|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Mamusia Luty 2016
|
gdzie jest ta granica między U a P?
Gdzie jest ta granica między dietą na Utrzymanie a Pprzytycie?
Oczywiście wiem, że to zależy od każdego organizmu, chodzi mi konkretnie o mój przypadek. 158,5 cm wzrostu, 18 i pół roku lat, tryb życia każdej młodej dziewczyny, stymże nie uprawiam żadnych sportów, jedynie czasem łyżwy, codzienie co najmniej jeden spacer z psem - no i wychodzi ze moje dzienne zapotrzebowanie to niemalże 2000 kcal. Za 2 tygodnie (matko, niecałe ![]() ![]() ![]() 1. Dwie kromki razowca z serkiem włoskim (cos a la twaróg półtłusty) z ogórkiem i sałatą 2. Jogurt Muller (taki jak Fantasia z czekoladowymi kuleczkami, tylko 1,5 X większy), dwie kromki razowca z almette czosnkowym ![]() 3. Dwa tależe żurku, mały tost (dwie male kromki bialego chleba z serem zoltym i ketchupem) 4. Prince Polo małe (w sensie nie to XXXL ![]() 5. Duuuża kawa z mleczkiem do kawy (czyli tlustym), 3 kromki razowca z almette czosnkowym znowu ![]() 6. Mleko z muesli (kupne gotowe+ trochę kulek Nesquik) Dzisiaj mało warzyw, zero owocow i nnkt, ale ogolnie je jem na codzien, dzisiaj jakos tak wyszlo. Jem okolo 2X wiecej niz zawsze. Dotad przez ten miesiac przytylam 1,5 kg (a mialam tyle schudnac, czyli juz mam 3 do zgubienia ![]() ![]() Po prostu nie chce wiecej przytyc i tyle. Ogolnie mam wrazeniem ze jem ilosci na P a nie U ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: gdzie jest ta granica między U a P?
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Mamusia Luty 2016
|
Dobrze to, duzo wiecej niz normalnie, kazdy ma inne nawyki zywieniowe... Chyba mam prawo pytac. Czy to mozliwe ze metabolizm sie nakrecil i juz nie przytyje?
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
4 razy dziennie jadłas pieczywo to może być zguba...
zero miesa, ryby orzechów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Esor, nie powiem Ci, czy przytyjesz czy nie. Jedzenie większej ilości kcal rozłożonych na pięć posiłków podkręca metabolizm i rzeczywiście Twój maksymalny próg kalorii, przy którym nie tyjesz mógł pójść w górę. ![]() ![]() jeżeli w ostatnim okresie masz więcej stresu czy ruchu na przykład, to zwiększony apetyt jest naturalny.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Według mnie sekret tkwi w tym, że nie jesz dużo, tylko niewłaściwie rzeczy. Prawie zero białka, mnóstwo węgli prostych, przetworzona żywność.
Ja na takiej "diecie" miałam wiecznie fazę gastro ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Mamusia Luty 2016
|
tak, tak zdaje sobie sprawe z tego ze faktycznie ostatnio malo mam ruchu, duzo wegli i malo owocow, warzyw i bialek, ale nie wiem czemu nie dosc ze mam duzy apetyt to do tego na węgle
![]() ![]() Dziekuje za odpowiedzi, szczegolnie Izie bo mi odpowiedziala na moje pytanie - czyli ze faktycznie moj metabolizm mogl sie podkrecic (mam nadzieje ![]() Po maturze czyli w sumie za 2 tygodnie obiecalam sobie codziennie conajmniej godzine ruchu i wegle tylko do godziny 15, moze bedzie ok ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poza tym, moja droga Esor, pamiętaj, że TEORETYCZNIE* im wyższa jest Twoja waga tym więcej kalorii potrzebujesz [bo więcej b/t/w na kg]; i analogicznie - im ważysz mniej, tym ten próg się obniża.** * piszę "teoretycznie", bo wcale nie jest pewne, że jedząc "tyle samo" przy wadze 53 kg szybko wrócisz do powiedzmy 55... ** pominęłam CAŁKOWICIE kwestię mięśni i %bf ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- aha, no i jeżeli teraz jesz więcej i przestaniesz tyć, to przechodząc na redukcję będziesz mogła sobie pozwolić na większą ilość kcal ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Mamusia Luty 2016
|
wlasnie wiem i sie ciesze bardzo
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:08.