|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ratunku!!!! 164cm 74kg:(((((
Wyglądam jak prosiak, zapuściłam się niemiłosiernie, nie umiem dobrze jeść, nie umiem gotować, przyrządzać posiłków. Moim problemem jest to że jem dużo mięsa, mleka, słodyczy... Jem nieregularnie, dość rzadko i dużo... nie wiem jaka to jest mała porcja
![]() Mam 27 lat, pojawiajśię pierwsze zmarszczki, ciało wiotczeje (nie ćwiczę) Podpowiedzcie jak wprowadzić zmiany? od czego zacząć? paznokcie mam poobgryzane, okulary, cere nieciekawa, włosy bez połysku, bardzo cienkie... Ubrać się nie umiem, chodzę w buciorach, bo nie umiem nawet na niewielkim obcasie.. i boję się kupićtakie ładniejsze buty bo nie mam ich do czego ubrać (mam trzy swetry, takie zwykłe, ze dwa polary, i dwie pary dzinsów). Dodatków nie mam żadnych. Wiem ze to problem bardziej psychiczny, bo umiem wejść do sklepu i coś kupić. Niby wiem ze słodycze tuczą. Ale jak to oganąć? jak się zorganizować? Próbwałam poczytać troche, kupłam dwie książki montignaca, kupiłam "francuzki nie tyją" i nic nie pomogło, ja nadal tyję i wyglądam jak d.upa Spódnicy nie ubierałam ze 3lata.... A ak bym chciała... tak mi ciężkoz tym ze nie jestem ładna, kobieca.... HELP Edytowane przez pyzulina Czas edycji: 2010-01-25 o 08:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ratunku!!!! 164cm 74kg:(((((
przeciez na dietetyce zalozylas taki sam post i juz Ci moderatorka na niego odpowiedziala, wiec?
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Radziłabym iść do dietetyka.
A na początek więcej ruchu, ogranicz jedzenie, jedz o regularnych porach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=399183
(uwaga, będą małe zmiany ale ogólnie coś dla ciebie). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Zakorzenienie
|
Witaj!
Jeżeli jest to dopiero Twój początek odchudzania powinnaś dobrze zapoznać się z informacjami dotyczącymi odżywiania, jak też Twoja wiedza dotycząca składników pokarmowych, czy poprawnego komponowania jadłospisów powinna być poszerzona. Na samym początku zastanów się czy, aby na pewno diety potrzebujesz. Pamiętaj, nie da się schudnąć miejscowo. Nie ma specjalniego przekaźnika, którym zaznaczysz, że chcesz, aby tłuszczyku ubyło z brzucha. Na nieszczęście wielu kobiet coś takiego nie istnieje. Chudnąc, chudniesz z każdej partii ciała. Zarówno twarz się wyszczupli, jak też biust również straci na swoim obwodzie. Jeżeli zależy Ci na wymodelowaniu konkretnej partii ciała zdecydowanie bardziej polecam swoją uwagę skupić na ćwiczeniach, w tym pomocne Ci będzie podforum >>Fitness<< Jeżeli jednak dojdziesz do wniosku, że dieta to, to czego Ci trzeba musisz swoją wiedzę dotyczącą odżywiania znacznie powiększyć, aby sobie nie zrobić krzywdy. Źle skomponowana dieta może w naszym organizmie dokonać dużego spustoszenia. Myślę, że łamliwe paznokcie, wypadające włosy i szara skóra to nie to, czego kobiety oczekują. ![]() Od czego zacząć? Ważne jest wyliczenie własnego zapotrzebowania kalorycznego. Twój dzienny bilans kalorii na redukcji musi wynosić powyżej 1000 kcal. Jedynie takie diety są przez forum popierane. Diety monotoniczne i te, których bilans wynosi mniej niż 1000 kcal są niezdrowe i takich diet należy się wystrzegać. Najlepiej, jeżeli wszelkiego typu kopenhaskie, kapuściane i inne diety cud odejdą w zapomnienie. Niestety nie ma diety cud. Jest tylko dieta szybka, po której oprócz tego, że jesteśmy wycieńczone i osłabione otrzymujemy efekt jojo. Należy pamiętać, że zdrowe chudnięcie wynosi od 0,5 do ok. 1 kg tygodniowo. Jednak bardzo często na samym początku odchudzania "na wadze" widzimy większy spadek. Możliwy nawet do 3-4 kg, ale wynika to z tego, że wtedy z naszego organizmu "spada" woda, a ciężkie jedzenie zamieniamy na lekkie. Zrzucanie wagi jest procesem długotrwałym i trzeba być bardzo sumiennym, aby efekty były i zagościły na stałe. ![]() Etapy zrzucania wagi: Cytat:
Cytat:
Będąc na redukcji w celu schudnięcia dzienne zapotrzebowanie kaloryczne powinniśmy uciąć maksymalnie o 500 kcal. Jednak nie dla wszystkich są diety z typowym wyliczaniem kalorii ze względu na to, że jest dość pracochłonne, bo musimy sobie wszystko dokładnie przeliczyć i sumiennie komponować jadłospisy. Jeżeli nie będziemy na diecie, która konkretnie zarysowuje ilość kalorii jaką dziennie zjadamy powinniśmy trzymać się kilku zasad, aby się z nimi zapoznać kliknij TUTAJ Kiedy już wiemy na ile kalorii dziennie możemy sobie pozwolić możemy zacząć komponować jadłospis, ale najpierw musimy się zapoznać z poprawnym łączeniem składników. ![]() Cytat:
![]() Pamiętaj, że gotowe jadłospisy nie zwalniają Cię z tego, aby swoją wiedzę dotyczącą odżywiania poszerzać.
Jeżeli potrafisz rozróżnić białka/węglowodany/tłuszcze, wiesz jak wygląda poprawnie skomponowany posiłek, czy też znasz zasady zdrowego odżywiania możesz rozpocząć odchudzanie. Wszystkie ww informacje nie zostały Ci przekazane tylko dlatego, żeby Ci zabić czas, ale po to, aby piękną sylwetka była w Twoim posiadaniu, bez efektu jojo. ![]() Pamiętaj też, że całe forum jest kopalnią wiedzy. Wszystko co tu znajdziesz służy Ci pomocą. Zapraszam również do wątków: a w wolnej chwili.. poplotkuj z nami ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości oraz owocnego zrzucania kilogramów! ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
cialo wiotczeje? zacznij cwiczyc - mozesz zaczac od chodzenia do pracy na piechote ![]() Na temat diety nie bede sie rozpisywac, bo na tym forum jest MNOSTWO postow na ten temat. napewno juz na nie trafilas. Buty na plaskim obcasie? Ja od dwoch lat glownie takie nosze (jestem rownego wzrostu z moim TŻ ![]() Nie masz sie w co ubrac, choc nie boisz sie wejsc do sklepu? Jesli problem tkwi w pieniadzach to przejdz sie po ciuchlandach. tam naprawde mozna sporo znalezc. wystarczy poszukac. zawsze mozesz porposic o rade sprzedawczynie. Grunt, ze chcesz cos zmienic. to pierwszy krok. ![]() ![]() coz, powodzenia! ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Dziękuję wszystim za odpowiedzi
![]() nie pisałam, ponieważ zaczęła się sesja a potem wymyśliłam ze rozpocznę dietę mm i zajęłam się czytaniem o niej Kupiłam też książkę "Fracuzki nie tyją" , oraz książki montignaca. I staram się jakoś wprowadzać w życie zasady tam zawarte ![]() ![]() nie za bardzo umiem tez przyrządzać potrawy samodzielnie, ucze się al idzie to troche jak krew z nosa Największy probem mam chyba z tym, aby ułożyć sobie menu oaz zrobić zakupy. Jeśli ktoś ma większe doswiadczenie to bardzo proszę o trochę rad. Nie chcę szukać gotowych jadłospisów (wiem ze jest ich dużo) ale się w nich gubię, często są tam produkty których nie dam rady jeść. A tego co lubię to nie za bardzo umiem sama ułożyć posiłki. Jeżeli znajdzie się ktoś kto trochę by mi pomół w ułożeniu np tygodiowego menu to byłabym bardzo wdziędzna ![]() ![]() a teraz spróbuję zrobić taką liste "zjadliwych" dla mnie rzeczy z góry dziękuję i pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wymien jak najwiecej produktow z obu grup i coś sie wymyśli. Pamiętaj jednak, że bez ruchu ani rusz ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Ratunkuuuu!!!!!!
już ne wiem co robić ![]() jestem załamana, nie wiem już co robić, wiem na pewno ze muszę zrezygnować ze słodyczy bo to logiczne, ale co z resztą tu już nie wiem, czuję się bezsilna, coraz bardziej siebie nienawidze błagam o pomoc w postaci jakiegoś sensownego jadłospisu tak na trzy dni oraz o zestaw ćwiczeń, bo sama już nie jestem obiektywna, i wątpie we wszystko co wymyśle i próbuję robić (mam twister do ćwiczeń i nic więcej) bardzo prosze o pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Pyzulinko, czy zadałas sobie trud by poczytac podwieszone na górze wątki w dziale Dietetyka? Tam jest wszystko prosto napisane. W poptrzednim poscie prosiłam zebys napisała co lubisz, a czego nie, bo powiedziłas, ze jest sporo produktow, ktorych nie lubisz. Musisz też sie zacząć ruszać! bez ruchu ani rusz!
![]() Dopadł Cie efekt jojo, tak włąsnie konczą się te wszystkie "cudowne diety". Dlatego czas zebys nauczyłą sie komponowac jadłospis, bo odchudzania to zmiana nawyków zywieniowych na stałe, a nie tylko na czas diety. Inaczej zawsze po diecie bedziesz tyła i to jeszcze z nawiazką, bo rozregulowujesz swój metabolizm.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:34.