|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pomoc z dietą
Witam wszystkich. Mam na imię Marta. To jest mój pierwszy post tutaj, wiec jakby coś było nie tak to proszę o wyrozumiałość
![]() A więc moja historia zaczęła się tak, iż postanowiłam się odchudzać. Zdrowo odchudzać. Przeczytałam większość wątków na temat układania diety, ale mam jeszcze kilka wątpliwości i bardzo proszę o pomoc. Najważniejsze informacje: Mam 20 lat, 167cm wzrostu i ważę 70kg. Moje poprawione BMR wynosi 1522,8, więc myślę że dieta 1200 – 1300 kcal byłaby odpowiednia, ale jest problem w tym, że na podstawie schematu podanego na którymś wątku nie potrafię sobie wyliczyć ile powinnam spożywać tłuszczy, białek i węglowodanów w ciągu dnia i jak to podzielić na posiłki, jeśli: - zamierzam jeść: 10.00 – 1 posiłek 13.00 – 2 posiłek 16.00 – 3 posiłek 19.00 – 4 posiłek 22.00 – 5 posiłek 1.00 – sen - zamierzam ćwiczyć poniedziałek: trening siłowy wtorek: aeroby środa : siłowy czwartek: aeroby piątek: siłowy sobota: aeroby niedziela: odpoczynek Aeroby w moim przypadku to rowerek, tylko też nie wiem ile czasu powinnam mu poświęcić, jeśli wcześniej w ogóle nie ćwiczyłam. A trening siłowy, to z tej stronki, której adres był już wielokrotnie tutaj podawany, będę ćwiczyć w domu. Ćwiczenia robiłabym między 12.30 – 14.00. To już chyba wszystkie informacje. Aha. Byłam 2 razy na kopenhaskiej, ale trwały 2 – 3 dni, więc chyba trudno to nazwać dietą. Wiem, że ułożenie jakiegoś menu jest dosyć pracochłonne i być może nie będzie Wam się chciało, ale proszę chociaż o informację jak powinny wyglądać te moje posiłki. Kiedy ile białek, tłuszczy. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pomoc z dietą
mówisz, że przeczytałaś większość wątków na dietetyce? hmmm...
i pewnie po prostu przegapiłaś te dwa: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=309561 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=385812
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Widziałam to, tylko że gotowe przepisy nie ułatwią mi całego zadania. Chodzi mi o to żebym mogła sama sobie coś przygotować, a do tego potrzebuję wiadomości jak to wszystko powinno poprawnie wyglądać. Co z tego, że wybiorę stąd śniadanie, obiad i kolację jak nie wiem czy np nie zjem za dużo węgli?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ten wątek pewnie też przegapiłaś: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=342994
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jeśli wszystkie Wizażanki są takie jak Ty, to naprawdę bardzo dziękuję za pomoc. Czytając Wasze posty miałam wrażenie, że jesteście świetnymi, miłymi dziewczynami. Widocznie tylko w Swoim gronie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Wiesz, rzeczy które są tutaj napisane setki razy nie trzeba powtarzać po raz kolejny...
Sprawdź w czym jest białko, w czym tłuszcz, w czym węgle złożone, poczytaj wątki podwieszone, poczytaj dobrze ocenione jadłospisy, potem zajrzyj do działu fitness i tam też poczytaj ![]() No i wg mnie nie jedz 1200-1300 kcal (BMR to tak naprawdę bzdura, mi przy bardzo intensywnym dniu nadal wychodzi 1800, a chybabym na tym padła na twarz ![]() No i nie licz dokładnie tych składników, to ma być zdrowa redukcja nie matematyka... skoro już przy tym jestem to niech będzie, przykladowo: 1. płatki owsiane z jabłkiem i mlekiem/jogurten/kefirem, do tego orzechy, pestki dyni itp. 2. kanapki chleba razowego z wędliną, warzywami, jajkiem 3. kurczak lub ryba, ryż brązowy (kasza), warzywa 4. np. omlet albo jajecznica, albo jogurt z orzechami albo jakiś tuńczyk... 5. twaróg albo serek wiejski z orzechami albo warzywami, może być też rybka (chociaż ja jadłam i chleb na kolację, i jakoś chudłam) Więc jedz rozsądnie, patrz na białko (szczególnie w posiłkach okołotreningowych - zajrzyj do odpowiedniego wątku), ale nie daj się zwariować. I to tyle ode mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
poczytaj raz jeszcze wątki podwieszone. jak będziesz miała jakieś wątpliwości, pytaj.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.