Odwołanie od mandatu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-26, 17:23   #1
memorize
Zadomowienie

Odwołanie od mandatu

Witam wszystkich

Mam dosc nieprzyjemny problem, gdyz wczoraj dostalam pierwszy mandat za ''brak'' biletu. Brak wzielam w cudzyslow poniewaz owy bilet mialam, ale tak go schowalam zeby nie zgubic, ze podczas kontroli nie moglam go znalezc. Teoretycznie mandat dostalam slusznie, bo biletu nie pokazalam, ale oczywiscie gdy wysiadlam na stacji bilet sie znalazl. Teraz moje pytanie, czy mam prawo zlozyc odwolanie?
Bilet kupowalam w automacie, wiec wszystkie dane tj. godzina, data, nazwa stacji sa dobrze widoczne.
Do zaplaty mam 80zl dla jednych malo dla innych duzo, ale w obecnej sytuacji troche ciezko jest mi to zaplacic i chcialabym chociaz sprobowac, ale nie wiem czy to ma jakis sens?
Nigdy nie zdarza mi sie ze jade bez biletu i tak bylo tym razem, dlatego mam nadzieje ze jest jakas szansza, ale na ten temat nie wiem nic dlatego mam nadzieje ze ktos orientuje sie w tym temacie i podpowie co moge zrobic

Z gory dziekuje
Stary 2010-06-26, 17:46   #2
TmargoT
Zakorzenienie

Dot.: Odwołanie od mandatu

Cytat:
Napisane przez memorize Pokaż wiadomość
Witam wszystkich

Mam dosc nieprzyjemny problem, gdyz wczoraj dostalam pierwszy mandat za ''brak'' biletu. Brak wzielam w cudzyslow poniewaz owy bilet mialam, ale tak go schowalam zeby nie zgubic, ze podczas kontroli nie moglam go znalezc. Teoretycznie mandat dostalam slusznie, bo biletu nie pokazalam, ale oczywiscie gdy wysiadlam na stacji bilet sie znalazl. Teraz moje pytanie, czy mam prawo zlozyc odwolanie?
Bilet kupowalam w automacie, wiec wszystkie dane tj. godzina, data, nazwa stacji sa dobrze widoczne.
Do zaplaty mam 80zl dla jednych malo dla innych duzo, ale w obecnej sytuacji troche ciezko jest mi to zaplacic i chcialabym chociaz sprobowac, ale nie wiem czy to ma jakis sens?
Nigdy nie zdarza mi sie ze jade bez biletu i tak bylo tym razem, dlatego mam nadzieje ze jest jakas szansza, ale na ten temat nie wiem nic dlatego mam nadzieje ze ktos orientuje sie w tym temacie i podpowie co moge zrobic

Z gory dziekuje
prawdopodobnie mozesz się odwołać.
musisz jechać do zarządcy miejskiego,skąd są autobusy i udowodnić im posiadanie biletu.
możesz troche podkoloryzowac ,że nie mogłaś zlaleść biletu,a kanar nie chciał dłużej czekkać i wystawił ci mandat.

wiem,że są koszty za wypisanie mandatu (niedawno było to 8 zł),więc warto się wysilić i spróbować.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 18:03   #3
memorize
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
musisz jechać do zarządcy miejskiego,skąd są autobusy i udowodnić im posiadanie biletu.
możesz troche podkoloryzowac ,że nie mogłaś zlaleść biletu,a kanar nie chciał dłużej czekkać i wystawił ci mandat.

wiem,że są koszty za wypisanie mandatu (niedawno było to 8 zł),więc warto się wysilić i spróbować.
Mandat dostalam jadac pociagiem, ale chyba na to samo wychodzi
Oczywiscie pojade i sprobuje, bo placic nawet te 8zl a 80 to zawsze roznica

---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

a piszac odwolanie, mam porprostu opisac zaistniala sytuacje? ze bilet kupilam, ale podczas kontroli nie moglam znalezc itp?
Stary 2010-06-26, 18:37   #4
vilya
Zadomowienie

Nie byłam w takiej sytuacji ale mnie się wydaje że to nie przejdzie. Wiem że np w mpk, ponosi się koszty manipulacyjne jak się okaże kartę imienną, której się nie miało w czasie jazdy. MPK wie kiedy karta została zakupiona i że nie kupiono jej po mandacie tylko wczesniej i wtedy uwzględnia takie odwołanie. W przypadku zwykłego biletu, tak na prawdę nie jest wiadomo kto go kupił - są daty ale zawsze ktoś może powiedzieć że wzięłas ten bilet od innego pasażera. Jak chcesz to spróbuj ale ja na miejscu osoby rozpatrującej wniosek bym raczej takiego odwołania nie przyjela z uwagi wlasnie na to, że bilet jednorazowy jest nieimienny i mógł go kupić inny pasażer a ty go albo dostałas albo znalazłaś ...
vilya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 19:23   #5
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Przejrzyj regulamin swojego mpk. Zobacz jakies sa podstawy do odwolania.
Moich zdaniem jednak odwolanie zostanie rozpatrzone odmownie. Beda pewnie argumentowac tym, ze bilet moglas dostac od kogos.

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2010-06-26 o 20:15
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 19:30   #6
awia
Zakorzenienie

Ludzie, czy wy jestescie ślepi? Dziewczyna pociągiem jechala!

Memorize - a sprawdzalas na stronce pkp? przy regulaminie, o odwołaniach?
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 19:34   #7
krooolewna
Zadomowienie

A czy oni wtedy nie powiedzą,że po prostu mógł Ci ktoś ten bilet dać(po prostu oddać swój)?Ja bym tak pomyślała.

krooolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-26, 19:42   #8
vilya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Ludzie, czy wy jestescie ślepi? Dziewczyna pociągiem jechala!

Memorize - a sprawdzalas na stronce pkp? przy regulaminie, o odwołaniach?
Widziałam że pisze o pkp ale znałam tylko przykłąd mpk i dlatego go wspomniałam.
Stary 2010-06-26, 19:52   #9
awia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
Widziałam że pisze o pkp ale znałam tylko przykłąd mpk i dlatego go wspomniałam.
Ja wiem, ale zobacz inne wizazanki nie zauwazyly ze o pociąg chodzi. Nie doczytaly w sensie.

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;20285858]Przejrzyj regulamin swojego mpk.s.[/QUOTE]
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 20:07   #10
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
W przypadku zwykłego biletu, tak na prawdę nie jest wiadomo kto go kupił - są daty ale zawsze ktoś może powiedzieć że wzięłas ten bilet od innego pasażera.
Dokładnie.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 20:18   #11
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Ja wiem, ale zobacz inne wizazanki nie zauwazyly ze o pociąg chodzi. Nie doczytaly w sensie.
Rzeczywiscie pomylilam sie. Nie doczytalam dokladnie i przeoczylam slowo "stacja".
Przechodzac do meritum moim zdaniem to czy to byl pociag czy pks czy tramwaj niewiele zmienia. Odpowiedz jest jedna: regulamin.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-26, 20:38   #12
memorize
Zadomowienie

Tak szczerze powiem, ze watpie ze tak bez problemu mandat anuluja
znalazlam cos takiego, ale do tego chyba nie moge sie odwolac:

"Art 33a.3b. W razie posiadania przez podróżnego ważnego dokumentu przewozu, którego nie miał podczas przejazdu, do zwrotu i umarzania należności za przewóz i opłaty dodatkowej stosuje się przepis ust. 3a zdanie drugie."
Art 33a.3a zdanie 2-gie: "[...] Pobrana należność za przewóz i opłata
dodatkowa, po uiszczeniu opłaty manipulacyjnej odpowiadającej kosztom poniesionym przez przewoźnika, podlegają zwrotowi, a w przypadku wezwania
do zapłaty ? umorzeniu, w przypadku udokumentowania przez podróżnego, nie później niż w terminie 7 dni od dnia przewozu, uprawnień do bezpłatnego lub ulgowego przejazdu.".

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

to co wkleilam to wzielam z jakiegos 'pseudo' regulaminu bo teraz znalazlam ten wlasciwy i niby jest to samo, ale inaczej napisane.
Napisze odwolanie i zobaczymy co z tego wyjdzie, watpie ze sie uda, ale bede miala nauczke na przyszlosc trudno.
i dziekuje wszystkim za odpowiedz
Stary 2010-06-26, 21:06   #13
malka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez memorize Pokaż wiadomość
Tak szczerze powiem, ze watpie ze tak bez problemu mandat anuluja
A wg mnie masz spore szanse na anulowanie. Przecież konduktor kasuje bilet, Ty swój masz nieskasowany, bo znalazłaś go dopiero na stacji. Użyłabym tego argumentu składając odwołanie. Trzymam kciuki za powodzenie odwołania
malka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 21:06   #14
BlueSunshine
Zakorzenienie

No ale poczekaj, pociąg, czyli jeżeli byś wzięła od kogoś bilet-to by musiałbyć chyba skasowany? przynajmniej u nas na kontrolach biletów takie znaczki zostają na biletach, wiec myślę że możesz próbować spokojnie się odwołać-na bilecie przecież są godziny wystawienia biletu, a na tym świstku chyba też powinny być godziny daty etc więc przynajmniej dla mnie, logiczne będzie jeśli na bilecie który kupiłaś, była data i godzina wcześniejsza niż data i godzina wystawienia mandatu, i bilet jest nieskasowany to jest to wg mnie dowód że miałaś bilet a jedynie go znaleźć nie mogłaś. Ja bym się odwoływała
BlueSunshine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 21:51   #15
eyo
Zakorzenienie

odwołać się nie zaszkodzi

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 22:37   #16
niuniulka1989
Zakorzenienie

Wydaje mi się, że możesz się odwołać. Nie masz oznaczonego biletu, a kontroler ma obowiązek oznaczyć bilet który zostanie mu pokazany, a skoto Twój nie ma żadnego stempla to nie nikt nie mógł Ci go dać
Stary 2010-06-27, 10:25   #17
Madam Coco
Rozeznanie

Na 100% możesz się odwoływać, bo spotkałam się z podobną sytuacją (nie ja osobiście, ale mój znajomy), że nie okazał biletu przy kontroli i został mu naliczony mandat. Wtedy musisz jechać do oddziału kolei (tam gdzie się tym zajmują) i zapewne karzą Ci napisać pismo typu, że miałaś wtedy bilet i go nie okazałaś, bo wypadł Ci np. a kontroler nie chciał poczekać i z tego co wiem, powinni Ci na miejscu już to rozpatrzyć, urzędnik wypisze Ci taki druczek i poniesiesz tylko tzw. opłatę manipulacyjną, która wynosi ok. 8-14 zł (nie wiem w jaki sposób jest naliczana i ile kosztuje, ale mniej więcej w takich granicach). Musisz mieć przy sobie tylko ten bilet, mandat i jeżeli jest to ulgowy to dokument potwierdzający ulgę na bilet.
Stary 2010-06-27, 10:34   #18
lotta6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krooolewna Pokaż wiadomość
A czy oni wtedy nie powiedzą,że po prostu mógł Ci ktoś ten bilet dać(po prostu oddać swój)?Ja bym tak pomyślała.
ale jak oddac swoj jak przeciez w poiagu 'pieczatkuja' te bilety A bilet zalozycielki watku byl czysty

Mysle, ze mozna sprobowac
lotta6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-27, 10:54   #19
vilya
Zadomowienie

[QUOTE=lotta6;20293711]ale jak oddac swoj jak przeciez w poiagu 'pieczatkuja' te bilety A bilet zalozycielki watku byl czysty

Czasem zdarza się, że konduktor nie przejdzie całego składu albo ktos akurat był w toalecie. Może spróbować ale nie wiem czy jej się uda.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-27, 12:43   #20
kitkulka
Zakorzenienie

Nie ma co gdybać. Idź, odwołuj się, próbuj
kitkulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-27, 13:45   #21
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Idz i odwołaj sie
Myśle ze uznaja i tylko wlasnie opłate manipulacyjną zapłacisz.
Stary 2010-06-27, 14:48   #22
krooolewna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lotta6 Pokaż wiadomość
ale jak oddac swoj jak przeciez w poiagu 'pieczatkuja' te bilety A bilet zalozycielki watku byl czysty

Mysle, ze mozna sprobowac

Przepraszam,ale nie wiedziałam,bo pociągiem jechałam z 10lat temu prawie

krooolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości