Biegi - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-28, 11:09   #1
molly92
Przyczajenie

Question

Biegi

Hej, kolejne idiotyczne pytanie, ale bardzo zalezy mi na odpowiedzi.
Chciałabym zacząć uprawiać biegi długodystansowe lub maratońskie. Wiem, że należy zacząć od podstaw... Hm, wie ktoś może jak w ogóle zacząć?
Z góry dzięki.
molly92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-28, 14:38   #2
myszorak
Rozeznanie

Dot.: Biegi

Cytat:
Napisane przez molly92 Pokaż wiadomość
Chciałabym zacząć uprawiać biegi długodystansowe lub maratońskie. Wiem, że należy zacząć od podstaw... Hm, wie ktoś może jak w ogóle zacząć?
Z góry dzięki.
Cześć, ja biegałam krótkodystansowo (sprint, niestety teraz musiałam przestać ze względu na swoje kolano) i wiem że początki są trudne. Ja zaczęłam tak : najpierw biegałam w bloku po piętrach (wiem, dosyć prymitywne ), potem zaczęłam biegać w okół bloku kilka kółek, potem w okół osiedla. Ważne są mięśnie nóg, i wydolność płuc, więc w domku też codzienne ćwiczenia (np. skakanka, rowerek stacjonarny) . A i oczywiście pamiętaj, że przed każdym biegiem należy dobrze rozciągnąć nogi (siad np. na materacu i pochylasz się do nogi). Może to i troche prymitywne przygotowanie, ale mi pomogło.
14.10 - R [*] ♥

Edytowane przez myszorak
Czas edycji: 2010-02-28 o 15:57
myszorak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-28, 15:51   #3
meginnia
Rozeznanie

Jezeli twoja kondycja kompletnie lezy i kwiczy, zacznij od szybkich marszow, tak 30-45minut.
Jezeli zas nie jest taka zla, to po prostu biegaj, biegaj i biegaj, stopniowo zwiekszajac dystans, zadne sprinty, tylko wolne, dlugie rozbiegania. Pamietaj o rozgrzewce, tzn najpierw wolniutki trucht, okolo 15 minut, potem rozciaganie i rozruszanie miesni i stawow. I od siebie powiem, ze wazne jest to, zeby zaczac od tego 15minutowego truchtu, a dopiero potem sei rozciagnac Roznica diametralna, naprawde. Na poczatku zaczynalam od tego, ze rozgrzewke robialm w domu, bo to glupio tak, stanac na srodku i zaczac sie wyginac, bo ludzie chodza i patrza ...co poskutkowalo bolami w okolicy kolan i stawow skokowych. Zmienilam nawyk i bol odszedl jak reka odjal.
I pamietaj, ze jezeli o bieganie chodzi, nie zawsze wiecej znaczy lepiej, trzeba uwaznie wsluchiwac sie w organizm, i jak on stanowczo protestuje, to po prostu trzeba przystopowac, bo moze sie to zle skonczyc
Na obecna pore roku pamietaj sie dobrze ubrac, tzn tak, ze gdy wyjdziesz z domu, ma ci byc lekko chlodno, an ie przyjmnie i cieplo. W moim wypadku sprawdzaja sie legginsy, oddychajaca koszulka z dlugim rekawem, sportowy stanik, na to bluza z kapturem (z ktorej chyba zrezygnuje na rzecz czegos lzejszego) i cienka kurtka deszczowka - wiatrowka, szeroka bawelniana opaska na glowe i na to czapka z daszkiem. I, bardzo wazne, cos na szyje - u mnie arafatka, bo ma naturalny material, cienki, ale cieply, i znowu, praktyczna jest bardzo, bo szybko schnie + przyda sie posmarowac twarz gruba warstwa kremu, wiatr i te sprawy - moze ci niezle przesuszyc skore
Rozciaganie po kazdym wybieganiu zminimalizuje zakwasy, albo calkowicie zapobiegnie

No i powodzenia

Edytowane przez meginnia
Czas edycji: 2010-02-28 o 15:55
meginnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-01, 00:10   #4
All_that_jazz
Zakorzenienie

Polecam ten adres:
http://www.bieganie.pl/
Stary 2010-03-01, 00:12   #5
Hei_di
Zadomowienie

GG do Hei_di

Cytat:
Napisane przez meginnia Pokaż wiadomość
Jezeli twoja kondycja kompletnie lezy i kwiczy, zacznij od szybkich marszow, tak 30-45minut.
Jezeli zas nie jest taka zla, to po prostu biegaj, biegaj i biegaj, stopniowo zwiekszajac dystans, zadne sprinty, tylko wolne, dlugie rozbiegania. Pamietaj o rozgrzewce, tzn najpierw wolniutki trucht, okolo 15 minut, potem rozciaganie i rozruszanie miesni i stawow. I od siebie powiem, ze wazne jest to, zeby zaczac od tego 15minutowego truchtu, a dopiero potem sei rozciagnac Roznica diametralna, naprawde. Na poczatku zaczynalam od tego, ze rozgrzewke robialm w domu, bo to glupio tak, stanac na srodku i zaczac sie wyginac, bo ludzie chodza i patrza ...co poskutkowalo bolami w okolicy kolan i stawow skokowych. Zmienilam nawyk i bol odszedl jak reka odjal.
I pamietaj, ze jezeli o bieganie chodzi, nie zawsze wiecej znaczy lepiej, trzeba uwaznie wsluchiwac sie w organizm, i jak on stanowczo protestuje, to po prostu trzeba przystopowac, bo moze sie to zle skonczyc
Na obecna pore roku pamietaj sie dobrze ubrac, tzn tak, ze gdy wyjdziesz z domu, ma ci byc lekko chlodno, an ie przyjmnie i cieplo. W moim wypadku sprawdzaja sie legginsy, oddychajaca koszulka z dlugim rekawem, sportowy stanik, na to bluza z kapturem (z ktorej chyba zrezygnuje na rzecz czegos lzejszego) i cienka kurtka deszczowka - wiatrowka, szeroka bawelniana opaska na glowe i na to czapka z daszkiem. I, bardzo wazne, cos na szyje - u mnie arafatka, bo ma naturalny material, cienki, ale cieply, i znowu, praktyczna jest bardzo, bo szybko schnie + przyda sie posmarowac twarz gruba warstwa kremu, wiatr i te sprawy - moze ci niezle przesuszyc skore
Rozciaganie po kazdym wybieganiu zminimalizuje zakwasy, albo calkowicie zapobiegnie

No i powodzenia
Bardzo przydatny post!
Stary 2010-03-01, 13:29   #6
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez molly92 Pokaż wiadomość
Z góry dzięki.
Przy takich dystansach, to predzej czy pozniej bedziesz musiala sie zabrac za ladowanie weglowodanow, nie zapomnij o tym jak juz dojdziesz do dlugich dystansow.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości