Babcia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-19, 20:50   #1
BardotkaBB
Przyczajenie

Babcia

Witam wszystkich bardzo serdecznie Wiem, że temat załkowicie nie związany z modą, czy urodą, jadnakże mam pewien problem. A jest nim... babcia. Ma 86 lat, samotnie mieszka w małym mieszkanku, w spokojnej dzielnicy. Jest bardzo kochana, ale i uparta. Babcia czuje się bardzo bezużyteczna i nie potrzebna. Chciałam jej znaleść jakieś hobby, coś, cztym mogłaby się zajmować w domu( babcia nie potrafi chodzić dobrze. Porusza się z tzw. "balkonikiem". Okropnie narzeka na nogi, że dawniej tak biegała, że wszedzie jej było pełno, że spotykała się z koleżankami, a teraz nie może)np. szydełkowanie. Ale ona nie chce. Ja jednak wiem, że poczuje się lepiej, kiedy zajmie się czymś, co ją zaciekawi, a babcia ani rysowac nie lubi, ani gotowaniem się nie interesuje, tylko śpi, je(mało, nie licząc mnóstwa ciasteczek), narzeka; najbardziej na nogi i samotność. Dziadek, który był starszy od niej o 15 lat, został potrącony kilkadziesiąt lat temu(nie poznałam go nawet) i od tego czasu babcia jest bardzo samotna. Babcia czuje się coraz gorzej, wiem, że już niewiele nam pozpstało czasu i chcę, żeby w tych ostatnich latach życia poczuła się chociaż trochę szczęśliwa. Ale jak to zrobic...
BardotkaBB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 20:53   #2
muszynianka
Zakorzenienie

Dot.: Babcia

Może krzyżówki, sudoku... Może nauczy się obsługiwać komputer?:P Moja jedna obsługuje. A może zainteresują ją jakieś programy tvn style, może wypożycz jej jakieś filmu czy ściągnij seriale które oglądała kilkanaście/kilkadziesiąt lat temu? Może zrób z nią drzewko genealogiczne, albo uporządkuj zdjęcia do jakiegoś ładnego albumu...
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 21:03   #3
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

Moja babcia jest zafascynowana Dr Housem i krzyżówkami oprócz tego lubi sobie czasami poukładać pasjanse na laptopie albo poszukać czegoś w sieci.
Kurczę, fakt, że ma problemy z poruszaniem sporo utrudnia - na przykład nowym zajęciem mojej babci jest nasza psina (ogólnie mieszkamy razem a psiaka mamy od maja), ale posiadanie psa wymaga wychodzenia z nim na spacery.
Hmm, a czytanie książek? Można je wypozyczać z biblioteki - więc bez ponoszenia dodatkowych kosztów. A może jest coś poza bieganiem, co lubiła robić w młodości?
rosiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 21:06   #4
jadzka7
Raczkowanie

nie jest to łatwe.. Moja Babcia też mieszka sama od 17 lat, ale plusem jest to, że mieszka ode mnie ok 10 km więc mogę ją bardzo często odwiedzać Ostatnio sprzedała działkę bo nie była w stanie jej prowadzić sama... może babcia lubi szyć na maszynie? mogłabyś powiedzieć, że fajnie by było mieć jakąś tam kiecuszkę, a babcia miałaby satyfakcję, że to Ona ją uszyła np
jadzka7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 21:16   #5
BardotkaBB
Przyczajenie

Dziewczyny-jesteście genialne! Ale niestety laptop na 100 odpada, bo babcia nie toleruje
Stary 2010-07-19, 21:19   #6
anka.d
Wtajemniczenie

jak nie pies to moze kociak?

mozna by wziac ze schroniska doroslego kota, ktory potrafi korzystac z kuwety, nie jest tak szalony jak mlody, a do kota zawsze mozna pogadac, poglaskac.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 21:21   #7
Marbo81
Raczkowanie

Nie chciałabym, żeby ktoś pomyślał, że żartuję, ale dużo babć wciąga się w gry karciane na necie. A swoją drogą w przypadku tego typu osób wydaje mi się, że nie zadziała podsunięcie pomysłu tylko trzeba coś na początku razem podziałać albo tak jak wcześniej, któraś z dziewczyn pisała pokazać, że dana czynność nam się przyda np. uszycie nam czegoś.

Nie wiem jaka jest Twoja babcia, ale moją (świętej pamięci) interesowały tylko plotki. Także nie było szans na czytanie książek czy jakieś bardziej ambitne hobby. Od biedy oglądała jakąś romanticę lub czytała pisemka plotkarskie. Ale najbardziej lubiła siedzieć z sąsiadkami i obgadywać innnych.

Start 104,5 -101,2 - 99,4
Jest 96,9
Najbliższy cel 90
Chciałabym 60

http://straznik.dieta.pl/zobacz/stra...89e3fb1e3e.png
Marbo81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 21:21   #8
muszynianka
Zakorzenienie

No dobra ale babcia nie daj Boże umrze (zakładam że nie dożyje tego 105 roku życia) to co z kotem?
Może lepiej chomik, nie wiem, szczur? Świnka morska?
Stary 2010-07-19, 21:21   #9
cyrylka
Zadomowienie

Może babci spodoba się jakiś serial, książki? Może pomogłoby, gdyby nauczyła się czegoś nowego, tak jak już dziewczyny wspomniały, obsługi komputera, przykładowo?

<3
cyrylka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 21:23   #10
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
jak nie pies to moze kociak?

mozna by wziac ze schroniska doroslego kota, ktory potrafi korzystac z kuwety, nie jest tak szalony jak mlody, a do kota zawsze mozna pogadac, poglaskac.
kot to też zły pomyśł trzeba wymieniać kuwetę myć itd trzeba się schylać a nie tylko siedzieć z kotem na kolanach.

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 21:24   #11
kaledonia
zielony stworek

Mojemu dziadkowi bardzo podobają się audiobooki, bo już niedowidzi,a odkąd kupiliśmy mu boomboxa i komplet płyt z muzyką z jego lat to siedzi i tylko płyty zmienia

Na płytach podrzucamy mu też nasze cyfrowe zdjęcia, może sobie w dvd odtworzyć (nie ma komputera).

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-19, 21:26   #12
muszynianka
Zakorzenienie

O właśnie, audiobooki to by się mogło spodoać.
Stary 2010-07-19, 22:16   #13
ola_gie
Zakorzenienie

Szczerze mówiąc, nie mam żadnych nowych pomysłów, poza tym, co dziewczyny już wymieniły, ale chciałam Ci napisać, że to wspaniałe, że tak myślisz o swojej Babci Powodzenia w szukaniu jej hobby!

Tak właśnie.
ola_gie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 22:19   #14
muszynianka
Zakorzenienie

Na Uniwersytet trzeciego wieku by nie poszła?
Stary 2010-07-19, 23:57   #15
carolinascotties
Zakorzenienie

Jesli Babcia mieszka w wiekszym miescie - moze warto zasiegnac jezyka i dowiedziec sie, czy nie ma w tej dzielnicy cos na podobienstwo Klubu Seniora?

a jesli nie ma... to moze przy zaangazowaniu mlodszego pokolenia udaloby sie taki stworzyc - na pewno w okolicy jest wiecej starszych osob

i cos mi jeszcze wpadlo do glowy - czy Babcia lubi robic przetwory? teraz jest najlepsza na to pora

Moja znajoma kupila babci dyktafon i po przeszkoleniu poprosila, zeby ta nagrywala wszystko, co pamieta o sobie i swoich bliskich - tym sposobem babcia trenowala pamiec, wracala do wspomnien - a potem wszyscy odtwarzali nagrania uczac sie przy tym historii swoich przodkow

edit - wiem, ze babcia poza wspomnieniami dodawala tez przepisy na ciasta i kresowe potrawy, ktore w dzisiejszych czasach odchodza w zapomnienie...

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA

Edytowane przez carolinascotties
Czas edycji: 2010-07-19 o 23:59
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 00:38   #16
stefania_r
Raczkowanie

To ja się może wypowiem w oparciu o moje 2 babcie Po pierwsze, czy jesteś pewna, że babcia nie zaakceptowalaby komputera? Nie wiem, jak u babci ze wzrokiem, ale myśle że pasjanse czy inne gierki mogłyby ją zainteresować. Mówisz ze babcia laptopa nie toleruje, ale jakbys tak mimochodem przy niej zaczeła pasjansa układać czy popylać w jakieś madżongi to może by sie zainteresowała Po drugie,książki - czy jest zapisana do najbliższej biblioteki? Moja babcia pasję do lektury odkryła dopiro na emeryturze, kiedy w koncu miała czas na czytanie. Po trzecie,uprawa roślin rozmaitych - nie wiem czy twoja babcia mieszka w domu czy może w mieszkaniu, ale nawet na parapecie można sobie założyc mały ogród. A tak poza tym, może napisz czy babcia mieszka sama, czy ma jakieś koleżanki itp.
stefania_r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 01:01   #17
laisla
Zakorzenienie

dziewczyny podpowiedziały mnóstwo rewelacyjnych pomysłów ale moje babcia, gdy jeszcze żyła najbardziej lubiła, gdy ją z siostrą odwiedzamy (robiłyśmy to na przemian aby babci jak najwięcej czasu wypełnić) i opowiadamy o bieżących rzeczach, o szkole, chłopakach, ich rodzinach, zakupach, wyjazdach, wszystkim, była świetnym słuchaczem, śmiała się z nami lub płakała, teraz żałuję, że nie spędzłyśmy razem jeszcze więcej czasu
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 01:24   #18
stefania_r
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
dziewczyny podpowiedziały mnóstwo rewelacyjnych pomysłów ale moje babcia, gdy jeszcze żyła najbardziej lubiła, gdy ją z siostrą odwiedzamy (robiłyśmy to na przemian aby babci jak najwięcej czasu wypełnić) i opowiadamy o bieżących rzeczach, o szkole, chłopakach, ich rodzinach, zakupach, wyjazdach, wszystkim, była świetnym słuchaczem,
To jest zawsze świetny pomysł, odwiedzić babcię na tyle ile czas pozwoli. Poza tym, Caroline poddała rzeczywiscie swietny pomysł z dyktafonem.Można podpuścić babcie do opowiadania różnych anegdot itp. , Na pewno ją to ucieszy.
stefania_r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 01:41   #19
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stefania_r Pokaż wiadomość
To jest zawsze świetny pomysł, odwiedzić babcię na tyle ile czas pozwoli. Poza tym, Caroline poddała rzeczywiscie swietny pomysł z dyktafonem.Można podpuścić babcie do opowiadania różnych anegdot itp. , Na pewno ją to ucieszy.
Moja siostra, nagrała właśnie trochę rozmów z babcią a że pochodziła spod Wilna, to opowiadała mnóstwo niesamowitych, lokalnych ciekawostek swoim typowym zaciągającym, wschodnim akcentem. No i była świetnym obserwatorem o rewelacyjnej pamięci dotyczącej młodych lat (podobno wielu starszych ludzi tak ma, że lepiej pamięta dawne czasy) więc słyszałyśmy z jej ust rzeczy, o których czytałyśmy w podręcznikach do historii, lub oglądałyśmy w filmach..okres międzywojenny, IIwojna św.jak np. Polacy ukrywali Żydów, jak to się czasami kończyło, czasy stalinizmu, wszystko widziane jej oczami na żywo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-20, 08:33   #20
dudipopka
kobieta za ladą

dzieczyny !! Babcia ma 86 lat a wy sie zastanawiacie czyby nie poszła na uniwersytet? przecież ona ledwo chodzi!!!(porusza sie przy balkoniku)

droga autorko ..nie oczekuj od babci cudów...audiobooki,możesz sie np w bibliotece zapytać o ksiązki z dużymi literami(są takie)i czy dostarczają je do domu(u mnie w mieście jest taka możliwość ) kzryżowki ,radio no i częste odwiedziny rodziny

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 08:52   #21
BardotkaBB
Przyczajenie

Macie rewelacyjne pomysły!
Ale jak już koleżanki wyżej wspomniały, kot odpada. Babcia bardzo lubi zwierzęta, ja z resztą też, więc kiedyś postanowiliśmy jej sprawić (za jej zgodą) kociaka(malutkiego, znalezionego na dzialce). Kotek został prawdopodobnie wyrzucony z jakiegoś domu. Był grzeczny, umiał załatwiać się do kuwety. Ale jak się okazało, babcia lubiła tylko mówić o kotach. Zaczęła bardzo narzekać, że ją budzi, ciągle chce się bawić itd. W końcu musieliśmy oddać kociaka innym właścicielom. A więc kot odpada.
O laptopie też nie ma mowy. Babcia nic dobrego nie potrafi powiedzieć o komputerze. Nie wyobrażam sobie, żeby nauczyła się go obsługiwać, kiedy nawet przyciski na pilocie sprawiają jej kłopot.

Myślałam właśnie nad wypożyczeniem książki. Tylko jakiej? Chyba fajna by była jakaś o II wojnie? Macie może jakieś pomysły??
Stary 2010-07-20, 09:10   #22
muszynianka
Zakorzenienie

Ej bez przesady moja 80 letnia babcia sobie chodziła na Uniwersytet i pielęgnowała język kaszubski. Więc to zależy
Stary 2010-07-20, 09:11   #23
BardotkaBB
Przyczajenie

Myśleliśmy z rodziną, aby oddać babcię do domu spokojnej starości. Nie, absolutnie nie dlatego, żeby się nią nie zajmować(z resztą jakby tam poszła i tak bym ją odwiedzała ( codziennie, tak jak teraz ), ale dlatego, że jak już mówiłam babcia bardzo narzeka na samotność, a tam by przecież miała koleżanki. Babci się ten pomysł spodobał. Ale po dłuższym, zastanowieniu, ten pomysł okazała się już nie taki dobry, bo po pierwsze: babcia zawsze jak czegoś chce, po krótkim czasie zaczyna jej się to nudzić, znowu zczyna narzekać. Przykład: niedawno baardzo chciała pójść... do szpitala!!! Po co? Bo uważała, że tam będzie miała koleżanki, będzie pod opieką lekarza i ogólnie, według niej będzie super. Mówiła, ze szpital to jest tekie... senatorium( babcia już długo chce się dotać do senatorium, ale nie chcą jej przyjąć i musi czekać na jakiś list z zaproszeniem). Pewnego razu babcia się przewróciła i trafiła do szpitala. I wtedy, to już nie było takie fajne. Zaczęła tam bardzo narzekać, ze lepiej już było w domu, że ma okropne koleżanki, nikt się nią tam nie interesuje itd. A kiedy wróciła do domu, uznała, że było tam... całkiem fajnie. Więc ja już za babcią nie nadążam. Teraz znowu chce iść dp szpitala.
I właśnie takiej sytuacji się obawiam, kiedy pójdzie do tego domu spokojnej starości, że znowu będzie narzekać.
Dodam jeszcze, że babcia ma bardz mało koleżanek, bo wszystkie prawie już umarły, a w pobliżu nie ma żadnego klubu seniora.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-07-20, 09:14   #24
muszynianka
Zakorzenienie

Hehe ciekawie. Może chciałaby porozmawiać z rodziną przez skype? Ja mojej babci ustawiałam, kuzynka ustawiała ciotce w Krakowie i sobie tak gadały, a nawet modliły się przez kamerkę :P
Stary 2010-07-20, 11:48   #25
wyszukiwarka
Zadomowienie

Moja Ś.P prababcia mając 89 lat grała jeszcze ze mną w koszykówkę...serio!
Droga Autorko,a może babcia zna jakiś obcy język?Niemiecki,rosyjski? Może warto byłoby to jakoś odświeżyć? Wierzę,że coś tam musi umieć w tych językach,bo babcia przeżyła czasy wojenne
Stary 2010-07-20, 11:56   #26
Elladorea
Rozeznanie

Cytat:
Myślałam właśnie nad wypożyczeniem książki. Tylko jakiej? Chyba fajna by była jakaś o II wojnie? Macie może jakieś pomysły??
Nie wiem, co lubi Twoja Babcia, ale moja lubi czytać książki obyczajowe, np. te autorstwa L.M. Montgomery, cykl o Ani, Emilce i wszystkie inne jej książki. Albo M. Musierowicz, cykl "Jeżycjada", zwłaszcza te starsze książki. Wiem też, że czytała Sienkiewicza i Karierę Dyzmy Ogólnie, lubi czytać książki takie spokojniejsze, starsze, bez brutalności.
To super, że tak dbasz o swoją Babcię
Elladorea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 12:43   #27
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Hehe ciekawie. Może chciałaby porozmawiać z rodziną przez skype? Ja mojej babci ustawiałam, kuzynka ustawiała ciotce w Krakowie i sobie tak gadały, a nawet modliły się przez kamerkę :P
chyba bym padła gdybym je z różańcem przed kamerką zobaczyła
A co do szpitala, to babcię masz naprawdę niespotykaną BrigitteBB..mojej końmi byś nie zaciągnęła ona twieerdziła, ze do szpitala to tylko po śmierć i jeśli wyjdzie to hmm..cyt..nogami do przodu
Stary 2010-07-20, 12:44   #28
dudipopka
kobieta za ladą

co innego sprawna babcia a co innego ledwo chodząca

ja bym poleciła Rodziewiczownę ,jakieś romanse historyczne....

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 13:05   #29
żurawinka
Zakorzenienie

- ksiązki dobry pomysł, omogą być różnorodne wybierze co lubi
- wziąść ją na działeczkę, wodę, jeziorko, żeby posiedziała z dziećmi, wnukami, rozerwała się, porobić tam zdjęcia i wywołać
- dużo rozmawiać, niech wspomina jak kiedys było, napewno sie rozgada
- ładnie sie z babcia ubrac i sru jak elegantki do restauracji albo kawiarni ( na zasadzie ploteczek, babskiego spotkania)
- podrzuciś babci własny problem który mogłaby pomóc rozwiązac
- krzyżówki
- jak lubi ciasteczka ale nie lubi gotowac przynieść jakiś łatwy przepis i spróbowac z babcią go zrobić
- wypożyczyc babci filmy
-szukać z nią znajomych na naszej klasie, a co, albo posmiać się z dalszej części rodziny
- posłuchac jej historii typu " a jak wujek x był mały... "
A tak wogóle to świetna z Ciebie wnuczka piękny wątek
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 14:57   #30
0nasty0
Wtajemniczenie

GG do 0nasty0

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
- ksiązki dobry pomysł, omogą być różnorodne wybierze co lubi
- wziąść ją na działeczkę, wodę, jeziorko, żeby posiedziała z dziećmi, wnukami, rozerwała się, porobić tam zdjęcia i wywołać
- dużo rozmawiać, niech wspomina jak kiedys było, napewno sie rozgada
- ładnie sie z babcia ubrac i sru jak elegantki do restauracji albo kawiarni ( na zasadzie ploteczek, babskiego spotkania)
- podrzuciś babci własny problem który mogłaby pomóc rozwiązac
- krzyżówki
- jak lubi ciasteczka ale nie lubi gotowac przynieść jakiś łatwy przepis i spróbowac z babcią go zrobić
- wypożyczyc babci filmy
-szukać z nią znajomych na naszej klasie, a co, albo posmiać się z dalszej części rodziny
- posłuchac jej historii typu " a jak wujek x był mały... "
A tak wogóle to świetna z Ciebie wnuczka piękny wątek

Dużo zajęć można wymyślić, pomimo podeszłego wieku.
Tyle zajęć dla Twojej babci wizażanki wymyśliły, że teraz je tylko wykonać

lexie
Generalnie termin wzrokowiec tyczy się tego, że dana osoba się najłatwiej uczy,
zapamiętuje materiał wizualny, a nie tego, że musi się patrzeć na gołe panie.
0nasty0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości