Włosy, które się nie pienią. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-31, 13:44   #1
noelia007
Raczkowanie

Włosy, które się nie pienią.

Mam do was prośbę.
Moje włosy od ponad roku w ogóle się nie pienią!! nie uzyskuje żadnej piany.Myje je codziennie, spłukuje i nakładam szampon tak ze 2 razy.
Z apteki stosowałam tylko "Polytar" brązową butelkę, ale nie było żadnych efektów.
I dodam, ze oczywiście mi się przetłuszczają.Nawet jak je umyje są tłuste.
To chyba oczywiste, skoro nie robi się piana.Wygląda to tak:
myje włosy wodą, nakładam szampon, zero efektu a później spłukuje.Nie dziwcie się, ze mi się przetłuszczają.Chodzę do Lo więc jeszcze jestem na etapie rozwijania się itd.Może to dlatego? Chociaż żadnej mojej koleżance nigdy tak się nie robiło.
Obecnie myje włosy różnymi szamponami tzn.do włosów normalnych, przetłuszczających się, suchych.W zależności co mama kupi.Teraz stosuje Timotei ogórkowy.

Co robić? gdzie się zwrócić? Do jakiegoś doktora? Czy będę miała tłuste włosy już przez całe życie? .Dziwnie mi tak iść do doktora i powiedzieć "Moje włosy się nie pienią"Popatrzy na mnie jak na nie wiem kogo i pomyśli, że włosów myć nie umiem.A myje dokładnie tak jak każdy nawet ostatnio czytałam wskazówki bo myślałam, że coś robię źle
Proszę o szybką pomoc!

Edytowane przez noelia007
Czas edycji: 2010-03-31 o 13:49
noelia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 13:50   #2
cremova
Zasiedzenie

Dot.: Włosy, które się nie pienią.

Nie spotkalam sie z przypadkiem ze wlosy sie nie pienia szampon owszem, ale wlosy? moze za malo wody dajesz na wlosy przed myciem ich szamponem, trzeba je obficie cale polac woda i szampon powinien dobrze sie pienic, np taki Timotei..
cremova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 13:55   #3
noelia007
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cremova Pokaż wiadomość
Nie spotkalam sie z przypadkiem ze wlosy sie nie pienia szampon owszem, ale wlosy? moze za malo wody dajesz na wlosy przed myciem ich szamponem, trzeba je obficie cale polac woda i szampon powinien dobrze sie pienic, np taki Timotei..
Zawsze płucze włosy najpierw wodą.Zapewniam Cię, że robię to dobrze.Najpierw pod kran później jeszcze prysznicem, żeby włosy byly calusieńkie mokre.Muszę mieć pewność.

Co ja teraz zrobię?
I tak dzięki cremova, że poświeciłaś mi chwilkę.

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

Na prawdę nikt nie wie?
Jestem zdołowana.
Stary 2010-03-31, 14:06   #4
Soleilka
Zakorzenienie

A próbowałaś myć 2 razy? Ja tak zawsze robię, bo za pierwszym razem nie ma w ogóle piany na włosach. Po spłukaniu znowu nakładam szampon i wtedy jest ok

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 14:15   #5
otako
Zakorzenienie

A jak nakładasz szampon? Z butelki bezpośrednio na głowę? Spróbuj wylać szampon na mokrą dłoń, dodaj kilka kropel wody, rozetrzyj w dłoniach i dopiero na głowę. Masuj opuszkami palców i powinna się piana pojawić.

otako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 14:24   #6
noelia007
Raczkowanie

Soleilka jasne, że myje dwa razy.Pisałam to na wstępie lub gdzieś w środku.

Otako Też robie tak za każdym razem.;] Wpadłam na ten pomysł pół toku temu.

To nie jest ani prowokacja ani nabijanie, na prawdę jest mi smutno.Cholera wiedziałam, ze mnie musi to spotkać.W koncu kto chodzi codziennie w tłustych włoskacKACH?
Stary 2010-03-31, 14:27   #7
numb05
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
A próbowałaś myć 2 razy? Ja tak zawsze robię, bo za pierwszym razem nie ma w ogóle piany na włosach. Po spłukaniu znowu nakładam szampon i wtedy jest ok
też przez pewien czas miałam tak, że się nie pieniły, albo pieniły minimalnie. nawet jak wylewałam dużo szamponu i na dłoń i z wodą i w ogóle wszystko niby ok.
dopiero po jednym umyciu i spłukaniu myłam 2 raz i było ok - normalnie.
nie wiem, może po prostu 1 warstwa zmywa ten cały łój i kosmetyki z włosów, i dopiero kolejna jest w stanie je tak dokładnie umyć?
w każdym razie już tak nie mam.

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

Cytat:
Napisane przez noelia007 Pokaż wiadomość
Soleilka jasne, że myje dwa razy.Pisałam to na wstępie lub gdzieś w środku.

Otako Też robie tak za każdym razem.;] Wpadłam na ten pomysł pół toku temu.

To nie jest ani prowokacja ani nabijanie, na prawdę jest mi smutno.Cholera wiedziałam, ze mnie musi to spotkać.W koncu kto chodzi codziennie w tłustych włoskacKACH?
no, to niestety całkowicie nie mam pojęcia.

W taki dzień jak ten Marco Polo wyruszył do Chin.
Jakie są Twoje plany na dzisiaj?
numb05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-31, 14:36   #8
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Mimo mycia sa nadal tluste, jak przejedziesz palcem po skorze to nie jest suchy? To łojotok, dlatego nie mozesz domyc wlosow. Wlosy myte szamponem sie nie pienią, bo to troche jakby tlusty talerz umyc delikatnym zelem do mycia twarzy. Mozesz sobie kupic w aptece saszetke Nizoralu lub innego szamponu leczniczego, bo takie drogeryjne Ci nie pomoga. a masz mozliwosc pojscia do dermatologa? Mysle, ze to bylby dobry pomysl, obejrzalby Twoja glowe, moze zapisal cos. A nie stosujesz przypadkiem jakis silikonowych odzywek typu jedwab?
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 15:42   #9
noelia007
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
Mimo mycia sa nadal tluste, jak przejedziesz palcem po skorze to nie jest suchy? To łojotok, dlatego nie mozesz domyc wlosow. Wlosy myte szamponem sie nie pienią, bo to troche jakby tlusty talerz umyc delikatnym zelem do mycia twarzy. Mozesz sobie kupic w aptece saszetke Nizoralu lub innego szamponu leczniczego, bo takie drogeryjne Ci nie pomoga. a masz mozliwosc pojscia do dermatologa? Mysle, ze to bylby dobry pomysl, obejrzalby Twoja glowe, moze zapisal cos. A nie stosujesz przypadkiem jakis silikonowych odzywek typu jedwab?
Dzięki wielkie!!
Pójdę do dermatologa za 2 tyg.ale co mam powiedzieć? tak prosto z mostu "Nie pienią mi się włosy"? nie uzna mnie za jakiejś idiotki?
Nizoralu używałam, co prawda włosy dalej się nie pieniły, albo w minimalnym stanie, i rano nie wyglądały na tłuste..Ale jak zawsze jest "ale" nie mogę go używać codziennie przez lata...to jest szampon leczniczy a nie na co dzień.
Nie stosuje żadnych odżywek, jedynie szampon.Wiem, że odżywki przetłuszczają, nie stosuje już od dawna.
Jeśli dermatolog nic mi nie zaleci to co wtedy mam zrobić?
Przyzwyczaić się do takiego stanu rzeczy?
Stary 2010-03-31, 15:49   #10
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki wielkie!!
Pójdę do dermatologa za 2 tyg.ale co mam powiedzieć? tak prosto z mostu "Nie pienią mi się włosy"? nie uzna mnie za jakiejś idiotki?
Nizoralu używałam, co prawda włosy dalej się nie pieniły, albo w minimalnym stanie, i rano nie wyglądały na tłuste..Ale jak zawsze jest "ale" nie mogę go używać codziennie przez lata...to jest szampon leczniczy a nie na co dzień.
Nie stosuje żadnych odżywek, jedynie szampon.Wiem, że odżywki przetłuszczają, nie stosuje już od dawna.
Jeśli dermatolog nic mi nie zaleci to co wtedy mam zrobić?
Przyzwyczaić się do takiego stanu rzeczy?
nie odpowiedzialas mi na pytanie: jak przejedziesz palcem po skorze glowy, gdy wlosy juz prawie calkiem podeschly po myciu, to jest on suchy czy jakby taki lepki? tak sie wlasnie rozpoznaje łojotok, skora glowy mimo mycia nadal jest pokryta łojem.

Pojdziesz do dermatologa i powiesz, ze masz problem z przetluszczającymi wlosami, ktore mimo mycia nadal sa tluste i podejrzewasz, ze to łojotok skory glowy, opowiesz czego i jak uzywasz itp. taka porządna kuracja aptecznymi specyfikami moglaby unormowac sytuacje i moglabys pozniej wrocic do normalnych szamponow, a tylko raz na jakis czas uzywac silniejszego, leczniczego. nie nastawiaj sie na razie, ze lekarz nic nie pomoze ile masz lat? nie masz problemow z tradzikiem, miesiączką?
Stary 2010-03-31, 17:56   #11
noelia007
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
nie odpowiedzialas mi na pytanie: jak przejedziesz palcem po skorze glowy, gdy wlosy juz prawie calkiem podeschly po myciu, to jest on suchy czy jakby taki lepki? tak sie wlasnie rozpoznaje łojotok, skora glowy mimo mycia nadal jest pokryta łojem.

Pojdziesz do dermatologa i powiesz, ze masz problem z przetluszczającymi wlosami, ktore mimo mycia nadal sa tluste i podejrzewasz, ze to łojotok skory glowy, opowiesz czego i jak uzywasz itp. taka porządna kuracja aptecznymi specyfikami moglaby unormowac sytuacje i moglabys pozniej wrocic do normalnych szamponow, a tylko raz na jakis czas uzywac silniejszego, leczniczego. nie nastawiaj sie na razie, ze lekarz nic nie pomoze ile masz lat? nie masz problemow z tradzikiem, miesiączką?
W sumie jak są już prawie suche i przejadę palcem to włosy są lepkie, ale palec nie ale pewnie mam łojotok.BO CO Innego?
Pójdę do dermatologa i zapytam tak jak radziłaś.
Napisze o rezultatach.
Z miesiączka nie mam problemów, mam 16 lat. Mam jakieś tam wypryski czyli trądzik, ale używam leków, maści i żeli także jest dobrze.Od czasu do czasu wyskoczy mi jakiś pryszcz
Będę marudzić jak lekarz nic nie pomoże, tylko szkoda, że nie mogę powiedzieć, że po prostu włosy mi się nie pienią.To chyba znaczy, że skóra głowy nie jest za zdrowa ... ale jak trzeba być kulturalnym i nie dać plamy czy nie popełnić gafy wolę być ostrożna.
Dziękuje :rolley es:

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-31, 18:15   #12
anka.d
Wtajemniczenie

a probowalas metody kubeczkowej?
wez kubeczek (ja uzywam takiego do trzymania szczoteczek, byl gratis do etui na szczoteczke do zebow) wygodnie jest, jelsi kubeczek ma wieczko, lub taka srednice, ktora mozesz wygodnie zatkać dłonią. nalej tam porcje szamponu, do polowy kubeczka dolej cieplej wody, zatkaj i energicznie pomieszaj. taka mieszanke wylej rownomiernie na glowe.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 16:45   #13
noelia007
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
a probowalas metody kubeczkowej?
wez kubeczek (ja uzywam takiego do trzymania szczoteczek, byl gratis do etui na szczoteczke do zebow) wygodnie jest, jelsi kubeczek ma wieczko, lub taka srednice, ktora mozesz wygodnie zatkać dłonią. nalej tam porcje szamponu, do polowy kubeczka dolej cieplej wody, zatkaj i energicznie pomieszaj. taka mieszanke wylej rownomiernie na glowe.
Czyli połowa kubeczka zapełniona wodą ale szamponu ile? tak np.z 2 łyżki , łyżeczki?
Mam wylać na mokre włosy i wylać to całe i szorować znaczy myć a później spłukać? Bez zbędnych i dalszych instrukcji.
Stary 2010-04-02, 08:15   #14
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Mam do was prośbę.
Moje włosy od ponad roku w ogóle się nie pienią!! nie uzyskuje żadnej piany.Myje je codziennie, spłukuje i nakładam szampon tak ze 2 razy.
Z apteki stosowałam tylko "Polytar" brązową butelkę, ale nie było żadnych efektów.
I dodam, ze oczywiście mi się przetłuszczają.Nawet jak je umyje są tłuste.
To chyba oczywiste, skoro nie robi się piana.Wygląda to tak:
myje włosy wodą, nakładam szampon, zero efektu a później spłukuje.Nie dziwcie się, ze mi się przetłuszczają.Chodzę do Lo więc jeszcze jestem na etapie rozwijania się itd.Może to dlatego? Chociaż żadnej mojej koleżance nigdy tak się nie robiło.
Obecnie myje włosy różnymi szamponami tzn.do włosów normalnych, przetłuszczających się, suchych.W zależności co mama kupi.Teraz stosuje Timotei ogórkowy.

Co robić? gdzie się zwrócić? Do jakiegoś doktora? Czy będę miała tłuste włosy już przez całe życie? .Dziwnie mi tak iść do doktora i powiedzieć "Moje włosy się nie pienią"Popatrzy na mnie jak na nie wiem kogo i pomyśli, że włosów myć nie umiem.A myje dokładnie tak jak każdy nawet ostatnio czytałam wskazówki bo myślałam, że coś robię źle
Proszę o szybką pomoc!
a probowalas umyc szarym mydlem?

No i moze umyj wiecej niz dwa razy. A jak czesto myjesz wlosy?

I teraz doczytalam. Jak nizoral Ci pomaga to uzywaj to regularnie, do czasu az Ci sie poprawi.
Mialam ten timotei i u mnie pienil sie normalnie.

Edytowane przez Rena
Czas edycji: 2010-04-02 o 08:25
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 09:17   #15
noelia007
Raczkowanie

Za szare mydło po prostu dziękuje;]
Tłustszych po ich umyciu nie miałam nigdy kiedy używałam szamponów.

Może umyje 3razy?
myje codziennie
.Mogę używam tego Nizoralu, ale kiedys używałam kilka tygodni pod rząd i przestałam i dalej to samo.
Tak jak mówię Nizoral pieni mi się tylko troszkę, nie wiele.Kiedy miałam zdrowie włosy to miałam tak cholernie dużo piany.
W ogóle to ja już nie pamiętam jak to jest mieć piane na włosach.']
Stary 2010-04-06, 08:50   #16
noelia007
Raczkowanie

(((/......................... .....
Stary 2010-04-06, 15:31   #17
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Kiedy już pójdziesz do dermatologa nie używaj przypadkiem sformułowania "nie pienią mi się włosy". To nie włosy się mają pienić tylko szampon. Próbowałaś tego szarego mydła?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-08, 13:48   #18
miikki
Raczkowanie

Szczerze mówiąc to trochę dziwna sytuacja. A byłaś w ostatnim czasie u fryzjera. Spróbuj pójść na czesanie i sprawdź czy jak fryzjerka ci będzie myła również nie uzyska piany?
miikki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-08, 16:37   #19
noelia007
Raczkowanie

o kurcze.
Fryzjerka na pewno nie uzyska piany! co ja wtedy zrobię?!!!!!!!

Szampon pieni się na ręcę.Kupuje normalnie w sklepach tak jak wszyscy.Firmy normalne, nie jakieś wyszukane nie wiadomo skąd.Wiadomo heden shoulders, palmolive różne ale nie potrafię napisać po tytule bo wiadomo, że to sa niemieckie czy angielskie nazwy.

Szare mydło próbowałam.
Moje włosy są takie ciężkie jak się je myje.Takie jakby ospałe, tracą życie..I ciągle ciagle są tłuste!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-09, 16:21   #20
trojka
Zakorzenienie

Tak jak koleżanka polecam szare mydło - jest najlepsze więc nie rozumiem dlaczego je tak kategorycznie odrzucasz, włosy się pienią niemożliwie po nim i są nieziemsko czyste

Wcześniej spróbuj zrobić peeling z grubej soli na mokre włosy

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.

Edytowane przez trojka
Czas edycji: 2010-04-09 o 16:38
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-09, 16:42   #21
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trojka Pokaż wiadomość
Tak jak koleżanka polecam szare mydło - jest najlepsze więc nie rozumiem dlaczego je tak kategorycznie odrzucasz, włosy się pienią niemożliwie po nim i są nieziemsko czyste

Wcześniej spróbuj zrobić peeling z grubej soli na mokre włosy
przeciez 2 razy pisala, ze u niej szare mydlo nie dziala, nie domywa wlosow btw. szare mydlo to kiepski pomysl, zwazywszy na to, ze w wiekszosci domach jest twarda woda, a wiec mydlo zostawia osady, a do tego nie domywa tak jak powinno

autorko, co z tym dermatologiem? mysle, ze warto isc, aby obejrzal Twoja glowe, moze problem jest glebszy, niz sie wydaje.

a uzywalas kiedys szamponow ziolowych? tanich, w brzydkich butlach? moze warto, one bardzo dobrze odtluszczaja wlosy
Stary 2010-04-10, 19:18   #22
Laureane
Raczkowanie

Może spróbuj oczyścić włosy szamponem (bez silikonów) dodając do niego sodę (np.na łyżkę płynu dać pół łyżki sody ) oczyszczoną ( taką jakiej się używa do pieczenia).To powinno Ci solidnie oczyścić włosy i za drugim myciem powinny się pienić.

A co do przetłuszczania..faktyczn ie idź do dermatologa
Jeżeli to będzie łojotok to polecam Seboren (taki płyn do wcierania w skórę głowy-do kupienia w aptekach)- powinien pomóc (poczytaj sobie o nim w internecie).

Jeżeli jednak nie jest to łojotok to aby zmniejszyć przetłuszczanie się włosów zaprzestań mycia włosów przez tydzień-chociaż ja nie myłam przez pięć dni (możesz to zrobić gdy będziesz miała jakieś dłuższe wolne bo nie wyobrażam sobie wyjść np. do szkoły, pracy w tak strasznie przetłuszczonych włosach).Mi ten sposób na prawde pomógł.Wcześniej myłam włosy codziennie...teraz myje co 3 dni.Więc moim zdaniem warto

Edytowane przez Laureane
Czas edycji: 2010-04-11 o 15:23
Laureane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-08, 14:27   #23
noelia007
Raczkowanie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Stary 2010-05-08, 15:07   #24
Sinobroda
BAN stały

Spróbuj któregoś z szamponów Syoss, najlepiej tego dodającego objętości. Nie miałam wprawdzie problemów z pienieniem, ale ten specyfik wysusza włosy na kompletny wiór. Gdzieś na Biochemii doczytałam, że w składzie ma coś, co rozbija tłuszcze, jak składniki w płynie do mycia naczyń.
Sinobroda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-08, 15:59   #25
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sinobroda Pokaż wiadomość
Spróbuj któregoś z szamponów Syoss, najlepiej tego dodającego objętości. Nie miałam wprawdzie problemów z pienieniem, ale ten specyfik wysusza włosy na kompletny wiór. Gdzieś na Biochemii doczytałam, że w składzie ma coś, co rozbija tłuszcze, jak składniki w płynie do mycia naczyń.
no to "coś" to dertergent - SLES i ma je każdy szampon a wesja dodająca objętości nie ma silikonów (jako jedna z niewielu drogeryjnych) i pewnie dlatego miałaś wrażenia ze Ci wysusza włosy
Stary 2010-05-08, 20:04   #26
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
no to "coś" to dertergent - SLES i ma je każdy szampon a wesja dodająca objętości nie ma silikonów (jako jedna z niewielu drogeryjnych) i pewnie dlatego miałaś wrażenia ze Ci wysusza włosy
ja mysle, ze chodzilo jednak o związki typu laureth-4, pisala o nich kosmetolog1

osobiscie nie zauwazylam, zeby tak dzialaly na moje wlosy jak juz pisalam x razy, dermatolog i kosmetyki lecznicze
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości