![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Aksy początki
Wstawiam fotki moich "pierwszych razów".Konstruktywna krytyka mile widziana, czyli nie tylko "nie podoba mi się to i to", ale również rady jak to zmienić/poprawić.
Od razu uprzedzę falę krytyki - mam problem z zaciskaniem kuleczek - pomóżcie proszę - jak zaciskać, żeby było dobrze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Aksy początki
W pierwszych nie podobają mi się loopy na dole, lepsza byłaby szpilka. W drugich za to widać, że nie wszystkie loopy są równe, niektóre trochę odstają na boki i widać, za dużo drutu. A co do zacisków niestety nie pomogę bo ich nie używam. Jednak te kolce i naszyjnik wydają mi się trochę puste. Na plus jest to, że każda z pokazanych przez Ciebie prac jest inna
![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Witaj
![]() Jeśli masz problem z zaciskami to chyba najlepsze będą płaskie bociany (w wątku dla zielonych na pewno o tym więcej będzie). Co do prac, to jak powiedziała moja poprzedniczka, fajnie, że są różne. Ale... W pierwszych kolcach zdecydowanie lepsza byłaby szpileczka - korale maja dużą dziurę, więc miseczka też raczej konieczna. Brakuje mi też przekładki między koralami i jakiejś kuleczki na zakończenie (na górze). Co do bigli, które tu stosujesz - proponuję je domykać - kolczyk nie będzie po nich fruwał i wypadał. Nie widzę jak wychodzą Ci loopy, więc się nie wypowiem, ale widzę, że zostawiasz przestrzeń między loopem, a koralikami (drugie kolce) - potrenuj i unikaj tego. Jeśli chodzi o dwie ostatnie prace - nie lubię tego typu biżuterii ze względu na tę paskudna linkę - jeśli już ma być coś w tym stylu, to proponuję korzystać z linek kolorowych - ta srebrna jest raczej wersją roboczą - nie do pokazywania, a do ukrycia. ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Chodzi o te zamykane bigle? Czy powinnam to zagięcie, w którym powinien być kolczyk powinnam jakoś dogiąć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Wielkie dzięki - a jakiś pomysł na te kulki? Mam szczypce gładkie, takie bocianki ale zakrzywione
![]() Czy kulki zaciskać maksymalnie mocno, do oporu (wtedy na pewno się nie będąprzesuać), czy lżej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
A jakie używasz? Srebrne, czy posrebrzane? Bo jak te rureczki posrebrzane ścisnęłam za mocno, to się rozlazły po prostu
![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ale mi te placuszki to duże wychodzą, kuleczka na nie nie wejdzie, chyba, że duża. No nic, muszę poćwiczyć... jak to mówią "trening czyni mistrza"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Wielkość "placka" zależy od wielkości kuleczki zaciskowej
![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Poniżej nowe twory
![]() Nie znalazałam w domu białej kartki, więc dla odmiany żółte tło... Edytowane przez Aksa1978 Czas edycji: 2010-02-27 o 17:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Jak dla mnie naszyjnik jest za pusty. Gdy widzę tą gołą linkę to mam makabryczne myśli - niech no tylko ktoś pociągnie, gdy naszyjnik będzie noszony
![]()
Edytowane przez rusa1ka Czas edycji: 2010-02-27 o 18:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Hmm, ja tak lubię...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
I nowe nowości
![]() Dziś przyszły kamyki, więc mogę zrealizować kilka pomysłów... Oczywiście się nimi pochwalę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Kolce kamykowe i szklanki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
W drugich pomysł mi się podoba, ale taki goły drut jest narażony na wyginanie i koraliki po nim latają.
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Z tym gołym drutem nic nie poradzę, bo to jest główny punkt programu, ale jak unieruchomić koraliki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Witki opadają
![]() ![]() Tak więc - piękny wrzucik, najbardziej urzekł mnie ten goły drucik w drugich kolczykach. Dodaje całości powabu i uroku. Właśnie takie lubię.
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Niech nie opadają ci witki, bo taki długi drut był głównym założeniem tych kolczyków (chyba wolno mieć własne pomysły?) więc nie złapię teraz za szczypce i go nie obetnę. Myślałam również, że takie wątki są po tyo, aby każdy mógł przedstawić swój pogląd, a osoba preentująca mogła skorzystać z rad, bądź nie. Ciekawe co bym miała zrobić, gdyby jedna koleżanka stwierdziła, że za długi, a druga - że za krótki? Przyciąć i wydłużyć jednocześnie?
![]() Widocznie źle pojęłam ideę tego typu wątków, ale pomimo to pozwolisz, że będę wrzucać kolejne fotki - dla własnej przyjemności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
każda z Nas we własnym wątku robi to na co ma ochotę
![]() ![]() ![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
A możesz mi poddać jakiś pomysł, jak to zrobić? Właśnie o to mi chodziło
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Bez problemu można to zrobić bez ingerencji w sam pomysł i projekt
![]() ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Myślałam o lince, te kamyki są dość ciężki, więc pewnie by ją dobrze obciążała - ale nie byłoby to sztywne, łańcuszek już wogóle jest "miękki". Sztywne wykończenia inne niż drut nie przychodzą mi do głowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
świetnie myślisz, no to już wiemy, że coś innego niż drut nie będzie odpowiadało kryteriom projektu
![]() ![]() ![]()
Edytowane przez ravenart Czas edycji: 2010-03-08 o 11:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Raven wybacz, że przerwę Ci tę zabawę. Wiem, że masz jak najlepsze intencje, ale dziewczyna jest chyba nowa i nie do końca zorientowana w różnorodności półfabrykatów. Ja na początku też nie byłam. Problem gołego drutu i latających koralików/kuleczek rozwiązuje ten oto wynalazek: http://qnszt.pl/pictures/67/6667/t10407.jpg
Jest to zwykła, prosta rureczka. Posrebrzane są na ogół taniutkie, warto się w nie zaopatrzyć.
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Yori nie wybaczę
![]() ![]() ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam obydwu
![]() ![]() Tylko jedno pytanie (przeglądałam wątek dla zielonych i wydaję mi się, że tak, ale nie jestem pewna) - ta rurka ma być na całej długości kolczyka, po koralikami też, prawda? Edytowane przez Aksa1978 Czas edycji: 2010-03-08 o 13:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Prawdę mówiąc nie mam pojęcia o co Ci dokładnie chodzi, więc w załącznikach podam zdjęcie Pani Cherryflame, które uznałam za dobry przykład ładnego wykorzystania rureczki:
Re dół: pomyliłam załączniki, już naprawiłam błąd ![]()
A teraz, drogie dzieci, księżniczka opuszcza bajkę, otwiera zimne piwo i zapala fajkę. Mój wątek Edytowane przez Yori Czas edycji: 2010-03-08 o 13:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edit: nvm ![]()
Edytowane przez ravenart Czas edycji: 2010-03-08 o 13:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
No i wszystko jasne
![]() Okazało się, że mój pomysł wcale nie jest taki oryginalny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:05.