![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Babcia
Witam wszystkich bardzo serdecznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Babcia
Może krzyżówki, sudoku... Może nauczy się obsługiwać komputer?:P Moja jedna obsługuje. A może zainteresują ją jakieś programy tvn style, może wypożycz jej jakieś filmu czy ściągnij seriale które oglądała kilkanaście/kilkadziesiąt lat temu? Może zrób z nią drzewko genealogiczne, albo uporządkuj zdjęcia do jakiegoś ładnego albumu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Moja babcia jest zafascynowana Dr Housem i krzyżówkami
![]() Kurczę, fakt, że ma problemy z poruszaniem sporo utrudnia - na przykład nowym zajęciem mojej babci jest nasza psina (ogólnie mieszkamy razem a psiaka mamy od maja), ale posiadanie psa wymaga wychodzenia z nim na spacery. Hmm, a czytanie książek? Można je wypozyczać z biblioteki - więc bez ponoszenia dodatkowych kosztów. A może jest coś poza bieganiem, co lubiła robić w młodości? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
nie jest to łatwe.. Moja Babcia też mieszka sama od 17 lat, ale plusem jest to, że mieszka ode mnie ok 10 km więc mogę ją bardzo często odwiedzać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny-jesteście genialne!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
jak nie pies to moze kociak?
mozna by wziac ze schroniska doroslego kota, ktory potrafi korzystac z kuwety, nie jest tak szalony jak mlody, a do kota zawsze mozna pogadac, poglaskac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie chciałabym, żeby ktoś pomyślał, że żartuję, ale dużo babć wciąga się w gry karciane na necie. A swoją drogą w przypadku tego typu osób wydaje mi się, że nie zadziała podsunięcie pomysłu tylko trzeba coś na początku razem podziałać albo tak jak wcześniej, któraś z dziewczyn pisała pokazać, że dana czynność nam się przyda np. uszycie nam czegoś.
Nie wiem jaka jest Twoja babcia, ale moją (świętej pamięci) interesowały tylko plotki. Także nie było szans na czytanie książek czy jakieś bardziej ambitne hobby. Od biedy oglądała jakąś romanticę lub czytała pisemka plotkarskie. Ale najbardziej lubiła siedzieć z sąsiadkami i obgadywać innnych.
Jedyna możliwość mężczyzny, by mieć ostatnie słowo, to przyznać rację kobiecie ![]() Start 104,5 -101,2 - 99,4 Jest 96,9 Najbliższy cel 90 Chciałabym 60 http://straznik.dieta.pl/zobacz/stra...89e3fb1e3e.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
No dobra ale babcia nie daj Boże umrze (zakładam że nie dożyje tego 105 roku życia) to co z kotem?
Może lepiej chomik, nie wiem, szczur? Świnka morska? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Może babci spodoba się jakiś serial, książki? Może pomogłoby, gdyby nauczyła się czegoś nowego, tak jak już dziewczyny wspomniały, obsługi komputera, przykładowo?
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
kot to też zły pomyśł trzeba wymieniać kuwetę myć itd trzeba się schylać a nie tylko siedzieć z kotem na kolanach.
![]() |
#11 |
zielony stworek
|
Mojemu dziadkowi bardzo podobają się audiobooki, bo już niedowidzi,a odkąd kupiliśmy mu boomboxa i komplet płyt z muzyką z jego lat to siedzi i tylko płyty zmienia
![]() Na płytach podrzucamy mu też nasze cyfrowe zdjęcia, może sobie w dvd odtworzyć (nie ma komputera). |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
O właśnie, audiobooki to by się mogło spodoać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc, nie mam żadnych nowych pomysłów, poza tym, co dziewczyny już wymieniły, ale chciałam Ci napisać, że to wspaniałe, że tak myślisz o swojej Babci
![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Na Uniwersytet trzeciego wieku by nie poszła?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Jesli Babcia mieszka w wiekszym miescie - moze warto zasiegnac jezyka i dowiedziec sie, czy nie ma w tej dzielnicy cos na podobienstwo Klubu Seniora?
a jesli nie ma... to moze przy zaangazowaniu mlodszego pokolenia udaloby sie taki stworzyc - na pewno w okolicy jest wiecej starszych osob ![]() i cos mi jeszcze wpadlo do glowy - czy Babcia lubi robic przetwory? teraz jest najlepsza na to pora ![]() Moja znajoma kupila babci dyktafon i po przeszkoleniu ![]() ![]() edit - wiem, ze babcia poza wspomnieniami dodawala tez przepisy na ciasta i kresowe potrawy, ktore w dzisiejszych czasach odchodza w zapomnienie... Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2010-07-19 o 23:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
To ja się może wypowiem w oparciu o moje 2 babcie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny podpowiedziały mnóstwo rewelacyjnych pomysłów ale moje babcia, gdy jeszcze żyła najbardziej lubiła, gdy ją z siostrą odwiedzamy (robiłyśmy to na przemian aby babci jak najwięcej czasu wypełnić) i opowiadamy o bieżących rzeczach, o szkole, chłopakach, ich rodzinach, zakupach, wyjazdach, wszystkim, była świetnym słuchaczem, śmiała się z nami lub płakała, teraz żałuję, że nie spędzłyśmy razem jeszcze więcej czasu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
kobieta za ladą
|
dzieczyny !! Babcia ma 86 lat a wy sie zastanawiacie czyby nie poszła na uniwersytet?
![]() droga autorko ..nie oczekuj od babci cudów...audiobooki,możesz sie np w bibliotece zapytać o ksiązki z dużymi literami(są takie)i czy dostarczają je do domu(u mnie w mieście jest taka możliwość ) kzryżowki ,radio no i częste odwiedziny rodziny ![]()
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Macie rewelacyjne pomysły!
Ale jak już koleżanki wyżej wspomniały, kot odpada. Babcia bardzo lubi zwierzęta, ja z resztą też, więc kiedyś postanowiliśmy jej sprawić (za jej zgodą) kociaka(malutkiego, znalezionego na dzialce). Kotek został prawdopodobnie wyrzucony z jakiegoś domu. Był grzeczny, umiał załatwiać się do kuwety. Ale jak się okazało, babcia lubiła tylko mówić o kotach. Zaczęła bardzo narzekać, że ją budzi, ciągle chce się bawić itd. W końcu musieliśmy oddać kociaka innym właścicielom. A więc kot odpada. O laptopie też nie ma mowy. Babcia nic dobrego nie potrafi powiedzieć o komputerze. Nie wyobrażam sobie, żeby nauczyła się go obsługiwać, kiedy nawet przyciski na pilocie sprawiają jej kłopot. Myślałam właśnie nad wypożyczeniem książki. Tylko jakiej? Chyba fajna by była jakaś o II wojnie? Macie może jakieś pomysły?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ej bez przesady moja 80 letnia babcia sobie chodziła na Uniwersytet i pielęgnowała język kaszubski. Więc to zależy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Myśleliśmy z rodziną, aby oddać babcię do domu spokojnej starości. Nie, absolutnie nie dlatego, żeby się nią nie zajmować(z resztą jakby tam poszła i tak bym ją odwiedzała ( codziennie, tak jak teraz ), ale dlatego, że jak już mówiłam babcia bardzo narzeka na samotność, a tam by przecież miała koleżanki. Babci się ten pomysł spodobał. Ale po dłuższym, zastanowieniu, ten pomysł okazała się już nie taki dobry, bo po pierwsze: babcia zawsze jak czegoś chce, po krótkim czasie zaczyna jej się to nudzić, znowu zczyna narzekać. Przykład: niedawno baardzo chciała pójść... do szpitala!!! Po co? Bo uważała, że tam będzie miała koleżanki, będzie pod opieką lekarza i ogólnie, według niej będzie super. Mówiła, ze szpital to jest tekie... senatorium( babcia już długo chce się dotać do senatorium, ale nie chcą jej przyjąć i musi czekać na jakiś list z zaproszeniem). Pewnego razu babcia się przewróciła i trafiła do szpitala. I wtedy, to już nie było takie fajne. Zaczęła tam bardzo narzekać, ze lepiej już było w domu, że ma okropne koleżanki, nikt się nią tam nie interesuje itd. A kiedy wróciła do domu, uznała, że było tam... całkiem fajnie. Więc ja już za babcią nie nadążam. Teraz znowu chce iść dp szpitala.
I właśnie takiej sytuacji się obawiam, kiedy pójdzie do tego domu spokojnej starości, że znowu będzie narzekać. Dodam jeszcze, że babcia ma bardz mało koleżanek, bo wszystkie prawie już umarły, a w pobliżu nie ma żadnego klubu seniora. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Hehe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Moja Ś.P prababcia mając 89 lat grała jeszcze ze mną w koszykówkę...serio!
Droga Autorko,a może babcia zna jakiś obcy język?Niemiecki,rosyjski? Może warto byłoby to jakoś odświeżyć? Wierzę,że coś tam musi umieć w tych językach,bo babcia przeżyła czasy wojenne ![]()
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() To super, że tak dbasz o swoją Babcię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do szpitala, to babcię masz naprawdę niespotykaną BrigitteBB..mojej końmi byś nie zaciągnęła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
kobieta za ladą
|
co innego sprawna babcia a co innego ledwo chodząca
![]() ja bym poleciła Rodziewiczownę ,jakieś romanse historyczne....
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
- ksiązki dobry pomysł, omogą być różnorodne wybierze co lubi
- wziąść ją na działeczkę, wodę, jeziorko, żeby posiedziała z dziećmi, wnukami, rozerwała się, porobić tam zdjęcia i wywołać - dużo rozmawiać, niech wspomina jak kiedys było, napewno sie rozgada - ładnie sie z babcia ubrac i sru jak elegantki do restauracji albo kawiarni ( na zasadzie ploteczek, babskiego spotkania) - podrzuciś babci własny problem który mogłaby pomóc rozwiązac - krzyżówki - jak lubi ciasteczka ale nie lubi gotowac przynieść jakiś łatwy przepis i spróbowac z babcią go zrobić - wypożyczyc babci filmy -szukać z nią znajomych na naszej klasie, a co, albo posmiać się z dalszej części rodziny - posłuchac jej historii typu " a jak wujek x był mały... " ![]() A tak wogóle to świetna z Ciebie wnuczka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dużo zajęć można wymyślić, pomimo podeszłego wieku. Tyle zajęć dla Twojej babci wizażanki wymyśliły, że teraz je tylko wykonać ![]()
Szczęśliwa od 05.08.2007 ![]() ![]() lexie Generalnie termin wzrokowiec tyczy się tego, że dana osoba się najłatwiej uczy, zapamiętuje materiał wizualny, a nie tego, że musi się patrzeć na gołe panie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:12.