![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Czy to koniec?
Witam chciałabym prosić Was o rade a raczej wasz punkt widzenia w tej sprawie. Jestem ze swoim Tż juz 7 lat a poznalismy się jak miałam lat 17. Mieszkamy ze soba jakieś 5 lat od początku moich studiów,ślubu nie mamy. Na początku nie potrafilam bez niego zyc byl dla mnie najwazniejszy bardzo go kochałam... no własnie kochałam. Teraz tż ma 26 lat troche sie zmienil od czasu gdy go poznalam. Nie wiem co sie dzieje ale chyba zrozumialam pewne sprawy. To że jego codzienne picie alkoholu moze sie w przyszlosci zle skonczyc, dodam ze jego rodzice bardzo duzo piją(chyba są alkoholikami). To że jest tak zadłużony ze nie wiem czy wyjdzie z tych długów kiedykolwiek w zasadzie dotyka to nas obojga bo ja tez przez to musze sobie wszystkiego odmawiac zeby nas utrzymac. A juz nie mam sił. Do zadłużenia sie nie przyczyniłam wręcz przeciwnie błagałam zeby nie kupowal niczego na raty i nie uzywal kart kredytowych. Niestety nie poskutkowalo a cierpimy teraz za to oboje. To ze nie próbuje nic zmienic, szukac nowej pracy tkwi w jednym miejscu gdzie nieduzo zarabia (pracę załatwił mu kolega). Nie ma żadnych ambicji, żadnych planów na przyszłość twierdzi ze na nic go nie stac. A przeciez pieniądze to nie wszystko. Mnie to dobija widze ze sie zle dzieje coraz mniej do niego czuje i to nie chodzi o to ze chce uciec od problemów i go zostawic gdy dzieje sie zle ale wydaje mi sie ze dopiero teraz zaczynam sobie to ukladac w jedna calość jakim tak naprawde człowiekiem jest mój tż. Że chyba źle wybrałam. Boje sie ze to nie jest chwilowy kryzys tylko taki juz bedzie zawsze. Nie wiem czy to problemy go tak zniszczyły ale zawsze bylam przy nim. Jednak dłużej nie mam siły.....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy to koniec?
To jak i z kim żyjesz zależy od ciebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jak go poznałaś miałaś 17 lat, z tego co piszesz wnioskuje, że on miał 19...
Zaczynał swoje życie, związałaś się z kimś kto nie miał pewnej sytuacji... Teraz on pije, stoi w miejscu. Mówisz, że uczucia się z twojej strony się skończyły "kochałam" ...Nie łączy cię z nim ślub, nie macie dzieci! Nie możesz być z facetem tylko dlatego, żeby mu pomóc! Pomyśl o sobie! ...a jeśli okaże się, że jesteś w ciąży? Będziesz przy nim tak siedzieć całe życie ? Jak widzisz taką przyszłość ? Przemyśl to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Tak to prawda ale czesto slysze ze jak sie przezylo z kims najgorsze to potem jest juz tylko lepiej, albo ze nie warto przez chwilowy kryzys wszystkiego przekreslac bo potem moge zalowac. Dlatego nie wiem co robic. Poza tym tż moze strasznie zareagowac az sie boje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Gdybać " co by było..." można zawsze i nie ma to większego sensu!
Musisz wiedzieć czago chcesz - zastanów się. Od jakiego czasu to trwa ? Napisz coś więcej o jego rodzinie ? Ma rodzeństwo ? Jakie jest ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Sama napisałas ze go kochałas czyli jest to przeszlosc. Wyobrazasz sobie byc z kims kogo sie juz nie kocha? To jedna sprawa. A druga alkohol, dlugi chcesz takiego zycia dla siebie i dla swoich dzieci w przyszlosci?. Jesli nie to zakoncz te znajomosc teraz a nie pozniej jak bedzie slub, dzieci i kredyt na glowie.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jak boisz się reakcji to zmarnuj siebie życie przy kimś taki, bo tkwisz w szambie, tylko JESZCZE chyba tego nie czujesz. Jesteś z facetem, który chleje, na długi, kupuje na raty rzeczy, na które go nie stać.
Czego będzie żałować? Oddechu zachlanego faceta? tych tygodni, miesięcy, kiedy to ty was utrzymujesz? kolejnej karty z pełnym obciążeniem? Masz, na co pozwalasz, a ty pozwalasz, abyś zmarnowała sobie życie przy kimś takim. Wyobrażasz sobie założenie rodziny z kimś takim? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Ta zla sytuacja finansowa trwa od okolo 2 lat i nie wiem jak do niego dotrzec zeby cos zaczął dzialac probowalam na rozne sposoby. Niby zalatwia jakis kredyt konsolidacyjny ale jest mu ciezko dostac trwa to juz prawie rok. Jego rodzice są na emeryturze siedza w domu nic nie robia za to lubia pic. Nie bardzo lubie do nich jezdzic, choc szanuje ich bo sa to dobrzy ludzie w gruncie rzeczy. Tż ma siostre ktora tez lubi alkohol (piwo), choc ma dzieci pracuje maja wlasna firme widze ze dziala chodzi nawet do psychologa tak wiec widze ze probuje sobie radzic z problemami idzie do przodu. Tż stoi w miejscu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Nie rozmawiaj, nie naprawiaj. Uciekaj.
Jak ja żałuję, że moja mama 20 lat temu nie miała takiego wizażu i też jej wszyscy mówili, że "są dzieci, macie ślub, nie można kogoś tak zastawiać". Co prawda nie chodziło a alkohol, ale o przegrywanie każdych, dosłownie każdych pieniędzy. Ciesz się, że nie macie ślubu! Ani dzieci! Chcesz za parę lat być zarobioną i nieszczęśliwą żoną alkoholika, pracującą tylko po to, żeby spłacić jego długi? Pakuj walizki jeszcze dziś i się wyprowadzaj! Uciekaj, najszybciej jak możesz! Edytowane przez dagienka Czas edycji: 2010-09-21 o 14:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
I co? Wiedząc to wszystko chcesz na serio związać się z facetem, który chleje i pochodzi z takiej rodziny? Może poczytaj, jak możesz skończyć jako współuzależniona żona alkoholika, ale i to pewnie nie uchroni cię przed popełnieniem błędu zmarnowania sobie przy kimś takim życia.
I nie rozumiesz, jak działa mechanizm uzależnienia, twoje gadanie NIC nie da, on ma problem i z piciem i w wydawaniem nieswojej kasy, to się leczy, a nie jęczy. Chcesz miec domu, w którym rządzi wóda czy piwo i lęk przed komornikiem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o alkohol to twierdzi ze panuje nad tym i 2 piwa nie stanowia problemu sama nie wiem. Tż nie chleje na potęge nigdy nie chodzi pijany 2 piwa i koniec. Ale narazie ma 26 lat. Spakowalabym sie juz dzis ale na sama mysl ze mam go tak zostawic mam łzy w oczach... a niby go nie kocham co za dziwne uczucie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- Cytat:
Serio, nóż mi się w kieszeni otwiera, bo to przeżyłam. Bo słucham jak moja mama opowiada, że jak była w ciąży ze mną to on rok siedział w domu i pił po jedno, dwa piwka dziennie, bo niby miał jechać do pracy do Niemiec, ale nie znał języka. I gdzie ona miała oczy, że nie zauważyła braku ambicji i w ogóle braku czegokolwiek, oprócz chęci wygodnego życia (taaa... u teściów, w pokoju 3x3m z małym dzieckiem, a potem dwójką). |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Skoro jesteście ze sobą tyle czasu, to ja nie rozumiem jak dopuściłaś do takich rzeczy które on robi.
Szczęśliwa od 05.08.2007 ![]() ![]() lexie Generalnie termin wzrokowiec tyczy się tego, że dana osoba się najłatwiej uczy, zapamiętuje materiał wizualny, a nie tego, że musi się patrzeć na gołe panie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny kiedy pojechalam z TŻ do jego siostry i wykłócałam sie z nimi ze maja problem z alkoholem to jego siostra powiedziala ze jej psychlog twierdzi ze wlasnie 1 czy 2 piwa dziennie to nie problem ja sie upieralam ze jest a oni patrzeli na mnie jak na idiotke ze im wmawiam chorobe i sama zaczelam wątpic. Rozumiem ze jest to alkoholizm??? Czy znacie kogos chodzi mi o fachowca ktory mógłby to potwierdzic??? Zeby i oni to uslyszeli??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
zastanów się ? czy ty go kochasz ? Bo mówisz, że nie a jednak cały czas go bronisz . Może to jednak przywyczajenie? Czasem trzeba pomyśleć o sobie!
Pomyśl jak by to było jak by się za rok urodziło wam dziecko ? Jakie masz cele w życiu ? Chcesz stać w miejscu z facetem co ma problemy z piciem i długami ? Możesz mieć kogoś lepszego - na pewno! Co do tego czy to problem czy nie - a co by twoj facet powiedział jak by nie pił cały tydzień ? ![]() ![]() Ja kiedyś usłyszałam on kobiety która była uzależniona od picia i pomagała innym, że alkoholik nie musi pić codziennie, nie musi pić dużo, ale może pić co tydzień, co dwa...ale sobie tego nie odmówi ![]() Edytowane przez Maartha_ Czas edycji: 2010-09-21 o 14:59 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem powinnaś z nim bardzo poważnie porozmawiać. Postaw mu ultimatum-idzie się leczyć i szuka nowej, lepiej płatnej pracy-określ termin-np do kiedy ma znaleźć pracę-wiadomo jednak że jest o pracę ciężko wiec jeśli nic nie znajdzie-ale będziesz widzieć że się stara, ze chodzi i szuka to przedłuż termin i zapisać się na leczenie- albo od niego odejdziesz. Skoro ma problem z alkoholem to trzeba stawać takie warunki. Człowiekowi trzeba pomóc a nie zostawiać samemu sobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
A może andziu, wejdź na sensowne strony poświęcone alkoholizmowi i tam wszystko wyczytasz. Przecież nikt nie staje się alkoholikiem od chlania na dzień dobry litra wódki!!!! Poczytaj o MECHANIZMACH uzależnienia.
Na razie to idziesz jak ćma, by zmarnować sobie życie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
A możecie mi powiedzieć, dlaczego ten chłopak jest ciągle przez Was najeżdżany?
Zastanowiła się któraś z Was, dlaczego tak się stało? Są razem 7 lat, to sporo czasu. Więc może autorka też ma coś za uszami. Jak to mówią "z kim przystajesz takim się stajesz".
Szczęśliwa od 05.08.2007 ![]() ![]() lexie Generalnie termin wzrokowiec tyczy się tego, że dana osoba się najłatwiej uczy, zapamiętuje materiał wizualny, a nie tego, że musi się patrzeć na gołe panie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
e....
ja bym uciekła. Nawet sądze, że nie ma po co tłumaczyć dlaczego bo to się wydaje oczywiste... (btw - patrzyłaś przez 7 lat jak ten człowiek się stacza, sama mówisz że chciałaś pomóc a on nic.. ja bym nie wierzyła że nagle chęci na zmiany nabierze)
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Jeśli go nie kochasz to odejdź ...a jeśli kochasz to pogadaj z nim postaw warunki ,że to musi się zmienić a jak nie to koniec.
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Zaczynam myslec nad tym co zrobic widzac wasze twarde stanowisko na ten temat. Jesli chodzi o ultimatum to chyba nie ma juz sensu bo juz byly takie proby nawet przez 2 tyg niczego nie pil a potem powrót. A i to nie jest tak ze ja sama nas utrzymuje dzielimy wydatki na pol z tym ze zarabiam mniej bo musze godzic prace ze studiami ale to juz 5 rok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aha - i zaczęli być ze sobą jak ona miała 17. lat, to najprawdopodobniej jej pierwszy poważny związek, więc ona po prostu nie wie jak to jest być w normalnym, szczęśliwym związku. Edytowane przez cerveza Czas edycji: 2010-09-21 o 15:11 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
A te długi to skąd się wzięły? I całe branie na raty - co wtedy kupował? Jak przypuszczam, same niezbędne do życia rzeczy - telewizor LCD, samochód i takie tam? Może da się to zwrócic, spieniezyc i chociaż trochę wygrzebac z tych długów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:27.