Swarovski - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-07, 21:23   #1
aqqA
Rozeznanie

Swarovski

Hej Wizazanki!

Ostatnio przeglądam allegro i strasznie spodobały mi sie kryształki swarovskiego.
O coś w tym stylu:
http://www.allegro.pl/item337158050_..._srebro_2.html
http://www.allegro.pl/item338060415_...rovski_ab.html
http://www.allegro.pl/item338264148_...we_srebro.html
Oczywiście jest tego sporo

Czy macie jakas bizuterie od swarovskiego?
Czy rzeczywiscie jest taki fajny efekt odbijania światła?

Czekam na opinie
Pozdrawiam
aqqA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-07, 21:30   #2
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: swarovski - opinie

mam coś podobnego do tego i ładnie światełko odbija i w ogóle fajnie to wygląda

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-07, 21:32   #3
rzesa20
Rozeznanie

ja kupuje kryształy svarovskiego przez internet i robie sobie sama kolczyki ze svarkami kryształy niesamowicie się mienią, szczególnie te 'kolorowe', polecam

Nie można być jak Prince Polo i smakować wszystkim...
rzesa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-07, 21:50   #4
aqqA
Rozeznanie

Fajnie jest miec taka umiejetnośc A ile płacisz za nie?
aqqA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-07, 21:57   #5
rzesa20
Rozeznanie

różnie, zależy jakie kupuje, te najtańsze bicone kosztują ok 0,50-1zł/szt, a najdroższe z jakich robiłam kosztowały ok 23zł/szt. (do kupienia na allegro i w sklepach internetowych z akcesoriami do robienia biżu)
wcale nie jest to takie trudne, kwestia pomysłu, doboru materiałów (filigranów itp) i zrobienia paru loopików ja jeszcze robię metodą wire-wraping, ale to już jest trudniejsze

Stary 2008-04-07, 22:16   #6
candace1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aqqA Pokaż wiadomość
Hej Wizazanki!

Ostatnio przeglądam allegro i strasznie spodobały mi sie kryształki swarovskiego.
O coś w tym stylu:

Czekam na opinie
Pozdrawiam

Ja miałam identyczne jak te na ostatniej fotce i je strasznie kochałam, ale.. jeden gdzieś zgubiłam :-(

Bardzo ładnie to wygląda

Nie lubię takich wisiorków, więc nie wiem.

Ja choruję na kolczyki
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 07:44   #7
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Cytat:
Napisane przez aqqA Pokaż wiadomość
Hej Wizazanki!

O coś w tym stylu:

Czekam na opinie
Pozdrawiam
Bardzo lubię kryształy Swarovski. Jak koleżanka - też kupuję je sama i robię z nich kolczyki. Pięknie mienią się i odbijają światło, te zawieszki z 2 pierwszych linków to Crystal z efektem AB, te czarne kostki też piękne a mienią się na zielono, żółto, fioletowo...
Ja polecam, jeśli lubisz takie mieniące się cacka - nie zawiedziesz się

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-08, 07:48   #8
martusienka
Wtajemniczenie

Moja koleżanka ma pierścionek z takim dużym kryształem i bardzo ładnie odbija światło. Jest śliczny.
Stary 2008-04-08, 08:08   #9
Achnes
Zadomowienie

Więc może się wypowiem...

Sama biżuterii nie noszę, ale ją robię i produkty na nią sprowadzam między innymi z Hongkongu.

Kryształki Swarovskiego to szkło. Szkło bardzo drogie i dość ekskluzywne.
Odbijają światło, owszem. Ale jedne odbijają je na wiele sposobów, kolorów [kwestia szlifu i powłoki AB - aurora borealis - z tyłu kryształka. Powłoki są dość zróżnicowane, np przy kolorze bermuda blue odbijają się wszystkie odcienie błękitu, zieleni, granatu. efekt niezwykły i nie da się całego uchwycić, bo zależy to od padania światła]. Kryształy o zwykłym kolorze [np. crystal, montana, siam] są całe w jednym kolorze, załamują światło, odbijają się - ale nie błyszczą już tak bardzo jak te z powłoką AB. Są też kryształki z dopiskiem light - ich kolor jest bardziej przejrzysty, delikatniejszy. Kryształki z dopiskiem satin są lekko matowe jakby od środka, ale światło odbijają dalej - jednak już nie w takim stopniu.

Przy kupowaniu ich należy przede wszystkim patrzeć na cenę. Ktoś, kto z uporem maniaka będzie próbował sprzedać "oryginalne swarovskie za 10 zł!" w 99 % będzie oszustem. Zawieszka może osiągać cenę ok 100 zł zwykła, a kolczyki bez szczególnych dodatków sporo więcej. Wszystko zależy od kryształu [jego wielkości, kształtu]. Sporo ludzi robiących biżuterię pracuje na kryształach swarovskiego i oprawia je w srebro, drogie materiały. Bo tego wymagają. W galeriach artystycznych są pakowane przed wysłaniem w ozdobne pudełeczko.Niektóre kryształy mają tzw. strass - jest to "wzór" w środku większych kryształów [nie mają go wszystkie] świadczący o jego zupełnej już oryginalności. Jest on malutki i wręcz niewidoczny gołym okiem.

Jednak jak grzybów po deszczu rośnie liczba ludzi próbujących sprzedać "swarovskie za 10 zł". Jak widać, przeliczyłam się bo są i za 15. Podaję link do allegro, gdzie kolczyki NIE SĄ wykonane ze swarovskiego.

link 1 - kule swarovskiego mają raz, że drobniejszy szlif, dwa że sama cena ich jest większa od ceny kolczyków, a trzy, że ten szlif jest drobniejszy

link 2 - a tutaj, swarovskiego nie ma w ogóle. Nie wiem więc, dlaczego jest w opisie kolczyków. Dlatego, jak kupujecie coś przez allegro - patrzcie na opis i wewnętrzny i zewnętrzny. Tutaj one nie są jednakowe.

link 3 - tutaj owszem, jest swarovski. ale tylko w postaci tego kryształku na samej górze. jest to kształt bicone - ma wielkość od 3mm do 10 [czy więcej, nie jestem pewna]. Wielu sprzedawców dając tylko właśnie taki bicone pomija fakt, że reszta kryształków swarovskim już nie jest.

link 4 chyba - tutaj są swarovskie. jak pisałam wyżej bicone mają kształt od 3 do 10mm - tutaj właśnie jest 4 i 6mm.

dam jeszcze link do rozgwiazdy, która ma 4 cm [jest to zawarte w opisie]. jak już mówiłam cena zależy od wielkości... rozgwiazda .

Przy zakupie swarovskich trzeba patrzeć na cenę i na wykonanie. Kolczyki z małymi kształtami [typu serduszka] da się już kupić od 20 zł - ale są to kształty małe. Większe [powiedzmy kolczyki z tych zawieszek z 1 linku] kosztowałyby już ok 60 zł.

Rozpisałam się, ale mam nadzieję, że pomogłam komuś.

No i 1000 post się nabił
Achnes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 08:20   #10
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Kolczyki z 2 pierwszych linków są zrobione ze zwykłych koralików Jablonex, tego szlifu nie ma co porównywać a opis z aukcji to kłamstwo. Swarovskiego rozpoznaję bez problemu

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-11, 16:41   #11
Hultaj
BAN stały

Naturalnie, szafiry, rubiny, czy szmaragdy to to nie są, a zwyczajne szkło.
Ale bardzo ładnie wyszlifowane, i nie tylko ;-), szkło. ^^

Dużo mam biżuterii ze swarovskim (hurra dla przyjaznego kursu $. Też robię, bo wolę kupić materiały niż potem zostawić 150 czy 200 zł u jubilera /jak nie więcej, zależy/ za taką parę, no i sprawia mi to frajdę i radochę, pozwala się plastycznie/artystycznie wyżyć, takie tam, ach och ), samych wiszących, tak gdzieś 8 cm (może dłuższych, krótszych, musiałabym zmierzyć ), kolczyków z zawieszkami mam z 11 par. Zaczęłam teraz kompletować do nich wisiorki (może zmacham jakiś naszyjnik ), trochę już mam, trochę jeszcze do nabycia, potem - zabiorę się za bransy, ale z nimi planuje mi się chyba niemało roboty . <puk, puk, więc w ogóle nie zapeszać, czy cuś>

Te o które pytasz są, jak już pisała Achnes, z połyskiem AB, do tego - przezroczyste. Super odbijają światło, mienią się, jakby schowała się w środku mała prywatna tęcza albo płomyk.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-11, 16:54   #12
natj
Rozeznanie

Mam jedne kolczyki kupione w salonie Swarovskiego, bez powłoki i koloru - przejrzyste. Są bardzo eleganckie i się świetnie mienią.
Achnes mówiła o tym łabędziu :
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0039.JPG (38,8 KB, 485 załadowań)
natj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-11, 17:10   #13
biankapianka
Raczkowanie

Koleżanka miała sukienkę z naszywanymi kryształkami svarovskiego, gra świateł była zniewalająca
biankapianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-13, 21:50   #14
Zielone_korale
Wtajemniczenie

Achnes pisala, zeby uwazac na oryginalnosc tych krysztalkow przy kolczykach na allegro. ja chce kupic krysztalki ale na sztuki zeby sobie zrobic kolczyki, czy te tez moga nie byc oryginalne? zalezy mi aby tak ladnie odbijaly swiatlo jak na zdjeciach tu prosba do osob ktore pisze, ze rozpoznaja bez prblemu swarovskiego, czy mogby mi ktos powiedziec czy krysztalki ktore na allegro sprzedaje sprzedawca swarovski_sklep sa oryginalne?
Zielone_korale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-13, 22:55   #15
rzesa20
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Zielone_korale Pokaż wiadomość
Achnes pisala, zeby uwazac na oryginalnosc tych krysztalkow przy kolczykach na allegro. ja chce kupic krysztalki ale na sztuki zeby sobie zrobic kolczyki, czy te tez moga nie byc oryginalne? zalezy mi aby tak ladnie odbijaly swiatlo jak na zdjeciach tu prosba do osob ktore pisze, ze rozpoznaja bez prblemu swarovskiego, czy mogby mi ktos powiedziec czy krysztalki ktore na allegro sprzedaje sprzedawca swarovski_sklep sa oryginalne?
ja polecam, robiłam tam zakupy i potwierdzam kryształy oryginalne i piękne i do tego szybka wysyłka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-14, 02:11   #16
MoonBootica
Raczkowanie

GG do MoonBootica

Ja mam np spinkę wysadzaną turkusowymi kryształkami swarovskiego, które opalizują na złoto. Wygląda to pięknie, bardzo zwraca uwagę Znacznie te kryształki się różnią od "zwykłych", efekt jest niepowtarzalny

Let's fun ! (F.O.&dance)

** Boo ! tic **
MoonBootica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 10:06   #17
Jeanette83
Zakorzenienie

Jak lubisz bizuterie ze szkla to swarovski to taka bardziej eksluzywna wersja. Rzeczywiscie jest roznica miedzy jego technika ciecia szkla a innymi i efekt jest lepszy. Moim zdaniem jednak jak inwestowac w bizuterie to lepiej kupic naturalne kamienie, bo nawet male brylanty, szafiry, szmaragdy czy rubiny sa piekniejsze i wygladaja wytworniej niz wielkie kule swarovskiego.
Natomiast w zyciu bym nie kupowala bizuterii na allegro - to nie ciuchy ktore i tak straca na wartosci, to rzecz ktora dobrze kupiona na wartosci nie straci. Polecam zatem salon, najlepiej za granica (np. w Pardze), tam jest taniej.

Jeanette83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 13:39   #18
Zielone_korale
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rzesa20 Pokaż wiadomość
ja polecam, robiłam tam zakupy i potwierdzam kryształy oryginalne i piękne i do tego szybka wysyłka
dzieki za odpowiedz
Stary 2008-05-15, 07:30   #19
falling in love
Zadomowienie

GG do falling in love

nie zgodzę się ze słowami Jeanette83 ,,inwestować w bizuterię'' ---nie każdego stac przecież na brylanty i rubiny.
poza tym wielkie kule swarovskiego kosztują dużo.

czasami zwykłe szklane kolczyki , nawet z najmniejszych swarków mogą być dla kogoś najpiękniejsze.
Poza tym w tej chwili jest moda na swarovskie,a może tylko chwilowa?
falling in love jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 07:54   #20
zioła
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jeanette83 Pokaż wiadomość
Jak lubisz bizuterie ze szkla to swarovski to taka bardziej eksluzywna wersja. Rzeczywiscie jest roznica miedzy jego technika ciecia szkla a innymi i efekt jest lepszy. Moim zdaniem jednak jak inwestowac w bizuterie to lepiej kupic naturalne kamienie, bo nawet male brylanty, szafiry, szmaragdy czy rubiny sa piekniejsze i wygladaja wytworniej niz wielkie kule swarovskiego.
Natomiast w zyciu bym nie kupowala bizuterii na allegro - to nie ciuchy ktore i tak straca na wartosci, to rzecz ktora dobrze kupiona na wartosci nie straci. Polecam zatem salon, najlepiej za granica (np. w Pardze), tam jest taniej.
Zgadzam się, zakup biżuteri można uznać już za jakąś inwestycję
Miałam niedawno kontakt z kryształami Svarowskiego - i o ile bardzo poobają mi się większe czy mniejsze kule, sopelki ale jako dekoracja domu - tzn np. jako pryzmaty wywieszone w oknie pięknie odbijają światło, to już biżuteria wydaje mi się trochę kiczowata...ale - sprawda gustu
Stary 2008-05-15, 08:37   #21
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez falling in love Pokaż wiadomość
nie zgodzę się ze słowami Jeanette83 ,,inwestować w bizuterię'' ---nie każdego stac przecież na brylanty i rubiny.
poza tym wielkie kule swarovskiego kosztują dużo.

czasami zwykłe szklane kolczyki , nawet z najmniejszych swarków mogą być dla kogoś najpiękniejsze.
Poza tym w tej chwili jest moda na swarovskie,a może tylko chwilowa?
Nie mowie o karatowych brylantach, nawet male naturalne kamienie pieknie odbijaja swiatlo i sa bardziej eleganckie niz szklo. Pierscionki z brylantami zaczynaja sie od 250zl, zawieszki za niecale 100zł, ja mam kolczyki z malymi brylantami ktore kosztowaly dokladnie 99zł, wiec bez przesady z ta cena

Stary 2008-05-15, 08:44   #22
luizinha
Rozeznanie

ja nosze zarowno kamienie szlachetne (diamenty, szmaragdy) i sztuczne szklane. bardzo lubie swarovskiego bo ma niezobowiazujace krysztalki do noszenia na codzien. za to krysztalki do ozdobienia domu? krysztalowe zwierzaczki to juz szczyt kiczu, chociaz lampy z krysztalkami moga byc ladne.

mysle ze mamy tu pewne nieporozumienie - nie da sie porownac blasku diamentu o najwyzszym stopniu czystosci (nie wspominajac tu o cenie!) do nawet najlepszego produktu swarovski, bo to tak jak porownywac jablka i pomarancze - to sa dwie zupelnie rozne rzeczy. i rozwazania o tym co jest lepsze sa na prawde bez sensu.

inwestycje w bizu??? maja sens jesli kupujesz cos ekstra. zloty pierscionek szybko sie porysuje i bedzie go mozna odsprzedac do jubilera jako zlom. zmienia sie tez moda i bizu z lat 60tych ktora masz po babci jest dzis znowu tylko zlomem.. male diamenty? sorry ale moim zdaniem to jest totalna porazka - wchodzac do kruka za 1000 zl dostaniesz kiepski, zanieczyszczony diament, za takie pieniadze kupilabym kilka akcji biotonu albo zainwestowala je w firme kolegi.
jesli kogos stac na bransoletke za 300 - 400 zl z krysztalkami to raczej nie bedzie go stac na podobna z bialego zlota i z diamentami (ok 8-9 tys).
luizinha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 09:43   #23
Hultaj
BAN stały

Nie ma co lansować, że szkło jest czymś więcej niż szkłem, tu popieram.

ale zgodzę się z Luizinhą, prawda jest taka, ze chcąc kupić takie np. kolczyki z białego złota i kamieni szlachetnych, nie zapłaciłoby się za nie kilkuset zetów.
http://www.pakamera.pl/kolczyki-excl...--nr167731.htm
http://www.izamalczyk.com/pl/galeria-2-229-1555.html <-- tutaj akurat topazy, nie szkło, ale gdyby jeszcze było złoto, cena musiałaby pięknie podjechać w górę. http://www.trendymania.pl/bizuteria,...blue,6109.html
Stary 2008-05-15, 10:53   #24
zioła
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez luizinha Pokaż wiadomość
ja nosze zarowno kamienie szlachetne (diamenty, szmaragdy) i sztuczne szklane. bardzo lubie swarovskiego bo ma niezobowiazujace krysztalki do noszenia na codzien. za to krysztalki do ozdobienia domu? krysztalowe zwierzaczki to juz szczyt kiczu, chociaz lampy z krysztalkami moga byc ladne.

.
Nie mówiłam o zwierzakach, tylko o zwykłych sopelkach i kulach.
A zwierzaki-zgadzam się - to już przesada
Stary 2008-05-15, 11:18   #25
Zielone_korale
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jeanette83 Pokaż wiadomość
Nie mowie o karatowych brylantach, nawet male naturalne kamienie pieknie odbijaja swiatlo i sa bardziej eleganckie niz szklo. Pierscionki z brylantami zaczynaja sie od 250zl, zawieszki za niecale 100zł, ja mam kolczyki z malymi brylantami ktore kosztowaly dokladnie 99zł, wiec bez przesady z ta cena
za zawieszke niecale 100 zl to rzeczywiscie malo... zalezy jak dla kogo.
gdybym sie uparla to mogla bym miec taka zawieszke. lub bizuterie z tych drozszych, ale po co?
wtedy mialabym moze ze 2-3 pary kolczykow i koniec, a tak mam duzo do kazdego ubrania inne kolczyki i to mi sie podoba
Stary 2008-05-15, 11:24   #26
architekt80
Zakorzenienie

Mnie się taka biżuteria bardzo podoba tyle że ze mną to jest tak że bardzo lubię ale nie na sobie(mam wrażenie że biżuteria do mnie nie pasuje ). Lubię kupić komuś na prezent .Byłam w sklepie z biżuterią z tymi kryształkami ostatnio i ceny były kosmiczne.

architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 12:09   #27
Jeanette83
Zakorzenienie

Akurat Kruk nie jest dobrym przykladem bo ma nieproporcjonalnie wysokie ceny
Wiem ze zawsze beda zwolennicy sztucznej bizuterii, byly juz dyskusje na ten temat i wiem ze niektorzy wola miec duzo zlej jakosci w stylu h&m, a inni malo dobrej jakosci.
Coz, pochodze z jubilerskiej rodziny, nie przekonacie mnie ze szklo jest fajniejsze niz kamienie

Stary 2008-05-15, 16:29   #28
Hultaj
BAN stały

nie jest; wszystko ładnie pięknie tylko biżuterię ze swarovskim kupuje się normalnie u jubilerów , niekoniecznie na odpuście. Btw, dla mnie akuratnie brylanty za 100 zł czy pierścionek za 200 to nie jest od razu inwestycja w biżuterię. :p
Stary 2008-05-15, 20:26   #29
luizinha
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
nie jest; wszystko ładnie pięknie tylko biżuterię ze swarovskim kupuje się normalnie u jubilerów , niekoniecznie na odpuście. Btw, dla mnie akuratnie brylanty za 100 zł czy pierścionek za 200 to nie jest od razu inwestycja w biżuterię. :p
dokladnie. . nie chce cie urazic jeanette ale z mojej wiedzy wynika ze jakosc brylantu za 99zl wzgledem bizu w ktora sie zwykle inwestuje jest mniej wiecej taka sama jak plastikowego naszyjnika z h&m w stosunku do naszyjnika swarovski. mysle ze ty to tez wiesz.
dla mnie to jest bez roznicy czy mam na sobie dzisiaj akurat bizuterie za 50zl z h&m czy za 5000zl od dobrego jubilera.
luizinha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 20:46   #30
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez luizinha Pokaż wiadomość
dokladnie. . nie chce cie urazic jeanette ale z mojej wiedzy wynika ze jakosc brylantu za 99zl wzgledem bizu w ktora sie zwykle inwestuje jest mniej wiecej taka sama jak plastikowego naszyjnika z h&m w stosunku do naszyjnika swarovski. mysle ze ty to tez wiesz.
dla mnie to jest bez roznicy czy mam na sobie dzisiaj akurat bizuterie za 50zl z h&m czy za 5000zl od dobrego jubilera.
No widzisz a dla mnie to jest tak jak z bielizna - to ze nikt nie wie co masz pod ubraniem (czy z czego jest Twoja bizuteria) nie sprawia, ze noszenie ladnej, eksluzywnej rzeczy jest mniej przyjemne

Oczywiscie ze rozumiem te relacje cenowe ale nie o nie mi tu chodzilo. Inwestycja w bizuterie to inna sprawa. Mialam na mysli to ze wole maly kamien naturalny niz duze szkielko. I tu znowu - wazne ze ja wiem co to jest. Zreszta jak ktos sie zna to sie pozna

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości