![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy paczka ciastek to duzo?
Hej. Po licznych przygodach z dietą redukcyjną, utrzymanie itp chcę wrocić do normalnego żywienia, normalnej osoby :P A uwierzcie, że już przeszłam przez "perfekcyjną redukcję", redukcję słodyczową (tzn. jadłam same słodycze, troche uzalezniona jestem od nich
![]() Czy jak normalny człowiek je ciastka do kawy to taka paczka to stanowczo za duzo? Jesli tak, to ile mniej wiecej zwyczajowo się jada? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy paczka ciastek to duzo?
Trudne pytanie. Zależy od tego ile ogólnie spożywasz kalorii dziennie, bo jeśli ciastka zmieszczą się w bilansie, to utyć nie powinnaś. Ja bym tam jednak kupnych ciastek w takich ilościach nie jadła, zawierają dużo cukru oraz tłuszcze trans.
Nie smakowałyby Ci takie ciasteczka własnej roboty, z płatków owsianych, miodu, bakalii? O wiele lepsze i zdrowsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
oj.. ja bym sama całej paczki nie zjadła..
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czemu ma sluzyc watek. Jakos nie wierze, ze naprawde nie wiesz. Zwlaszcza, ze piszesz, ze jestes po redukcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież na U można jeść słodycze, ale nie każdy wie, jaka ilość jest dla niego odpowiednia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
O własnie, to jest normalna opinia ![]() ![]() Cytat:
DOkładnie, tymbardziej, że ja potrafiłam słodczami zastąpić każdy posiłek. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Zdecydowanie za dużo. Jestem przeciwna całkowitemu wykluczaniu czegokolwiek - w tym słodyczy - z diety. Ale należy pamiętać, że większość słodyczny (nie liczę np. gorzkiej czekolady) jest bardzo niezdrowa i właśnie to powinno być powodem ich mocnego ograniczenia w diecie, nawet u osób, które kalorii liczyć nie muszą.
Codziennie to można sobie pozwolić na jedno-dwa (małe!) ciasteczka do kawy.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
ja bym sobie ustaliła jeden dzień w tygodniu (np. sobotę) i w tym dniu jadłabym coś słodkiego, na przykład paczkę ciastek
ale raczej nie zjadłabym jej na raz, tylko do każdego posiłku parę ciastek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Posłużę się przykładem mojej siostry - dosyć szczupła,nigdy nie była na żadnej diecie. Normalna, odżywia się normalnie. Nie liczy kalorii, nie zwraca uwagi na b/w/t.
Tak więc jeśli najdzie ją ochota, zje np paczkę delicji (no dobra, odejmując dwie którymi kogoś tam poczęstuje). Aczkolwiek je ją np podczas oglądania filmu/programu, powiedzmy w ciągu godziny. Bo może i w tyciu nie ma różnicy, jak szybko się coś zje... ale w "normalnym" jedzeniu - owszem. Wg mnie to jedzenie mojej siostry jest jak najbardziej normalne. Ale jeśli zjesz taką paczkę w 5 minut, czujesz się później przejedzona i wogóle - to już nie jest normalne ![]() Aha, no i raczej nie codziennie...idzie lato, codziennie to sobie mozesz pozwolić na lody np ![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
A popatrz - o tym nie pomyślałam. Tylko, że to raczej nie jest 'zaplanowane' - a to moje ciastko to taki stały element menu.
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
to zostaja desery typu tiramisu czy sernik na zimno.
Cytat:
Aczkolwiek widzialam kiedys w kawiarni jak pewna rodzina przyszla na deser i zamowili goraca czekolade do picia, czekoladowy torcik i cos tam jeszcze czekoladowego. Mimo, ze nie bylam wtedy na diecie, to mnie by zamulilo. A oni bez problemu. Dodam, ze wszyscy z nich byli szczupli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale generalnie jednoznacznie z tego wynika, że paczka ciastek to stanowczo za dużo. Szkoda :P Edytowane przez summertime Czas edycji: 2010-05-23 o 18:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
W takim razie jedz wszystko, na co masz ochotę i po prostu co jakiś czas (np. co tydzień lub dwa) waż się. W tak krótkich odstępach czasu nie przytyjesz dużo, ale w porę zauważysz, że waga idzie w górę i w porę będziesz mogła zareagować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
oj dla mnie to zdecydowanie dużo za dużo...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
A ja żeby nie miec wyrzutów sumienia bo teraz jestem na etapie przyzwyczajania do normalnego jedzenia kupuje tylko słodycze które mają jeszcze wartosci odżywcze jak czekolada z całymi orzechami ciastka tylko lu go albo z orzeszkami lub pestkami dyni.
![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jest raczej trudne pytanie. hmm problem jest wtedy, kiedy czujesz, ze musisz zjesc cala paczke, cala=do konca. nawet jak nie masz ochoty poza tym kilka paczek ciastek w tygodniu to chyba jednak ciut za duzo, bo w wiekszosci jest to zazwyczaj okolo 800 calkowicie bezwartosciowych kalorii na pewno robisz blad, ze nie jesz zadnych zlozonych ww, wtedy organizm domaga sie szybkoprzyswajalnych i stad moze zachwiane odczucie nasycenia slodyczami. sprobuj jesc wiecej warzyw i np. brazowy ryz albo makaron do obiadu, owsianke na slodko rano /poki co nie zmieniaj nawykow "ciastkowych", bo popadniesz w obsesje/ i byc moze organizm sam zasygnalizuje ci, ze ma wystarczajaca ilosc energii
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi to zastępuje słodycze w zupełności, choć są osoby negatywnie nastawione do aspartamu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ja 1 ale potem mam wyrzuty sumienia bo niestety słodycze moja miłość uczę się ich nie jeść
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Akurat warzyw jem sporo, miałam na myśli, że jakoś nie jadam weglowadanów zloznych (takich zawartych w kaszach, makaronach, chlebie itp). Ale przez około rok jadłam bardzo dużo takich weglowodanów a ochota na słodycze była taka sama jak dziś. Tak więc to nie jest tak, że nie jem chleba, a pózniej napad na słodycze. Nawet jeśli w mojej diecie jest duzo weglowodanów złozonych to i tak musze coś slodkiego jesc ![]() I cały czas mam wrażenie, że się nie rozumiemy. Ja nie chcę żadnych słodyczy low-kcal itp. Chcę się od tego uwolnić. I udaje mi się, tylko nie chcę w tym przesadzić. Mam 170 i ważę niecałe 52kg, i nie w głowie mi redukcja. Chcę tylko wiedzieć, czy zjedzenie całej paczki ciastek jest czymś bardzi nienormalnym ![]() Edytowane przez summertime Czas edycji: 2010-05-23 o 20:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
To normalne po to są żeby je jesć
![]() Byle nie codziennie i nie w ramach normalnych posiłków. Ja też rzadko przystaje na jednym ciasteczku szczególnie przy nauce, ale nie jem z czekoladą tylko raczej te zdrowsze wersje ![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ja sobie lubiłam zawsze zjeść jedną, całą czekoladę mleczną w ciągu dnia, po prostu nie mogłam nie
![]() Niestety po pewnym czasie troszkę kilo mi skoczyło, zrezygnowałam z tego nałogu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Pomyśleć, że jak byłam nastką to mogłam zjeść kilka dużych kawałków ciasta dziennie, lub jakieś ciastka, 3 duże przysmażane naleśniki z górą cukru pudru, paczkę chipsów, tosty - wszystko jednego dnia i nie tyłam. A teraz, cóż, człowiek się starzeje, to i metabolizm zwalnia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=summertime;19531254]Dokładnie... Teraz sesja będzie. Ale w gruncie rzeczy, ja zjem taką paczkę ciastek i już mam spokój. A tak będę w trakcie nauki co raz coś podjadać niby zdrowego i zjem w sumie dwa razy więcej ;]
Ja wczoraj podczas wkuwanka (ok. 3 godzin) 10 ciasteczek z orzeszkami w miodzie ![]() ![]() A wiedze jakos lepiej sie przyswaja ![]()
No i jest 56 kg/171 tylko 2kg do wagi idealnej ![]() "Ooo Muszu Ty geniuszu" ![]() 我爱你 M Edytowane przez Juno123 Czas edycji: 2010-05-23 o 22:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Jeszcze mi się przypomniało
Ja zanim wpadłam w ED, byłam trochę przy kości, ale nie miałam nadwagi ![]() Akurat paczka takich jeżyków czy delicji nie jest jakaś ogromna, ale przecież pamiętam, że kupowałam czasami takie wafelki w czekoladzie, których paczka ma gram 300... i również wszystkie zjadałam ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
ja pamietam że jak byłam jeszcze w podstawówce to bardzo często razem z moją siostrą i przyjaciółką kupowałyśmy sobie po szkole kilka paczek chipsów, ciastek/wafelków, lody, żelki i szłyśmy do mnie do domu wszystko zjeśc ;d potem jeszcze zamawiałyśmy pizze. i nie tyłyśmy od tego. a takie 'wyżerki' zdarzały nam się baardzo często. większa część kieszonkowego szła na słodycze ;d
teraz jestem po redukcji i mimo że trudno było mi się przełamać do normalnego jedzenia, to teraz nie wyobrażam sobie dnia żebym nie jadła czegoś słodkiego. zawsze po obiedzie na deser/podwieczorek jem jakieś ciasto, drożdżówke czy czekolade. i nie mam żadnych wyrzutów sumienia ![]() według mnie jeżeli chcesz jeść norlamnie, a masz na coś ochotę to powinnaś to po prostu zjeść i już ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Paczka ciasteczek to niestety za dużo, szczególnie kilka razy w tygodniu. Sama wychodzę z diety, ale na szczęście od słodyczy się odzwyczaiłam. Od 4 miesięcy nie miałam w ustach niczego, zawierającego tylko puste kalorie - wolę zjeść kawałek słodkiego owocu albo jogurt. Zdrowiej i lepiej dla mojej figury. Jedz słodycze wtedy, kiedy masz ochotę - ale wyznacz limit, np. do dwóch ciasteczek dziennie, nie paczke, kawalek ciasta nie trzy. Waż się regularnie co 2 tyg. i w razie czego reaguj. I staraj się wybierać zdrowsze odpowiedniki niezdrowych produktów.
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
I oczywiście mister Wyrak wrzucił swoje kpiące 3 grosze
![]() A ja doskonale rozumiem rozterki autorki wątku. Mimo że sama jeszcze jestem na redukcji, to zbliża się ten moment, kiedy trzeba będzie wyjść z diety i wrócić do "normalnego" myślenia o jedzeniu. I też mam problem z obiektywną oceną ilości. Jedynym sposobem, który wydaje mi się sensowny, żeby to pokonać jest po prostu obserwacja własnego organizmu - ważyć się raz w tygodniu i sprawdzać czy było za dużo, za mało czy w sam raz ![]() Trzymam mocno kciuki, że uda Ci się znaleźć zdrowy balans jedzeniowy, bo jeśli Tobie się uda, to jest nadzieja, że i mnie w przyszłości też ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Też tak miała przed redukcją ważyłam 60 kg / 168 cm i nigdy nie tyłam mimo, że zupełanie nie zwracałam uwagii na to co jem. MOgłam zjesć no pół pizzy, potem poprawić ciastami lub czekoladą i zapić słodzonym sokiem. Teraz mimo, że nie tyje, ale nie potrafię już tak, a jak sie zdarzy np. ciastka lub czkolada to mam wyrzuty mimo, że nie chce... ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:31.