|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kiedy kolczyki są ciężkie???
Witam.
Mam małe pytanie. Orientuje się może ktoś czy istnieje jakaś skala ciężkości kolczyków?? Kiedy można powiedzieć, że kolczyki są ciężkie? a kiedy lekkie? Przy kupnie w realu nie ma problemu. Zawsze można wziąć, zważyć "na oko". Problem pojawia się jednak przy zakupach w sieci. Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc . Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kiedy kolczyki są ciężkie???
wg. mnie wszystkie z kulami kamieni naturalnych o śr. powyżej 16 mm są raczej ciężkie, nie lubię takich i nie mam
![]() ![]() ale to zależy od własnych predyspozycji... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś preferowałam lekkie kolczyki. Jednak stopniowo przechodziłam do coraz cięższych i mam teraz 2 pary ucho-urywaczy i 1 parę też dość ciężką. Mi jednak to nie przeszkadza i przynajmniej czuję kolczyki i wiem,że ich nie zgubiłam
![]() Mi, jako sprzedającej zawsze trudno stwierdzić czy kolczyki są ciężkie lub nie. Dlatego często używam określenia średnie, ponieważ i tak zazwyczaj są dużo lżejsze od moich ucho-urywaczy. Jednak jak tu dopomóc kupującym?? Można kolczyki ewentualnie ważyć..... nie wiem, no jest to trudne, ponieważ odczucie ciężki lub nie jest tu odczuciem subiektywnym tak właściwie. Można się sugerować rozmiarem kolczyka lub właśnie rozmiarami kamieni, jakie zostały do biżuterii użyte. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja to jestem fanem wizualnie ciężkich kolczyków, bo lubię jak dużo dynda.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Nie mam dziurek w uszach, wiec uzywam klipsów "pierced look" i zakładam, że kolczyk jest ciężki, jeżeli przy wygodnym zaciśnięciu klipsa (czyli nie czuję odcięcia obiegu krwi w uchu) kolczyk spada po 2-3 machnięciach głową. Raz kichnęłam i kolczyki spadły mi z ucha, z czego jeden za dekolt (mój, na szczęście), a drugi do szklanki... Już wiem, że 3 kosteczki szkła lanego (jakie 1,5cm krawędzi) na łańcuszku to "za dużo" ;>
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Jein Czas edycji: 2010-05-04 o 19:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Najlepiej zaopatrzyć się w jakąś wagę. Kolczyk do 5 gramów jest ok, cięższe mogą już "ciągnąć" ucho, choć to zależy od indywidualnych cech ucha oczywiście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
A ja bym powiedziala ze ciagnac ucho moga takie od 10 g
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
A liczycie za parę czy za szt.?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
za sztuke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
5 gramów to pewien standard, choć oczywiście robi się też cięższe. Duży kolczyk z reguły waży więcej, co oczywiste, szczególnie z kamieniami.
Ja osobiście lubię nosić kolczyki, których się praktycznie nie czuje na uchu, dlatego dla mnie 5, 6 gramów to taka granica komfortu ![]() Te do pięciu gramów maja dodatkowo tę zaletę, że nie trzeba ich cechować w urzędzie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:48.