![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Moja biżuteria!
Witam bardzo serdecznie
![]() Zajmuję się tworzeniem biżuterii od prawie roku. W tym wątku chciałabym zaprosić Was do obejrzenia moich prac i wypowiedzenia się na ich temat. Pozdrawiam, Sakamae ![]()
Mój wątek - https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post16928959 Edytowane przez Sakamae Czas edycji: 2010-03-08 o 09:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Moja biżuteria!
Witaj na Wizażu
![]() Napisałaś że bizuterią zajmujesz się od prawie roku....z jednej strony to i dużo, i mało (mi roczek od wykonania pierwszych kolczyków na druciku stuknął jakies kilka dni temu) - wiec z ciekawości zajrzałam na bloga by zobaczyć czy to starsze prace czy nowsze. Przekonałam się że jednak nowsze wiec mam nadzieję, że ewentualna krytyke przyjmniesz w sposób konstruktywny by poprawic błędy na przyszłość. Wiec po kolei- to co mi się podoba to że poszukujesz róznych form, bawisz się kształtami, widac że masz pomysły. Co do wykonania- zacznijmy od zdjęć- fotografuj biżuterie przy swietle dziennym- odbicie lampy uroku jej nie daje i nie pozwala dojrzec szczegółów. Co do prac które pokazałaś : 1. Forma ciekawa ale lepiej gdy kolczyki są lustrzanym odbiciem. Drucik- zwłaszcza na górze niezbyt starannie owiniety. 2. Podoba mi sie forma i na plus że wrapy sa zrobione bardzo ściśle jeden obok drugiego. Na minus drucik na dole omotany wokół juz owinietej bazy. 3. Przyznam ze te kolczyki mnie przeraziły! Dlaczego? wyobraziłam sobie momentalnie nastepujący scenariusz- jadę sobie w pieknych kolcach zatłoczonym autobusem który nagle hamuje, ktoś wpada na mnie z impetem a ostry drut z kolca wbija mi sie w tetnicę szyjną.... takie wykończenie drutu jest po prostu niebezpieczne! 4. Forma listka ciekawa ale wykonanie niestey bardzo na minus 5. jest ok- klasycznie proste- loopów niestety nie mozna ocenić ze wzgledu na zdjęcie 6. Bardzo fajny pierścioneczek- podoba mi się 7. Tu owiniecie widac jest już staranniejsze ale ze względu na zdjęcie trudno mi ocenić- mam wrażenie ze nie maja identycznego kształtu 8. Podoba mi się forma. Na minus wykończenie góry 9. ok- loopy poprawne- zarówno okręcane jak i proste 10. Wg mnie najlepsze-wewnetrze zawijaski maja równy kształt, sa odbiciem lustrzanym - jedyna uwaga- lepiej wyglada gdy dodajesz je owijając jednocześnie z bazą a nie za pomoca dodatkowego drucika To tyle ode mnie- mam nadzieję że uwagi pomoga na przyszłośc i nie zniechęcą Cię do dalszej pracy bo widać że masz potencjał
Moje próby z drucikami Moje decoupage blog ,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz Edytowane przez Reverie1 Czas edycji: 2010-02-03 o 15:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Reverie wytknęła praktycznie wszystkie błędy, w związku z czym nie ma sensu się powtarzać.
Jeśli nie lubisz krytyki nie czytaj dalej. Z bólem przebrnęłam przez prace zamieszczone w wątku, jak i na blogu, i szczerze mówiąc jestem rozczarowana. Z całej twojej zamieszczonej tu i na blogu twórczości spodobała mi się raptem jedna para kolczyków, a i tak bardziej za pomysł, bo wykonanie niestety pozostawia wiele do życzenia. O ile mogłabym pisać och'y i ach'y w stosunku do jakiegoś świerzaczka, który zajmuje się tym 3-4 miesiące i dopiero zaczyna się szkolić (wymagania wtedy są zupełnie inne), to niestety przykro mi, ale po osobie zajmującej się biżuterią blisko rok oczekuję czegoś więcej. Twoje prace są chaotyczne, nic nie trzyma się kupy, prace nie do końca przemyślane, panuje w nich jeden wielki bałagan. A po roku zabawy naprawde nie oczekuje wiele, wystarczyłoby mi gdybym zobaczyła, że potrafisz ciekawie i poprawnie łączyć różne elementy pod względem formy, koloru, że prace są starannie wykonane i estetyczne itp. A w twoich pracach, niestety tego nie znalazłam. Rok to długo i krótko, za długo by być ciągle początkującym, za krótko by być w pełni "zaawansowanym". Wg mnie jest to okres podobny jak przy nauce języków obcych, po prostu w pewnym momencie postępy przychodzą skokami, lub nie przychodzą wcale. Tutaj niestety nie widze tych "skokowych" postępów. Warsztat, kompozycja, wykonanie, pomysły kiepskie. Pomijam zdjęcia, na których niewiele widać. Mogłabym skłamać, że widze w tych pracach potencjał i rokują coś na przyszłość; ale podobnie jak nie widzę potencjału w osobach, które po 2 latach i więcej (a znam takie) dalej klepią kolczyki z cyklu goły drucik, 1 koralik + bigielek, podobnie tutaj - bez ćwiczeń i podszkolenia warsztatu nie widzę dalszych perspektyw rozwoju. Fakt, od osób, które wykonują kolczyki z cuklu drucik-korali, robisz lepsze prace, wychodzisz ponad to. Niestety wg mnie warto porównywac się z lepszymi i ciągle pracować nad swoim rozwojem i swoim warsztatem, u Ciebie po prostu brak mi tego.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy powinnam się wypowiadać, bo jestem jeszcze bardzo początkująca we wrappowaniu. Ale niestety muszę się zgodzić z poprzedniczką. Widząc Twoje prace pomyślałam, że zapowiada się obiecująco, ale jak przeczytałam, że tworzysz już od roku... Cóż, zdziwiłam się, bo przeglądając inne wątki widziałam zawsze jak szybko niektóre osoby rozwijają się artystycznie. U Ciebie niestety nie ma tego rozwoju. Poza tym przejrzałam prace na blogach i też mnie nie zachwyciły, bo wszystkie są "na jedno kopyto". Wydaje mi się, że gdzieś na początku Twojej twórczości wypracowałaś sobie pewien konkretny styl, modele i kształy i wciąż się tego trzymasz. Nie jest moim celem skrytykować i sprawić Ci przykrość. Wręcz odwrotnie, bo może właśnie Twój problem polegał na tym, że dopiero teraz pokazałaś tutaj swoje prace. Gdybyś ujawniła się wcześniej, może rady innych biżuteryjek zainspirowałyby Cię do tworzenia czegoś nowego i poszukiwania innych rozwiązań, niż te już wypróbowane. Ale ja myślę, że jeszcze nie jest na to za późno
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Przeczytałam dokładnie Wasze wypowiedzi linijka po linijce i nie wiem co mam sądzić, bo do tej pory moje "prace" (teraz boję się nawet nazwać tego jakoś w sposób bardziej fachowy) spotykały się raczej z pozytywną opinią, podobały się, i dlatego odważyłam się je tutaj pokazać. Może te pozytywy spowodowane były tym, że osoby mnie znały w mniejszym czy większym stopniu i nie chciały sprawiać mi przykrości (tak teraz sądzę). No, ale prędzej czy później ktoś musiał sprowadzić mnie na ziemię.
Napisałam, że "zajmuję" się biżuterią od prawie roku, ale nie siedzę przy tym dzień w dzień, miałam też trochę przerwy, ok, nie będę się rozpisywała, dlaczego tak, a nie inaczej. Uogólniłam po prostu. Oglądałam Wasze prace, faktycznie ładne i warte uwagi. Niestety trzeba włożyć trochę kasy, żeby coś z tego było. Co do zdjęć to choćbym nie wiem jak się starała to one nie wychodzą tak, jakbym chciała. Na żywo kolczyki wyglądają ładniej moim zdaniem. Podsumowując to wszystko, stwierdzam, że drugi raz nie wstawiłabym zdjęć na forum niestety, a może stety. Mimo wszystko, dziękuje Wam za szczerość.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem to co napisały Ci dziewczyny to nie ot krytyka dla krytyki,lecz krytycyzm dzięki któremu popracujesz nad niedociągnięciami i zrobisz krok naprzód, bo chyba nie chcesz stać ciągle w miejscu? Myślę, iż wstawienie tutaj swoich prac to najlepsze co dla swojej twórczości mogłaś zrobić, bo ocenią je nie koleżanki amatorki, ale doświadczone dziewczyny, niektóre nawet profesjonalistki. Na Twoim miejscu wzieła bym sobie do serca te komentarze, a nie robiła fochy ( bo tak odebrałam Twoją wypowiedź ) bo wierzę,że każdego stać na to by być lepszym w tym co robi.
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do ocen z Twojego bliskiego otoczenia ![]() ![]() ![]() Myślę, że Twoje prace wyglądają tak jak wyglądają bo nie ujawniłaś się u nas ![]() Cóż - myślę pozytywnie o Twojej biżuteryjnej przyszłości pod warunkiem że teraz poczytasz trochę forum, weźmiesz do siebie to co Ci dziewczyny napisały ( a uwierz mi, to nie są złośliwości, tylko koleżeńskie i serdeczne rady) to z dnia na dzień może być coraz lepiej ![]() Teraz doczytałam do końca..... I nie wiem czemu nie chcesz więcej pokazywać zdjęć?? Czemu się obrażasz?? Przecież nikt nie robi tego po złości tylko chcemy Ci pomóc....... Jeśli będziesz się obrażać na wszystkich, którzy chcą Ci coś doradzić to faktycznie lepiej tego nie rób.... ![]() Edytowane przez M0N1K4 Czas edycji: 2010-02-03 o 22:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Oli ja nie robię fochów, bo wiem, że one nie chciały mnie obrazić czy cos w tym stylu. Przyjrzałam się, spojrzałam z ich perspektywy i widzę, że mają rację. Wiem też, że się znają, bo śliczne tworki robią. Ale ma też chyba prawo napisać, co ja sądzę.
Pozdrawiam.
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Sakamae to co napisałam ja i dziewczyny nie miało na celu Cię w jakikolwiek sposób urazić. A strzelanie fochów moim zdaniem jest nie na miejscu. Pokazujesz po to, aby ktoś inny mogł ocenić Twoje prace. Wskazac twoje mocne i słabe strony.
Po prostu potrzebne Ci podszkolenie się w tym co robisz, to wszystko. To, że twoje prace podobaly sie Twoim znajomym, to bardzo dobrze. Na Twoim miejscu nie brałabym aż tak do siebie naszych uwag. Po prostu podobnie jak Ty zajmujemy sie biżuterią, a tym samym oceniamy prace pod innym kontem niż np. ludzie z tym nie związani. Wystawiając prace na wizażu, czy innych tego typu miejscach, musisz liczyć się zarowno z krytyką jak i pochwałami, a także z tym, że czego innego oczekuje się od osoby bawiącej się tym miesiąc, rok czy 5 lat. To normalne, że wymagania z czasem rosną. Jakbym nie chciała się rozwijać, to przez ostatni rok klepałabym kolczyki typu drucik-koralik i to samo robiła przez następne 5 czy 10 lat z balwochwalczym samozachwytem, ale nie tędy droga. Osobiście wolę usłyszeć krytykę, co mam poprawić, nad czym jeszcze popracować, że tu np. loop krzywy, a tu zdjęcia do bani, bo czasem sama mogłabym nie być świadoma swoich niedociągnięć i tym samym nie zwrócić na coś istotnego uwagi. Po to wg mnie wystawia się swoje prace m.in. na wizażu. Jak będę chciała usłyszeć same pochwały, ach'y i och'y to pokarze moje prace pani X czy Y i je dostanę, ale nie o to w tym chodzi. Największym błędem jest stanie w miejscu. Sama nie twierdzę, że robię rewelacyjne rzeczy i spoczęłam już na laurach w uwielbieniu w stosunku do swoich prac. To co robiłam na początkowym etapie mojej zabawy koralikami, i to czym się wtedy zachwycałam obecnie uważam za projekty, które pozwoliły mi się doskonalić w tym co robie z pasją, natomiast już nie wprawiają mnie w samozachwyt. Pewnie za rok lub 2 powiem dokładnie to samo o tym co tworzę dzisiaj - że była to tylko "wprawka" do czegoś zupełnie innego i nowego. Co do przerw - chyba żadna z nas (pomijając dziewczyny, dla których tworzenie i projektowanie biżuterii stało się sposobem na życie i głównym źródłem zarobkowania - a więc już profesjonalistki w tym co robią) nie tworzy codziennie ileś h. Zawsze są mniejsze i większe przerwy. Czasem mam tak, że mogę sobie pozwolić na siedzenie i dłubanie w koralikach po kilka, kilkanaście h na dobę, a czasem przez miesiąc nie mam czasu skończyć jednej prostej pary kolczyków, na co wystarczyłoby max. 15-20 minut. Masz rację, zabawa w tworzenie biżuterii to drogie hobby, ale każde hobby kosztuje, a wszystko ma swoją cenę. Jednak ważniejsza od włozonej $ jest ogólna estetyka prac i ich wykonanie. Czasem można zrobić cuda "z niczego".
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
nie zniechęcaj się, pracuj dalej, pokaż, że potrafisz, te ostatnie kolczyki są naprawdę ładne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Drogie koleżanki, uczepiłyście się tego, że ja się obraziłam, ale ja Wam mówię, że tak wcale nie jest. Rozumiem i doceniam Wasze opinie, nie mam pretensji. Ten mój post może i tak zabrzmiał, ale nie miałam tego na celu.
Ja długo robiłam kolczyki typu nawlekanie koralika na szpileczkę i dodanie bigla, bo takie się podobały w moim otoczeniu, koleżanki chciały takie mieć. Niedawno dopiero odkryłam dzieła robione techniką wire wrapping, spodobały mi sie i chciałam spróbować sama coś stworzyć. Chciałam też się gdzieś pokazać i poprawić umiejętności. Dodając tu zdjęcia, nie spodziewałam się, jak tutaj mowicie, ochów i achów, ale tez nie wiedziałam, że aż tak dużo niedociągnięć robię, stąd moje zaskoczenie, szczerze mówiąc to w ogóle nie myślalam, że ktoś coś napisze. Posłucham się Was, bo Wy wiecie co i jak. Z początku trochę sie speszyłam, ale chyba jednak bede dalej próbowała, bo to lubię i może coś z tego będzie. ![]() Czekam na kolejne opinie i szczerości z Waszej strony.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do składaczków, to racja... takie się najlepiej sprzedają wśród znajomych ;] Czekam na kolejne prace. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
co racja to racja z tymi zwyklaczkami:P klient nasz Pan, w końcu materiał też prędzej czy później musi się zwrócić
![]() Sakamae nie ma co się peszyć ![]() hehe coś widzę, że nie możecie spać drogie wizażanki ![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ostatnie kolczyki są bardzo ładne
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Dobrze, że pokazałaś się na wizażu. To jest miejsce, gdzie można podpatrywać, co i jak robią inne dziewczyny, uczyć się od nich, uczyć się na ich błędach, bo nikt nie jest doskonały i szlifować warsztat pod okiem kogoś, kto ma większe doświadczenie. Super, że Twoja biżuteria podoba się koleżankom, ale wierz mi że może się podobać bardziej. Jak już zdaje się Monika napisała, koleżanki i rodzina zwykle wykazują entuzjazm nieproporcjonalny do obiektywnej estetyki pracy
![]() ![]()
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Sakamae nie zniechęcaj się, niech ta krytyka będzie dla Ciebie motywacją. Więcej odwagi i eksperymentowania
![]() Trzymam za Ciebie kciuki i czekam na nowe prace ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Czy mogłybyście mi napisać, gdzie najlepiej zamówić materiały do biżuterii? Żeby było niezbyt drogo
![]() ![]() Pozdrawiam.
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
To zależy co Cię konkretnie interesuje. Ja swoje pierwsze materiały zamawiałam na allegro u Eltay, Świat Koralików, Bostarb... I byłam bardzo zadowolona. Zwłaszcza Eltay ma dobre ceny, fajne koraliki i świetne gratisy pasujące do zamówienia. Teraz zrobiłam pierwsze zamówienie w Beadshopie i jestem dość zadowolona. Ładne półfabrykaty znajdziesz też w Akcesoriach Artystycznych, bizu.pl itd. Poszukaj na forum, jest wątek z listą sklepów, najlepiej tam, w wątku sklepowym, albo poszukiwany/poszukiwane pytać o konkretne rzeczy.
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Ja też w Eltay'u pierwsze zamówienie zrobiłam później Pasart i CJ
![]() Jeśli już chcecie złożyc zamowienie to kupujecie to, co Wam wpadnie w oko, czy może planujecie sobie wczesniej jakie kolczyki chcecie zrobić i macie z góry ustalone co Wam potrzebne ? Bo mnie zostają czesto koraliki i nie mam z nimi za bardzo co zrobić bo niezbyt pasują do innych.
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Wszystko zależy od tego co dokładnie chcesz kupić, praktycznie co sklep, czy sprzedawca na allegro to inny asortyment, więc ciężko doradzić tak ogólnie. Wszystko zależny od tego co dokładnie planujesz kupić. Jak już się zdecydujesz na konkretne rzeczy to warto porównać różne sklepy, gdzie znajdziesz to samo tylko taniej, przebitki czasem sa powalające np. w jednym sklepie jedna rzecz kupisz za np. 2zl w innym dokładnie to samo za 5 itp. a przy większej ilości te różnice staja sie bardzo widoczne. Uważałabym na kamienie i swarki z allegro, trzeba sie na tym już w miarę znac żeby podejść krytycznie do tych wszystkich np. modelinowych malachitów czy syntetycznych turkusów sprzedawanych jako "oryginalne" itp.
![]() |
#22 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Aha, bo ja własnie na allegro przeglądam oferte AntykwariatEduPl, przeczytałam o nim w watku o sklepach z koralikami, i tam ceny sa bardzo niskie jak na kamienie naturalne, więc nie wiem czy się cieszyć i zamawiac czy moze nie byc naiwna, ze tak tanio mozna kupic. link do strony sprzedawcy: http://allegro.pl/show_user_auctions...113189&p=1&p=2
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Cześć,
wczoraj dostałam druciki, więc postanowiłam coś stworzyć ![]() Co sądzicie? PS. Pozmieniałam ustawienia w aparacie i stwierdzam, iż zrobienie zdjęcia z w miarę białym tłem i bez użycia lampy nie jest aż takim wyczynem ![]()
Mój wątek - https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post16928959 Edytowane przez Sakamae Czas edycji: 2010-02-07 o 10:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Zdjęcie już dużo lepsze
![]() ![]() ![]()
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Pętelki były wyżej, ale zjechały niestety troche w trakcie owijania dolnej czesci ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z pewnością nie będą to Twoje pierwsze zakupy ale przeczytaj ten poradniczek - może Ci pomoże ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Sakamea... hmmm dziewczyny krytykę już wygłosiły dobrze, że zmobilizowała!! bo te kolczyki są o niebo lepsze, przemyślane!! te lupiki w bazie wcale nie muszą być wyżej teraz też mają swój urok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ostatnie kolczyki bardzo ładne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Bardzo mi się podobają te kolczyki, życzę dalszych postępów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:01.