Pomoc z dietą - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-27, 12:52   #1
jasmine
Raczkowanie

GG do jasmine

Pomoc z dietą

Witam wszystkich. Mam na imię Marta. To jest mój pierwszy post tutaj, wiec jakby coś było nie tak to proszę o wyrozumiałość
A więc moja historia zaczęła się tak, iż postanowiłam się odchudzać. Zdrowo odchudzać. Przeczytałam większość wątków na temat układania diety, ale mam jeszcze kilka wątpliwości i bardzo proszę o pomoc.
Najważniejsze informacje:
Mam 20 lat, 167cm wzrostu i ważę 70kg.
Moje poprawione BMR wynosi 1522,8, więc myślę że dieta 1200 – 1300 kcal byłaby odpowiednia, ale jest problem w tym, że na podstawie schematu podanego na którymś wątku nie potrafię sobie wyliczyć ile powinnam spożywać tłuszczy, białek i węglowodanów w ciągu dnia i jak to podzielić na posiłki, jeśli:
- zamierzam jeść:
10.00 – 1 posiłek
13.00 – 2 posiłek
16.00 – 3 posiłek
19.00 – 4 posiłek
22.00 – 5 posiłek
1.00 – sen
- zamierzam ćwiczyć
poniedziałek: trening siłowy
wtorek: aeroby
środa : siłowy
czwartek: aeroby
piątek: siłowy
sobota: aeroby
niedziela: odpoczynek
Aeroby w moim przypadku to rowerek, tylko też nie wiem ile czasu powinnam mu poświęcić, jeśli wcześniej w ogóle nie ćwiczyłam. A trening siłowy, to z tej stronki, której adres był już wielokrotnie tutaj podawany, będę ćwiczyć w domu. Ćwiczenia robiłabym między 12.30 – 14.00.
To już chyba wszystkie informacje. Aha. Byłam 2 razy na kopenhaskiej, ale trwały 2 – 3 dni, więc chyba trudno to nazwać dietą.
Wiem, że ułożenie jakiegoś menu jest dosyć pracochłonne i być może nie będzie Wam się chciało, ale proszę chociaż o informację jak powinny wyglądać te moje posiłki. Kiedy ile białek, tłuszczy.
Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
jasmine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 20:17   #2
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Dot.: Pomoc z dietą

mówisz, że przeczytałaś większość wątków na dietetyce? hmmm...
i pewnie po prostu przegapiłaś te dwa:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=309561
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=385812

Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-28, 01:51   #3
jasmine
Raczkowanie

GG do jasmine

Widziałam to, tylko że gotowe przepisy nie ułatwią mi całego zadania. Chodzi mi o to żebym mogła sama sobie coś przygotować, a do tego potrzebuję wiadomości jak to wszystko powinno poprawnie wyglądać. Co z tego, że wybiorę stąd śniadanie, obiad i kolację jak nie wiem czy np nie zjem za dużo węgli?
Stary 2010-02-28, 10:56   #4
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jasmine Pokaż wiadomość
Widziałam to, tylko że gotowe przepisy nie ułatwią mi całego zadania. Chodzi mi o to żebym mogła sama sobie coś przygotować, a do tego potrzebuję wiadomości jak to wszystko powinno poprawnie wyglądać. Co z tego, że wybiorę stąd śniadanie, obiad i kolację jak nie wiem czy np nie zjem za dużo węgli?
to z tego, że czytając kilka-kilkanaście jadłospisów na R można się zorientować, że mają podobny skład pod względem B/W/T.

ten wątek pewnie też przegapiłaś:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=342994

Stary 2010-03-01, 00:22   #5
jasmine
Raczkowanie

GG do jasmine

Jeśli wszystkie Wizażanki są takie jak Ty, to naprawdę bardzo dziękuję za pomoc. Czytając Wasze posty miałam wrażenie, że jesteście świetnymi, miłymi dziewczynami. Widocznie tylko w Swoim gronie.
Stary 2010-03-01, 11:18   #6
Kalakiria
Rozeznanie

Wiesz, rzeczy które są tutaj napisane setki razy nie trzeba powtarzać po raz kolejny...
Sprawdź w czym jest białko, w czym tłuszcz, w czym węgle złożone, poczytaj wątki podwieszone, poczytaj dobrze ocenione jadłospisy, potem zajrzyj do działu fitness i tam też poczytaj
No i wg mnie nie jedz 1200-1300 kcal (BMR to tak naprawdę bzdura, mi przy bardzo intensywnym dniu nadal wychodzi 1800, a chybabym na tym padła na twarz ) tylko przynajmniej 1500 (dość wygodnie jest jeść mniej więcej 300 kcal w każdym posiłku, ale to też nie musi być twardą regułą) i ćwicz do tego, najlepiej interwałowo aeroby i siłowe a nie jednego dnia to a drugiego tamto (na początek polecam Ci ten typ treningu, na mnie działał świetnie i pozwalal się zorientować co i jak ćwiczyć.
No i nie licz dokładnie tych składników, to ma być zdrowa redukcja nie matematyka... skoro już przy tym jestem to niech będzie, przykladowo:
1. płatki owsiane z jabłkiem i mlekiem/jogurten/kefirem, do tego orzechy, pestki dyni itp.
2. kanapki chleba razowego z wędliną, warzywami, jajkiem
3. kurczak lub ryba, ryż brązowy (kasza), warzywa
4. np. omlet albo jajecznica, albo jogurt z orzechami albo jakiś tuńczyk...
5. twaróg albo serek wiejski z orzechami albo warzywami, może być też rybka (chociaż ja jadłam i chleb na kolację, i jakoś chudłam)
Więc jedz rozsądnie, patrz na białko (szczególnie w posiłkach okołotreningowych - zajrzyj do odpowiedniego wątku), ale nie daj się zwariować.
I to tyle ode mnie
Kalakiria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-01, 11:52   #7
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jasmine Pokaż wiadomość
Jeśli wszystkie Wizażanki są takie jak Ty, to naprawdę bardzo dziękuję za pomoc. Czytając Wasze posty miałam wrażenie, że jesteście świetnymi, miłymi dziewczynami. Widocznie tylko w Swoim gronie.
ok, przepraszam, poniosło mnie. wybacz. nie buduj opinii o Wizażankach na podstawie mojej postawy. jeszcze raz przeprasza. nie chciałam być niemiła.
poczytaj raz jeszcze wątki podwieszone. jak będziesz miała jakieś wątpliwości, pytaj.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości