Włoski na pieprzykach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-09, 21:45   #1
7Paulina7
Zadomowienie

GG do 7Paulina7

Włoski na pieprzykach

Od jakiegoś czasu zauwazyam że zaczeły mi rosnąć włoski w pieprzyku. Oczywiście docinam je ale najgorzej jest na tych wypukłych pieprzykach.Zauwazyłam tez że przed okr...sem lubią mi sie pod pieprzykami lub zupełnie obok robic pryszcze i to boli strasznie.
Mam z 4 pieprzyki na twarzy - 2 na brodzie i 2 na żuchwie- 3-4 mm i 2 na szyi wypukłe.
Moja mama i siostra miały powycinane pieprzyki z pleców i maja brzydkie blizny po nich wiec też nie chce oszpecić sobie twarzy...
7Paulina7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 21:56   #2
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself
Dot.: Włoski na pieprzykach

Idź do dermatologa, niech przebada Cię dermatoskopem. Też mam do usunięcia pieprzyk z pleców, no cóż, będę musiała się przyzwyczaić do blizny...

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

To nie pech, że trafiamy na siebie, to głupie szczęście.
trustmyself jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 22:16   #3
Patalus
Zakorzenienie

Tak, tak, idź do dermatologa. Teraz wycinanie pieprzyków to zabieg kosmetyczny, więc trwa bardzo krótko, a blizny raczej nie zostają. A jeśli już, to są dobre maści na blizny, po której one zanikają.
Stary 2010-06-09, 22:47   #4
Dosiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Patalus Pokaż wiadomość
Tak, tak, idź do dermatologa. Teraz wycinanie pieprzyków to zabieg kosmetyczny, więc trwa bardzo krótko, a blizny raczej nie zostają. A jeśli już, to są dobre maści na blizny, po której one zanikają.
Nie ma się co czarować blizny będą. Mam takie "pamiątki" po pieprzykach na plecach i na biuście i jesienią wybieram się na usunięcie ostatniego znamienia. Maści sprawiają, że blizny bledną i stają się mniej widoczne, ale całkiem nie znikają. Jednak koniecznie idź do dermatologa i usuń jeśli będzie trzeba, zdrowie najważniejsze.
Dosiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 22:50   #5
Neciak89
Zakorzenienie

Śmiało wycinaj pieprzyki. Moja siostra miała usuwane znamie z czoła. Dzięki maści Cepan nie widać po nim śladu

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 23:13   #6
Starlett
Wtajemniczenie

Ja wolę po tysiąckroć moją bliznę niż pieprzyka

Starlett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 23:45   #7
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Włoski na pieprzykach

Jako, że jestem cała popieprzona i usuwałam mnóstwo pieprzyków to wypowiem się . Z bliznami to jest tak, że zależy od pieprzyka - miałam takie, gdzie po ich likwidacji nie mam nawet śladu a mam i takie blizny jak by mnie ktoś nożem potraktował (i to mam je już kilka miesięcy i jakoś nie widzę żeby miały zmaleć a smarowałam różnymi cudami ). Wszystko zależy od wielkości i rodzaju znamienia oraz tego, jak głębokie ma ono korzonki

Aczkolwiek takie maluszki autorko po 2-3 mm usuną ci z twarzy tak, że nie będzie ani śladu. Na plecach jest inna skóra i często też znamiona są inne. Idź do specjalisty po fachową opinię w sprawie usuwania. Jest to zabieg refundowany przez NFZ.

Zaś co do samych włosków na pieprzykach to ja po prostu wyrywam je z cebulką przy pomocą pęsety (mam na twarzy takiego jednego pieprzyka, na którym usiłują rosnąć włoski) od wielu lat i nic mi się nie dzieje z tego powodu. Porastanie włoskami może być też sygnałem zmian hormonalnych (tak jest w moim przypadku).
Stary 2010-06-10, 07:37   #8
evela28
na drugie mam Irena

boisz się że blizna cię oszpeci, a taki pieprzyk nie szpeci?

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-10, 09:05   #9
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
Trudno powiedzieć czy pieprzyk czy blizna lepsze - zależy jaki pieprzyk.

Ja np. mam ich tyle, że usunięcie wszystkich jest niemożliwe bo musiałabym się pozbawić znacznej powierzchni skóry Dlatego wycinałam to, co było dla mnie zagrożeniem (tłuszczaki i włókniaki) oraz te, które po prostu były paskudne i na dodatek przeszkadzały (np. na szyi, na plecach na wysokości zapięcia od biustonosza etc.).

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że wycinanie boli - jest normalna rana, moje były duże, głębokie, szyte itd. natomiast miałam też pieprzyka na szyi rozpuszczanego kwasem - i to była sama przyjemność Po 30 minutach już nie bolało (a po wycinaniu bolało przez 2 tygodnie, z czego tydzień bardzo...) strupek odpadł po 3 dniach, a po 7 dniach po pieprzyku nie było nawet śladu. Nie została blizna, nic. Ale to był mały pieprzyk.
Stary 2010-06-10, 10:00   #10
Kasza Manna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Trudno powiedzieć czy pieprzyk czy blizna lepsze - zależy jaki pieprzyk.

Ja np. mam ich tyle, że usunięcie wszystkich jest niemożliwe bo musiałabym się pozbawić znacznej powierzchni skóry Dlatego wycinałam to, co było dla mnie zagrożeniem (tłuszczaki i włókniaki) oraz te, które po prostu były paskudne i na dodatek przeszkadzały (np. na szyi, na plecach na wysokości zapięcia od biustonosza etc.).

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że wycinanie boli - jest normalna rana, moje były duże, głębokie, szyte itd. natomiast miałam też pieprzyka na szyi rozpuszczanego kwasem - i to była sama przyjemność Po 30 minutach już nie bolało (a po wycinaniu bolało przez 2 tygodnie, z czego tydzień bardzo...) strupek odpadł po 3 dniach, a po 7 dniach po pieprzyku nie było nawet śladu. Nie została blizna, nic. Ale to był mały pieprzyk.
To tak, jak ja
płaciłaś coś za usunięcie, czy wystarczyło skierowanie?

Szczerze mówiąc na twarzy i rękach mam kropkę na kropce, więc jakoś nie wyobrażam sobie usuwania ich. Przyzwyczaiłam się, że nie opalam się, tylko mam pigment w kropkach .

Muszę pójść na przegląd , niby nic się z nimi nie dzieje, ale jednak przy takiej ilości nie da się wszystkich kontrolować....
Stary 2010-06-10, 10:09   #11
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasza Manna Pokaż wiadomość
To tak, jak ja
płaciłaś coś za usunięcie, czy wystarczyło skierowanie?

Szczerze mówiąc na twarzy i rękach mam kropkę na kropce, więc jakoś nie wyobrażam sobie usuwania ich. Przyzwyczaiłam się, że nie opalam się, tylko mam pigment w kropkach .

Muszę pójść na przegląd , niby nic się z nimi nie dzieje, ale jednak przy takiej ilości nie da się wszystkich kontrolować....
Nie. Wszystko poszło na NFZ, bez skierowania - poszłam do dermatologa, obejrzał, powiedział co trzeba usunąć - część potem została wysłana na badania histopatologiczne. Na szczęście żaden nie miał podłoża nowotworowego ani zmian tego typu. Wszystkie były niegroźne - przynajmniej "jeszcze".

Mnie akurat wycinał teść bo jest min. chirurgiem ale każdy jeden chirurg czy dermatolog może dokonać takiego zabiegu - to jest drobny zabieg w znieczuleniu miejscowym. Ja miałam niektóre dosyć duże (nawet po kilka szwów miałam zakładane) i miałam tez wycinanego włókniaka z głowy (dlatego nie chciałam tego do wycinania dać byle komu bo jednak głowa to głowa, poza tym chciałam ocalić jak najwięcej włosów...).

No nie ma się co czarować - bolało, szczególnie bolała mnie głowa, plecy mniej. To co wycinałam na szyi nie bolało wcale i najszybciej się zagoiło. Najdłużej plecy - podobno właśnie dlatego, że tam skóra jest gruba i długo trwa zanim się odtworzy. Mam brzydkie blizny na plecach jednak one z czasem będą coraz mniej widoczne.

Zabieg miałam w ubiegłym roku we wrześniu, w tym roku jeszcze nie powinnam się opalać (aby blizny się nie utrwaliły) jednak jestem w ciąży wiec i tak bym się nie smażyła na słońcu A do następnego roku mam nadzieję, że blizny nabiorą koloru skóry - bo nadal są jeszcze różowe, chociaż o wiele mniej niż np. pół roku temu.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2010-06-10 o 10:13
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-10, 10:15   #12
asia27100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
moim zdaniem bardZiej szpeci blizna. pieprzyk to naturalna sprawa i jesli nie ma sie go na czubku nosa to raczej nie budzi ludzkiego zainteresowania. blizna na wierzchu moim zdaiem bardziej przyciąga wzrok i budzi zainteresowanie ("a co ci sie stalo?")

asia27100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-10, 11:09   #13
Kasza Manna
Zakorzenienie

Cytat:
Nie. Wszystko poszło na NFZ, bez skierowania - poszłam do dermatologa, obejrzał, powiedział co trzeba usunąć - część potem została wysłana na badania histopatologiczne. Na szczęście żaden nie miał podłoża nowotworowego ani zmian tego typu. Wszystkie były niegroźne - przynajmniej "jeszcze".

Mnie akurat wycinał teść bo jest min. chirurgiem ale każdy jeden chirurg czy dermatolog może dokonać takiego zabiegu - to jest drobny zabieg w znieczuleniu miejscowym. Ja miałam niektóre dosyć duże (nawet po kilka szwów miałam zakładane) i miałam tez wycinanego włókniaka z głowy (dlatego nie chciałam tego do wycinania dać byle komu bo jednak głowa to głowa, poza tym chciałam ocalić jak najwięcej włosów...).

No nie ma się co czarować - bolało, szczególnie bolała mnie głowa, plecy mniej. To co wycinałam na szyi nie bolało wcale i najszybciej się zagoiło. Najdłużej plecy - podobno właśnie dlatego, że tam skóra jest gruba i długo trwa zanim się odtworzy. Mam brzydkie blizny na plecach jednak one z czasem będą coraz mniej widoczne.

Zabieg miałam w ubiegłym roku we wrześniu, w tym roku jeszcze nie powinnam się opalać (aby blizny się nie utrwaliły) jednak jestem w ciąży wiec i tak bym się nie smażyła na słońcu A do następnego roku mam nadzieję, że blizny nabiorą koloru skóry - bo nadal są jeszcze różowe, chociaż o wiele mniej niż np. pół roku temu.
dziękuję ślicznie

no i wątek z włoskowego zrobił się "usunięciowy"
Stary 2010-06-10, 11:47   #14
Dagunia
Komplikatorka

Znajoma miała usuwanego na przedramieniu i ma milimetrową bliznę, której praktycznie nie widać. Mi się wydaje, że blizny przede wszystkim zależą od sprawnej bądź nie, ręki chirurga.
Stary 2010-06-10, 11:57   #15
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Znajoma miała usuwanego na przedramieniu i ma milimetrową bliznę, której praktycznie nie widać. Mi się wydaje, że blizny przede wszystkim zależą od sprawnej bądź nie, ręki chirurga.
Ja jednak będę bronić swojej wersji że od miejsca, grubości skóry, wielkości i głębokości pieprzyka (a wtedy tez wielkości i głębokości cięcia). A mam że tak powiem dużo możliwości porównawczych na sobie samej

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Kasza Manna Pokaż wiadomość
dziękuję ślicznie

no i wątek z włoskowego zrobił się "usunięciowy"
Ależ proszę, mam nadzieję, że sie przyda.
Ja do usunięcia zbierałam się - bagatela - przez 15 lat
A teraz żałuję, że nie zrobiłam tego 15 lat temu, po bliznach pewnie nie było by już dawno śladu
Stary 2010-06-10, 12:09   #16
aldenea
Rozeznanie

Cytat:
Ależ proszę, mam nadzieję, że sie przyda.
Ja do usunięcia zbierałam się - bagatela - przez 15 lat
A teraz żałuję, że nie zrobiłam tego 15 lat temu, po bliznach pewnie nie było by już dawno śladu
a proponował Ci ktoś zamrażanie tego pieprzyka? bo ja mam właśnie takiego jednego pod pachą i mi to zaproponowali i szczerze się, troche boję, jak to ma wyglądać.
btw - moje koleżanki z lo miały "genialne" pomysły na usuwanie pieprzyków: jedna sobie go wygryzła, druga wykręciła, a trzeciej babcia poradziła żeby na noc obwiązała nitką. i my niby żyjemy w XXI w. ...

!szukam podręczników do nauki esperanto.
aldenea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-10, 12:27   #17
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aldenea Pokaż wiadomość
a proponował Ci ktoś zamrażanie tego pieprzyka? bo ja mam właśnie takiego jednego pod pachą i mi to zaproponowali i szczerze się, troche boję, jak to ma wyglądać.
Nie. Może moje były za duże na taką metodę?

Cytat:
btw - moje koleżanki z lo miały "genialne" pomysły na usuwanie pieprzyków: jedna sobie go wygryzła, druga wykręciła, a trzeciej babcia poradziła żeby na noc obwiązała nitką. i my niby żyjemy w XXI w. ...
Taa, słyszałam o tych cudownych i skutecznych metodach... Ciekawe jak babcia zrobi badanie histopatologiczne?
Stary 2010-06-10, 13:43   #18
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Jako, że jestem cała popieprzona i usuwałam mnóstwo pieprzyków to wypowiem się . Z bliznami to jest tak, że zależy od pieprzyka - miałam takie, gdzie po ich likwidacji nie mam nawet śladu a mam i takie blizny jak by mnie ktoś nożem potraktował (i to mam je już kilka miesięcy i jakoś nie widzę żeby miały zmaleć a smarowałam różnymi cudami ). Wszystko zależy od wielkości i rodzaju znamienia oraz tego, jak głębokie ma ono korzonki

Aczkolwiek takie maluszki autorko po 2-3 mm usuną ci z twarzy tak, że nie będzie ani śladu. Na plecach jest inna skóra i często też znamiona są inne. Idź do specjalisty po fachową opinię w sprawie usuwania. Jest to zabieg refundowany przez NFZ.

Zaś co do samych włosków na pieprzykach to ja po prostu wyrywam je z cebulką przy pomocą pęsety (mam na twarzy takiego jednego pieprzyka, na którym usiłują rosnąć włoski) od wielu lat i nic mi się nie dzieje z tego powodu. Porastanie włoskami może być też sygnałem zmian hormonalnych (tak jest w moim przypadku).
Klarissa- jesteś moim wybawieniem Byłam pewna, że to nie jest refundowany zabieg. Mam kilka takich wstrętnych pieprzyków i kilka w ciężkich okolicach (np. pod biustem ociera się ciągle o stanik, czy pod pachą regularnie zaczepiam go maszynką). Odkładałam wycięcie na "lepsze czasy", bo na razie masa ważniejszych wydatków.
Chociaż teraz i tak mi nikt nic nie wytnie, bo jestem matka karmiąca, ale za jakiś czas na pewno pójdę w takim razie na NFZ do dermatologa.
Największy pieprzyk mam w sąsiedztwie tatuażu (na plecach) i zastanawiam się, czy ktoś mi to wytnie i czy tatuaż nie przeszadza. Pieprzyk straszny, bo mam wrażenie, że ciągle rośnie.
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-10, 14:22   #19
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Klarissa- jesteś moim wybawieniem Byłam pewna, że to nie jest refundowany zabieg.
Ja też tak na początku myślałam bo moja bratowa usuwała sobie prywatnie i ja myślałam, że tak trzeba. A jak poszłam do dermatologa to mi powiedział, że znamiona nie tylko niebezpieczne ale też i te nieestetyczne albo po prostu przeszkadzające usuwają normalnie w ramach NFZ. Mnie np. na karku przeszkadzał w noszeniu łańcuszków, naszyjników itp. bo się nadrywał. Mam jeszcze 2 do usunięcia - jednego na brzuszku, ale tym się zajmę po ciąży i jednego khem... w kroczu i tutaj mam lekkie opory...

Cytat:
Mam kilka takich wstrętnych pieprzyków i kilka w ciężkich okolicach (np. pod biustem ociera się ciągle o stanik, czy pod pachą regularnie zaczepiam go maszynką). Odkładałam wycięcie na "lepsze czasy", bo na razie masa ważniejszych wydatków.
Chociaż teraz i tak mi nikt nic nie wytnie, bo jestem matka karmiąca, ale za jakiś czas na pewno pójdę w takim razie na NFZ do dermatologa.
Największy pieprzyk mam w sąsiedztwie tatuażu (na plecach) i zastanawiam się, czy ktoś mi to wytnie i czy tatuaż nie przeszadza. Pieprzyk straszny, bo mam wrażenie, że ciągle rośnie.
Na pewno takie ci wytną - jak podasz taką motywację, że ciągle je uszkadzasz. No chyba, że trafisz na jakiegoś wała... ale ważne, żeby wiedzieć iż jest to refundowane i ładnie poprosić, myślę, że im jakoś nie zależy za specjalnie na tym, więc powinni ci wyciąć. Zapytaj też czy musisz mieć wycinane - bo wypalanie kwasem wbrew pozorom o 100 razy mnie boli i można to zrobić matce karmiącej bo znieczulenie jest tylko miejscowym zastrzykiem i słabsze niż przy wycinaniu

Co do pleców to jeśli jest wielki to pewnie wycięcie. Nie wiem czy tatuaż przeszkadza (możliwe, że tak, nie wiem) ale jak jest duży obszar to musisz liczyć się z tym, że skóra się potem może inaczej ułożyć i tatuaż się zdeformuje...
Stary 2010-06-10, 14:39   #20
Patalus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dosiak Pokaż wiadomość
Nie ma się co czarować blizny będą. Mam takie "pamiątki" po pieprzykach na plecach i na biuście i jesienią wybieram się na usunięcie ostatniego znamienia. Maści sprawiają, że blizny bledną i stają się mniej widoczne, ale całkiem nie znikają. Jednak koniecznie idź do dermatologa i usuń jeśli będzie trzeba, zdrowie najważniejsze.
Nie czaruję, bo sama miałam wiele blizn i po maści nic praktycznie nie widać. Wiesz, to zależy jeszcze jakiej maści się używa i jak wykona zabieg dermatolog...
Stary 2010-06-11, 12:33   #21
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też tak na początku myślałam bo moja bratowa usuwała sobie prywatnie i ja myślałam, że tak trzeba. A jak poszłam do dermatologa to mi powiedział, że znamiona nie tylko niebezpieczne ale też i te nieestetyczne albo po prostu przeszkadzające usuwają normalnie w ramach NFZ. Mnie np. na karku przeszkadzał w noszeniu łańcuszków, naszyjników itp. bo się nadrywał. Mam jeszcze 2 do usunięcia - jednego na brzuszku, ale tym się zajmę po ciąży i jednego khem... w kroczu i tutaj mam lekkie opory...

Na pewno takie ci wytną - jak podasz taką motywację, że ciągle je uszkadzasz. No chyba, że trafisz na jakiegoś wała... ale ważne, żeby wiedzieć iż jest to refundowane i ładnie poprosić, myślę, że im jakoś nie zależy za specjalnie na tym, więc powinni ci wyciąć.
Ano właśnie, wszystko zależy od tego na kogo się trafi.
To jest jak z cytologią i usg w ciąży. Niby przysługuje ileś tam razy w jakimś tam czasie, a tak naprawdę decyduje lekarz...

Mnie dermatolog-onkolog powiedział, że wg norm NFZ moje znamię jest za małe, ale jak przeszkadza to on wytnie i mam pomyśleć, bo w tym miejscu blizna będzie spora (taka skóra) do następnej wizyty...

Za to dermatolog mojego męża uznał, że do wycięcia ma znamion 6, że w sumie nie wszystkie podlegają pod NFZ, ale ona to załatwi w klinice tam gdzie pracuje, tyle że za jedno badanie histopatologiczne zapłaci fundusz, ale za 5 innych to musimy sami... po 5 dych za sztukę.

Czasem można trafić na niezłą świnię, albo takiego lekarza co mu się zwyczajnie nie chce.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-11, 13:56   #22
abiblabla
Zakorzenienie

Klarissa moglabys powiedziec jakiej wielkosci miałas usuwane pieprzyki i włókniaki? Ja mam włókniaka na udzie, ma jakies 7mm i nie wiem do końca jak sie za niego zabrac, wycinac czy nie (dermatolog powiedział tylko "jak tam pani woli"), bo szczerze mówiac strasznie panikuje na myśl, ze ktoś ma mi coś wyciąc (to chyba moja fobia mała) i nie wiem czy warto... boje się bólu, i tego że bedzie sie paprało zamiast goic. nie umiem tez obiektywnie spojrzec na to czy gorzej wygląda włókniak czy blizna na środku uda...
Stary 2010-06-11, 14:24   #23
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Ano właśnie, wszystko zależy od tego na kogo się trafi.
To jest jak z cytologią i usg w ciąży. Niby przysługuje ileś tam razy w jakimś tam czasie, a tak naprawdę decyduje lekarz...

Mnie dermatolog-onkolog powiedział, że wg norm NFZ moje znamię jest za małe, ale jak przeszkadza to on wytnie i mam pomyśleć, bo w tym miejscu blizna będzie spora (taka skóra) do następnej wizyty...

Za to dermatolog mojego męża uznał, że do wycięcia ma znamion 6, że w sumie nie wszystkie podlegają pod NFZ, ale ona to załatwi w klinice tam gdzie pracuje, tyle że za jedno badanie histopatologiczne zapłaci fundusz, ale za 5 innych to musimy sami... po 5 dych za sztukę.

Czasem można trafić na niezłą świnię, albo takiego lekarza co mu się zwyczajnie nie chce.
Ja miałam usunięte bardzo dużo i do badania histopatologicznego pogrupowano je pod względem podobieństwa i przebadano mi 4 grupy (4 znamiona) a reszta pewnie poszła w jakiś kosz na śmieci. Może u ciebie da się też tak zrobić? Bo ja miałam wycinane kilkanaście sztuk i też nie badali każdego...

Cytat:
Napisane przez abiblabla Pokaż wiadomość
Klarissa moglabys powiedziec jakiej wielkosci miałas usuwane pieprzyki i włókniaki? Ja mam włókniaka na udzie, ma jakies 7mm i nie wiem do końca jak sie za niego zabrac, wycinac czy nie (dermatolog powiedział tylko "jak tam pani woli"), bo szczerze mówiac strasznie panikuje na myśl, ze ktoś ma mi coś wyciąc (to chyba moja fobia mała) i nie wiem czy warto... boje się bólu, i tego że bedzie sie paprało zamiast goic. nie umiem tez obiektywnie spojrzec na to czy gorzej wygląda włókniak czy blizna na środku uda...
Tłuszczaka miałam tylko na głowie, nie wiem dokładnie ile mi wycięto bo nie widziałam tego, ale powierzchnia przygotowywana do cięcia miała wymiary 2 cm x 2 cm. Jest to pod włosami więc nie widać. Natomiast włókniaki miałam na plecach ale nie płaskie tylko wiszące (odstające) więc ich szerokość była mała, natomiast miały korzenie więc cięcia były głębokie, największe cięcie miałam na szer. 4 cm, blizna teraz ma jakiś 1 cm i zanika.

Ja uważam, że warto wycinać jeśli to komuś przeszkadza.
Podczas zabiegu nie boli nic, dopiero potem...
Poza tym boli, ale nie tak żeby nie dało się wytrzymać
Po tygodniu wszystko się wygoiło, zdejmowanie szwów nie bolało wcale.
Stary 2010-06-11, 17:55   #24
_hakuna
Raczkowanie

Cytat:
A jeśli już, to są dobre maści na blizny, po której one zanikają.
możesz polecić jakieś?
_hakuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-11, 22:44   #25
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _hakuna Pokaż wiadomość
możesz polecić jakieś?
Cepan.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-12, 00:10   #26
201604250941
Konto usunięte

Ja sie wybieram do chirurga plastyka, nie do zadnego dermatologa. Plastyk robi to odpowiednimi narzedziami albo laserem a dermatolog nozyczkami, ja dziekuje za takie cos.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-12, 10:23   #27
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Ja sie wybieram do chirurga plastyka, nie do zadnego dermatologa. Plastyk robi to odpowiednimi narzedziami albo laserem a dermatolog nozyczkami, ja dziekuje za takie cos.
nożyczkami?..... jakoś w to nie wierzę
Stary 2010-06-12, 14:26   #28
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Co za bzdura w dodatku wyssana z palca

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ----------

Cytat:
możesz polecić jakieś?
Veraderm.
Stary 2010-06-12, 17:14   #29
Patalus
Zakorzenienie

Cytat:
możesz polecić jakieś?
nie pamiętam dokładnie nazwy, ale zawierała wyciąg z cebuli czy jakoś tak, w aptece będą wiedzieć o co chodzi
Stary 2010-06-12, 22:56   #30
Starlett
Wtajemniczenie

Cytat:
nie pamiętam dokładnie nazwy, ale zawierała wyciąg z cebuli czy jakoś tak, w aptece będą wiedzieć o co chodzi
tylko ważne jest aby pamiętać, żeby nie używać ich od razu po zabiegu, trzeba poczekać chyba coś ponad miesiąc - dopiero wtedy nie narobia szkody i będą działać.

Ja miałam znamię barwnikowe 7 mm, blizna po ni ma 2 cm długości, ponieważ zostało wycięte z dość dużym nadmiarem. Znieczulenie miejscowe, chirurg dermatolog (do usuwania skalpelem nie polecam "tylko" dermatologa, a lepszy chirurg dermatolog albo chirurg onkolog, natomiast do znamion na twarzy chirurg plastyczny - byleby wysłał znamię do badania histopatologicznego!!). Zupełna pomyłka to wypalanie znamion barwnikowych laserem.
Moja blizna jest teraz płaska i jaśniejsza od skóry
Miałam również włókniaka uszypułkowanego na plecach i usuwał mi go dermatolog elektrokoagulacją - jak wiadomo włókniaki to nowotwory łagodne, więc mozna stosowac takie metody. Teraz nie mam po nim śladu. Aha - tez nic nie bolało, dostałam znieczulenie miejscowe, po zabiegu tez raczej nie bolało.
Mam tez włókniaki pod skórą, ale ich nie będę usuwać, choc czasem bolą.

Starlett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości