność informatyka i statystyka medyczna.
Zanim rozpocznę ćwiczenia przydałoby się zgubić chociaż 10 kilo w najszybszym jak to możliwe czasie. Dalej bym już regularnie i stale gubił te kilogramy w jakimś rozsądnym tempie. Ja chetnie poslucham co zaproponujecie tylko jakos to uzasadnijcie ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
To ja od razu zaznaczę, że zgubienie 30 kg w pół roku jest niemożliwe, a jeśli nawet dało by radę, to jest to NIEMĄDRE i NIEZDROWE
![]() W pół roku, zdrowym chudnięciem, schudnąłbyś ok 12 - 20 kg. Mogłabym obliczyć Ci ile kalorii powinieneś zjadać i napisać ogólnie zasady diety, bo jadłospis jest czasochłonny niestety ![]()
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
moze byc i 20
![]() ![]()
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() 30kg to za szybko. Tak kilogram na tydzień jest dobrym rozwiązaniem plus to, że na początku waga szybciej spada. Co do ćwiczeń to napisz co lubisz ćwiczyć, a raczej czy w ogóle lubisz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
do mnie nigdy kalorie i waga dietetyczna nie przemawialy. wolę tu dukana, niz obliczanie gramatury ziarenka groszku ![]() kalkulatorek jakbyś mial ochotę sprobowac: http://www.dukandiet.co.uk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;24338048]
Co do ćwiczeń to napisz co lubisz ćwiczyć, a raczej czy w ogóle lubisz ![]() Lubie biegać, chciałbym grać w tenis ale niestety nikt nie przejawia takowych checi ze znajomych. Co do ćwiczeń może być siłownia w domu brak motywacji.
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do jadłospisu może tu coś ciekawego znajdziesz https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=309561 Edytowane przez d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 Czas edycji: 2011-01-12 o 21:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
A ja bym Ci ZDECYDOWANIE nie polecała biegania, tego tenisa też raczej nie, bo przy wadze ponad 100 kg możesz sobie uszkodzić kolana... Bieganie ogólnie dość mocno wpływa na kolana, a przy tak wysokiej wadze może to być niebezpieczne.
Bieganie możesz sobie włączyć jak już schudniesz na tyle, by nie było to złe dla stawów ![]() Raczej na początek celuj w coś, co stawów tak nie obciąży (rower, orbitrek/crosstrainer - moje ukochane ćwiczenie ![]() ![]() Wyżej polecano Ci dietę dukana, jeśli bierzesz ją pod uwagę, to ćwiczenia na niej są niezalecane, szczególnie ćwiczenia forsowne, bo dieta sama w sobie jest dość obciążająca dla organizmu. Wiem, że wiele osób łamie to wskazanie autora diety, ale nie wiem czy warto ryzykować ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2011-01-13 o 00:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Dziewczęta nie zapominajcie ze autor to mężczyzna !! Oni o wiele szybciej spalają tłuszcz niż my!! mysle ze srednio 5kg na miesiąc przy Twojej nadwadze powinno Ci się spokojnie udać
![]() w zależności od formy wysiłku fizycznego jaki wybierzesz, jesli siłownia to tłuszcz spalisz szybko ale pamietaj ze mięśnie waza więcej wiec spadek wagi nie będzie spektakularny...
![]() |
#14 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ale co za różnica jaki jest spadek wagi, ważne żeby zmienił się wygląd raczej...
![]() Poza tym jeśli autor będzie na ujemnym bilansie kalorycznym, to żadnych wielkich mięśni nie zbuduje, bo organizm nie będzie miał na to szans. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A może na poczatek basen?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
L-karnityna odpada brałem. Brałem też HCA, CHITOSAN, TAURYNE, no i nic nie pomaga z suplementów. Termospalacze odpadają. Nie mam czasu na zbytnie gotowanie dlatego Dukan odpada. Co do stawów faktycznie bolą po bieganiu. Basen nie bardzo bo nie mogłoby być to pływanie rekreacyjne a krótkie, szybkie dystanse do 10m dla lepszego efektu i powrót, nikt mi tak toru nie udostępni. Cóż, pozostaje siłownia, jakaś dobrze zbilansowana dieta. Gdy już będę wszystko wiedział, Zacznę prowadzić tutaj dziennik z opisami i zdjęciami.
![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Jesteś w bledzie myśląc,że trzeba pokonywac szbkie dystanse aby schudnac , nic bardziej mylnego.G imnastyka w wodzie to jest dopiero spalacz tłuszczu, wystarczy metr na metr aby się niezle zmeczyc ,nie obciążajac przy tym stawow
![]() POWINNO CIEzainteresowac http://www.youtube.com/watch?v=DSusULcvxTs Edytowane przez daga101 Czas edycji: 2011-01-13 o 12:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
nie wiem czy na dukanie trzeba az tak duzo gotowac szczerze mowiac...
widzialam program ktory opisywal bieganie, i u czlowieka z nadwagą 500 metrow to juz obciazenie kilku ton na stawy, biorac pod uwagę sile nacisku. a basen najkorzystniejszy, nie obciaza, nawet po rekreacyjnym plywaniu odczuwa się glod. ja tylko czekam az mi sie grypa skonczy i zawijam kiecę na basen |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Dieta dukana jest niezdrowa. Jedz ok. 5 posiłków przy czym w każdym powinna być solidna porcja białka, warzywa i tłuszcze nienasycone. Oblicz zapotrzebowanie kaloryczne, utnij 200-300kcal i zapisz się na siłownię. Ułóż plan treningowy z obciążeniem na całe ciało, a na koniec rób 20 minut aero, np. na rowerku. Tyle na początku powinno wystarczyć.
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Chciałbyś mniej ważyć, ale nie bardzo chcesz coś z siebie dać, aby to osiągnąć. Ćwiczeń zbytnio nie lubisz lub nie chcesz wykonywać. Gotować zdrowych i mniejkalorycznych posiłków też nie chcesz tłumacząc się brakiem czasu. To ja tutaj czegoś nie rozumię - chcesz schudnąć czy czekać na cud??
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dieta Dukana nie jest taka rewelacyjna, jak każda dieta ma swoje zalety, ale też wady. Poza tym są łatwiejsze sposoby na schudnięcie niż trzymanie się diety ułożonej dla każdego, bez uwzględnienia istotnych rzeczy. Nie podoba mu się ona, więc niech sam zadecyduje w jaki sposób chce schudnąć.
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ja wcale nie napisałam, że powinien Dukana spróbować. Sama poczytałam o tej diecie i uważam, że nie do końca jest zdrowa.
Obecnie też jestem na diecie (co widać po suwaczku). Jem częściej, zdrowiej, dużo warzyw i owoców, zrezygnowałam z ziemniaków i białego chleba, ale przy tym też ćwiczę i tu pomocny mi jest orbitrek. Coś już drgnęło na wadze, więc chyba jakieś efekty będą. Najważniejsze moim zdaniem to chcieć!! Nawet jeśli ktoś nie umie gotować, to można podpytać innych. Zawsze też można patrzeć na etykietki i kaloryczność produktów, a to daje do myślenia. Spróbować też można wrzucać różne warzywa i pierś z kurczaka do parowara, albo do zwykłego garnka z wodą, odrzucić smażone i tłuste.
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
to nie jest tak że ja nie chcę gotować
![]()
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Ja zapraszam na https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=465548&page=67 :P
Rodzinna atmosfera, czesto dochodza nowe osoby, jednak wiele traci zapał, chęć czy cokolwiek i sie nie odzywaja po jakims czasie :P ale ja juz jestem tam od dawna. Stracilam juz 12-13 kg w ponad 3 msc. zreszta widac na stopce ![]() Dodam, że odzywialam sie zdrowo, z duza iloscia bialka, ale nie Dukan, ale stosowalam sie do wielu jego zasad i korzystalam z niektorych przepisow lub sama je modyfikowalam, do tego jadlam smacznie a nawet pysznie ![]() ![]()
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
To kiedy autor zaczyna zmagania??
Może foty, wymiary tak na początek, dla mobilizacji? ![]() Może jeszcze jakieś pytania?
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Najprawdopodobniej pierwsze wymiary, waga, zdjecia pojawia sie na początku lutego już po sesji. Będę zdawał relację co tydzień ze wszystkiego co robiłem i co jadłem. Wtedy to też zakupię sobie wagę, centymetr krawiecki i wykupię karnet na siłownię.
Teraz ograniczam się do 3 głównych posiłków dziennie o stałych godzinach, które konsumuję w niewielkich ilościach i 2 dodatkowych w postaci II śniadania i podwieczorku. Muszę przyzwyczaić organizm do dostarczania rozsądnej ilości pokarmu a nie jak teraz obżerania się.
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do gotowania. to wiesz, ciężko znaleźć jest czas na jakiekolwiek gotowanie kiedy człowiek jest o 8 do 20 na uczelni. nie mniej jednak Przemek człowiekiem zmotywowanym do działania jest. to nie ulega wątpliwości. A ja jako bliższa znajoma kciuki trzymać będę. ![]() a co do biegania to jest to katorga dla kolan nawet u osób szczupłych. pod wypływem nacisku niszczy się chrząstka stawowa co prowadzi do choroby zwyrodnieniowej i gonartrozy chociażby.
Edytowane przez anoska Czas edycji: 2011-01-17 o 11:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
tego na fizjoterapii uczą
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:38.