![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Swarovski
Hej Wizazanki!
Ostatnio przeglądam allegro i strasznie spodobały mi sie kryształki swarovskiego. ![]() O coś w tym stylu: http://www.allegro.pl/item337158050_..._srebro_2.html http://www.allegro.pl/item338060415_...rovski_ab.html http://www.allegro.pl/item338264148_...we_srebro.html Oczywiście jest tego sporo ![]() Czy macie jakas bizuterie od swarovskiego? Czy rzeczywiscie jest taki fajny efekt odbijania światła? Czekam na opinie Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: swarovski - opinie
mam coś podobnego do tego i ładnie światełko odbija i w ogóle fajnie to wygląda
![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
ja kupuje kryształy svarovskiego przez internet i robie sobie sama kolczyki ze svarkami
![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Fajnie jest miec taka umiejetnośc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
różnie, zależy jakie kupuje, te najtańsze bicone kosztują ok 0,50-1zł/szt, a najdroższe z jakich robiłam kosztowały ok 23zł/szt. (do kupienia na allegro i w sklepach internetowych z akcesoriami do robienia biżu)
wcale nie jest to takie trudne, kwestia pomysłu, doboru materiałów (filigranów itp) i zrobienia paru loopików ![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam identyczne jak te na ostatniej fotce i je strasznie kochałam, ale.. jeden gdzieś zgubiłam :-( Bardzo ładnie to wygląda ![]() Nie lubię takich wisiorków, więc nie wiem. Ja choruję na kolczyki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja polecam, jeśli lubisz takie mieniące się cacka - nie zawiedziesz się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Moja koleżanka ma pierścionek z takim dużym kryształem i bardzo ładnie odbija światło. Jest śliczny.
![]()
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Więc może się wypowiem...
Sama biżuterii nie noszę, ale ją robię i produkty na nią sprowadzam między innymi z Hongkongu. Kryształki Swarovskiego to szkło. Szkło bardzo drogie i dość ekskluzywne. Odbijają światło, owszem. Ale jedne odbijają je na wiele sposobów, kolorów [kwestia szlifu i powłoki AB - aurora borealis - z tyłu kryształka. Powłoki są dość zróżnicowane, np przy kolorze bermuda blue odbijają się wszystkie odcienie błękitu, zieleni, granatu. efekt niezwykły i nie da się całego uchwycić, bo zależy to od padania światła]. Kryształy o zwykłym kolorze [np. crystal, montana, siam] są całe w jednym kolorze, załamują światło, odbijają się - ale nie błyszczą już tak bardzo jak te z powłoką AB. Są też kryształki z dopiskiem light - ich kolor jest bardziej przejrzysty, delikatniejszy. Kryształki z dopiskiem satin są lekko matowe jakby od środka, ale światło odbijają dalej - jednak już nie w takim stopniu. Przy kupowaniu ich należy przede wszystkim patrzeć na cenę. Ktoś, kto z uporem maniaka będzie próbował sprzedać "oryginalne swarovskie za 10 zł!" w 99 % będzie oszustem. Zawieszka może osiągać cenę ok 100 zł zwykła, a kolczyki bez szczególnych dodatków sporo więcej. Wszystko zależy od kryształu [jego wielkości, kształtu]. Sporo ludzi robiących biżuterię pracuje na kryształach swarovskiego i oprawia je w srebro, drogie materiały. Bo tego wymagają. W galeriach artystycznych są pakowane przed wysłaniem w ozdobne pudełeczko.Niektóre kryształy mają tzw. strass - jest to "wzór" w środku większych kryształów [nie mają go wszystkie] świadczący o jego zupełnej już oryginalności. Jest on malutki i wręcz niewidoczny gołym okiem. Jednak jak grzybów po deszczu rośnie liczba ludzi próbujących sprzedać "swarovskie za 10 zł". Jak widać, przeliczyłam się bo są i za 15. Podaję link do allegro, gdzie kolczyki NIE SĄ wykonane ze swarovskiego. link 1 - kule swarovskiego mają raz, że drobniejszy szlif, dwa że sama cena ich jest większa od ceny kolczyków, a trzy, że ten szlif jest drobniejszy link 2 - a tutaj, swarovskiego nie ma w ogóle. Nie wiem więc, dlaczego jest w opisie kolczyków. Dlatego, jak kupujecie coś przez allegro - patrzcie na opis i wewnętrzny i zewnętrzny. Tutaj one nie są jednakowe. link 3 - tutaj owszem, jest swarovski. ale tylko w postaci tego kryształku na samej górze. jest to kształt bicone - ma wielkość od 3mm do 10 [czy więcej, nie jestem pewna]. Wielu sprzedawców dając tylko właśnie taki bicone pomija fakt, że reszta kryształków swarovskim już nie jest. link 4 chyba - tutaj są swarovskie. jak pisałam wyżej bicone mają kształt od 3 do 10mm - tutaj właśnie jest 4 i 6mm. dam jeszcze link do rozgwiazdy, która ma 4 cm [jest to zawarte w opisie]. jak już mówiłam cena zależy od wielkości... rozgwiazda . Przy zakupie swarovskich trzeba patrzeć na cenę i na wykonanie. Kolczyki z małymi kształtami [typu serduszka] da się już kupić od 20 zł - ale są to kształty małe. Większe [powiedzmy kolczyki z tych zawieszek z 1 linku] kosztowałyby już ok 60 zł. Rozpisałam się, ale mam nadzieję, że pomogłam komuś. No i 1000 post się nabił ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Kolczyki z 2 pierwszych linków są zrobione ze zwykłych koralików Jablonex, tego szlifu nie ma co porównywać a opis z aukcji to kłamstwo. Swarovskiego rozpoznaję bez problemu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Naturalnie, szafiry, rubiny, czy szmaragdy
![]() Ale bardzo ładnie wyszlifowane, i nie tylko ;-), szkło. ^^ Dużo mam biżuterii ze swarovskim (hurra dla przyjaznego kursu $. Też robię, bo wolę kupić materiały niż potem zostawić 150 czy 200 zł u jubilera /jak nie więcej, zależy/ za taką parę, no i sprawia mi to frajdę i radochę, pozwala się plastycznie/artystycznie wyżyć, takie tam, ach och ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Te o które pytasz są, jak już pisała Achnes, z połyskiem AB, do tego - przezroczyste. Super odbijają światło, mienią się, jakby schowała się w środku mała prywatna tęcza albo płomyk. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Mam jedne kolczyki kupione w salonie Swarovskiego, bez powłoki i koloru - przejrzyste. Są bardzo eleganckie i się świetnie mienią.
Achnes mówiła o tym łabędziu : |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Koleżanka miała sukienkę z naszywanymi kryształkami svarovskiego, gra świateł była zniewalająca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Achnes pisala, zeby uwazac na oryginalnosc tych krysztalkow przy kolczykach na allegro. ja chce kupic krysztalki ale na sztuki zeby sobie zrobic kolczyki, czy te tez moga nie byc oryginalne? zalezy mi aby tak ladnie odbijaly swiatlo jak na zdjeciach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ja mam np spinkę wysadzaną turkusowymi kryształkami swarovskiego, które opalizują na złoto. Wygląda to pięknie, bardzo zwraca uwagę
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Jak lubisz bizuterie ze szkla to swarovski to taka bardziej eksluzywna wersja. Rzeczywiscie jest roznica miedzy jego technika ciecia szkla a innymi i efekt jest lepszy. Moim zdaniem jednak jak inwestowac w bizuterie to lepiej kupic naturalne kamienie, bo nawet male brylanty, szafiry, szmaragdy czy rubiny sa piekniejsze i wygladaja wytworniej niz wielkie kule swarovskiego.
Natomiast w zyciu bym nie kupowala bizuterii na allegro - to nie ciuchy ktore i tak straca na wartosci, to rzecz ktora dobrze kupiona na wartosci nie straci. Polecam zatem salon, najlepiej za granica (np. w Pardze), tam jest taniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
nie zgodzę się ze słowami Jeanette83 ,,inwestować w bizuterię'' ---nie każdego stac przecież na brylanty i rubiny.
poza tym wielkie kule swarovskiego kosztują dużo. czasami zwykłe szklane kolczyki , nawet z najmniejszych swarków mogą być dla kogoś najpiękniejsze. Poza tym w tej chwili jest moda na swarovskie,a może tylko chwilowa? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miałam niedawno kontakt z kryształami Svarowskiego - i o ile bardzo poobają mi się większe czy mniejsze kule, sopelki ale jako dekoracja domu - tzn np. jako pryzmaty wywieszone w oknie pięknie odbijają światło, to już biżuteria wydaje mi się trochę kiczowata...ale - sprawda gustu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
ja nosze zarowno kamienie szlachetne (diamenty, szmaragdy) i sztuczne szklane. bardzo lubie swarovskiego bo ma niezobowiazujace krysztalki do noszenia na codzien. za to krysztalki do ozdobienia domu? krysztalowe zwierzaczki to juz szczyt kiczu, chociaz lampy z krysztalkami moga byc ladne.
mysle ze mamy tu pewne nieporozumienie - nie da sie porownac blasku diamentu o najwyzszym stopniu czystosci (nie wspominajac tu o cenie!) do nawet najlepszego produktu swarovski, bo to tak jak porownywac jablka i pomarancze - to sa dwie zupelnie rozne rzeczy. i rozwazania o tym co jest lepsze sa na prawde bez sensu. inwestycje w bizu??? maja sens jesli kupujesz cos ekstra. zloty pierscionek szybko sie porysuje i bedzie go mozna odsprzedac do jubilera jako zlom. zmienia sie tez moda i bizu z lat 60tych ktora masz po babci jest dzis znowu tylko zlomem.. male diamenty? sorry ale moim zdaniem to jest totalna porazka - wchodzac do kruka za 1000 zl dostaniesz kiepski, zanieczyszczony diament, za takie pieniadze kupilabym kilka akcji biotonu albo zainwestowala je w firme kolegi. jesli kogos stac na bransoletke za 300 - 400 zl z krysztalkami to raczej nie bedzie go stac na podobna z bialego zlota i z diamentami (ok 8-9 tys). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Nie ma co lansować, że szkło jest czymś więcej niż szkłem, tu popieram.
![]() ale zgodzę się z Luizinhą, prawda jest taka, ze chcąc kupić takie np. kolczyki z białego złota i kamieni szlachetnych, nie zapłaciłoby się za nie kilkuset zetów. ![]() http://www.pakamera.pl/kolczyki-excl...--nr167731.htm http://www.izamalczyk.com/pl/galeria-2-229-1555.html <-- tutaj akurat topazy, nie szkło, ale gdyby jeszcze było złoto, cena musiałaby pięknie podjechać w górę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A zwierzaki-zgadzam się - to już przesada |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
gdybym sie uparla to mogla bym miec taka zawieszke. lub bizuterie z tych drozszych, ale po co? wtedy mialabym moze ze 2-3 pary kolczykow i koniec, a tak mam duzo do kazdego ubrania inne kolczyki i to mi sie podoba ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Mnie się taka biżuteria bardzo podoba
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Akurat Kruk nie jest dobrym przykladem bo ma nieproporcjonalnie wysokie ceny
![]() Wiem ze zawsze beda zwolennicy sztucznej bizuterii, byly juz dyskusje na ten temat i wiem ze niektorzy wola miec duzo zlej jakosci w stylu h&m, a inni malo dobrej jakosci. Coz, pochodze z jubilerskiej rodziny, nie przekonacie mnie ze szklo jest fajniejsze niz kamienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
nie jest; wszystko ładnie pięknie tylko biżuterię ze swarovskim kupuje się normalnie u jubilerów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
dla mnie to jest bez roznicy czy mam na sobie dzisiaj akurat bizuterie za 50zl z h&m czy za 5000zl od dobrego jubilera. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oczywiscie ze rozumiem te relacje cenowe ale nie o nie mi tu chodzilo. Inwestycja w bizuterie to inna sprawa. Mialam na mysli to ze wole maly kamien naturalny niz duze szkielko. I tu znowu - wazne ze ja wiem co to jest. Zreszta jak ktos sie zna to sie pozna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.